Saturday, January 18, 2014

Warga Malaysia Di Tahan Polis Kerana Merotan Anak Yang Tidak Solat

Ini yang menimpa saudara kita di Sweden :
Anak Mereka Di Serah Ke Foster Home Non-Muslim

Reaksi pembaca di laman web Astro Awani:
No Spanking Law

Nabi Muhammad SAW sendiri telah menegaskan:

“Suruhlah anakmu menunaikan solat ketika berumur tujuh tahun dan pukullah jika berumur 10 tahun (jika tidak menunaikan solat juga) dan pisahkanlah tempat tidur anak (lelaki dan perempuan).” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Dan kalau perlu menghukum, setelah di beritahu berulang kali, hukum lah dengan adil, bersesuaian dengan kesalahan yang dilakukan. Paling penting, kita sebagai ibu bapa, perlu tunjukkan contoh tauladan..solat di awal waktu..yang bapa, ke surau/masjid selagi boleh.

Diceritakan oleh Muawiyah bin Salih, ada lelaki datang menemui Rasulullah SAW lalu berkata: “Wahai Rasulullah, ahli keluargaku tidak taat kepadaku. Apakah yang patut aku gunakan untuk menghukum mereka? Lalu kata Baginda: Maafkanlah saja. Kemudian Rasulullah SAW menyebut hal yang sama pada kali kedua bahkan juga pada kali ketiganya. Seterusnya Baginda mengatakan: Jika kamu perlu menghukum, hukumlah mengikuti kadar kesalahan yang dilakukannya dan jauhilah dari memukul pada bahagian muka.” (Hadis riwayat at-Tabrani)


Kat rumah, memang si abang yang selalu kena marah dengan aku...sebab kuat sangat menangis..boleh kena buli dek adik dia..hahahaha..tapi wife aku kata, better dia tak membalas bulian adiknya..penah kena cubit few times si abang ni sebab aku hilang sabar...jenuh aku kena bebel ( mak aku bebel, ayah aku bebel, wife aku bebel)...Dalam proses tarbiah juga si abang, selalu bawa ke masjid..dan hantar dia ke kelas taekwando..utk hilang kan sifat ' kuat nangis' nya tu...dan aku kena berubah utk jadi less garang..

35 comments:

  1. Semoga kita dipermudahkan olehNya dalam mendidik anak2.

    Oooo si abang cengeng ye doc. hehe

    ReplyDelete
  2. Dari itu hari saya tanya, depa berdua tu memang kena pakai baju sama ke? :)


    Zaman sekarang zaman di mana hak asasi manusia diperjuangkan lebih dari agama. You pukul anak you sebab tak solat tapi pada masa yang sama orang akan lihat you mencabuli hak asasi anak you as a manusia. Jadi bila hak asasi diperjuangkan lebih dari agama, perkara macam ini yang berlaku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..tak la semestinya kena sama...tapi ada beberapa set baju mereka, mmg kami beli dari jenis & design yg sama...

      Delete
  3. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. waaaaa somelss sgt 2 2 adik muka mmg suka menyakat abang...cheeky je

    ReplyDelete
  5. what???doctor garang? harus garang kot but kena brpada2 kan doc...heheheh...mcm x pcy plak doc garang...

    ReplyDelete
  6. Aisehhhh....doktor garang mcm ne nak mintak mc ni......ahakz

    ReplyDelete
  7. Sama la , ada hero 3 org, tapi dah latih dari 7 tahun tak tinggalkan sembahyang...

    ReplyDelete
  8. tengah dok bayangkan jari jemari daddy ZZ tengah mencubit hahaha

    ReplyDelete
  9. anak sulung biasanya termanja dari adik.

    ReplyDelete
  10. wife den lebih garang berbanding den...hehe

    ReplyDelete
  11. Dengan anak2 ni kita mmg kena garang..tp bertmpt org kata.kiranya lebih tegas..
    Slalu kalo mak grg ayh kurang dan sbaliknya

    Si abg. Saja x nak lawan adiknya tu..jdk dia luahkan perasaan dgn menangis.utk cari perhatian

    ReplyDelete
  12. Dengan anak2 ni kita mmg kena garang..tp bertmpt org kata.kiranya lebih tegas..
    Slalu kalo mak grg ayh kurang dan sbaliknya

    Si abg. Saja x nak lawan adiknya tu..jdk dia luahkan perasaan dgn menangis.utk cari perhatian

    ReplyDelete
  13. Hehehe.. kat umah ni, dak Kakak dgn dak Adik nak main taekwondo.. en. Suami cakap.. lagi teruklah dak Nuha kena buli nanti..

    psstt: Moga warganegara kita yang ditahan di sana beroleh kemenangan hendakNYA.

    ReplyDelete
  14. Sedih juga baca cerita ibu bapa warga Malaysia di Sweden tu. Itulah pentingnya jika kita ada belajar sikit ilmu sosiologi, sekurang-kurangnya kita tau budaya masyarakat luar dan dengan itu tak tersalah menghukum orang lain mengikut acuan kita....

    ReplyDelete
  15. Apa yg sy tak paham camaner orang luar pun boleh dapat tahu pasal pukul tak semayang tuh...
    itulah kalau dok dinegara non muslim mmg mencabar tuk tegakkan agama..

    ReplyDelete
  16. Hahahaha ... mcm sama ja kita. Ashraff selalu kena buli dgn Aisyah ....

