Monday, May 26, 2014

Bangla Yang Kaya

Bertahun tahun sejak aku beli rumah..
Setiap 4- 6 minggu, aku panggil Bangla potong rumput..
Dari RM40 sekali potong ( siap kemas)
Dah sampai RM60 sekarang..inflasi katanya..
Tapi pasal dah deal lama dgn Bangla ni..
Dapat diskaun RM10....so RM50 setiap 4 -6 minggu..
Kalau di kira2, kaya jugak Bangla tu..

Untuk satu rumah di kawasan perumahan aku, average cas RM60
Dia buat part time petang2 atau weekend..
Kalau petang2 weekday, dapat la dia potong max 2 rumah...tu dah RM120.
Kalau weekend, mau dekat 6-8 rumah..kekadang 10 rumah..so, weekend senang senang Bangla ni dapat RM400 - 500...kalau sebulan? lu kira la sendiri..
Tu pasal aku menyampah dengan budak2 Melayu muda yang pemalas.
Yang merungut takde duit...
Yang merungut kerajaan tak sediakan kerja..
Tak usaha, mana nak dapat..Bangla jugak yg pandai usaha..

Segala mesin potong rumput, pengaut rumput, minyak petrol...memang Bangla ni ada..
Sebab kerja hakiki dia, memang sebagai pemotong rumput & gardener dengan developer perumahan!
Ronda2 dalam taman pun, naik basikal aja..

Jadinya...
Mulai hari ini...


Tadaaaaa!  gejet yang dah lama wife aku suruh aku beli...asyik la bertangguh..sampai kaya raya Bangla tu..kah kah kah..Mulai sekarang, aku akan ambil alih tugas Bangla tu...bahahahaha..

29 comments:

  1. yo lah tuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. hahahahaha... nice move... tak sampai RM200 pun pemotong rumput yang ko beli nie... setakat tanah sekangkang kera tu... tak 10 minit dah siap potong rumput... nak cepat lagi... boleh panggil assistant (anak2)... at least boleh bekerjasama... macam cerita wonder pet tuu :d

    In long term, lagi jimat dan badan boleh sihat... :)

    ReplyDelete
  3. Boleh juga buat keluarkan peluh.

    Psttt...nanti jangan lupa minta moomy ambikkan gambar tepek kat blog semasa perasmian gadget baru tu ye.

    ReplyDelete
  4. kat umah lieya ni bangla amik upah rm20 doc...tapi husben tak penah upah pun...rela beli mesin rumput sendiri n mesin sendiri....exercise katenye hahaahahaha

    ReplyDelete
  5. naik ibu jari dua belah tgn ni Doc..tp jgn beli dah tu buat koleksi simpanan tambahan didlm store doc....bangla gak yg kaya nnt...tak sabar nakgtgk N3 Doc dok mesin rumput...hehe..

    ReplyDelete
  6. psstt: nanti bolehlah tolong 'terangkan' belakang rumah saya ye.. hehehe..

    ReplyDelete
  7. Harapnya mesin rumput ni memberi penjimatan yang hebat ya, DZ. Asalkan tak tersadai di tepi dinding rumah sudahlah. Tak pasal-pasal Bangla juga yang kena datang tolong mesinkan rumput. Nanti bolehlah tunjuk dalam blog bila first time DZ start guna mesin ni ya :)

    ReplyDelete
  8. setuju!! budak2 remaja skrg ni suruh jadi despatch pun "tak ada class"katanya Gggrrr
    duit nak tapi usaha malas, hujung2 jadi perompak penyamun.. lepas tu ko nak salahkan siapa?? sbb diri sendiri tak ada inicative nak berusaha jadi kaya mcm bangla.. hahaha betul tak abangla?? pfffttt

    ReplyDelete
  9. semoga kerajinan berterusan...hehehe..

    ReplyDelete
  10. selamat memotong rumput doc..!!!

    ReplyDelete
  11. Bebudak skang keja nak high class jewr.

    Selamat menjalankan tugas tambahan sebagai pemotong rumput ☺

    ReplyDelete
  12. Perubahan yang baik!!
    tahniah DZ.. lepas nih boleh buat part time potong rumput lah!
    hahahahaha

    ReplyDelete
  13. Er Adik Doc..! Hubby akak pun ada menda ni dulu tau. Tapi kan..pakai beberapa kali..dia jem dikkk. Rosaaakkkkk. Terusss panggil bangla balik. Eh silap, kami tak panggil bangla..kami panggil sorang abang Melayu yang kerja dengan majlis daerah. Baiklah nolong orang Melayu dari Bangla.... Kebetulan kerja abang ni memang bagus memanjang.

