Thursday, April 17, 2014

Al Quran Di Dada Mereka

Sejuk mata..
Sejuk hati..
Tenang melihat anak anak kecil ini di masjid..
Setiap waktu ke situ, sementelah dekat dengan sekolah tahfiz nya..

gambar di ambil secara curi curi dengan henfon cap ayam. Maka maafkan kesengetan gambar, dan mutu gambar yang tak baik..:)

Permudahkanlah ya Allah utk kami suami isteri buat pilihan..
Ada lebih kurang 8 bulan lagi sebelum anak sulung kami, Ziyyad masuk umur persekolahn darjah satu.

Masih mengkaji..
Pro & cons
Sekolah harian biasa...
Atau
Sekolah alternatif..


34 comments:

  1. Ank yg soleh penghubung kita bila kita dah kat sana..
    Insyallah.

    ReplyDelete
  2. Kalau ikut kakaklah doc. tahun 1-6 tak kisahlah sekolah biasa tapi masuk tingkatan 1 masukkan aliran agama. Sebab selepas UPSR bila dpt 5A mesti boleh pilih sekolah mana nak pergi. Macam anak-anak kakak hantar aliran agama. Pandangan kakak sebab masa 7-12 tahun masa masih suka bermain - macam kesian pulak kalau concentrate sgt belajar - sekarang ni pulak budak belajar macam kita kat U. Tapi sekolah agama kena pergi jadi terapan dari dua sudut dapat. Masuk usia 13 tahun dia dah matang senang kalau nak main/sukan dan belajar termasuk hafazan (menghafal) dah tak jadi keberatan buat mereka sebab masa ini dah lebih matang..

    Its my 2 cents doc.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. My future (insyaAllah) all his kids are in aliran agama. Some of them ada yang masuk tahfiz. Memang mereka pilih sendiri tapi galakan dari parents juga.

      Delete
  3. Semoga bertemu dgn pilihan terbaik. Mmg kena fikir betul2 sbb melibatkan pembentukan sahsiah anak.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...sejuk perut ibu yg mengandung...sejuk mata yg memandang...telinga yg mendengar alunan ayat2 suci..

    ada award utk tuan doc hehe

    ReplyDelete
  5. chop
    keluar tajuk

    ada orang nak belajar macaroon
    klik kat mana?
    mintak tulun wassap saya
    :)

    ReplyDelete
  6. Semoga dapat buatl pilihat yang terbaik untuk ziyyad..

    ReplyDelete
  7. Semoga anak2 kita menjadi anak yang boleh membantu kita di sana walau apa pun pilihan pengajian mereka...

    ReplyDelete
  8. anak anak..aset untuk kita ke syurga mahupun ke neraka..
    moga Allah permudahkan segala urusan doc n family yer =)

    ReplyDelete
  9. semoga dipermudahkan urusan pencarian..

    ReplyDelete
  10. Setiap pilihan ada pro and cons. Terpulanglah. Once dah decide, tetapkan hati, jangan dengar lagi anasir yang menggugat.

    ReplyDelete
  11. Ya Allah! saya pun sama Dr... tahun dpn anak nak sekolah dah... kat Sabah ni lagilah pilihan sekolah msh terhad... dilema juga nak antar anak belajar dimana... sekolah alternatif mmg amat kurang...

    ReplyDelete
  12. sejuk mata memandang kan tgk student tahfiz nih... anak buah saya pun ada yg dihantar sekolah tahfiz... kalu berckp ngn kite lemah lembut je... ringan tulang pulak tuh...

    selagi boleh pilih, bt lah pilihan doc, mungkin sekolah rendah blh letak sekolah biasa, msk sekolah menegah cuba letak sekolah aliran agama atau sebaliknya...

    ReplyDelete
  13. Kalau mampu apa salahnya beri yang terbaik buat anak2.

    ReplyDelete
  14. buat pilihan yang terbaik untuk anak2...

    ReplyDelete
  15. Alangkah indahnya sebuah kematian jika yang menjadi imam solat jenazah ialah anak lelakinya sendiri...

    Mengenai pilihan kemasukan anak ke sekolah rendah, saya lebih setuju dengan pandangan Kakzakie di atas. Kadang-kadang di peringkat tadika kita belum nampak potensi dan cabang ilmu yang sesuai untuk anak dan ia cuma kelihatan jelas ketika mereka di peringkat sekolah rendah. Itu pendapat saya, mungkin ia tak tepat untuk semua keadaan...

    ReplyDelete
  16. Buat pilihan dan lihat kecenderungan anak..

    ReplyDelete
  17. Wah kena baca entri Che Mid tajuk Mulianya al-Huffaz http://che-mid.blogspot.com/2014/04/mulianya-al-huffaz_11.html..mungkin ada tips berguna..

    ReplyDelete
  18. masih ada ruang utk buat pilihan
    semoga yang terbaik utk anak dan ko suami isteri

    ReplyDelete
  19. Waa sejuk hati tengok anak kecik2 dah berjinak2 dgn ilmu agama..
    Moga dimudahkan pilihan yer doc..

    ReplyDelete
  20. sekolah yang menekankan pendidikan Islam serta ada pengajaran akademik...

    ReplyDelete
  21. semoga Ziyyad dapat yang terbaik untuk dunia dan akhirat. tak lama lagi tuh!

    ReplyDelete
  22. Moga dapat buat keputusan terbaik...

    ReplyDelete
  23. beruntung sungguh klu kita dpt hasilkan anak2 dan zuriat yg menjadi tahfiz begini kan doc. Mak doakan doc dan isteri dpt buat keputusan yang terbaik

    ReplyDelete
  24. Moga doc dan mommyZZZ dapat buat keputusan yang terbaik.. moga urusan dipermudahkanNYA..

    ReplyDelete
  25. 8 Bulan lagi Doc..masih banyak masa berfikir, berbincang suami isteri, buat rujukan. solat Instikharah..Semoga ada satu keputusan dapat dicapai sepakat dan dipemudahkan NYA dlm membuat keputusan itu..InsyaAllah

    ReplyDelete
  26. bagus sekolah tahfiz ni
    moga dimudahkan urusan ke arah itu
    insha Allah

    ReplyDelete
  27. Istikharah. Smoga dipermudahkan semua urusan.

    ReplyDelete
  28. semoga dipermudahkan dalam membuat pilihan..

    ReplyDelete
  29. sejukmata memandang..saham akhirat...

    ReplyDelete
  30. Betul, hati pun rasa tenang. Harap2 doc dpt pilihan yg terbaik.

    ReplyDelete
  31. Moga dipermudahkan...

    saya setuju dengan pendapat kak zakie kat atas...sekolah rendah di sekolah harian + sekolah agama. Dah form 1 baru nak masukkan kesekolah agama/tahfiz (in which that is my plan for my daugther, now at std 6). apa pun bergantung pada individu, kami buat begini sebab memang tidak ada pusat tahfiz sekolah rendah yg berdekatan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...