Tuesday, December 3, 2013

Majlis Akikah Zayydan

Hari Ahad, kelmarin ...berlangsung lah majlis akikah anak bongsu aku, seperti yang aku uar uar kan di sini.

Acara bermula seawal 11 pagi. Orang masjid datang bertahlil, marhaban dan berzanji

Lepas tu, kita potong rambut Zayydan!!! Cukur kasi botak dalam minggu ni la daddy buat ya

Ada beberapa orang rakan blogger yang datang...
Terima kasih...
Moga Allah catat usaha kita mengeratkan hubungan silaturrahim..

Blogger yang pertama sampai..Khairul Hakimin dan keluarga kecil nya

Lepas tu Kak Ida tiba, dengan Bunga Mawar 

Tengah duduk duduk melayan Khairul Hakimin & Kak Ida...telefon berdering..
Si Elly sefamili dah tiba di simpang kampung..aku pun silap tak letak signboard tunjuk arah majlis ni..So suruh mereka tunggu di tepi sekolah, aku mai jemput..:)

Elly, suami & anak anak nya..datang jugak ekau ye kak...tq...tq  :P

Tengah melayan si Elly..telefon berdering lagi..
Kali ni YB pulak tak jumpa rumah...hahahah..terlajak sampai ke rumah lain..
YB la yang cadangkan pasang signboard..next time kalau buat majlis  :P

YB dengan wife beliau...Mereka datang dengan anak sulungnya yang baru kahwin ( bawak menantu), dan dua anak kecil YB  :) Yang baju merah tu bukan anak YB ya.

Wife aku dengan blogger Makchaq yang datang all the way dari Putrajaya..dengan 2 orang anaknya.

Masa tengah melayan tetamu & juga rakan rakan blogger..
Ada pulak adat " jejak tanah"...
Kiranya ni 1st time la baby pijak tanah berkaki ayam..:)

Nenek saudara wife aku yang dipanggil Wan Induk...Wan Induk ini lah yang sempurnakan adat Jejak Tanah buat ketiga tiga anak lelaki aku  :)

sementara itu, Elly beramah mesra dengan Zayyan  ...keh keh keh

Blogger terakhir yang datang..

Suka betul Mamaju & suaminya tengok kebun buah buahan mak mertua aku  ...Nanti musim durian boleh la datang lagi ya Mamaju ( dan juga lain lain blogger  :) )

anak anak Mamaju berposing dengan pokok pulasan  ..hahaha..

Last but not least...

warna warni masa majlis akikah zayydan  :P

65 comments:

  1. jeles tau tengok baby ni..
    haishhh...nak baby jugak..nak baby jugak..
    hahahahaha boleh gitu..datang merengek kat blog ni
    hahahahahaha

    ReplyDelete
  2. Kalo x pantang,mmg smp dah nih..huhuhu!!

    ReplyDelete
  3. meriah nye......

    maaf eyh.... tak dapat nak berkunjung ke majlis ni...

    (saya budak sekolah... ;0 di hari ahad... )

    ReplyDelete
  4. nak tanya, sambil jejak tanah, dimandikan ke tu?
    sy kurang arif bab adat-adat ni.

    ReplyDelete
  5. Akak pon tak dpt datang, Sabtu balik Bota. Ahad ada majlis di KL yg dah booking tempat awai2 lagi...sobs...

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah, selamat sudah majlis zayydan ye.. dengan ini aku baru teringat yang aku tak masukkan lagi n3 akikah anak aku kat banting noks... huwaa!!! sumpah lupa... hahaha

    ReplyDelete
  7. atuk grunge mana tu? wohh hoh hoh hoh naik motor, caya la tok!

    DZ, siapa uncle motak tu?

    ReplyDelete
  8. meriah sungguh... kampung mak mertuanya kat mana ni doc?

    ReplyDelete
  9. meriah sgt2...penuh dgn adat2 org lame...makanan pun ade yg mcm lieya tak penah nampak....seronok kawan2 blogger dpt dtg...lieya pun konon usaha gak nak dtg tapi tu laa dah weekend tu balik kg mertua abah mertua tak sihat....frust jugak..... lieya mmg tingin betul nak jumpe anak2 doc ..cute2 putih gebus sgt...tu tingin beno nak cubit pipi tuh....

    ape2 pun, alhamdulillah...majlis berjalan lancar....

    ReplyDelete
  10. seronok tengok majlis macam ni...zayydan makin terserlah ke comelannya.

