Monday, January 6, 2014

Apa Ada Pada Nama

Musim tahun baru..musim persekolahan darjah satu..
Selain mak bapak sibuk dengan persiapan..
Cikgu cikgu pun sibuk..

Antara rintihan cikgu cikgu ialah nak menulis nama murid yang panjang panjang dalam buku register..hahaha..
Zaman sudah berubah..
Kalau zaman dulu, nama satu suku kata aja..." Ahmad ".." Abu ".." Leha"..
Lepas tu naik ke dua suku kata " Mohd Nizam"..." Siti Nurhaliza "...( nama aku pun 2 suku kata)
Zaman sekarang...ya..zaman anak anak kita..3 suku kata  :)

anak sulung aku:  Muhammad Fiedyan Ziyyad

anak kedua aku: Muhammad Fierasz Zayyan

anak bongsu aku:  Muhammad Fayyadh Zayydan

Mak aku kata nama anak anak aku panjang..
Jenuh cikgu nak isi buku register..hahaha..sebab mak aku cikgu !

Kalau nama anak anak aku panjang...
Cuba tengok nama budak ni...adik aku ( pun cikgu) yang whatsapp kat aku semalam...

Bertabah lah bakal suami dia masa akad nikah nanti..nak sekali lafas! hahaha..


Yang penting, nama mestilah membawa maksud yang baik..
Dan panggil anak anak, dengan namanya..
Tak guna bagi nama panjang panjang, tapi last last panggil boboy atau gegirl aja..:)

48 comments:

  1. Rasanya semua nama adik beradik dia masuk situ kot. Senang nak cari kalau hilang.

    ReplyDelete
  2. agak2 dah genap sebulan baru otak saya boleh hafal nama budak bertuah ni.....

    ReplyDelete
  3. hahhahaha .. aku memang tension ngan nama bebudak sekrang .... dah tu ada yang lupa nama penuh sendiri ada...... hooo makkkk tensionnn tau ......

    ReplyDelete
  4. amboi...pjg melampau nama dia..
    hahaaa

    ReplyDelete
  5. hahaha
    n3 kita sama..
    eh eh...sehati berblog gitu..hahahaha
    comel la ketiga2 anak tuan hamba..jeles beta...
    muahahahaha

    ReplyDelete
  6. Ya Allah comel-comelnya anak you Doc .. rasa nak colek bawak balik. hehehe.

    ReplyDelete
  7. Doc, nama panjang-panjang bagi ko mesti tak de hal punya.
    Sedangkan nama bahagian-bahagian tubuh dan nama ubat pun semua ko boleh hafal dan tulis... hahaha

    ReplyDelete
  8. semput napas bakal suami..hahaha..

    ReplyDelete
  9. nama anak saya dua2 orang nama seketoi je..kat umah panggilan pun itu je la..Maisara dan Mikhail..bukan pe..nanti senang nak ajar tulis nama..heheh..ajar seminggu dah boleh.waktu lain boleh ajaq benda lain pulak..heheheh

    ReplyDelete
  10. belafaz-lafaz la laki dia akad nikah ;) weeehuuuu fitammmm...

    ReplyDelete
  11. mohd nizzam tu laki aku... hahahaha... ko kenenkan ngan nama siti nurhaliza, kalu dia baca ni, mesti dia suker noks sbb dia minat ct. hahaha...

    aoi, lap peluh la bakal suami budak tu nak akad nikah sesok. silap2 kena tulis nama atas kertas supaya sebutan lancar. hahahaha...

    ReplyDelete
  12. habis lah..letih lah bakal suami nak hafal nama tu..haha..
    nama anak sy pun 3 suku kata..25 abjad....kena ajar awal2 cara nak tulis nama..:)

    ReplyDelete
  13. Masya-Allah panjangnya!! Jgn-jgn anak itu sendiri bila ditanya keliru siapa nama dia..

