Tuesday, January 7, 2014

Kepala vs Kelapa

Aku ambik gambar ni masa gi breakfast dengan Ziyyad..

pose istimewa dengan buah kelapa  :)

Aku teringat cerita wife aku..
Dulu zaman dia kanak kanak...umur sekitar 7-8 tahun..
Ada sebiji buah kelapa jatuh dari pokok, kena kepalanya!
Alhamdullilah wife aku tak de apa apa..

Aku saja buat research sikit pasal " Falling Coconut" ni...
Rupa rupanya ada study khas di buat oleh seorang doktor Canada yang berkhidmat di Papua New Guinea .." Injuries Due to Falling Coconut"..study tahun 1984 yang diterbitkan dalam Journal of Trauma.

Aku rasa wife aku dulu bukan kena direct impact, sebab mustahil survive kalau kena direct..Kalau ikut study tu, 'glancing blow' ada chance utk minor injury. Maknanya, buah kelapa tu jatuh sipi2 / angle yang menyebabkan takda serious injury pada kepala wife aku. Dan ikut hukum fizik F = m x a ( Force = mass x acceleration), jadinya aku speculate force buah kelapa tu kecil sebab mungkin saiznya kecil( small mass) & pokoknya rendah ( small acceleration)..Memang tuhan dah takdirkan wife aku survive..alhamdullilah.  Wife aku masa kena tu, cuma pening pening aja, dan langsung tak gi hospital check! hahaha..

Bahayanya impak buah kelapa jatuh ni, hinggakan kerajaan India arahkan buah buah kelapa di petik dari pokoknya, yang terdapat di Muzium Ghandi, semasa lawatan kerja Presiden Obama. Risau kepala Obama kena hempap buah kelapa. Kalau Rosmah Mansor melawat muzium ni, moga di beri pemerhatian yang sama juga hendaknya. Menangis rakyat Malaysia kalau kepala Rosmah Mansor kena hempap buah kelapa! LOL

 

40 comments:

  1. Hahahaha. Kalau Rosmah takde buah kelapa benda lain pun boleh jugak. Rakyat Malaysia ni kan prihatin. Hahahahaha.

    ReplyDelete
  2. salam ....

    agak agak macam mana lar reaksi rakyat M'sia kalau perkara itu berlaku .....
    he he he

    ReplyDelete
  3. Salam

    kawan selalu pegi area Pengerang htr getah ojol. kat jalan situ ada 2-3 pokok kelapa yang tumbuh bengkok yang pucuknya bebetul atas jalan, kalau sampai je hanya berserah pada Allah agar takde buah yang jatuh ketika itu kat atas keta dan pastikan makan jalan sebelah kanan, kalau jatuh,mau kemek hehehe


    ReplyDelete
  4. takpe kalau kena pon.. rasanya selamat.. rambut tu boleh serap byk force tu... confirm small injuri pon x kena! :P

    ReplyDelete
  5. wakakakakakaa...hahahahaa....nak ke mak mah jalan kat tempat bertanah ni??

    ReplyDelete
  6. hahahaahh kelako! takdenye doc...kalo kak mah kene kelapa tu boleh melantun balik sebab anjalan dari rambut die yg anjal melaampau tuuu hahahaah..mampos keras betul statement aku nie...kene gam tak agak2 heheeheh...sila blur kan name saye yeak doc hahahahahahaah

    ReplyDelete
  7. hahaha.. saya kelako baca komen lieyalatif.. tatahan.. siap melantun buah kelapa..wakaka...

    ReplyDelete
  8. heheheh yelah kan bahaya bayangkan udahla pokok kelapa tu tinggi kalu jth kene kepala kite... blh inalillah...

    tp kalu tang kene kepala rosmah mungkin sipi2 gk sbb rambut dia agak kembang...

    ReplyDelete
  9. anak kawan kt kampung akak,jatuh buah durian atas kepala...budak tu jadi selalu terkejut dan menangis hingga terpaksa dibawa jumpa tok guru..

    ReplyDelete
  10. dulu akak sepupu saya penah gak terjadi buah kelapa himpap kepala time tu tengah naik moto..pening2 lalat gak dia tapi sib baik takder aper...muahaha sabo jerla agak kalo jatuh atas kepala rosmah kalo kena tang rambut mungkin takape2 kalo kena tang muka mau kena buat plastik surgery lagi haha

    ReplyDelete
  11. Hahaha...klo jatuh kat kepala RM tak der effect apa² pon. Rambut tebal tu.

    ReplyDelete
  12. Hahaha kelakar ok..Tapi kira boleh tahan kuat jugak eh wife dr..

    ReplyDelete
  13. Aiyokhhh madam rosmah pun ada dlm citer kelapa nih!!

    Hahahhah!'

    Takper,dia immune kot!

