Tuesday, April 22, 2014

Anak Bujang Den Yang Pemalu

kaburnya gambar! jenuh aku edit, camtu gak. Tu tandanya kena beli henfon baru yg camera nya canggih..Kamera gabak aku tu bakal keluar pertapaannya hujung minggu ini..hahaha

Hari ini hari Selasa.
Setiap Selasa Ziyyad ada kelas taek kwan do kat sebuah tadika berhampiran rumah kami.
Kelasnya setiap Selasa aja. So sebulan 4 kali.
Kalau hujan, takde kelas ( sebab training outdoor)
Kalau cuti sekolah, kelas takde ( sebab ramai student takde pi bercuti cuti malaysia/oversea)

Seingat ingat aku, sejak Ziyyad daftar kelas ni, baru berapa kali dia pi training.
Banyak sangat takde kelas nya dari ada.
Hujan la..cuti sekolah la..
Tu tak termasuk Ziyyad ponteng sebab terlupa / pi keluar jalan jalan..hahaha

So, 
Aku discuss dgn wife.
Nak proceed ke tak.
Aku cakap.." kalau camtu gayanya, kurun ke berapa baru Ziyyad grading"...hahaha
Baju dah beli..
Wife aku kata " baju tu boleh jadi kenang kenangan..."..hahaha

Maybe teruskan kot..
Cuma cari pusat taek kwan do lain..
Yg boleh train in door.
Yg banyak hari belajar..
Boleh la Ziyyad dpt black belt cepat.
Aku dulu tak belajar taek kwan do..
Aku belajar silat.
Tapi setengah jalan aja..
Sebab tok guru aku hilang / meninggal kata nya..
Hahaha..

Dan nak hantar jugak budak ni gi kelas swimming..
Sebab aku terror swimming atas katil bak kata Dr Singa
Jadi tak mau la Ziyyad mewarisi bakat aku tu..hahaha

" Ziyyad, nanti daddy & mommy hantar gi kelas swimming okeh", aku cakap.
Ziyyad balas " tak mau la..malu"
Oh ya..
Ziyyad ni, pemalu tahap gaban.
Hanya depan kami aja( parents dia) dia akan bukak baju, bukak seluar.
Kalau depan orang lain ( waima nenek/ atuk/ cousin/etc), mmg dia tak akan bukak baju...bukak seluar? lagi la tidak.
Pemalunya dari kecik lagi..Yang boleh mandikan dia hanya aku & wife aja, sampai sekarang.
Memang jenuh aku suruh dia bukak baju utk masuk swimming pool / mandi laut.
Puas berpujuk.

So, Ziyyad tak mau belajar swimming sebab dia malu tak berbaju nanti kat pool.
Dia malu hanya nak pakai short/ swimming trunk/ spender aja...hahaha.
Wife aku kata " bakal ahli tahfiz, memang terpelihara tau"...hahahaha...Aminnnn..
Tapi,
Bila aku cakap;
" Kalau Ziyyad tak pandai swimming, tak boleh school kat Australia..sebab kat sana semua student kena pegi class swimming, kena pandai berenang"

Terus Ziyyad setuju nak swimming.
Trick yang sama jugak lah aku kelentong si Ziyyad, sebab dia tak mau sunat( khatan) hari tu..pun sebab MALU !
" Ziyyad tak boleh ikut mommy daddy pindah Australia tau kalau tak sunat"..kata aku.
Ziyyad tanya " kenapa plak?"
Aku jawab;
" Sebab semua orang yang tinggal kat Australia, semua kena sunat"

Guess what..
Demi Australia..
Ziyyad setuju utk di khatan kan..
Insya Allah, hujung tahun ni kot
:)

49 comments:

  1. Salam Dr,

    Sory komen luar tajuk :) Your wife ada jual macaroon tak lagi? Hari tu rasa macam ada terbaca satu entry pasal macaroon.

    Kalau masih ada, macam mana nak contact yer?