    ReplyDelete
  14. humakaiiii...giler panjangggggggg...

    ReplyDelete
  15. kopi hai peng satu!!! heheh.. comelnya anak2 daddy z's ni. Uih, mmg penat la cikgu nak tulis nama murid2 ni. Pastu kalau mak ayah pon penat gak nak isi borang dan tulis nama pada buku anak2. Heheh. Saya senang je. Nama anak sepatah je. Luth saje. Nama papa dia yg 2 patah.

    ReplyDelete
  16. nama juga yang bakal menentukan Q kita di padang masyar kelak..nama baik depan2..

    ReplyDelete
  17. mak aiihh..panjangnya nama..sy yg bubuh nama anak dua pun rasa menyesal..sbb nama saya satu je..orang sebut pun penuh..skrg ni sy buat rubber stamp je cop nama anak2 kat buku sekolah..senang..

    ReplyDelete
  18. kui2... nk wat camne.. udah mak pak nyer berkenan sume nama2 tuh...

    ReplyDelete
  19. Adess mmg pjg..anak sy dua suku kata jer..menyukarkn tu bola nm pjg sgt haa..:)

    ReplyDelete
  20. nama terpanjang setakat ini yang aku pernah nampak hehehehhe
    btw nama anak aku pun panjang
    meh nak bgtau, nama anak aku lebih kurang aje ngan nama anak2 ko, pjg dan berbelit gak nak nyebutnya dan ngejanya
    aku nak wish kat ko:
    1. good luck la utk ajar anak ko menyebut dan mengeja dengan betul
    2. good luck la utk pastikan cikgu sebut betul2 nama anak ko ngan nama ko
    3. good luck utk ko bila kena isi borang, tulis nama kat buku2 anak2 ko nanti terutamanya bila mereka dan memulakan darjah satu wkakakakakkaka i tell u, ko akan cari langkah alternatif utk tidak menulis nama derang, seperti tempah cop, tempah sticker dan lain2
    4. good luck la utk ko bila terdengar mcm2 nama panggilan yang org keliling akan panggil anak ko wakakkakaka walau ko tak berkenan, tapi ko kena gak redha wakakkakakakakakka
    5. good luck utk ko bila dengar anak ko komplen pasal nama dia, pjg dan ko akan tgk dia selalu tak tulis nama penuh dlm buku, lembaran kerja dll....dan inilah yang aku bebelkan hari2 bila anak aku tulis nama tak penuh, dan yang akhirnya selepas disiplin ala2 kawad tentera, anak aku yang alyssa dah tak berani tulis nama tak penuh, kalau tak, mau bergegar mama dia bebel kt umah wkakakakkaka
    good luck ye daddy and mommy ZZZ

    ReplyDelete
  21. sy x tau dah nk komen.. nama anak DZ pun sy rasa dah panjang... cuma pasal akad nikah tu, nak gtau sikit, adik sy, namanya sangat ringkas, R*** Binti R**** saja, tapi kena dua kali sebab ipar sy nervous.

    Bila nama panjang ni, isunya pada saat isi borang dan tulis nama la... sampai kena buat cop.. kalau ringkas bukan kah menjimatkan? my 2 cents je...

    ReplyDelete
  22. Hadoiii..mmg mencabar tuh nak ingatnyer..tah2 tuan sendiri pun boleh lupa..hihi

    ReplyDelete
  23. cukup ke petak kosong kat borang pendaftaran tu?

    ReplyDelete
  24. haha..mau name tag dia panjang sedepa.....nak isi form,tak cukup ruangan...:)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum DZ

    omak haiii...panjang nyo namo.....

    ReplyDelete
  26. kemain panjang namanyer tuh....kesian anaknyer tulis nama kat sekolah tu...

    ReplyDelete
  27. Itupun Muhammad tu dah kena eja full. Memang every year kena buat cop nama. Tak larat nak menulis...

