Tuesday, April 15, 2014

Terlajak Laris

Ada seorang kakak ni..
Patient regular aku..
Dah 3- 4 tahun aku follow up darah tinggi dia..
Selain darah tinggi, dia ada sakit lutut jugak..early stage osteoarthritis.
Lain lain penyakit, memang takde.
Check darah baru je buat..gula OK, cholestrol OK, kidney, hati..semua OK.

Minggu lepas, dia jumpa aku..
Saja nak check blood pressure..
Sambil dia kata, lututnya dah tak sakit..
Boleh jalan jalan cergasss..

Aku kata, baguslah..

Dia kata
"doktor tau produk Terlajak Laris?"
" Saya makan pil tu la...tu yang tak sakit lutut"

Aku pulak entah gatal tangan apa hari tu, saja nak check kandungan gula akak ni..
Tu diaaa..
Bacaan random ( tak puasa) 12.7mmol/L
Tinggi la tu..
Padahal memang sebelum2 ni, aku check dia takde kencing manis..

Aku pandang akak tu..
Akak tu cakap  " saya makan macam biasa doc...in fact siap diet lagi..ni mesti pasal Terlajak Laris..hahahah"

Maka aku pun mula berceramah..:)
Kesimpulannya, akak tu nak stop produk tu.

sesekali nak tulis jawi..bahahaha

-aku tak kata produk tu yg menyebabkan kencing manis/bacaan gula naik ya...Kang mati aku kena saman..kah kah kah
- aku cuma nak nasihatkan:

1- Jangan lah memandai mandai terlalu percaya macam macam produk kat luar tu.
2- Ubat moden tak mau makan, takut buah pinggang rosak katanya, tapi jamu/singseh/ubat MLM berani makan...tau tak sesetengah ubat alternatif tu penuh dengan steroid? Tu pasal segala macam sakit hilang cepat.steroid, is a magic drug.
3- Jangan bodoh sombong bila terima nasihat dari orang yang ada ilmu dalam bidangnya. Tapi kalau hati tak terbuka nak menerima ilmu ( dan berfikir), maka...tak dapek lah den nak nolong ehh..  :P

Sekian.

39 comments:

  1. pil apa lah yang dia makan tu agaknya...

    ReplyDelete
  2. erm..susah klu main bantai jer makan ubat... takut lah dgn lambakan ubat di luar sana....pelbagai jenis dan tak tahu plak kandungan nya...huhu...

    ReplyDelete
  3. Huishhh...takutnyaaaa. Tapi doc, kalau once dia punya sugar level dah macam tu, let's say dia stop pil MLM tu, sugar dia akan kembali normal ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak. Doc, nanti buat follow up ya once dia dah stop makan tu.

      Delete
  4. steroid.
    apa sakit pun baik..
    rambut tak ada boleh tumbuhkan rambut
    kulit putih boleh hitamkan
    kulit hitam boleh putihkan..
    segala sakit sendi boleh baik
    yang kembang boleh kuncup
    yang kuncup buleh kembang

    ReplyDelete
  5. Bagus juga wanita tu terima pandangan doktor kan...

    ReplyDelete
  6. terlajak jawi!!! chantek tulisan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. botak, aku tergelak tang yang ha alif, ha alif tu.


      ha alif ha. ha alif ha. ha alif ha.

      hahahaha

      Delete
  7. betul tu, jgn cepat percaya produk mcm ni... kena fikir pro & con juga

    ReplyDelete
  8. kalo mcm produk memutihkan kulit beutskin essence tu ada steroid jugak ke? yg penyanyi adira mkn jadi putih melepak tu..
    saya nak tau sgt bahan apa yg terkandung dlm sesuatu produk tu smpai boleh memutihkan kulit.

    ReplyDelete
  9. lagi dasyat bila ada produk yg bersifat bertentangan.
    contoh, nk kurus makan dia.
    nak gemuk pun makan dia.

    rasa nk pukul pulak ke jurucakap produk tu.

    haha.


    .

    ReplyDelete
  10. Ooohhh.. ok~
    bahaya jugak yer.
    dahlah sekarang mcm2 product di jual di pasaran.
    memang kena berhati2 neh~
    Thanks DZ atas ilmu ini.

    ReplyDelete
  11. huhuhui tak pasal2 tambah sakit lain lak yek doc... kadang ubat2 nih mcm ok kt sini tp rupe2nyer kt part lain dia tak ok...

    *aiyan ada VSD...

    ReplyDelete
  12. iyalah doc..
    saya pun susah nak percaya walaupun hanya ubat sapu
    saya tak percaya ubat2 ajaib ni..bimbang lan pula jadinya.
    yang promo pun bukan ada ilmu kesihatan..

    ReplyDelete
  13. dah name pon pelik..eiiiiii..tak berani lah cik nak cube2 makan ubat yang tak di sahkan doctor ne...

    ReplyDelete
  14. ada betulnya jugak saya takut nak makan ubat2 ntah apa2 ni esp yg tradisional ni...huhuhuhuhu...takper la..saya makan laa ubat gomen ni sampai pencen..hehehe

    ReplyDelete
  15. uhhh...ade benda nak tnye doktor..tapi nanti la...hehee..

