Monday, November 18, 2013

Cuti Sekolah Gaji Jalan

Dulu..
Zaman jahiliah..zaman muda muda masa kerja di hospital..
Bila pesakit datang pukul 3-4 pagi..
Hati ini kadang kala membebel bebel..."kacau betul laaa..aku nak tidooo"
Lagi sakit hati bila kena layan kes yang sengaja tempah maut ( mat rempit berlumba malam minggu..minah frust cinta makan panadol 2 papan sekaligus)
Padahal...
Anda di bayar walaupun ciput untuk bekerja atas panggilan (oncall)
Anda harus sedar skop kerja anda..

Di kaunter bank / pejabat pos / bas / apa apa kaunter lah sekalipun..
Kita beria ia tanya pekerja di kaunter apa yang kita tak faham..
Dengan muka masam mencuka jawab acuh tak acuh..
Paling sadis,kekadang kita pulak dimarahnya..
Tak apa lah...sangka baik...kau tengah period agaknya..
Mungkin pekerja di kaunter harus disedarkan tentang skop kerjanya..

Cuti sekolah dah bermula hari ini..
Ada segelintir...bukan semua  :P
Cikgu yang membebel bebel bising di suruh datang ke sekolah waktu cuti..
Eh....
Gaji kamu untuk sebulan lebih bercuti sekolah ini...masih dibayar, tahu?
Anda harus sedar skop kerja anda..

Kerja itu penat..
Itu memang fitrah..
Nabi pun dah bagitau..dunia ni susah..penat..meletihkan..
Nak rehat betul betul..
Tu dia....kat syurga...Insya Allah..

Gambar ehsan dari kakcik Seroja...kalau boleh,kita nak kerja 2 hari seminggu je kan...5 hari lagi cuti..kuikuikui

56 comments:

  1. Sebenarnya, kakcik nak pencen je supaya tindakan kakcik yang malas bekerja itu tidak menjejaskan jabatan tempat kakcik bertugas...

    ReplyDelete
  2. Dulu saya penat kerja. Sekarang saya penat takde kerja ….. hehehe

    ReplyDelete
  3. Wah Kakcik lagi cepat komen. Ingatkan nak jadi pengomen pertama. Maklumlah org takde kerja mcm saya ni. Rupanya org yg bekerja pun cepat jugak komen …… hahaha

    ReplyDelete
  4. Nak rehat betul2 di syurga tu....sendiri kena ingt juga pula kan...kena keje keras juga di dunia nie...cari segala amalan...
    bila dah tinggalkan dunia ni pun....x juga kita rehat di alam sana...melainkan..itulah yg menolong...amalan kita....

    Selagi mata x tutup....kerja kerja kerja....hahaha....bak kata dialog p.ramle...

    ReplyDelete
  5. Kalau keje 2 ari seminggu lg la ramai yg beratur mintak mc. Hehehe....

    ReplyDelete
  6. masa sy guru sandaran dulu time cuti sekolah memang betul2 cuti sebab kami tak di bayar gaji hehehe

    ReplyDelete
  7. hari ni sampai khamis lepak hotel...yahuu..ehhh kerja la tu kene jaga kursus :)

    ReplyDelete
  8. Malu bila difikirkan. Bila banyak kerja mulalah kata stress padahal yg kerja banyak berbanding kerja sedikit lebih yg sedikit. Gaji nak banyak pulak ye:)

    ReplyDelete
  9. dok rumah pun penat jugak doc...tanpa gaji pulak tu..hanya 'gaji' dari ALLAH..:)

    ReplyDelete
  10. noks... aku kena gatal gegata ni, boleh minta cocok kan. cocok tang maner yang lebih mujarab, maksud aku cepat sampai kesan utk ilang rasa gatal. vontotkah?? gatal beb!!! tak tahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu hari kena cocok sebab gegata jugak. seb baik hostel dekat dengan klinik. belum smp bilik mata dah kuyu giler. smp bila terus bum. tak nak tido tapi kesan kena cocok buat mata berat sangat.

