Thursday, November 7, 2013

Nilai Sebuah SMS

Ni SMS dari " gardener" kami..dia SMS ke fon my wife...acehhhhh..gardener kau...macam ada taman besar ala ala istana aja kat rumah...:P

Sekali baca, pasti tergelak. Dah boleh agak dah, betapa 'hebatnya' kami, siap import gardener Bangladesh mari...;P  Gelak gelak juga...Tapi kita boleh ambil iktibar/belajar beberapa perkara dari SMS ini..

1) Betapa Mat Bangla ni berusaha nak menulis dalam Bahasa Melayu..( dan juga bila mereka bertutur dengan kita). Bukan macam ada satu pihak tu, yang dah berkurun keturunannya duduk Malaysia, nak cakap Melayu pun payah. Dah la nama aja rakyat Malaysia, tak fasih Bahasa Kebangsaan, lepas tu banyak songeh pulak nak tuntut itu tuntut ini, kata di tindas / tak adil...Kau sendiri tak tunjukkan sifat seorang warganegara, mau tuntut lebih lebih...Bangla/Mynmar yang baru setahun tinggal Malaysia pun lagi bagus cakap Melayu dari kau. Lagi parah, nak eksyen pulak 'speaking English' dengan kita, tapi berterabur grammar..siap dengan 'lah' nya...Serius, aku meluat. Ya, aku sentap, sebab aku sayangkan Malaysia, jati diri aku tinggi.

2) Betapa Mat Bangla ni berusaha nak jaga bisnes nya ( bisnes potong rumput). Tengok sifat sesetengah peniaga Melayu kita. Kita sebagai pelanggan pula kadangkala terhegeh hegeh nak kena call dia banyak kali. Si peniaga pula? Harammm..nak return call/sms kita pun tak ingin. Lepas tu kita tertanya tanya kenapa ' bisnes melayu susah nak maju' ?


Selingan...

Zayydan pagi ini. Kesian demam, batuk. Sekarang memang musim batuk/demam/selsema/sakit tekak yang teruk. Perubahan cuaca mungkin. Bilangan pesakit di klinik pun meningkat. Kes denggi utk negeri Selangor pun khabarnya meningkat lebih 50% ( sumber ). Hati hati yang kawan kawan...kalau demam teruk, check dengan doktor anda.

62 comments:

  1. Ya akak setuju denga pendapat doktor tu. Mat Bangla ni duduk setahun dua dah pandai berbahasa Melayu tapi hat duduk lama dok ex lebih2. Kat opis ni kalau namanya rakyat Malaysia bangsa apa pun akak akan cakap Melayu ja kadang2 dgn Mat Saleh pun akak bantai cakap Melayu pastu dia tercengang2...ahahaaa...

    ReplyDelete
  2. tegelak lieya bace doc sms tu.....berusaha die kan....jenuh la kite nak paham kan sms tu heheeheheh...dan sumpah lieya tak paham sampai kesudah heheeheheheh

    alahai siannye montel2 aunty nie....get weel soon yeak zayydan....geram tgk bibir cute die tuh!

    ReplyDelete
  3. Survival kita hanya bila tersepit...

    ReplyDelete
  4. dia mau ajak kakak main bola atas rumput siap potong kah?

    Zayydan macam girl.

    ReplyDelete
  5. Baguslah gardener doc. Tanya nak potong rumput ke tidak. Gardener kami (juga Bangla) tak pernah hantar sms. Ini rumput dah panjang … huhu

    ReplyDelete
  6. mmg boleh tergelak bila baca sms tu tp ada benarnya kata doc..bangla tu berusaha utk bertutur dlm bahasa melayu bg menjaga bisnesnya.

    BERUSAHA ada keynya!

    ReplyDelete
  7. ei dak montok... acik dapat jumpa kamuk, siap kamu acik ramas2 tau... hikhikhik

    ReplyDelete
  8. hari ni tara bola potong rumput sini hujan.

    mommyyzzz jawab gitu eh...?

    keh2.

    dh kenapa banyak nho titik tu... :)



    .

