Thursday, December 12, 2013

Lagi Satu Bulan....Weaning.

Hari ini genap 5 bulan. Bulan depan dah boleh makan..yeayyy!!
Tergelak aku dengar kisah dari makcik makcik wife aku ...anak anak mereka di beri makan seawal usia 5 hari ! Bila aku tanya mak aku, rupa rupanya aku pun di suap makanan/semi solid seawal usia 2- 3bulan...hahahahaha..

37 comments:

  1. Comellllll dan bulat........:D
    Tak sabar nak makan yek....

    ReplyDelete
  2. Geram nya tgk budak ni. Badan berketak2 ☺☺

    ReplyDelete
  3. kenapa budak kecil kalau tak berbaju nampak macam dah besar compared to their age?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke? Saya tak noticed pulak...hahahaha

      Delete
  4. lepas dapat makan nanti mesti makin bambam dia~

    org2 tua dulu memang suka suap makanan kan~ dorang kesian takut anak lapar. hehehe

    ReplyDelete
  5. Eiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Comelnya doc!!! Comelnya!!!!!! Comelnya!!!!!!!! Comelnya!!!!!!!!!!! Geram lak sy. Geraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam! Hahahahah~

    Jgn kate doc. Sy dulu ms kecik pun, umur 2-3 bulan, arwah tok dah suapkan sy pisang lenyek. Hahahahah!

    ReplyDelete
  6. berlapis lapis badannya doc...hehe

    haish nih buat nak ada baby baru nih...hehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum DZ

    umur anak sulung saya dulu2 dlm 2-3 tahun disuapkan dgn air kopi, punya la menjerit saya (dlm hati jer)

    ReplyDelete
  8. Adoi..geram lagik.. nak cubit2 boleh? budak dandan nie..heheheh

    ReplyDelete
  9. mak2 dan nenek2 zaman dulu mmg dah bagi anak2 mkn awal..
    saya pun dah diberi makan oleh arwah nenek seawal umur 2 minggu...huhuuu...
    mcm x caya je..
    kita punya lah ikut tatar tertib tunggu baby 6 bulan bru bg mkn...

    apa2 pun...idup jugak saya smpai hari ni...
    alhamdulillah...hahahahaaaa...

    ReplyDelete
  10. Wah...Daddy dah berjaya botakkan yer. Ini, Daddy hantar kedai ke atau......? Err, family saya sama juga la rasanya. Saya adik beradik dan semua cousin anak cucu segala sebelum 6 bulan dah start makan dah. 6 bulan tu dah makan nasi lenyek dah tu. Usia 2 bulan dah makan air kanji nasi. 3-4 bulan, biskut Farleys dahh...hehehehehe. Tapi, suku biskut jer la.... Dah 6 bulan baru leh telan biskut marie. Hihihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy nya yg cukur, alone ! Saya balik kerja tgk dah botak licin! hahaha

      Delete
  11. yang dulu x sama macam sekarang kan..zaman dulu mana ada nestum2, tepung kanji tu la diorang masak bagi budak ekcik makan...elok sihat je anak diorang kan...hahahah...geram tgok dak bulat kat atas tuh..pinjam boleh? dapat gomol2 gigit2 jadi la...hahahahaha...

    ReplyDelete
  12. kalau ikut pendapat doc, seawal berapa bulan baby boleh makan makanan solid? buatlah entry..
    comel gilos baby ni...geram geram hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seawal usia 6 bulan. Proses yg kita namakan WEANING. :)

      Delete
  13. geramnya tengok budak ni..rasa macam nak gigit2 jer lengan tu..ada dulu2 ada kisah, main redah jer tapi anak sihat jer kan..mungkin dulu dan sekarang berbeza dari semua aspek..

    ReplyDelete
  14. Amboi bertambah buat dia bila dah botak nie,dah x sabar nak mkn yea?

    ReplyDelete
  15. Uish awalnya makan solid food. Takoooot......
    Zaman dulu takper.....zaman sekarang macam-macam.........

    ReplyDelete
  16. Ooo...tak bleh ek? Tapi aku tgk mak mertua insist bg anak sedara makan gak..sbb bila nangis je ingat hisap susu blom kenyang...dan kerap sgt minum susu...tak larat kut nak layan. Alasannya, makan pejal sikit boleh tahan lama kenyangnya..

    ReplyDelete
  17. ei..geram tau budak botak gebu gebas ni....
    err..orang dulu-dulu memang bagi makan solid food awal kan.....rasanya, me too masa baby. sebab dulu kan tak mewah..takde nya nak nestum kerap2..

    ReplyDelete
  18. Salam doct,

    Boleh share baby doct ni minum susu apa...?bdan kuss semangat..and dia dah boleh duduk ya??baby sy da 8 bulan tp still tak boleh duduk lg.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susu S26.
      Baby saya ni unfortunately tak dpt menyusu badan langsung( tak macam abang2 nya yg exclusive b/feeding hingga 2 tahun), sebab my wife ambil ubat hyperthyroid. Jadi mmg sejak lahir dah minum S26...So far alhamdullilah..takde masalah...:)

      Delete
  19. mata bulat, badan bulat, kepala bulat..haishhhh geram tengok

    ReplyDelete
  20. geramnya tengok.. rasa nak geget + gomol.. ;)

    ReplyDelete
  21. senasib laa kita doc. bila tak bagi mak bg anak makan sebelum 6 bulan disentapnya kita "ko tu elok ajer tak mati pun aku bagi makan :p

    ReplyDelete
  22. Dulu2 makan biskut meri rendam ayaq masak je doc!

    ReplyDelete
  23. Logiknya (tp x la ikut fakta ye) dulu2 diorg bg mkn baby seawal sebulan (saya la tu hu3x).. Baby tak kenyang minum susu je.. Dulu2x.. Tak mampu beli susu sampai 4 - 5 tin sebulan (mahal).. Kalo makan pisang bakar baby kenyang lama.. Eh mak.. sy kan hisap susu gantung je?.. Mak jawab.. takkan mak nak ngadap ngko je.. nasi nak kena tanak, kain baju nak kena basuh sidai mana ada mesin.. Masak kurang2 3 kali, lada kena tumbuk mana ada mesin bla bla bla bla.. skrg x pe la bla bla bla.. ok aku zip mulut.. ;p

    ReplyDelete
  24. Aduhai adik dah macam sumo auntie tengok. Geramnya...

    ReplyDelete
  25. org zaman dulu2, tk ikut peraturan tu kan. skrang kene follow.

    ReplyDelete
  26. salam hujung minggu...orang dulu2 , kalau baby asek nangis jer...konon nya lapar kot budak ni...tu yang diberi makan awal2 tu...kebanyakannya mereka belajar dari pengalaman...biasanya nasi moi atau kacau tepung beras jer... tapi tak mudarat pulak tu, mungkin sebab zaman tu bahan makanan tak banyak yang tercemar kot...orang sekarang kebanyakan belajar dari pembacaan.. okey lah tu...

    ReplyDelete
  27. Sangat comel walaupun botak.. hehe.. Susu S26 tu susu mahal..

    ReplyDelete
  28. org dulu2 mmg gitu, belom masa dah bagi makan, anak2 aku semua 6 bulan baru makan, ada gak mak dan mak mertua suh bagi makan bila budak tak brenti nangis, tapi aku tetap tak benarkan kasi makan dengan explanation bagai, hahahaha akhirnya derang akur kihkihkih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...