    ReplyDelete
  17. cubit mmg la kena bebel. haha.. kalau nak pukul pun kena pukul kat tapak kaki.. tapi saya rasa anak sulung mmg lrbih cengeng. tapi dlm masa yg sama sangat bertanggungjawab..

    ReplyDelete
  18. Bak kata ustazah saya budak bwh umur 7 tahun ni xdok akal lagi..saya pulak hok sulong tu mmg mnja sbb lama sorang.bila kita marah mulalah kata kita x syg dia. Stresssss mak

    ReplyDelete
  19. tabiat anak sulung memang gitu kot doc...teringat masa kecik, selalu mengalah dengan adik, bukan la dibuli dalam erti kata sebenar..(cover line!) tapi jiwa tak cukup kental...itu yang merambu ayaq mata jugak tu.

    ReplyDelete
  20. Saya ader gak baca berita ni tadi... sama la perangan ngan anak saya doc abang uwais suka nooo nangis..sikit2 pun nak nangis lagi satu merajuk...tu yang tak tahan tu...kekadang maknyer pun jadi singa gak...hehe

    ReplyDelete
  21. baru je planning nk mintak MC ngan doc..tp cancel la sbb doc garang! Takuit gak kena cubit ngan doc. :p

    Muahahahahahaha..

    ReplyDelete
  22. masa kecik2 saya selalu kena pukul ngn mak...
    rileks je....heheee...
    kena piat telinga..kena cubit..
    kalo la masa tu saya kat sweden...dh kena msuk penjara dah makbapak saya agaknya..

    ReplyDelete
  23. minggu lepas dua beradik ni pernah hadir dalam mimpi saya....
    amboiii....kuat betoi blog daddy depa dua ni...
    hehehe...

    ReplyDelete
  24. sedih membacanyer... rasanya sangat tak patut... lagipun bukannyer pukul teruk hanya pukul untuk mengajar.. moga keluarga ini akan menjadi keluarga yang kuat dan berjaya dunia akhirat ... kita mendengarnyer pun sedihkan nikan pulak keluarga dia orang di sinikan... semoga ada kesudahan yang baik untuk kes ini...
    semoga kita juga akan menjadi ibu dan ayah yang berguna untuk anak2 kita... ikutlah syariat Islam ....

    ReplyDelete
  25. aku garang, rotan mmg ada kat rumah hehehehehhee
    bebel tahap petala langit, suara dah ala2 petir kat umah dibuatnya
    ckp beberapa kali supaya derang tak gado, derang tak lawan kata
    rotan akan aku guna bila dah tak paham2 gak bila ckp berulang2 kali
    tapi sadly, berkesan utk beberapa jam aje tau, serius aku ckp ngan ko!
    mmg pendekatan yang berhemah dan berlembut biasanya akan berjaya!
    tapi dah namanya bebudak, kadang2 derang gado, aku biar aje, tahan aje tinga sampai nanah, nanti last2 derang akan berbaik sebab derang boring, bila gado2 pastu tak de kawan nak main wkakakakakkakaka
    pas main gado lagi, itulah rutinnya sabar ajelah

    ReplyDelete
  26. er... sy garang. semua anak2 buah kena marah kalau buat salah. but tetap la spoil kan diorg.
    yang kenit tu, kemain manja, tapi bila sy tinggi suara sket, merajuk nya macam apa je....

    cemana la ye nanti anak sendiri?

    ReplyDelete
  27. Tau pasal rakyat malaysia kena tahan. Tapi tak tau apa kesnya. Baru smalam tau kisah sebenarnya, Teruk betul undang2 sweden yer.

    ANak sulong saya pon mcm ni lah Dr. cengeng & manja.

    ReplyDelete
  28. hikhik.. comel jer muka adik sengeh gitu... muka puas buli abangnya ke tu ? :p

    ReplyDelete
  29. Alahai DZ setakat pukul anak sekali-sekala dikatakan garang ya! Tapi biasalah memang kalau kita pukul anak, spouse tegur, makbapak tegur, PIL tegur, mak/bapa sedara pun tegur....untuk hilangkan tension kena tegur, lebih baik jangan pukul anak. Anak sulung saya pun jenis 'lembut hati' juga. Sikit2 nak cengeng memanjang. Si Adik lebih lasak, main lepuk2 aje termasuklah emaknya kalau cuba2 nak lepuk Abang kesayangannya. So, kalau ada undang2 tak boleh pukul anak, boleh tak buat undang2 yang sama supaya kita tak kena pukul dengan anak bila dah tua tak larat nanti!

    ReplyDelete
  30. Abang anak sulung, manja sikit kot. Saya tak rasa pukul anak untuk mengajar itu salah. Yang penting, prosedurnya harus betul. Mesti sesuai juga dengan tahap kesalahannya. Kenapa ada orang pukul anak, tak berjaya juga didik anaknya dan kenapa ada orang yang pukul anak, anaknya jadi insan yang berjaya? Ada modus operandi sebenarnya.

    Masuk tae kwando untuk kurangkan nangisnya adalah sangat berkesan. Tengoklah hasilnya nanti yer....

    ReplyDelete
  31. chop..
    Ai baru balik Obersi ni..
    Baru tau cerita..

    Siapa yang buat report kat polis?

    ReplyDelete
  32. Masa muda2 di akui tahap kegarangan tu lebih tapi bila umur meningkat tahap itu semkin menurun.

    Undang2 setiap negara berlainan tapi bagi akak itu dikira agak melampau kerana bila di rotan tu tak meninggalkan kesan pun. Gila kot sampai sebulan lebih dah di reman dan tak boleh nak jumpa pulak tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...