Monday, March 3, 2014

Supaya Aku Tidak Lupa: Laporan Hari Pertama Water Rationing ( 2 Mac 2014)

Bukan makan di kenduri orang kahwin. Tapi makan di rumah sendiri, malam tadi. Kenapa guna pinggan polisterin? Saja jeeeeeee...malas pakai pinggan kaca...:P

Sahabat karib kami sekeluarga sekarang..bukan sahabat karib Zayydan aja ...

 Kalau sebelum ni Zayydan berak sehari sekali, semalam dia bergumbira berak 3 kali sehari..baik punya timing nak cirit kan ..kah kah kah...ceria tergelak sampai meleleh air liur..:P


42 comments:

  1. kalau ada pokok pisang, boleh jugalah kita cangkung kat perdunya... hahaha

    ReplyDelete
  2. Betul2 jimat air ni...hehehe...Sian dak handsome ni. Bley plak ceri beri time air kena catu yer.

    ReplyDelete
  3. hahahaha..pandai zayydan..=)

    ReplyDelete
  4. tumpang simpati...
    kedah pun ada ura2 nak buat catuan air jugak..

    ReplyDelete
  5. hahahahaa...mcm tau tau je mak ayah menderita cari air time ni!hahahaa..

    ReplyDelete
  6. Pinggan polisterin dah naik harga ke di Selangor musim2 kemarau ni? Alaaaa Zayydan. Pandaiii dia posing dengan air liur yang dah nak menitik tu....hahahahhaha

    ReplyDelete
  7. Dalam..eh di Meru ni patut nya dah kena catu semalam, tapi alhamdulillah, air masih keluar dari paip seperti sedia kala...

    ReplyDelete
  8. nasib baik kat rumah xkena catu air..tapi tetap simpan jugak sikit air..takut jugak tiba2 tak de air...

    ReplyDelete
  9. memang air betul2 kena guna dengan berkhemah.. pinggan pun dah pakai polisterin kan.. bagus teknik ni.. dapat kurangkan penggunaan air utk mencuci..

    ReplyDelete
  10. Zayydan jgn buat naya kat daddy. Daddy merajuk nnt..

    ReplyDelete
  11. payahlah cam tu..

    Doc, dulukan ada yg cipta pinggan yang boleh makan terus tu... guna pinggan tu lagi bagus, tak yah buang sampah, kurang pencemaran, hehehe

    ReplyDelete
  12. hehehehehehe baeeekkk punya timing....
    alolololo... with that smile memang xleh nak marah ler....

    ReplyDelete
  13. hahhaa..cabaran bila takda air ye Dr... tak perlu basuh pinggan..hihi

    ReplyDelete
  14. Comelnya Zaydan....:) aah ek bagus gak pakai pinggan polistrene tu hehe, jimat nak membasuh.

    ReplyDelete
  15. DZ, boleh tak saya 'paksa' anak-anak dan suami saya jangan buang air besar dua hari ni sebab air kena catu? Hahaha...saya pun tak terfikir nak pakai pinggan dan cawan pakai buang nih!

    ReplyDelete
  16. Langkah penjimatan air, guna pinggan polisterine jak...jimat air tak payah basuh, boleh guna air utk basuh bahan buangan si Zaydan...hehe

    ReplyDelete
  17. Ha ha ha..makpak punya la gigih berjimat cermat guna air..last2 zaydan pulak yg sabotaj usaha makpak dia. Ekeke..

    ReplyDelete
  18. Doc, sudu garpu plastik atau guna jari?

    ReplyDelete
  19. dah kena catu eh...huhuhu..harap2 balik kang ada air lagi..tulis dalam syabas tu Bukit Rajah.. kitorang bukit raja :p

    ReplyDelete
  20. comellah zayydan,gelakkan mommy ngan daddy dia...