    ReplyDelete
  9. Emmm...bagusnya dia....supaya customer ingat kat dia lah tu

    ReplyDelete
  10. air tada kincin bole vera ta bole.. hahahha..

    aqil batuk sebab sejuk malam2.. risau jugak sbb bunyi kungkungkung batuknya.. petang nanti nak bawak ke klinikk

    ReplyDelete
  11. Penat bila cuba pahamkan..mmg good effort kan..namun kbykkan dorang nie cepat pandai bhs melayu lps setahun 2 duduk.
    cian zaydan cepat baek yer nak..

    ReplyDelete
  12. tq tolong betulkan psl nyamuk aedes tu ye ;)

    betul sgt apa yg dz tulis wpun bukan semua peniaga melayu mcm tu
    sebilangan itu merosakkan nama yg lain

    ReplyDelete
  13. Antara kerja Mat Indo atau mat Bangla, rating kini, bangla yang lebih baguzz

    ReplyDelete
  14. Betul tu sekurangnya dia usaha dan rajin kerja
    teringat mak citer ,
    kain baju mak jth , bangla siap amik dan sidaikan ..balik .

    kalo org melayu langsungnya ..buat tak tau ..tp x lah semua mcm tu. Siannya Zayydan, semoga sehat selalu. :)

    ReplyDelete
  15. Betul tu. Even baru dtg sini, tapi dah faham bahasa kita.

    Alahaiiii...comelnya zayydan. Smoga cpt sembuh.

    ReplyDelete
  16. Bangla potong rumput kat Melaka tu mahal giler dia charge. Berkira pula tu. Syukur saya jumpa abang yang buat part time. Setakat ni tak banyak songeh lagi.

    Semalam tengok Zayydan elok ceria, pagi ni dah monyok. Alololololo....

    ReplyDelete
  17. wah.... siap ade gardener ...

    sama macam dorang jual karpet....

    tapa kaka simpan saja dulu dalam ruma... nanti ada duit kaka baya.. sapulu ka lima ringgit pon tapa....
    bule minta air kosong sikit kaka.... hehehee....

    (bestnye.. klu dia dtg kutip utang time raya... budak2 tu dapat duit raya... sorang singget... ok lah kan... cuma nya bila ajak beraya di rumah.. dia tak mahu.... )

    ReplyDelete
  18. dah besar sicomel zayydan..
    dirumah acik yang ada sikit2 rumput tu..dulu 10 ringgit je dia minta..sekarang ni dah 30 ringgit..
    sikit je kan..sekarang ni anak acik je yang tajak kalau masa dia cuti

    ReplyDelete
  19. Sekurang2nya dia cuba berbahasa Melayu sebaik mungkin...

    Yang paling benci tengok orang Melayu yang berlagak cakap Inggeris, tak sedar yg grammernya pun lintang pukang. Kemudian di depan orang Cina cuba bercakap bahasa Melayu slang Cina, di depan India pula cakap bahasa Melayu slang Tamil. Bagaimana nak ajar org bukan Melayu cakap betul jika kita pun cakap tak betul???

    ReplyDelete
  20. heheh...jaga customer kekdahnya bangla tu... :D
    *** kat opis saya ni, wabak "whaaaattttt" di belakang setiap ayat sangat berleluasa... sungguh jelek mendengarnya..gitew.

    ReplyDelete
  21. waa mesti lawa taman umah Doc ni kan...takmacam istana pun takper jadi sedap mata memandang gitu...hehe
    klako gak mesejnyer tu kena baca 2 3 kali gak baru paham ni hehe..sekurangnyer dia berusaha guna bahasa Melayu kan....

    kemain cute zayydan ni....

    ReplyDelete
  22. kalau saya tak baca entri tengok screenshot, saya ingat budak-budak hantar sms. Tak sanga warga bangladesh. Hebat.

