Wednesday, February 5, 2014

Pokok bunga Impatiens di Cameron Highlands


Impatients : spesis tumbuhan herba genus impatients. Dinamakan sedemikian, sebab biji benihnya cepat pecah bila di sentuh  :P

Impatient: tak sabar / tergesa gesa / nak cepat aja.

Sakit itu ujian.
Ujian nak tengok tahap kesabaran.
Ujian nak kasi hapus dosa, naik darjat...kalau sabar.

Muhasabah untuk diri aku juga, kena bersabar bila di timpa ujian sakit.
Acap kali sangat jumpa patient yang tak sabar ni.

Batuk baru 2 hari, baru ambil ubat batuk 2 hari, terus expect nak terus sembuh batuk nya.
Hari ni sakit mata, di kasi ubat, lusa datang lagi mintak tukar ubat sebab mata masih merah, masih bengkak..padahal dah diberitahu sakit mata memang ambil masa 3-7 hari.

" Saya nak antibiotic power punya doc, nak cepat baik".
Bila permintaan antibiotic tak di layan ( sebab memang tak perlu pun), maka masam lah muka, muncung lah mulut.

Sabar..
Dah la di jalanraya tak tahu bersabar ( potong Q, cucuk kereta, double parking pasal tak sabar cari parking)..
Dah la di FB tak tahu sabar ( asyik meroyan, merintih, mencerca, menyumpah seranah)
Dah la di opis tak tahu sabar ( asyik hamun herdik orang bawahan, push orang nak cepat siap kerja)
Sekurang kurangnya...
Sabar lah bila sakit.


37 comments:

  1. Sabar..sabar..insyaallah kita semua sentiasa dlm keadaan bsabar..:)

    ReplyDelete
  2. dia tak dapat antibiotik kat klinik doktor..
    dia gi beli kat farmasi..

    masih ada banyak farmasi yang boleh beli ubat tanpa preskripsi..

    selalu jumpa..
    infected eczema.. depa jual candacort laa.. hydrocort laa.. segala macam cort laa..

    ReplyDelete
  3. sabar...sabar & sabar.. pasti ganjaran nya indah bila kita bersabar...:)

    ReplyDelete
  4. Setiap kesabaran, pasti ada ganjarannya.

    Peringatan buat diri ini juga sbb selalu hilang sabar bila drive.

    ReplyDelete
  5. Sabar itu separuh dr iiiimannnn

    ReplyDelete
  6. doktor saya batuk dah 4 hari..hari-hari tibai air masak je nie..hehehe..

    ehh...gambar doktor ni buat saya rasa nak ke cameron laa!!

    ReplyDelete
  7. Segala dugaan yang diberi oleh Allah itu..hendak dihadapi dengan sabar.. Ada laa hikmahnya tuh..

    ReplyDelete
  8. Patient pesakit
    Impatient sakit yang bukan pesakit..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Impatient pesakit yang bukan pesakit.

      Delete
  9. suh dia yang jadi doktor..susah sgt plak kan x reti nak sabar..

    ReplyDelete
  10. sabar memang berat utk dilaksanakan...

    ReplyDelete
  11. Err...Doc! Mana gambar kacang phool nya? Tak sabar nie... hehehehehe

    ReplyDelete
  12. saya tak penyabo orang nye...

    sebab tu saya ade kat sini skang : suzilawa.blogspot.com hehehe.. rajin mai ler...

    dah tu ja... kBai...

    ReplyDelete
  13. yeeeee aku tengah bersabar, sakit pinggang nih weiiii

    ReplyDelete
  14. mudah2an ttp tabah dgn ujian dari ALlah yer... neway bunga atas sekali tu cantik ler

    ReplyDelete
  15. Salam.
    Tazkirah yg cantik... asalnya cerita pokok bunga tapi boleh dikaitkan dgn sesuatu....

    ReplyDelete
  16. Depa suka makan ubat kot... tu yang sat-sat pi mintak ubat...