    ReplyDelete
  16. mak aihhh..sakit sedia ada ilang, timbul sakit lain la pulak!! Bahaya betul makan sebarang2 ubat ni kan doc..

    ReplyDelete
  17. Hari-hari iklan produk 'terlajak laris' tu masuk TV. Paling hebat cara mengilai pengeluar produk yg bergelar Datuk tu...memang menyeramkan!!
    Bukan nak cemburu dengan kejayaan dan kekayaan pengeluar-pengeluar ubat magik yang bercambah di pasaran tu, tapi selalu tertanya-tanya bagaimana pengeluar produk yang tiada asas perubatan boleh meyakinkan pengguna keberkesanan ubat mereka?

    ReplyDelete
  18. Menyampah akak dengan 'kegedikan' tuan punya Terlajak Laris tu.

    Anak2 tengok Bintang Mencari Bintang kat TV3. Tajaan depa so tiap kali iklan anak2 offkan suara...ekekekeke...

    Nak tanya pendapat Tuan Doktor mengenai Jeli Gamat, sebab akak dok makan benda ni utk elakkan gastrik setakat ini ok. Cuma bimbanglah jugakkan, jagka panjangnya.

    ReplyDelete
  19. Beli lipstik kolegen terlajak laris..

    Hihi..harap mulut tak jadi bertih macam datuk tu.
    Tp bc mcm na dia berjya memng inspirasi lah..bukn belajar tinggi tp berjya..

    ReplyDelete
  20. Terus jadi terlajak tinggi kandungan gula nya yer dr...hehehe...

    ReplyDelete
  21. Ntah lah Doc..Akk sampai la ni..mmg tak teruja betul lah dgn produk2 tu...nk bagi putih..aku ni dah sedia ada hitam manis Allah beri...sbb hitam manis akk ni en suami suka kut..tetiba tgk akk putih...menyampah pulak dia nnt...

    ReplyDelete
  22. Doc...biar di lantak eh la hai....kadang2 memang senang terpengaruh melalui iklan..hehehe...SA kalau makan pun shaklee je..

    ReplyDelete
  23. tak memasal2 dpt sakit lain..haru betol..

    ReplyDelete
  24. akak tak suka terlajakk laris kot yang laintu bolehler tahan lagi... ha... ha..
    supplement memang takler beli walau jenamaper pun nak cari gak sbb dah berumurnikan...

    ReplyDelete
  25. lawo tulisan jawi doc
    shaklee dengan ephyra ok tak ey
    dua2 ni tengah top di pasaran :)

    ReplyDelete
  26. alahai terlajak laris..hilang sakit itu, datang pulak sakit ini dan sakit entah apa2 lagi...

    ReplyDelete
  27. Not bad tulisan jawi ko kan
    Org johor jawi x tau.....x johor la kan!

    ReplyDelete
  28. bolehkah steroid menukar wajah saya menjadi maya karin? ngeh ngeh ngeh!

    ReplyDelete
  29. Makchaq baru first time dengaq terlajak laris ni..
    Ubat tradisional ni 1 ubat boleh sembuhkan semua penyakit, tu yg orang suka kot, senang...makan 1 ubat semua boleh baik..

    Tapi makchaq tak pernah makan pun.. x berani..

    ReplyDelete
  30. Poning den memacam mende mende ubat!!
    betul ke ada lab ada research ye!!!

    ReplyDelete
  31. Ahahahahaha. Terlajak dah rupenyer.

    Eka memang tak berani nak mkan produk ape2 pun yg dijual kat tenet. Tapi bukan kat tenet pun eka tak beli. Takut.

    Takpela muka x putih melepak, kulit tak halus mulus bak bayi. Janji tak merosakkan badan kita,

    Tapi kan doc, camne nak kurangkan perut buncit? Rase cam buncit. Tapi buncit takde 'isi' heee

    ReplyDelete
  32. nama ubat pun nak menakutkan...karang terlajak semua penyakit!
    haaaa sape nak jawab tu............hahahha

    ReplyDelete
  33. Pesakit yg naif dan jujur ni doc.
    Bagus dia inform apa yg dia consumed dan terima nasihat dgn hati terbuka..

    ReplyDelete
  34. ye betul..kalau tengok depa2 yang jual ubat ni bercakap,kalah doktor.boleh kata semua depa tau..tanya dua tiga soalan depa dah tau sakit apa.tak payah check2 darah..hebat tak??hahahah

    ReplyDelete
  35. yg berlakon iklan terlajak laris tu semua rasa macam menyirap je aku tgk. terutamanya yg sebut 'terlajak laris' tu. Gula naik eh. Tak baiknya kalo penjual obat tu kata produk dia herba tapi sbenarnya steroids.

    ReplyDelete
  36. ha ha ha. Salam doc nak minta izin pinjam article ni tampal kt blog saya. sy bagi credit ke sini.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...