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikum salam..
      Masih jual...
      Boleh call wife saya FIZA @ 013 3650783.
      Boleh check juga FB Dreamy Treat Bakery Studio.
      Atau check blog wife saya... dreamytreat.blogspot.com

      Delete
  2. hahhahaaa!!

    kuak lentang atas katil!!

    ahkak rasa lah kan..
    ada 2.35 mm habuk kelilling view finder benda yang duduk bawah katil tu laaa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah bersih bersih kan habuk nya..:P
      Dah ready nak terpacak tepi pantai...hahahaha

      Delete
  3. anak akak pulak kelas taekwando nya semiggu 2 kali-sabtu & ahad, indoor. tak de alasan hujan ribut taufan.
    Sampai nak pi jalan-jalan pun susah.

    ReplyDelete
  4. Salam ..


    susah gak kalau dpt anak yang terlampau pemalu ni

    Kalau sedara mara datang , punyalah susah suruh keluar jumpa sedara mara tu.
    Siap siap salam , terus bertapa kat dapur

    ReplyDelete
  5. hahahaa...makna nyer tak lama lagi lah ni nak duduk australia??

    ohh kene pakai baju mandi muslim la pulak lepas nie... :D

    ReplyDelete
  6. pemalu tu okey dah tapi terlampau malu tu yang payah sikit..
    awalnya doc nak sunat ziyyad..hehhehe..
    zee pon ada acah2 anak nak sunat..melalak ada la..dok tengok upin ipin yang episod sunat tu lagi la dorang takot..

    ReplyDelete
  7. Tengoklah Ziyyad yg kecik pun tahu keadaan di M'sia bagaikan tak menjamin.
    Pandailah mommy/daddy trick Ziyyad:)

    ReplyDelete
  8. Terserlah keostoliaan Ziyyad. :)

    ReplyDelete
  9. Baguslah tu. Kecik2 dah ada sifat permalu.

    AMboi dr, ostolia saja trick nya yerp.

    ReplyDelete
  10. sekali diorang tuntut betul2 migrate ke Australia....hamekkkk...ke memang nak stay australia...

    ReplyDelete
  11. Aku rasa macam nak ajar anak aku jadi ninja la... senang, main baling2 je, tak payah terkangkang nak terajang... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ninja pun boleh ghaib kan Zam?

      Delete
    2. jadi ninja lagi susah. byk jutsu nak kena bljr.

      Delete
  12. Esok dah besar nanti dia saman bapak! Ahahhaaaa...

    ReplyDelete
  13. Dah 2 orang kenalan makchaq pi duduk ostralia.. tak lama lagi jadi 3 la nampaknya...

    ReplyDelete
  14. confirm la sikit hari lagi jadi warga ostolia

    ReplyDelete
  15. alamak...pemalunya...sok dah besar awek ajak dating jwb gini..nti sy tya mak saya dulu..or..nti mak sy temankan sekali..mcm my cousin dulu..hahaha..

    ReplyDelete
  16. lorrr pemalu mcm kak zaza rupanya ziyyad ni.. helok lah tu ekekeek
    ziyyad.. nak dating dgn kak zaza x? sbb org ostolia semua hari2 dating.. heheehe

    ReplyDelete
  17. hahahaa..lawak dan comel sifat malunya tu. Baguslah dia penuh dgn rasa malu.
    bila plan nak migrate tu? mcm best je.

    ReplyDelete
  18. Syukurlah dia pemalu kerana pemalunya pemalu bertempat. Bayangkan jika anak doc tak kisah buka seluar baju depan sesiapa pun, buat besar nanti terbawa-bawa perangai tak malu buka seluar tu, haiiii...tak boleh bayangkan!!

    ReplyDelete
  19. Harap sifat pemalunya tu berterusan!

    ReplyDelete
  20. pemalu ye..ala sweetnyer..
    swimming atas katil eh..kui2

    ReplyDelete
  21. ada je la swimsuit y x akan kasi dia malu

    ReplyDelete
  22. Berakhlak mulia Ziyyad..pemalu orgnya..tak nak buka baju depan khalayak..ada satu gambar yg heboh2 la ni..pakai baju tp nmpk cam bogel la pulak...Nak Migrate ke Aussie ke Doc??...