    ReplyDelete
  17. saya ada had bersabar.
    hilang sabar saya jarang meroyan.
    tapi saya akan menghilang..
    diam lebih baik.
    dari kita mula nk sentap sound2 org lain..
    bila mulut kita asyik nk melazer2 tak tentu hala..
    banyak2 mende kita kena belajar jaga hati sendiri dulu..
    kalo da berjaya baru leh jaga hati org...


    *saya nye kes batuk neh dah berminggu2 doc.
    batuk smp hilang suara. smp dah masuk drip baru ada suara..
    tapi serak2 rock mcm ella..
    kata org yg sembang dgn saya,
    suara awak seksi laaaa.. menggoda..
    kuikuikui..
    hikmah bersabar :p *

    tapi kan nak tanya la...
    ada tak kesan mkn antibiotik boleh ceri beri??
    huhuhu~
    dah dua hari stop antibiotik baru hilang ceri beri daku..
    waaaaaaaaaaaaa~

    ReplyDelete
  18. dolu2, sy juga kurang sabar..sgt2 kurang! Tp..mgkin dek kerana peningkatan umo, maka ada la sket kesabarannnya..yea..wlupun tak seberapa sabar..but dah bnyk la perubahannya.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Mak lagenda.. sama dengan saya..
      sekurang-kurangnya ada perubahan.. tak banyak sikit.. ;)

      Delete
  19. alhamdulillah, saya kalau bab bersabar, boleh lagi tapi ramai kawan rapat kata saya terlalu bersabar sampai orang ambil kesempatan pulak huhu

    ReplyDelete
  20. bagus entry ni tentang sabar..:)

    ReplyDelete
  21. Kata orang kalau nak melatih diri jadi penyabar, jadilah pengail ikan. Berjam2 tunggu ikan sambar umpan, lepas itu cuma dapat anak ikan..tapi tetap bersyukur kerana itulah saja rezeki Allah beri hari itu....

    ReplyDelete
  22. batuk saya dah 2 minggu tak hilang

    ReplyDelete
  23. Sabar...sabar...
    sakit mana yang makan ubat terus sembuh keesokkan harinya...mau2 pun ambik 3 5 hari nak sembuh. ikut tahap kekronikkan sakit itu....kan kan doc :D

    ReplyDelete
  24. Nak sabar ni kena banyak belajar....belajar sabar lah..:))

    ReplyDelete
  25. ala doc bagi jek ubat ape yg dieorg mintak pastu caj mahal2 hahaahaha...eh jahat plak den mengajor....ala lieya tau doc jenis org yg bukan suke amik kesempatan dan jujur org nye...sabar yeak doc...tu le dugaan seorg doktor....

    cantik bunga tu...kalo tangan yg terra menembak mmg hasil gambar superb!!

    ReplyDelete
  26. memang kena betul sabo ni doc...memacam kerenah orang nak kena layan...

    ReplyDelete
  27. yang mintak mc dengan gaya mintak mc walau pun tak sakit.. bila sakit mintak pulak ubat nak cepat sembuh.. tu dah mintak sangat sakit (mc).. bila dapat sakit nak cepat baik pulak.. manusia manusia..

    ReplyDelete
  28. Makin meningkat umur kita belajar untuk menjadi lebih bersabar.

    ReplyDelete
  29. Rasanya bila dah meningkat usia, kesabaran tu lagi terserlah sifatnya :) Kalau zaman muda belia remaja, memang tak impatient memanjang. Bertahun belajar pasal botani, tak teringat pulak terjumpa nama impatient ni.

    ReplyDelete
  30. batukl selsema demam ni jarang2 kita dapat.jadi bersabar je la..kan..tu kan kifarah dosa..

    ReplyDelete
  31. Tak reti nak bersabar langsung. Bila sakit, set dalam otak, badan perlu berehat.

    ReplyDelete

  32. sbb sakit itu penghapus dosa. jadi bersabar lah sambil muhasabah diri kan doc. .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...