    ReplyDelete
  21. hahaha..bagus juga ye..guna pinggan polisterin..makna kata semua pakai buang huhu

    ReplyDelete
  22. Dr semalam malas nk msk..
    Guna alasan..nk basuh susah.
    Ptg ni ada i kot.
    Report..on yhe waynk blk rumsh rawang

    ReplyDelete
  23. Walau apa pun, bahagia juga hendaknya.
    Ptgni hujan lebat syukur.
    Suka tgk Zayydan ketawa je.
    ....Mula mama ingat payung tu kat Empire subang rupanya bila google kat damansara Perdana tak jauh dr IKEA.

    ReplyDelete
  24. Di Kedah yang baru seminggu lepas kerajaan negeri kata air mencukupi utk 3 tahun, tapi semalam MB kata jika sampai hujung bulan ini tak ada air, Kedah juga terpaksa catu air seperti Selangor juga. Dua tiga hari ni nampak langit macam mendung...tapi rupanya bukan kerana nak hujan tapi cik jerebu dah mula nak datang melawat angkasa Kedah...adoiiii....

    ReplyDelete
  25. Comelnya.... Jimat air..so far JB belum kena catu lagi..

    ReplyDelete
  26. catu sungguh ni... ;( ..

    In Shaa Allah.. sehari dua pulih lah keadaan..

    ReplyDelete
  27. masa ni la dia nak menguji kesabran ye??hahahah..
    bijak betul dia..

    ReplyDelete
  28. rumah den start catu air esok dan lusa , harap den sekeluarga tabah menghadapinya...hoho

    ReplyDelete
  29. semua pakai pinggan plastik yek doc...jimat ait tak yah membasuh bagaikan...
    ololo zaydan senyumannnyer tu manis sungguh...

    ReplyDelete
  30. bukan lampin jer pakai buang...pinggan pun pakai buang dalam musim catuan air ni..

    ReplyDelete
  31. saya cadangkan lapik pinggan dengan kertas minyak atau plastik mcm ada kedai buat.Telan pil ci kit teck on bila hari tak ada air....biaq sembelit .Bernas tak ?

    ReplyDelete
  32. hahahah.... comel zaydan... pandai pilih time nak cirit. doc, good idea guna pinggan polistrin. takyah basuh. tangan kalo kotor lepas makan nasik pun boleh je lap guna wet tissue. hahaha.

    ReplyDelete
  33. Hihi... alahai adik! mummy dgn daddy punya nak jimat air, adik pulak happy dpt guna air lebih ye:)

    ReplyDelete
  34. ni mesti sebab nak jimat airkan.. kan...
    alamak Zaydan steadyjer yerk duduk tu.. senyum ceria...

    ReplyDelete
  35. syukur tak yah nak basuh botol susu, nak sterile bagai, kalau tak lagi banyak air ko kena guna!
    ada baiknya la makan kat umah, kat luar tu, ntah camner depa cuci bahan masak dll kan!
    aku last week, 4 kali berulang ke shah alam, masya Allah, jerebu teruk, sepanjang hway terbakar sana sini!

    ReplyDelete
  36. Zayydan je tak pe beli air mineral je tapi kalau daddy tak jamin...ahahhaa...

    ReplyDelete
  37. pakai pinggan kertas..!
    polisterin tidak earth friendly!

    ReplyDelete
  38. hehehe geram tgk pic terbaru zayydan ni.. byk copy wajah mummy dier.... P/s.. sah musang berjanggut yg makan burung en hubby, tu hehehe... siap dier kopak besi belah bawah tu !

    ReplyDelete
  39. hahaha selalu memang macam tu time takde air la perut meragam huhuhu comel la zaydan..mulat2

    ReplyDelete
  40. Memang boleh dijadikan kenangan entry ni..
    Syukur tempat saya belum terjejas lagi setakat ni.. jangan tiba-tiba sudah.. dahlah 2 3 minggu ni sibuk berada diluar kawasan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...