    ReplyDelete
  14. akak pun dok plan nak beli benda ni...asyikla dok upah orang...musim hujan ni plk lagi meriah tepi rumah ni...tapi akak tak upah bangla..upah pakcik melayu...rm60 juga.tapi kena bgtau awal...kdg2 full jadual dia..
    tapi rasanya lepas spm ni nak upah anak bujang akak plk.

    p/s: ubat herba kat bawah tu boleh simpan kat klinik bg kat MC seeker..kategori otak tak centre jg kot...hehe

    ReplyDelete
  15. hahaha cek nak tengok la....mesin tu ke panaih, taik ayam ke lagi panassss..hahahah

    ReplyDelete
  16. Kalau semua Melayu rajin macam doc kesian pulak kat Bangla tu, jadi atas dasar ini saya tetap akan upah Bangla...hehehehe....

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum,
    Jangan lupa pikul bawak mai Bangi jugak ya...ada orang slipped disc tak berupaya nak menebas belakang rumah yang dah jadi Hutan Belum taraf taman negara huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  18. Wahhh..!!!

    Lepas ni daddyz jadi lebih kaya!


    .

    ReplyDelete
  19. hari tu kena RM 20 ringgit untuk laman depan dan belakang rumah... bukan luas pun, ciput je..hehe

    nampaknya kena beli gak benda ni...

    ReplyDelete
  20. Nasib baik laman umah xde rumput, kalau x saya dh pm alamat dh..kihkihkih

    ReplyDelete
  21. Sama jgk mcm india cuci kereta. Berapa banyak kereta dpt cuci sehari? Sebulan? Setahun? Lagi satu kan doc, saya rasa anak melayu ni kurang kemahiran sejak kecik. Sbb dah terbiasa terdidik kalau ada apa2 panggil org utk repair then bayar upah. So, sebab tu bila dah besar, takde pun org2 muda yang nak buat keja2 seperti potong rumput ni. Sbb bukan reti pon. Hehe.

    ReplyDelete
  22. Hehehe..bleh caye ke menda alah tu akan menjadi pelaburan jangka masa panjang?? Jgn jd tukun tepi umah suda haaaaaaaa... Hahaha..

    ReplyDelete
  23. selamat memotong rumput doc..!!!

    ReplyDelete
  24. Isalam sraq dan Mikraj Dr...
    erm anak melayu kita mana nak kerja mcm bangla tu...huhu..ego tinggi sgt...
    wahh! lepas ni boleh lah potong rumput sndiri... sekaligus bersenam lah tu Dr...hehe

    ReplyDelete
  25. wah dah ada mesin rumput sendiri. Selain potong rumput di rumah sendiri bolehlah buat part time di taman doc tu. Hujung minggu boleh juga masuk RM400 - 500

    hehehe

    ReplyDelete
  26. Uish! Mmg lumayan. Iyelah, kerja potong rumput. Susah sikit je tapi buat duit. Pun ttp anak2 muda lelebih lelaki tak nak. Peliklah!

    ReplyDelete
  27. bangla kulit dorang tak berubah warna bila buat keje tengah panas..tu yg dorang redho tu..hehe
    semoga dimanfaatkan sepenuhnya gajet baru tu ;)

    ReplyDelete
  28. hahahahhaha kuranglah pendapatan bangla tuh utk satu umah... abis dh doc jd bangla kt umah sendiri kasi potong itu rumput...
    itulah doc, kadang malu ngn anak muda kite yg melepak2 takde keje, mcmnelah org asing boleh usaha sndiri nk buat keje cari keje bersusah payah sedangkan anak muda kite sndiri sume nk disogokkan dpn mata...

    *doc, minggu dpn insyallah aiyan kene operate kt IJN, doakan moga semuanya selamat yek

    ReplyDelete
  29. bangla mmg kaya, mmg pernah tgk statement cdm cimb yg diaorg sengaja tgglkan, tiap2minggu plg kurang msk rm500, ms tu plg byk rm3k..so cmne tu?? keja kedai makan pn tokleh kaya cmtu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...