      Delete
  11. hahahaa....
    sy suka bekerja..... cuma dulu kadangkala agak kecewa dengan manusia y kurang ingin memahami....
    maka wujudlah sy y sangat pentingkan kualiti perkhidmatan

    ReplyDelete
  12. perasaan nak cuti tu mmg dah set dlm minda
    tiap kali masuk je ke tempat keje hehe
    tu tak nafikan sy jugak begitu suatu masa dulu.

    ReplyDelete
  13. rm 15 untuk satu malam on-call

    jual beger lagi banyak masyuk satu malam !!

    ReplyDelete
  14. Kalau kerja kerajaan sampai umur pencen nnt dah boleh bercuti...kerja swasta ni selagi ada hayat kerja...kerja..kerja...

    ReplyDelete
  15. jeles sebenarnya bila tengok gaji cikgu cikgi ni. cuti sekolah pun ramai yang cuti. [ramai. saya tak kata semua.] tapi apa kan daya saya ni jenis tak boleh nak mengajar, nanti ramai anak murid kena marah aje dengan saya. kiranya saya ni tiada ilmu jadi pendidik secara rasmi.

    ReplyDelete
  16. kerja saya lagi lah tak sama macam orang lain..
    dabel penat wooo..
    tapi tak apa..
    selagi Allah tulis neh rezeki saya..
    masih terus bekerja..

    *mood nk cari keje lain sgt2*

    ReplyDelete
  17. Sekarang kerja 4 hari setengah je tapi masih jugak bunyi2 walaupun dah ada cuti sehari setengah...fitrah manusia kan...tapi saya masih kerja 40 jam seminggu.

    ReplyDelete
  18. rase bermotivasi bace entry doc ari nie heheeheh...bukannye ape, selalu pagi2 keluar anta anak2 sekali ke sekolah...ni tgk dieorg masih melengko lagi rase jeles plak dan rase nak join je tdo same n takyah keje hahahaahaha...seb baik sedar halal haram gaji cepat2 bangun mandi....

    ReplyDelete
  19. Betul tu. Tak boleh nak merungut kalau banyak kerja. Peringatan buat diri sendiri juga ni. Klo nak rehat kat syurga, kena bekerja keras kat dunia dulu.

    ReplyDelete
  20. selagi tak tutup mata.. kerja kerja kerja. Kerj ni mmg lah sampai mati pn tak habis.
    Kita kena tahu, apa2 kerja pun ini mmg fitrah tapi klau nak lebih berkat, kena lah ikhlas yer dak DZZZ?? hehehe
    *amboidahmacamostajahsemanistamarni* ;P

    ReplyDelete
  21. pekerja kaunter tu masalahnya dia sebenarnya dia expect bila dia dah explain banyak kali customer akan faham, walaupun yg diexplain tu pada org2 yang berlainan. Itu yg selalu lupa jobscope tu.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum,
    Daku pernah hadiahkan pemplet kursus perkhidmatan kaunter kepada sorang staf ni dulu sbb dia suka marah2 dan tak puas hati dengan semua orang, padahal dia dok di kaunter. muka cantik gilerrrr tapi bila masam lengkap dengan jelingnya tu, huh! nak makan pun tak lalu depan dia.

    Sekarang, dia dah ok...sangat mesra pelanggan & tak ada lagi tanggapan bahawa "org yg dtg tu nak nyusahkan dia" sebaliknya dah anggap org yg dtg tu nak dapat bantuan dari dia.

    Kalau berurusan, siap laga2 pipi lagi...

    ReplyDelete
  23. huhuhui sesuai betul ntry doc nih ngn dana yg tgh lemau nih... tak tau lah... kene cari balik semangat utk bt keje nih... kalu idak payah le

    ReplyDelete
  24. sekolah akak ada kelas tambahan cuti sekolah pun..jadi cuti pun akak ngajar juga..

    ReplyDelete
  25. kalau tak suka berurusan dengan org ramai..kerja jelah belakang kaunter kan..hihihi..kerja biar ikhlas..barulah berkat..ye tak?

    ReplyDelete
  26. Biasalah manusia, macam akak ni, ada ja benda nak merungut, tak pernah puas. Lupa dengan nikmatNya. Astaghfirullahal 'azim.

