Tuesday, March 18, 2014

Tiada Yang Kebetulan

Kisah minggu lepas..
Nak dijadikan cerita...
Budak kecik ni main pintu kereta Lamborghini hijau..

baju kokedai okehhh..jangan berani kacau Zayyan..kokedai pun dia tampar tau!

Dah nama pun nak dijadikan cerita..
Ibu jari kiri nya tersepit celah pintu kereta ..
Kena nya petang..malam tu dah bengkak...Zayyan complaint sakit..
Ahhhh..udahhhh...janganlah fracture tulang nya
Maka esok paginya, kena lah mommy ZZZ hantar budak kecik ni gi klinik aku...

 walaupun instinct aku mengatakan tak fracture nya ibu jari si Zayyan, tapi nak sedapkan hati & be sure 100%, aku xray kan jugak. Budak seusia dia ( 3 tahun), memang susah sikit nak fracture tulang jari (phalanges), sebab jari mereka ada space banyak( dipanggil physis), utk proses tumbesaran..unless impact trauma yang sangat kuat la. So xray nya, alhamdullilah, OK aje..

Dah nak dijadikan cerita kan...
Aku pagi2 dah sampai klinik..
Wife aku datang bawak si Zayyan lepas tengahari..
Datang naik Lamborghini hijau..

Ngam ngam aja sampai depan klinik..lambo hijau buat hal..masuk gear boleh, tapi tak boleh jalan. Dipendekkan cerita, rupa rupanya drive shaft lambo hijau ni patah! Terus kena tow la..

Bila aku fikir semula..
Mula mula anak aku si Zayyan main pintu kereta, walaupun selama ni tak pernah main..
Lepas tu ibu jari dia tersepit..
Stress la sikit aku..
Esok nya, kena la wife aku bawak si Zayyan ke klinik aku utk xray..
Sebab ke klinik aku bawak lambo hijau ni lah, drive shaft nya patah..
Jadi..
Memang bukan kebetulan..
Bukan kebetulan anak aku nak tersepit ibu jarinya
Bukan kebetulan wife aku nak drive lambo hijau pada hari itu..
Allah yang maha kuasa dah susun atur plan NYA.

Aku bersyukur sebab dalam pada diberi ujian drive shaft patah sampai tak boleh jalan, Allah mudahkan urusan wife aku yg bawak anak masa tu, ngam2 sempat parking depan klinik, bukan rosak tengah jalan..

Aku bersyukur, sebab aturan Allah ini ( yang kita selalunya anggap "kebetulan" ), aku terselamat tak accident. Sebab selalunya aku malas nak bawak kereta aku, aku bawak aja lambo hijau ni..senang nak mencilok, senang nak merempit tengah jem...Most of the time, aku bawak laju jugak lambo ni..Bayangkan kalau masa aku drive laju, time tu la drive shaft nya patah! 

Lambo hijau dah sihat..
Ibu jari Zayyan pun dah sihat..
MH 370 jadi macam tu, bukan kebetulan..
DIA dah plan..
Kita aja yang masih belum faham plan NYA..

39 comments:

  1. baju zayyan dan sama kaler ngan lambo..hehehe

    ReplyDelete
  2. bahaya kalau patah semasa merempit...boleh terbabas...dan besi driveshaft yg berputar boleh sbbkan mcm2 perkara yg ngeri2 belaka....
    bersyukurlah...

    ReplyDelete
  3. comelnya budak pakai baju hijau gambar buaya tu...besar2 nanti jgn sesekali jd buaya ya..:)

    ReplyDelete
  4. fuyooo, lambo ada versi kompak la. hehehee. mungkin si lambo hijau nak mintak `kawan' kot. apa lagi. hehehee...

    ReplyDelete
  5. Kalau tengok movie pun depa akan tanya, "Do you believe in coincidence?" Nanti orang tu jawab, "There is no such thing as coincidence."

    Ye betul la tu. Memang tiada kebetulan. Semua nya Dia dah rancang. Ketentuan dia.

    ReplyDelete
  6. yup Allah dah plan everything
    but everything happen for a reason, smua bersebab, xde yg tak bersebab
    cuma sebab musabab tu sama ada baik atau sebaliknya..tu kena kaji

    coppp...comey pulak rangka tangan zayyan bila dh kena scan

    ReplyDelete
  7. kebetulan yg tersirat ni doc....mujur takde ape ngan tulang zayyan...geram tgk pic die tu...sengih2 comel heheheeh...

    aduh bab keter rosak mmg risau..lagi2 pompuan mcm lieya ni bukan tau ape pasal kite...tau isi minyak jek hahhaahah...mujur rosak dpn klinik so tak le berpanas di tengah jalan....

    erm tu la doc...hope perjanjian minyak dah termeterai MH370 dilepaskan....sian betul penumpang dan crew yg jadi mangsa keadaan....mmg hebat percaturan kuasa besar2 nieh....

    ReplyDelete
  8. fuhhh..sakit tuuu, harap2 zayyan dpt MC dr doctornya. ehhh

    ReplyDelete
  9. Auucchhh...siannya zayyan. Sakit tu. Alhamdulillah...ngam² keta rosak dpn klinik.

    ReplyDelete
  10. Sayang lambo hijau tu doc tak keluar dah model tu skrg ni.

    DIA telah mengaturkannya tapi berkeluh kesah tukan sifat manusia.

