Tuesday, March 4, 2014

Supaya Aku Tidak Lupa: Laporan Hari Pertama Water Rationing DiBebaskan ( 4 Mac 2014)

Hari ini, bekalan air akan di sambung semula setelah 2 hari tiada air.
Alhamdullilah, wife aku call, SYABAS menepati janji nya...9.30am, pili berair semula.
Mandi sepuasnya, tadah air/simpan air secukupnya sebagai bekalan utk rationing semula dalam tempoh 48jam dari sekarang.

Alhamdullilah, besar sungguh anugerahMU, setelah hampir sebulan rumput kat rumah tidak menerima hujan..pagi ini hujan selebat lebatnya..TQ my wife sebab terfikir menadah air..boleh juga dibuat basuh lantai/menjirus apa yg patut di jirus.

35 comments:

  1. Eh pukul 9:30 pagi dah dapat bekalan? Kawasan kami dijangka mendapat bekalan selepas pukul 4 ptg …… huhu

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...... kami di sini belum sampai tahap rationing lagi. dan hujanjuga mlm tadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zona, rumah aku pun belum smp rationing lagi. masih macam biasa.

      Delete
  3. Semua bekas yang difikirkan sesuai untuk menadah air pun dikeluarkan...

    ReplyDelete
  4. di sini pun hujan lebat semalam

    ReplyDelete
  5. Betul-betul menghargai hujan ni...
    Tadah air banyak-banyak boleh diguna siram pokok/cuci simen dsb..

    ReplyDelete
  6. hujan juga kat tmpt aku...kurang sikit jerebu..

    ReplyDelete
  7. alhamdullillah... seronok tengok air hujan semalam petang.. :)

    ReplyDelete
  8. saya zon 2
    petang ni nanti dapat..


    bila dah tak ada baru rindu .. ya dak..?

    ReplyDelete
  9. kami dah kekeringan air..dan malang nyer xde 1 lori pun sampai..

    ReplyDelete
  10. di pahang masih belum hujan
    kadang2 air takde tanpa notis

    ReplyDelete
  11. salah faham schedule..
    ingt smlm dah ada air.
    br rasa nikmat air.

    ReplyDelete
  12. hehehe..Doc abis segala tamus isi nasi buat tampung air yer...akk tampung2 jugak doc..tp air masih ada..Alhamdulillah...jenguk2 juga nama2 kawasan yg terjejas..tmpt akk kat sg. buloh tu tak termasuk dlm senarai..sekali lagi Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  13. tempat saya hari ni. x tau la ada tak lagi air kat rumah tu. pagi tadi ok lagi...biarlah cancel catuan di kawsan saya..hehehe. tapi dah siap siaga dah tadah air.

    ReplyDelete
  14. erkk..baru perasan bekas nasik tu. habislah bekas nasik tu jadi mangsa. nasb baik tuan punya yg letak..kalo daddy nye yg letak. agaknya meletus perang dingin tak?

    ReplyDelete
  15. Mnjwb prtnyaan...pns la jugak kat sini...mehla...blh cheqna blnja mkn ict pok nong..haha

    ReplyDelete
  16. Assalam doc, petang ahad baru ni kat semenyih dah hujan, sejuk sikit alam, kurang sikit jerebu, setakat ni kat sini belum ada catuan, tapi simpan juga air, mana tahu kan..dalam keadaan begini barula kita tahu menghargai nikmat Alla ni kan?

    saya dah follow sini, kalau sudi, kalau ada rasa bole dimanfaatkan apa yg ada di blog saya yg serba dhaif tu, jemputla follow juga..http://srikandiofficialblog.blogspot.com/ terimakasih

    ReplyDelete
  17. betul tu doc, putrajay pun hujan pagi tadi....lega betul dengar bunyi hujan...hope cepat kisah catu air ni berakhir...kesihan tgk kawan2 di kawasan yg terlibat....

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah..di Penang masih belum hujan..dan masih bernasib baik tiada catuan air

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah. Kat bangi pon hujan lebat ngan angin kuat pagi tadi.

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah.. hujan juga kat area kemuning pagi tadi..

    ReplyDelete
  21. Tempat saya masih kering kontang. Panas! Hujan oh hujan bila kau nak turun???

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum,
    Alhamdulillah kaw bangi tidak termasuk dalam daerah catuan.
    kalau kena...parah juga sebab kami hanya ada 2 baldi sahaja. Takat ni simpan air dalam tong sampah je...

    ReplyDelete
  23. walaupun kawasan taman bunda masih ada bekalan air...tapi bunda tetap simpan air untuk spare...dikawasan sekitar berhampiran dah beberapa hari air dicatu...

    laris tong dan kotak2 plastik kat supermarket..

    ReplyDelete
  24. alhamdulillah
    semoga dipermudahkan dan cepat sket air ada semula, tak yah water rationing lagi

    ReplyDelete
  25. walaupun dalam senarai zon 2, saya tetap mendapat bekalan air paip seperti biasa.. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  26. Tadah air hujan untuk siram pokok bunga jer dik...

    ReplyDelete
  27. tudiaaaaaa... kalo boleh semua bekas yg ade nak isi ngan air kan!
    lagi2 ade anak kecik.. memang terasa bila x de air.

    Alhamdulillah.. kawasan saya dia Shah Alam seksyen 19 masih ade air setakat nih.
    memang kesian tgk kawan2 yang putus bekalan air. moga bertabah yer.

    ReplyDelete
  28. penang masih menunggu hujan..agaknya bila nak hujan..rindu sangat nak tengok air hujan

    ReplyDelete
  29. Memang lebat-selebatnya hujan turun pagi tu.. air longkang sampai melimpah.. cuma tak dan nak tadah air sebab masih sibuk ulang-alik ke rumah MIL atas urusan mengemas saki-baki barang kenduri hari tu..

    ReplyDelete
  30. bila dah kemarau baru teringat semula nikmat air yg Allah berikan.

    ReplyDelete
  31. Kawasan saya ni tak tahulah termasuk dalam water rationing ke tidak. First time 4 hari, air buka tak sampai sehari, tutup sehari pulak. Lepas tu seminggu lebih berair aje pili kat rumah tetiba Sabtu lepas sehari suntuk takda air. Kita ni dahlah memang fobia habis bila tengok air takda. Dan-dan tu juga nak tadah air.

    Dah lama tak nampak orang tadah air hujan cam ni. Tetiba rindu kat kampung halaman. Dulu masa kecik-kecik, rajin tolong tadahkan air hujan depan rumah. Best sangat :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...