Wednesday, March 5, 2014

Plasenta ialah uri

Soalan paling best aku dapat dari client aku untuk tahun 2014, setakat ini:

" Doc, sebab saya tak tanam uri dia betul betul ke anak saya kembung? Patutnya atuk dia yang tanam, tapi hari tu atuk dia ada urusan lain, jadi saya yang tanam "

alhamdullilah..memang lega dah lepas fasa umur infant colic..dan alhamdullilah, si bongsu ni memang takde masalah kembung perut

39 comments:

  1. masa saya buat posting O&G kat sekolah omputeh dulu..
    uri-uri semua di bekukan..
    [patutnya bio hazard kan..? disposed as bio hazard ..]
    bila saya tanya why..?why ..?
    misi kata..
    pharma-cosmetical company ambik..
    saploh duaploh tahun lepas tu baru tau yang tisu plasenta amat bagus untuk produk kecantikan..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah anak-anak saya jarang kena kembung perut..mesti tanam uri elok kan? hehehe

    ReplyDelete
  3. Ada kaitan ker tanam uri tak betul dan kembung...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la baru nak tanya. Rasanya saya yang belum kahwin ni pun tahu yang benda tu tak de kena mengena kan?

      Delete
  4. pitam la doktor!hahaaha...adeh laaa...siap ckp kalo tak letak paku nanti setan suka dekat kat anak..pfffttt...

    ReplyDelete
  5. baby dalam gambo tu tak kembung sebab dedi dia tanam sendiri uri dia ke? ;-)

    ReplyDelete
  6. Selain daripada medical and scientific certs, doctors kena certified ilmu2 perubatan tradisional...Baruuuu boleh jawab soklan macam tu. Aduhai, yang si penanya tu, tak ada ke rasa macam cuak nak tanya soklan tu? Biar betul lah hai. Oh, Adam punya infant colic sangat2 teruk. Berakhir masa umur dia 6 bulan. Setiap malam satu rumah tak boleh tidur. Nak tidur pun kena ikut shift sebab dia colic teruk sangat.

    ReplyDelete
  7. ehm so jawapannyer... ha.. ha.. tapi bukan saya punya soalantu tau...

    ReplyDelete
  8. masa anak sulung saya dulu,
    saya yg buat.
    ikut pantang larang.
    cuci bersih2.
    letak garam dan asam jawa.
    lepas tu bungkus dengan kain putih.
    masukkan dalam tempayan tembikar.
    lepas tu baru tanam.
    lepas maghrib kena nyalakan lampu diatasnya.
    aku tak tanya macam2.
    ikut saja kata emak mertua.

    Anak kedua dan ketiga.
    Saya cuci dan terus tanam.
    takda pantang larang.

    Anak sulung saya kena infantile colic yg teruk.
    3 bulan lama2nya.
    Yang kedua dan tiga tak jadi apa2 pun.

    kesimpulannya?
    fikir2kanlah sendiri.

    ReplyDelete
  9. haha...kalau tanah 'dalam' susah dapat jodoh,kalau anak dara,kena tanam tepi jalan,baru cepat dapat jodoh...adeeiii mcm2 pendapat dan petua saya pernah dengar...

    ReplyDelete
  10. nasib baik saya tanam uri anak2 dgn betul. Taklah kembung perut mereka ….. hehehe

    ReplyDelete
  11. Suami akak tanam uri akak tanya buat macam mana, dia kata tanam jelah...:)

    Petua org tua2 jadi client doc tu straight foward sangat terima input. Tak baca kat internetkah?

    ReplyDelete
  12. Anak2 saya seramai 6 orang tu, saya yg jadi tukang tanam uri. Lepas cuci bersih, pakai tanam saja, tak tau pulak pasal teori kebung-kembung ni. Memang ada anak yg kadang2 kembung masa kecik, tapi kebanyakannya biasa-biasa saja. Bagi yg kembung, mungkin urinya saya tanam dengan cara tak betul kot....pada hal semuanya saya tanam dengan cara yang tak betul!!

    Sekarang pun jika tersilap makan (misalnya makan laksa terlebih atau makan petai terlebih) perut saya akan kembung. Aruah mak saya memang pakar tanam uri, agaknya dia pun tanam dengan cara tak betul atau dia tanam bawah pokok petai sebab itu kalau makan petai lebih-lebih saya kembung?

    ReplyDelete
  13. Teringat kes bersalin anak sulung,urinya papa letak dlm freezer sbb bersalin tgh mlm.nurse tgk bby,mengigil biru smp di balut berhelai2 kain bedung.keesokannya,mak tanya mana uri bby pd suami-kata suami dlm freezer.mak paksa suh kuarkan,cuci & tanam cpt.slps itu tgk baby ok,x biru &
    X mengigil.kata org tua uri tuh kawan bby.wallahuallam.