    ReplyDelete
  23. betul...betapa gigihnya a-bang-la dok cakap melayu kan

    ReplyDelete
  24. bola pon boleh.hahaha.doc,sy baru up entry pasal bangla smlm.hehehe.

    ReplyDelete
  25. bab demam denggi tuh yang risau sangat~
    sebab bulan lepas ade kes denggi kat taman saya. dekat plak tuh ngan rumah.
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  26. saya pun ada 'cleaner' international, dari bangladesh...kdg2 sms dia nk panggil dtg cuci rumah, nanti dia balas 'bola kaka bola'. awal2 dulu saya tak paham, pegi balas 'bola apa?' rupanya "boleh" hahahahahaha!

    ReplyDelete
  27. Mereka sedar diri mereka di sini betul-betul nak cari makan..
    Yg ada tu tak sedar diri sebab dah tahu dia boleh cari makan dgn mudah (tak malu).

    Cepatlah sembuh ye adik..

    ReplyDelete
  28. bola tu means boleh kut yea..tapi ayatnya berbudi bahasa..
    saya pun dah seminggu selsema batuk..
    moga baby cute cepat sembuh juga yea

    ReplyDelete
  29. As-salam..

    mmg terasa yang mereka begitu menjaga pelanggan kan.. sebab itulah mereka boleh maju wp di mana2..

    ReplyDelete
  30. KA kalau diri sendiri sakit leh lagi, tapi kalau kena kat en hubby apa lagi kat anak2 cukup2 risau,, lebih risau dari org yg sakit acaner tu ! apapun mmg musim sakit demam batuk selesama skangkan, kesian kat anak2 kecil ni

    ReplyDelete
  31. Mula2...ketawa gak sbb kelaka.
    Tapi sbnrnya saya mmg kagum dgn mereka ni. Gigih belajar bahasa kita demi nak sesuaikan diri. Sanggup naik basikal usung mesin rumput demi cari rezeki.

    ReplyDelete
  32. setuju ngan point no. 2 ko tuh.....
    anak aku si aryan, demam batuk selesema dah seminggu
    smalam chicken pox lak
    alahaiiiii

    ReplyDelete
  33. memulas perut saya nak hadam apa la orang tu sms
    lama2 baru paham
    hahahahhaa

    ReplyDelete
  34. setuju dgn doc.. lagi2 yang point no 2 tu.. selalu terkena dah.. call byk kali.. tak berjawab.. pehtu.. bengang org call byk kali.. boleh lak up kat fb kata keje banyaklah.. kene fahamlah.. apalah.. tapi klu dah sangup buat bisnes makanya kenalah bertangungjawab dengan komitment tu.

    ReplyDelete
  35. den kerja frontline nih dah lama , kecewa bila jumpa mereka yang tak fasih berbahasa kebangsaan...

    ReplyDelete
  36. Tulah dr, pelajar asing yang belajar kat universiti tempat saya ni pun bersungguh belajar bahasa kita..Yelah kan dah dok sini kalau tak tau cakap bahasa melayu memang tak taulah..

    ReplyDelete
  37. hmm..baca ulang kali gak..baru paham sms bangla tu..hihihi..gambar zayydan tu nampak nau tak sihat..monyok muka dia..syian..moga cepat sembuh si comel..

    ReplyDelete
  38. ohh...sangat setuju...dan Zayydan comel tu geram sungguh nengoknya..hehe

    ReplyDelete
  39. Bersungguh2 bangla tu taip sms ye....berulang2 baca baru paham...hehe
    Kadang2 tabik dgn orang asing ni, baru 2 3 bulan duduk Malaysia dah boleh cakap melayu......:D

    ReplyDelete
  40. berusaha nak cari rezeki tapi orang kita suka take things for granted...kecomelan baby dah makin menyerlah ...gerammmmm!