    ReplyDelete
  11. ramai juga kwn blogger yg dtg,selamt sudah majlis akikah zayydan ya,lepas nie tunggu gambar dia botak plk.
    Gambar yg last tu kek yg dibungkus dgn daun ke?

    ReplyDelete
  12. Waaaaa...meriahnya majlis!! Dah mcm majlis smbut menantu dah tu hah..siap berkhemah bagai.
    alahaii..sedapnya kuih apom yg bungkus dlm daun tuuuu..campak seketoi doc!

    ReplyDelete
  13. Alahmdulillah... kakak pulak senyum dari mula hingga akhir. Tumpang seronok.
    Selesai sudah aqiqah semua anak lega...

    ReplyDelete
  14. Alhamdulilah.

    Tahniah untuk DZ sekeluarga.

    ReplyDelete
  15. Adam beria2 ajak pergi, tapi dia tak habiskan ngaji lagi. Kami sedang cuba nak khatamkan AQ untuk arwah Ba. Semoga ada rezeki untuk bertemu nanti.

    P/S : Zayyan masih seriau ke masa nie?

    ReplyDelete
  16. meriahnya.. rugi tak dapat datang..

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah..selesai sudah..err...kuih apa gambar last tu? Kuih kan?

    ReplyDelete
  18. tomeinya zayyan dah motaks....

    ermmmm... kuih apa tu yg gambar last kat bawah tu?

    ReplyDelete
  19. *oooopsss typo.... bukan zayyan zayydan....

    ReplyDelete
  20. heeee terima kasih jemput! memang best makanannya! hehehe

    ReplyDelete
  21. heeee terima kasih jemput! memang best makanannya! hehehe

    ReplyDelete
  22. X dapat dtg bertandang walau dekat sgt...ada jemputan kahwin plak...kazen nikah kan..

    ReplyDelete
  23. 1stly
    thanks taw jemput
    2ndly
    maaf laa tak dpt datang...ade kelas buat kuih kat klang laa...
    lastly...
    nak dtg anak no 4 ?ade ke atau dah tutup kodai????kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh saya tolong jawabkan, saya ni penyibuk. hahahaha

      dah tutup kedai dah. kalau azian rajin boleh refer balik entry sebelum ni. hehe

      Delete
  24. Meriahnya majlis akikah Zayydan. Ramai juga kengkawan bloggers yang turut hadir.

    ReplyDelete
  25. Daku blh ajak zayydan detim tak?? Hahahaha....

    ReplyDelete
  26. Oh ada majlis Jejak Tanah jugak mcm org dulu. Siap tak berbaju tu nak pijak tanah

    ReplyDelete
    Replies
    1. YB, yang saya tengok sebelum ni pijak kan kaki budak tu dalam bekas yang berisi tanah aje.

      Delete
  27. serooknyer sume... best kalu dpt dtg tuh kan...
    apa nama kuih yg last tuh ek.... mcm sedap je

    ReplyDelete
  28. Aduhai...comel betul adik-badik Z ni tau. Geram je tgk. Arghhh! Klu dpt ni, mmg kena geget ni. Boleh tak doc?

    Meriahnya majlis doc ni. Suka lak tgk. X sbr nak bt kenduri gak! Hehehehe....

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah selesai semuanya...ramai juga gengs bloq yg dtg..nmpk meriah betul siap ada adat pijak tanah...dah jarang2 sgt dibuat waktu ni...

    ReplyDelete
  30. baaaru saya nak tanya siapa yang comel berbaju merah tuuu.....

    macam budak sekolah menengah jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak singa, kalau yang macam budak sekolah berbaju merah tu berswim suit, agak-agaknya lagi comel tak?

      Delete
    2. hahhahahahaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

      Delete
  31. alhamdulillah..majlis berjalan lancar dan meriah...
    kak ain pun tak dpt hadir sebab ada kenduri sepupu asben kat jengka...

    ReplyDelete
  32. Derian gugur jgn lupa jemput tau..akak mesti dtf

    ReplyDelete
  33. Meriahnya. Ramai juga blogger yg datang yer.

    ReplyDelete
  34. wah ada apam daun rambai....payah nk jumpo tuu...ado kek johol yooo ..