    ReplyDelete
  27. dr..
    behnya kalau cuti 5hr semingguuuuu....
    gambo ni mak mmg cute...walaupun ngantokkkk....kikiki

    ReplyDelete
  28. kih kih kih...kannnnnn...??? Pedas berapi berasap n3 doc kali ni. Mak setuju sgt2.

    Tp kan..kalo kita ckp gitu kat '1 profesion yg sgt2 ler profesional'nya tu kan, mesti melenting melompat2 marah. :)
    dikatakan kita ni x paham la..dengki la..padahal 2 bulan coti kot! Takkan dipanggil utk selesaikan kerja2 mereka yg terbengkalai pun nak ngamuk??

    Hurmmm..pasan tak di malaysia ni ada 1 kerjaya yg kebal dr kritikan dan perubahan ( yg mereka rasa akan rugi bg merela)?? Kutuk/kritik sket je, pasti akan ada viral or badan2 yg nak pertahankan kerjaya tuttttt..tu. Ha ha ha..cer teka..cer teka?

    ReplyDelete
  29. ituler pasalkan.. kita selalu mengeluh syarikat tak bagi itu ini kan.. tapi selalu gak kita lupa yang kita juga tak bagi itu ini untuk dia... kerja.. kerjaler hoooooiiiii.

    ReplyDelete
  30. Saya pon ngantuk jugak nie...aduhaiiiii.

    ReplyDelete
  31. Tadi mengantuk jugak... tetiba ada benda urgent langsung celik..

    ReplyDelete
  32. Dulu saya sangat suka dok kat office dari dok rumah.. tapi sejak dah ada family sendiri, mulalah penyakit M melanda.. tapi kupujuk hati.. gaji yang dibayar untuk sebulan bukan ikut hari.. ;)

    ReplyDelete
  33. Ada gak kawan2 yang keje tapi gaji tak jalan-jalan...
    lebih-lebih dalam keadaan ekonomi yang mula dah tak menentu ni...

    ReplyDelete
  34. Bila takder kerja, mereka sanggup kena buat apa sahaja tuk dptkan kerja..ms interview semua sanggup...bila dah dpt kerja, mereka lupa yg mereka sanggup tuk..buat pun separuh jiwa...
    namun ade gak yg boleh diharap, kena buat lebih skop sbb byk yg takleh harap..

    ReplyDelete
  35. Berpegang pd kerja itu satu ibadah,baru x lari dari landasannya.....

    ReplyDelete
  36. Dah namanya kerja makan gaji, terpaksalah kerja selagi dibayar gaji. Takda kerja komplen, ada kerja komplen. Banyak kerja komplen, langsung takda kerja (macam saya ni... :D) pun komplen juga. Bila agaknya kita nak bersyukur ye? Kadang-kadang pelik juga, sebab kita rasa kerja kita susah tapi sebenar ada banyak orang di luar sana yang lebih susah kerjanya, tak gitu ke Doc?

    ReplyDelete
  37. hihihikkk..bestttnya kalau keja 2 hari 5 hari cuti....ahaha...seronokkk..
    tu lah kan kena betulkan nawaitu sebenarnya bila kita bekerja ni...takut rezeki yg kita dapat tu berkat ke tak...wallahualam..
    skop kerja tu mmg kena praktikkan sllu...hehe...
    follow sni,,,:)

    ReplyDelete
  38. Betul2 doc. Paling untung keje gomen kat msia ni adalah CIKGU. Bkn nak sinis tp kenyataan. Sy ni pg td pas abs check up, cemburu je tgk mak2 bdk yg dah lps turn check anak. Duduk berbual sesama sendiri kat luar klinik smbil bersembang nak msk pe lunch t. Arghhh! Sy lak rushing nak msk opis. Adoiii!

    ReplyDelete
  39. As-salam..

    itulah.. tak boleh nak mengeluh sangat bila pekerjaan kita dah jadi satu tanggungjawab.. peringatan untuk diri sendiri juga ni.. semoga kita semua dapat berehat ketika di syurga nanti.. insyaAllah.. tapi sebelum tu, mmg kena gigihlah berpenat-penat dulu kan..