    ReplyDelete
  41. betullll...setuju
    mereka yg baru duduk setahun dua pun dah pandai cakap melayu...
    yang dah berkurun lama...bangga lagi cakap..saya tak pandai ckp melayu...
    akak saja je tanya balik...oooo awak asal Hong Kong ke? saja perli...hahahahah

    ReplyDelete
  42. Lain hari kalu, bola folo ap lagi. Itu rmput blum panjang.

    ReplyDelete
  43. Salam.
    Diam tak diam dah besar budak2 tu.
    Hehe gardener bangladesh yg kami jumpa tak pandai ckp melayu tapi hebat juga ingerisnya dia.baik hati orangnya, rajin membantu

    ReplyDelete
  44. Hheee, org luar pun cuba mendalami bahasa kita kan :)

    Kesian Baby Zayydan tak sihat, moga cepat sembuh ye sayang :D

    ReplyDelete
  45. hikhik... baca byk2 kali gak ar... sbb x paham... haha.. tp betul la, dorg mmg x ksh keje apapun.. nama pun nak cari rezeki kat negara org... huhu

    ReplyDelete
  46. itu.bola.suda.potong.mana.bole.main.bola.atas.rumput.lagi?!

    ReplyDelete
  47. he3.....(bt2 phm)..
    doc..nk tya..klu kena amik sedut gas kat klinik utk cairkan kahak..ade effect ke?
    anak sy batuk2..nafas pun bunyi..smlm p sedut gas..ok ke cara mcm tu?hu3...
    tp dh 2kali bt..sblum nie ada bt jgk..

    ReplyDelete
  48. Baca dua kali baru faham. Bola tu bole sebenarnya. Kaka. Hehehehehe...

    ReplyDelete
  49. hahhahaa teringat gambar yg dorang dok post2 kat fb.. 'kincin bole vara ta bole'
    musim kot skrg ni.. Zayydan, cepat2 baik tau.. monyok je muka dia.. hehe comel

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. wallah pipi dia!!! kalo umah dekat ni,..kompem hari2 g petik loceng umah doc nk mintak peluk zayydan

    ReplyDelete
  52. Sekali baca tak faham lepas belek sekali lagi oh, nak tanya boleh potong rumput kat istana ke tidak rupanya... :D Itulah mereka cuba nak menyesuaikan dengan masyarakat kita katanya BM tu bahasa rasmi, kan.

    Adui, geramnya tengok pipi baby nih..... rasa nak cubit sampai merah, boleh?

    ReplyDelete
  53. tergelak..kelakar sgt bahasanya...

    ReplyDelete
  54. tak paham apa yg gardener doc maksudkan hehe
    tp dia mmg comel sbb sedaya upaya bg mesej
    daripada buat derkkk sampai kesudah.

    ReplyDelete
  55. kakak...boleh potong rumput??

    haha...baru tadi CiM panggil mat bangla dtg putung rumput kat rumah

    ReplyDelete
  56. Betoi la. Salesman yg juai keta kat akak haritu pun bahasakan akak ni "kaka" dalam SMS. Dia lahir & membesaq di Malaysia ni ha. Sabaq jalah.

    Zayydan, get well soooon *flying kiss 10 kali* :D

    ReplyDelete
  57. Kelakar laa tgk sms tuh.. beriya2 dia nak tulis dalam BM..kan.. bagus gitu.. ada percubaan nak belajar.. hehehe

    ReplyDelete
  58. En. Suami sendiri dah terkena dengan sikap orang Melayu sendiri (bukan semua).. dengki + iri hati bila en. suami meniaga CKT.. oh.. sangat sedih dengan sikap mereka.. Baru nak merasa senang, dengan mudah dicantas dek orang yang tak boleh tengok kita senang.. huhuhu..

    Part Bangla tu.. gigih dorang mencari rezeki di negara kita walau hanya dengan menaiki basikal pergi dari rumah ke rumah untuk potong rumput..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...