    ReplyDelete
  14. Haha...anak sy dulu jarang kembung perut Dr..uri dia pun baba dia sndiri yg tanam..basuh..balut pastu tanam belakang rmh..

    ReplyDelete
  15. tanam uri kat tepi jalan depan rumah....nanti senang kena pinang....cubalah...hehe

    tanam uri kena betul2...kasi lampu...
    supaya tak dikorek anjing atau binatang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zam! Aku suka ayat kau! Hahahaha.


      Err.. aku rasa arwah abah dulu tanam uri aku dalam hutan kot. Tu pasal tak de sape pinang aku smp sekarang. Kah kah kah.

      Delete
  16. Den nya uri tanam mana tah.....lupa plak...

    ReplyDelete
  17. eh, mcm tu ek? sy xde pgalaman. tp baca komen2 atas ni..terguling dah gelak. Antara nak percaya dengan tak..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakinah, Dedet punya uri kau tanam kat mana? Eh, kucing ada uri tak?


      Hahaha.

      Delete
    2. ade kakta. aku punya nebes tgk mak dia lmbt mkn uri, aku potong sendiri tali pusat dia. nah kau..memancut darah..hahaha..bahana terlebih tengok tb.

      Delete
  18. soalan cepu mas saje diorang bagi
    comeeelnya baby :)

    ReplyDelete
  19. Ada juga yg masih percaya ini semua - kesiannya.
    Kalau betul jaga insya-allah tak kembung.

    ReplyDelete
  20. Kalau tengok orang2 tua kita ni, macam2 pantang larangnya.

    Tapi, yang eka tengok ayah eka buat, cuci uri bersih2, pastu balut dengan kain, kemudian tanam.

    ReplyDelete
  21. Adam pun alhamdulillah tak pernah lagi ada masalah kembung perut ..

    syukur sgt sgt

    ReplyDelete
  22. ya Allah geram tgk!!!!! mulut tu kalo kene kiss2 tu sedap tu ehehheeh ish doc ni saje bikin org nak pregnant balik lah huhuhuhu

    dayyan alhamdulillah jarang kene kembung perut sbb maybe apaknye gigih tuam satu badan setiap kali lepas mandi kot....

    ReplyDelete
  23. Hahah..ada yg saya dgr siap tnm uri dgn pensil sekali Doc..bg pandai katanya...3 anak saya si Zati yg kedua tu paling teruk infant colic nya...siap saya belikan buai letrik henjut automatik tu doc..sbb shift dia menangis bermua dari 12 midnight sampai 6 morning...mana boleh tahan...tp kembung kembung semua insyaAllah jarang kena...

    ReplyDelete
  24. pakcik umur 70 ke yg tanya tu doc.. hahaha..

    ReplyDelete
  25. anak lelaki saya tak pernah kembung perut.sampai sekarang asyik mengembungkan perut ada la..hahah...tak tahu pulak ianya ada kaitan dengan cara tanam uri..hehe

    ReplyDelete
  26. x de kena mengenakan cara tanam uri ngan kembung kan DZ?
    *blur. heheehhe

    ReplyDelete
  27. comey, comey, comey...eeeeeeee...geramnya

    ReplyDelete
  28. weiiii, sampai sudah aku tak berkesempatan jenguk anak ko ni nok..

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah anak den dulu pun takde masalah kembung perut sehingga meragam teruk...alhamdulillah sepanjang jaga anak den belah malam ketika wife kerja shift malam pun OK jer...=)

    ReplyDelete
  30. cite bab uri ni kan..saya ada sorang sepupu tak kawen2 lagi..memang dah masuk fasa andalusia.entah orang mana tah diorang jumpa untuk berubat kekononnya terus je orang tu cakap " uri dia dulu tanam dalam sangat.sebab tu jodoh tak sampai2"...nak gelak pun ada.tapi tahan je la kang kecik ati plak..

    ReplyDelete
  31. masa dak Kakak dengan dan Adik, en. suami tanam uri kat depan rumah abah beliau.. eeemm.. agaknya sebab tu dorang suka balik rumah atok dorang kot..
    masa bersalinkan dak Nuha pulak.. en. suami tanam uri kat belakang rumah.. eeemm.. mesti dak Nuha pandai masak nanti kan.. hehehe..

    ReplyDelete
  32. dari mn dia belajar ttg kembung perut = x tanam uri ni?? ;-)

    ReplyDelete
  33. Uri tu siap kena letak kertas, pensel masa nak tanam supaya anak pandai. Rasa cam tak logik aje tapi kuturutkan juga sebab takda pengalaman :) Eh, tapi tak tahu pun ada hubungan tak tanam uri betul-betul dengan kembung. Rasanya uri anak-anak saya semuanya ditanam dengan betullah tu sebab mereka tak kembung pun :)

    Plasenta ni buat bahan untuk kosmetik, mesti jelita kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...