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah dah selesai majlis akikah putera bongsu tu kan..meriah je tgk..
    bestnya, ada kawan2 blogger yang datang....:)

    ReplyDelete
  36. meriah betul majlis aqiqah zaydan nie ..alhamdulillah selamat sudah kan..dpt jugak sambung silaturrahim..:)

    ReplyDelete
  37. Alhamdulillah majlis berjalan lancar..kebetulan nenek saudara dee pun meninggal ahad lalu..

    Apapun..meriah nampaknya majlis..apam daun rambai tu..ado kat johol? napa sy tak pernah tahu? wah..nak suruh MIL buat ni..balik johol laju2 lah...hahaha..

    ReplyDelete
  38. Itu anak yg bongsu buat masa kini kan....? Tahun depan dan tahun selepasnya belum tentu lagi dia akan terus jadi anak bongsu lepas adiknya lahir....hehehehe..

    ReplyDelete
  39. ramai juga blogger dtg....baru kenal muka makchaq

    ReplyDelete
  40. soweee x datang. rumahku ramai tamuuu hari itu

    ReplyDelete
  41. dah mcm gathering blogger je..bezanya bukan kt rumah dato' LF je hehehe

    ReplyDelete
  42. Terimakasih daun keladi.
    Suka dpt jumpa doc dan Fiza. Moga bahagia hendaknya hingga syurga. Amin.

    ReplyDelete
  43. Dekat je dgn rumah saya..tapi weekend lepas saya pulak ke Pahang.
    N9 ni mmg kaya dgn adat kan...saya perasan masa dok Pilah. Kendurinya meriah2..mcm majlis anak doc ni.

    ReplyDelete
  44. mula2 tq la jemput kami sekeluarga, puas la kami makan weiiiiii sementelah mmg lom lunch! ahaks....apam tu first time aku tgk wei...itupun mak adam bgtau guna daun rambai, kalau tak sampai kesudah aku ingat daun getah wakkakakakkakakaka
    tak sangka jumpa ramai kawan blogger bahahahha dan inilah majlis yang pertama kali dlm hidup aku, aku pi, tapi sorang pun aku pernah jumpa.....perghhhh mmg terpaksa wat muka tempe la weiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. pembetulan: aku pi, tapi sorang pun aku tak pernah jumpa

      Delete
  45. alhamdulillah.. majlis berjalan lancar... wahh meriah yer ramai bloggers turut hadir.... =)

    ReplyDelete
  46. syioknyer ramai blogger yang datang kan.. majlis pun simple dan nampak meriah dengan kehadiran tetamu....
    dah pijak tanahlerni... bolehler jalan jauh..

    ReplyDelete
  47. terimakasih letak gambar makchaq besar2...haha selam ani kat blog dia,bkn main cinonet lg gambar2 dia...

    pertama kali tgk adat jejak tanah tu..biasa dok baca cerita ja...

    ReplyDelete
  48. meriah majlisnyer tu... kalau lah dpt hadir sama... tpi KA ni pemalu hehehe

    ReplyDelete
  49. meriahnyeeeee!
    ramai pulak tuh kawan blog datang memeriahkan majlis~
    nasib jauh jer.. kalo dekat dh terjah jugak dah~

    ReplyDelete
  50. wah.. makchaq pun ada.. wah.. nape makchaq tak cakap nak p.. kalau tak saya angkut askar2 kecik tu.. hehehe..

    psstt: maaflah doc.. saya tak dapat hadirkan diri sebab en. suami kerja masa tu.

    ReplyDelete
  51. Amboi.. gambaq makchaq bukan main besaq....
    Terima kasih jemput di bloq dan jemput pulak kat sekolah..... kalau tidak memang sesat jugak la kami..
    Makanan sedap-sedap...
    yang paling best suasana rumah tu... kalau durian luruh jemput la lagi.. nanti kami pi sendiri, x payah pi ambik kat sekolah dah... he he

    ReplyDelete
  52. Meriahnya majlis akikah zayydan.....:-)

    ReplyDelete
  53. Meriahnya majlis akikah zayydan.....:-)

    ReplyDelete
  54. biasa dekat rumah jejak tiles dgn karpet je kan.. hihihi
    Meriah sungguh

    ReplyDelete
  55. Alhamdulillah.. sempurna jg majlis akikah Zayydan.. Sorry Zayydan, Kak Zaza tak dpt datang time tu sebab Abg Nizam kerja.. huhuhu nxt time kalau ada apa2 majlis lg jgn lupa jemput yer :))

    ReplyDelete
  56. oit, pinjam gambar nak update blog aku plak hahahahhaa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...