    ReplyDelete
  23. Si Adam, 3 kali seminggu, tapi tahun ni baru sekaliii jer dia pergi. Takder alasan takder, melainkan public holiday. Cuti sekolah pun ada. Tunggu lepas UPSR baru pulun semula. Oh, Ziyyad memang dah jatuh cinta dengan Australia yer? Bagusnya, 6 tahun dah nak sunat.

    ReplyDelete
  24. semoga sukses dunia akhirat ya ziyyad :)

    ReplyDelete
  25. memanjang ziyyad kena kelentong
    kalau anto dia taekwando, jgn kelas tu memanjang tak pi, ponteng, atau memanjang kelas tu cancel
    nanti payah dia nak praktis dan ingat step
    pi cari tempat len la
    baju taekwando ni bleh tahan mahal gak, tapi tahan lama la kan
    sebab anak den dah pakai 3 tahun
    cuma satu den nak ingatkan
    tahun pertama dia ok belajar
    tahun ke 2, dia ada bilang nak brenti
    tapi den marah dan den sound
    pastu dia akan sambung
    dan skang den tengok dia happy je belajar
    baru last week grading, den tengok cam leh lulus
    kalau lulus dpt la tali pinggang biru hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mahal kak baju tu.
      Dulu aku berhenti kelas sebab dah grad dari kolej.
      Tapi seluar still pakai guna tidur malam,
      Memang selesa sebab kangkang dia besar.
      Pastu kalau rajin setiap petang berlatih balik pattern yang diajar.
      Pastu bila seluar dah koyak dah malas nak training sendiri.
      Baju dengan belt smp laa ni masih ok.
      Huhu. Jadi kenangan aje baju tu semua.

      Delete
  26. aqil tak la sepemalu ziyyad.. tapi dia mmg tak masuk swimming pool dengan tak pakai baju.. mesti lengkap baju dgn seluar.. hehehe.. belikan suit la.. takde la dia malu nanti.. hihi..

    ReplyDelete
  27. hehehe.. bagilah semangat kat anak2.. bab tipu tang sunat tu mmg x menahan lah !

    ReplyDelete
  28. selamat berhijrah! dok obersea best kot tp kalau lebih dr 15 tahun harus meronta2 nak balik tanahair. hehe..
    *sungguh encem budak 2 org ni. :D

    ReplyDelete
  29. wow...mesti seronok ziyad dpt ddk australia :)

    ReplyDelete
  30. yang swimming dgn australia tu boleh pakai jg la...
    ni sunat pun bersangkut dgn australia...hahaha....bagus punya trick daddy ni.
    cepat2 la bersunat sebelum dia tau org kat australia tu tak wajib bersunat pun....hihi

    ReplyDelete
  31. alahaiii..pemalu sangat orgnye.. bukan menurun dari daddy dia rasanya nih..sbb daddy dia buka pemalukan!kan!kan!
    mungkin menurun dari mommy dia kot. hehehe.

    demi australia..
    semua nye sanggup..hehehe

    ReplyDelete
  32. waaaaaaaaaaaaaaaa pandai daddynyer merasuah dia yek... alahai bgs betul pemalu abg ziyyad nih

    doc n family mmg nk pindah duk ostrolia sbb pe? doc sambung belajar lg ke? bestnyer

    ReplyDelete
  33. dengar tu Ziyyad...semua org kat Ostolia tu bersunat tau...

    ReplyDelete
  34. Ikut perangai sapae latu pemalu bebenor ya..

    ReplyDelete
  35. bagus betul bakal ahli tahfiz ni... :)

    ini kena la cekcepat ke sana. kompem lepas sunat kene tuntut punya! heheh

    ReplyDelete
  36. Memang lepas nie, semua alasan berbunyi Australia lar kan Dag dapat umpan yang pasti mengena.

    ReplyDelete
  37. nak pindah ostolia ke doc. harap2 tak berenti berblog ye wp pindah. bagusnya ziyaad pemalu. jaga aurat sejak kecil. tak baik menipu dia tau doc. hehe.

    ReplyDelete
  38. hihihi..pemalu rupanya anak teruna Dr ni.... :)

    ReplyDelete
  39. Lepas sunat, lepas pandai swimming, bolehlah dok ostolia. Kalau Ziyyad demand nanti, kenalah ikut dah itu janjinya. Janji mestilah ditepati :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...