    ReplyDelete
  40. Betul laa tuh Doc..kdg tuh jawab cam tak jawab je kalau gi kaunter tanya sesuatu hal tuh lebih2 lagi bila time lunch.. geram laa jugak..sabo je laa..

    ReplyDelete
  41. sepanjang banyak tahun kerja ni,paling enjoy masa HO...walau penat tahap gaban tapi puas hati...it was really kerja.

    ReplyDelete
  42. Saya lebih suka banyak kerja dari tak ada kerja. Bila tak da kerja rasa macam bodoh aje...

    Mengenai cikgu2 tu, sekarang mereka sedang pening dgn sistem SPBS yg line sangat teruk dan cuma clear antara pukul 3 pagi hingga 5 pagi. Jadi ramailah cikgu di bawah sistem SPBS yg dilaksanakan sekarang yg perlu berada di depan laptop masing2 mulai pukul 3 pagi. Saya juga pernah menulis mengenai perkara ni...Kesian cikgu2 dan kesian anak2 kita kerana setiap pagi ke sekolah dan perlu berhadapan dengan cikgu yg kebanyakannya tak cukup tidur.....

    ReplyDelete
  43. kene tanamkan minat dalam kerja , banyak yang kerja semata hendak nak dapat gaji , pemikiran macam tuh memang tak kemanalah jadinya...

    ReplyDelete
  44. Yee la kalau boleh dok rumah goyang kaki, gaji masuk bestnya... ada ke kerja gitu???

    ReplyDelete
  45. Sangat setuju dengan Doc...mana ada keja goyang kaki terus dapat gaji..hehe

    Tapi kan yang cikgu tu, kita memang nampak dorang cam relaks je kan...tapi disebaliknya tidak. Hubby aku seorg cikgu dan nampak sangat keja dorang memang tidak cukup tangan. Kalau dahulu keja cikgu cuma mengajar dan mendidik murid, tetapi jauh bezanya sekarang. Dorang kena buat keja pejabat juga. Pagi mengajar, petang aktiviti kokum, malam sibuk mengisi online data2 murid tu, kadang2 dibawa ke hujung minggu. Aku yang tengok kadang2 tensen juga sebab keja di bawa balik ke rumah tapi apa boleh buat kan. Dah namanya keja....huhu

    ReplyDelete
  46. Hehee, sama macam MJ semalam agak lemau, tp harini dah cargas balik ;)

    p/s: Jeles dengan adik ipar (cikgu) cuti sebulan lebih dok rumah...huhuuu

    ReplyDelete
  47. bagus entry ni. Peringatan utk kita2 yg bergelar pekerja. kalau kita dpt kerja yg kita minat, lagi bagus.

    ReplyDelete
  48. bestnya kalau kerja cuti selang sehari..hahahahaha

    ReplyDelete
  49. Muhasabah utk diri saya.. Setiap kerja ada tanggungjawabnya. Sama ada dengan pilihan atau itu je yang ada, maka terima je jawatan tu, dan ulasan yg sentiasa terlempias di telinga dan kata hati diri sendiri jg berkisar.. 'penat kerja, cuti pun kena kerja, gaji tak setara dgn kerja la'.. padahal sy tahu pepatah biar buat kerja macam gaji RM15K walaupun dibayar RM5K.. Balance RM10K cash di akhirat..Hai la.. bila la sy ni boleh semaikan sikap 'kejar akhirat dunia akan kejar kita'

    ReplyDelete
  50. betul tu doc.. kekadang tanpa sedar diri sendiri pun merungut...

    ReplyDelete
  51. hehehe...saya suka kerja...walaupun gaji tak seberapa, lepas la susu dan pampers anak..yang penting, saya suka kerja saya...alhamdulillah

    ReplyDelete
  52. SA suka kerja...duk terperuk kat rumah boleh jadi gile..sehari 2 x pe...kena sebulan....tension...

    ReplyDelete
  53. Siapa siapa cikgu sure terpampan dengar sindiran nakal entry ni...Tetiba terus tersedar! hoho

    ReplyDelete
  54. Itula... kehidupan tempat berpenat. Sabarlah ek...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...