    ReplyDelete
  28. Patut laaa duk kelas 2 respiratori...somput cikgu & kawan2 kalu nak sebut full name.

    Nama panjang2 ni silalah buat rubber stamp siap2 bila nak masuk skolah :))

    ReplyDelete
  29. KESIANNYA..
    PANJANG SANGAT NAMANYA TU
    ANAK2 SAYA SI KAKAK N ADIK 3 SUKU KATA
    SI ABAM 2 SUKU KATA JE
    UMIE DAN AYAH 2 SUKU KATA
    HIHI

    ReplyDelete
  30. adoi la...sangat pjg itu nama...sian sungguh bakal suami dia..hehehe...agaknya anak tunggal kot...abis smeua stok nama dia gunakan untuka anaknya tu...

    ReplyDelete
  31. Kenapa ler panjang gitu nama anaknya...susah yg amat!!

    ReplyDelete
  32. Ya Allah..panjang dan susahnya nak sebut dan eja nama budak tu!! Makigt nama anak mak la yg plg susah nak disebut..huhu

    btw, geram2 sungguh tgk your sons!

    ReplyDelete
  33. Alamak saya rasa kesian pulak kat bakal suaminya. Satu nafas aje nak lafaz...ni sebelum nikah kena make sure body betul-betul fit, nafas memang panjang kalau tidak kena mandi bunga pulak kang...hehehe...

    Anak-anak saya dua suku kata aje...senang kalau nak memperkenalkan diri kalau teringin nak jadi romeo...hahaha!

    ReplyDelete
  34. Itu memang nama terpanjang yg akak pernah jumpa, kehkehkeh! Ada berapa beradik la gamaknya budak tu. Mungkinkah anak tunggal, mak bapaknya pulun bagi semua nama kat anak yg sorang tu? Tapi kalau ada 10 beradik, jenoh kehabisan nama nak bubuh kat semua anak, muahahaaaa!

    ReplyDelete
  35. hoii....mai oiii...panjang gilos ni...wujudkan nama ni....tp SA nyer kawan ada sorang..letak nama anak panjang berjela..Azrinnasyarifanishairwayu...huiii...mati nak sebut nama anak dia...cikgu lagi berbelit lidah....

    ReplyDelete
  36. nak pitam baca nama kat atas tu.. panjangggggnyeeee..
    sian jugak kat tuan punya nama tuh.
    nak kena tulis panjang2.. hehehe

    ReplyDelete
  37. Ya allah.serius betul2 wujud...humanggai jenuh la bakal husband dia nanti time akad nikah.:)

    ReplyDelete
  38. salam
    Aduhai panjangnya..sian kat budak tu nanti nak tulis

    ReplyDelete
  39. betul tu doktor...namo dah baguih....last2 panggilan manja yg tah apa2 makna nya....

    ReplyDelete
  40. haha pitam. Panjang gile nama adik ni.

    gak2nya ape la nama panggilannya

    ReplyDelete
  41. dh kenapa lah dgn mak pak budak ni.haih mcm mcm.hahaha

    ReplyDelete
  42. bertabahlah pada mereka yang terlibat dengan anak murid tersebut.

    psstt: antara ketiga2 anak saya, dak Nuha je nama dia pendek berbanding dak Kakak dengan dak Adik..

    ReplyDelete
  43. mai aiiii panjangnya nama budak tue..huhuhu
    anak2 comelnya.. geram tgk..=D

    ReplyDelete
  44. nama panjang2.. last2 panggil 'kakak' je..

    ReplyDelete
  45. btol! sokong sgt! penting maksud nama anak tu sejajar dengan panggilan harian yang kita bagi pada anak :)

    ReplyDelete
  46. subhanallah..comelnye anak awk.. geram la tgk.. bila la dpt rasa anak sendiri nih.. jeles rasanya...hihihi...

    ReplyDelete
  47. nama panjang berjela-jela.... last2 mak-ayah panggil adik aje kot...
    keh keh keh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...