    ReplyDelete
  14. Kak Mah kalu kena buah kelapa, takde risau sangat sebab ada rambutnya yang boleh menghalang kecederaan.. hihi

    Tapi eka teringat satu peristiwa org kampong eka kena hempap durian. Kat dusun. Jatuh kena belakang. Masuk spital gak la. Yela duri durian kan bisa. Kena kat tangan pon sakit bengkak, ni kan terjelepok kat belakang badan.

    ReplyDelete
  15. Rambut dia teballah doc.. boleh tahan punya hihi..

    Bapak kakak dulu pernah kena timpa kelapa sampai pengsan. Masuk hospital buang air pun berdarah. Masa tu kakak kecik lagi. Sedih bila ingat. Susahnya nak cari rezeki. Mujur tak ada kesan lepas tu..

    ReplyDelete
  16. Rambut FIrst Lady kitakan lebat, mungkin impaknya tak kuat juga :)

    Buah kelapa dengan kepala memang tak serasi bersama. Banyak kesan negatifnya :D

    ReplyDelete
  17. Apa kene mengena Rosmah dengan cerita buah kelapa ini daaa...ahahaa... Kesian Kak Ros...

    Kisah buah kelapa ni sama tak macam kisah buah bacang yg org tua2 kata ditimpa buah bacang boleh mati...

    ReplyDelete
  18. hahahaha adoiiii gelak I baca bila mummy DZZZ kena himpap kepala lepas tu pening2 lalat sikit.. I dpt bygkan mummy DZZZ bercerita kat u sambil gelak2 kannnnn.. hehhee sweet lah mummy DZZZ :)

    Oppss kalau kelapa terhimpap kepala kak Ros tu I rasa impact dia kurang sket kot.. sbb rambut dia tebal! pfffttt hahahaha.

    Ehh lupa nak tegur Ziyyad.. HI ZIYYAD.. BILA NAK JUMPA KAK ZAZA LAGI???? hehehe
    p/s DZZZ jangan marah yer :p

    ReplyDelete
  19. dee pun nak komen mcm zaza..kalau RM kena..rambut dia ada sbg airbag..hahaha..btw..kepala dee pernah kena hempap palang kat parking kereta di Genting dulu..serius sakit tak hinggat..tak pernah pergi check pun..alhamdulillah xdelah sakit kepala yang kronik..lupa sikit2 tu biasa..faktor umur...hahaha..

    ReplyDelete
  20. jangan risau doc, kan isteri pm kita dah pakai helmet. setakat hentakan buah kelapa tu apa la sangat. hehehee...

    ReplyDelete
  21. Saya kagum dengan suami Mommy ZZZ. Ambik berat sungguh walaupun jauhhhh lagi sebelum bergelar suami. Ish..ish...kagum..kagum.. (sambil geleng2 kelapa, eh kepala).

    ReplyDelete
  22. besarnya buah kelapa tu.....dpt sebiji makan isi yg lembut berhingus ....wah sedap !

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum DZ

    ha ha ha...popular rosmah tu yer....

    ReplyDelete
  24. Bayangkan kalau kepala ditimpa buah durian...adodoiiii....

    ReplyDelete
  25. topi keselamatan kan ado..suh je kak semah pakai..

    ReplyDelete
  26. kelapa timpa rosmah? ok kot sebab rambutnya sbg cushion amat lah tebal

    ReplyDelete
  27. statement last sekali tu buat SA gelak besar dan my boss pandang pelik...

    ReplyDelete
  28. rambut rosmah menjadi penyelamat kot bro.... hahahahahaha...

    ReplyDelete
  29. Hahaha tetiba plak citer Rosmah enterprem.. motif? :)

    ReplyDelete
  30. ngumpat kak mah yeeee...... hihihi.... buah kelapa tu, kalau jatuh atas kepala kak mah, buah kelapa tu yg pecah rasanya... :p

    ReplyDelete
  31. hahahaa...speechless...
    beriya2 saya baca formula bagai tu ...
    spoil tang ending! :))

    ReplyDelete
  32. Syukur mommyZZ takde apa2.. dan terfikir apa kena-mengena dengan Rosmah.. hehehe..

    ReplyDelete
  33. Kalu ikut sejarah Kak Azie pulak, pernah kena buah kelapa gak. Tapi kelapa tua, kena sipi tang telinga. Sejak itu, telinga sebelah kiri Kak Azie memang tak berapa dengar, sebab itu juga la Kak Azie ni bercakap agak kuat (high pitch) sebab kurang mendengar. Lojik tak? hehehe

    ReplyDelete
  34. rambut dia ada perisai la.. tak kan boleh kena kepala punya.. hehehe

    ReplyDelete
  35. Assalam....Baru jengok....hehehehe...Aku pun masa kecik pun penah kena jugak....mungkin sipi2, kalu kat kampung mana pi cek hospital ka klinik, sapu ngan minyak panans je....kalau kak ros ok kot, rambut tebai..

    ReplyDelete
  36. hihihi.. kelapa tu lagi besar dari kepala si comel tu... :p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...