    ReplyDelete
  11. bersyukur kalau kereta tak buat hal dlm perjalanan

    ReplyDelete
  12. Drive shaft tu cemana bleh patah? Sebab reput ke? Bahye betul kalau tengah drive patah. Syukur semuanya selamat.

    ReplyDelete
  13. kesian zayyan..

    setuju..memang semua yg berlaku adalah perancangan DIA..kita kena duduk dan fikirkan segala hikmah disebalik kejadian..

    ReplyDelete
  14. ayoyo,... tak per. zayyan budak kuat... :)

    ReplyDelete
  15. ohhhh take note lambo hijau ni kalau ade dipersekitaran jalan raya!hahahaa...giler hijau padahal sokong MU!ehh...kang kene penampo kokedai aku ni kangggg :D

    ReplyDelete
  16. Teringat masa firdaus kecik dulu pun pernah tersepit tangan nya kt pintu kereta..
    tak dpt bayangkan..dah kecik lagi kan ..tp allah tu maha berkuasa
    dia akan melindungi kanak2 itu ..
    mcm tu juga dengan apa yg jadi ..
    ada hikmah nya .

    ReplyDelete
  17. kesiannya zayyan...SA xpernah rasa tersepit pintu mcm tu..hehehe....lawa eh lambo mummy zzz..masih menanti berita MH370...ntah bila dapat ditemui...

    ReplyDelete
  18. lho nekcik pun minggu lepas tersepit ibu jari kat pintu kereta...kebetulan lah tu
    sakit ooo..bongkak!!

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah semuanya selamat...

    In Syaa Allah ..moga MH370 ni nampak jalan penyelesaian nya.. ..

    ReplyDelete
  20. Sesuatu yang tak disangka
    sering kali mendatangi kita
    itukah suratan dalam kehidupan
    atau sekadar satu kebetulan?

    hahaha....

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah~
    nasib semua dah ok!

    cantek warna lambo DZ.
    ceria gittu!

    terus berdoa moga Allah berikan petunjuk dalam pencarian MH370.Amin

    ReplyDelete
  22. betul...Allah lebih tahu. Yg mcm tak elok, tak mesti nasib tak baik.

    ReplyDelete
  23. Sebelum tu tak sedar ke drive shaft tu problem? Lambo gegar2 ke...bila jalan bunyi2 ke? Tapi sampai patah, memang parah tu... Syukurlah drive shaft lambo yang patah dan bukan jari Zayyan yang patah. Kang nak tampar boyer, camno?

    Pray for MH370

    ReplyDelete
  24. kebetulan yang nice je kan, semua aturan Nya sentiasa ada kebaikan cuma kadang kite yg lambat nampak

    ReplyDelete
  25. aturan yang DIA telah tetapkan untuk kita.. biasanya kita hanya sedari lepas masalah tu berlaku/selesai..

    ReplyDelete
  26. perancangan ALLAH itu lebih baik kan

    ReplyDelete
  27. Alhamdullillah nasib baik tak jadi apa2 masa bawak lambogini tuh yer..

    ReplyDelete
  28. Org yg ada pegangan akan percaya itulah qada' dan qadar.
    Tersepit tangan, rosak sebaik parking semua aturan Allah, betul tu doc..

    ReplyDelete
  29. Fuyoo... pakai baju 'ko-keldai' tuh! Nasib baik bawak lambo hijau, kalau datang naik magic carpet bawak anak pergi klinik, terus femes masuk suratkhabar. Sure malu-malu kucing Mommy ZZZ nih nanti.

    Suratan atau kebetulan? Memang betullah DZ, kita ni masih tak mahu faham segala dugaan yang Allah dah beri.

    ReplyDelete
  30. alhamdulillah semua dlm lindungannya lagi.....wei bawak keta tu jgn laju2, mentang2 lambo tu cute, tapi ekau tu tak la secute lambo tau!

    ReplyDelete
  31. Saya juga ada sebuah Lambo. Saya juga suka guna Lambo, minyak jimat, senang parking dan yg penting senang mencelah. Tapi baru2 ni anak yg belajar kat Johor dah ambik Lambo tu. Sekarang kena pakai kereta Korea yg hirup minyak macam dracula tu...huhuhuhu...

    ReplyDelete
  32. 2nd car ..selaunya macamtu lah... gasak selagi boleh..lagi2 org rumah yg bawak .

    ReplyDelete
  33. Betul...segalanya DIA yang Maha Mengatur, Maha Merancang..wamakaru wamakarallah, wallahu khairul maakirin.

    ReplyDelete
  34. Mmg Allah jua yg mengatur &memelihara keselamatan zayyan & mamanya..dan Allah lebih mengetahui yg terbaek tuk penumpang2 MH370..semoga ddipeliharaNya..inshaallah

    ReplyDelete
  35. betul tu, lepas satu satu ujian yang KA hadapi.. Adik duk selalu pujuk2 kalau kita redha & sabar nnti Allah bagi banyak pahala Ummi.... sampai nak nagis kadang rasa... sesungguhnye ujian sebagai ingatan, tanda Allah sayang dan untuk kita lebih mengingati ALlah kan !

    ReplyDelete
  36. semuanya aturan Nya untuk kita berfikir..ambil ikhtibar

    ReplyDelete
  37. ooo kita hya manusia baisa yang kadangnye tidak dapa mambaca aturanNYA,,,,
    Lupa untuk bersyukur atas apa juga keadaan gembira tuapun susah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...