Saturday, November 23, 2013

Cuti Hujung Minggu di Johor Di Ubah ke Hari Jumaat & Sabtu

Masih ingat lagi ketika aku bersekolah dulu..
Hari Jumaat, Sabtu ialah hari cuti.
Hari Ahad kena gi sekolah...:)

Masa tu, di TV kalau setiap hari Ahad pagi, ada banyak siri kartun yang best..
Aku jaki aja sebab hari Ahad, kena pergi sekolah..

Kini...

Jumaat & Sabtu Cuti Mingguan

Alhamdullilah..
Tiada alasan lagi buat warga Johor untuk lambat ke masjid solat Jumaat
Tiada alasan lagi buat warga Johor untuk cepat cepat keluar dari masjid usai solat Jumaat utk kejar masuk ofis.

Tahniah Sultan Ibrahim atas keperihatinan tuanku.
Syabas!!

Nak tunjuk bendera Johor...negeri ku.  :)  Abaikan anak beranak berbaju pink tu..:)  Ni masa majlis kawin adik aku hari tu..Zayydan dalam perut lagi, 35 weeks  

33 comments:

  1. Assalamualaikum,
    tahniah johor!
    Kelantan dah, selangor bila lagi?

    ReplyDelete
  2. Masa baru2 dok kedah....selalu tersilap hari anak sekolah (ahad). Pagi buat rilek, rupanya anak kena sekolah. Dan dan kalut...Huhu.

    ReplyDelete
  3. Cantikkk..sepasang pink kalerrr..tema raya ke tu

    ReplyDelete
  4. Masa zaman sekolah dulu bukan takat pergi jumaat pun awal, balik pun lambat. Pukul 3:30 baru sampai! (banyak merayau...)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah Johor kembali semula menyertai Kedah, Kelantan dan Terengganu bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu. Lepas ini mungkin Perlis pun kena cuti hari Jumaat dan Sabtu juga seperti dulu. Tapi lebih elok jika semua negeri di Malaysia diselaraskan cuti pada Jumaat dan Sabtu.
    Daulat Tuanku kerana memilih cuti pada penghulu hari (Jumaat)...

    ReplyDelete
  7. salam
    Baju dan bendera sgt membawa jati diri.
    hehe dah lama tak dgr org kata - jaki...khas utk org johor ek...

    ReplyDelete
  8. hehe terpakai akaun anak...mama ju.

    ReplyDelete
  9. Alhamdullillah...seronok lah warga johor...moga cuti jumaat tu dapat dimanfatkan dengan sebaik-baiknya. harap2 ada lagi negeri2 lain follow...penang..?huhuh....tak nampak jalan...

    ReplyDelete
  10. Errr...bukankah selepas solat jumaat kita disuruh bertebaran mencari rezeki di bumi Allah...maknanya kena kerja?
    Masalah datang lambat keluar cepat tu boleh diatasi dgn cara perundangan...pinda undang2 buruh...wajibkan majikan tetapkan masa rehat jumaat dari jam 12 ke 3pm..
    Utk kekal produktif, tambahkan masa pd hari2 lain...anyway hari2 biasa pun balik lambat gak sbb kasi jem clear dulu...

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah....suka sgt dgn oerkhabaran ni. Kannnn Doc, dulu zaman kita sekolah tk dpt tengok muzik2. Hihihi...

    Byk criteria positive pertukaran cuti Jumaat & Sabtu ni, bukan sekadar utk pergi solat Jumaat shj. Khamis mlm jumaat byk aktiviti2 di surau & masjid, alasan tk dpt pergi sbb esoknya kerja. So, skang tkde akasan lagi.

    *pstt....masa musim liga piala Malasia thn ni, JDT punya game selalu kena hari Jumaat. So, tak kerja boleh laa dtg awal ke stadium. (Senyum simpul)

    ReplyDelete
  12. sama laa negeri kitaa...zayyan pakai sampin macam skirt tapi comel sgt mereka ni.

    ReplyDelete
  13. Yaa. Menunggu Perlis plak. Bila lah agaknya...

    ReplyDelete
  14. kemain DZZZ semangat JDT..
    Bagus jg kan negeri Johor buat gitu...

    I ni berharap sangat setiap company kat KL ni Jumaat je half day kerja sabtu ahad mmg cuti hehe
    Sebab some of Oil&Gas company dah buat macam tu.. Jumaat je diorang halfday bekerja.. means dat seminggu kerja 4.5 hari je.. besttttttttt :))

    ReplyDelete
  15. Hallooorr cutenya semua.
    A ah Johor dah cuti Jumaat Sabtu ala ala negara Arab dan jugak Kelate

    ReplyDelete
  16. Balik asal... Alhamdulillah..

    Bendera Johor nampak sipi2, yg kelas nampak keluarga bahagia yg comel berbaju pink...

    ReplyDelete
  17. Dulu pun Johor camni kan. Alhamdulillah.

    Yang kesian, suami isteri yang berjauhan berlainan negeri. dpt jumpa hari sabtu jer.

    ReplyDelete
  18. saya sempat sekolah dulu cuti Jemaat Sabtu

    SBC banyak katun pagi-pagi ahad kan!!!?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum DZ

    Alhamdulillah

    bila pula Selangor nak ikut

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah... moga negeri Johor terus di rahmati...:)

    ReplyDelete
  21. baguihlerkan tapi tuler janganlak jadi yang lain pulak.. penah tengok gak kat kedah tahun 90an dulu ramai pakcik2 yang tak sembahyang jumaat sebab nak cari rezeki katanya...

    ReplyDelete
  22. Gambar hari doc jadi klinik bergerak. hahaha.

    ReplyDelete
  23. Ada pros dan cons. Tapi saya rasa ok. Jumaat Sabtu untuk pejabat kerajaan. Swasta, meaning banks dan lain2 tempat bayar bil maintain Sabtu Ahad. Tak perlu ambil annual leave nak selesaikan macam2 urusan. Err..agak2nya statistik MC menurun tak?

    ReplyDelete
  24. betul2.. takdelah kelam-kabut waktu tengahari.. nak hadap jalan sesak lagi.. tu belum amik kira yang masuk lewat ke pejabat lepas solat Jumaat.. huhuhu..

    ReplyDelete
  25. Patutnya doc, kena bt cuti Jumaat, Sabtu dan Ahad. Hahahahah! Ahad kan hari smyg org kristian. Kata 1Malaysia, kan? Hehehehe~

    ReplyDelete
  26. Zama akak sekolah dulu kat Perlis memang Jumaat dan Sabtu cuti bila Shahidan Kassim jadi Menetri Besar dia selaraskan denga kerajaan persekutuan...

    ReplyDelete
  27. kan best kalo cuti jumaat, sabtu...

    ReplyDelete
  28. lagi best cuti seminggu hari2.. hahaha..

    ReplyDelete
  29. saya pun sokong..sbb dolu2 mmg kita dah cuti jemaat sabtu. so, takde la janggal mana.
    elok apa...sesak hujung minggu kurang sikit..sbb swasta dgn gomen tak sama cuti.

    ReplyDelete
  30. sama lah doc... masa saya sekolah rendah sempat lah rasa hari cuti jumaat n sabtu... mule2 je rasa cam pyh tp lama2 dh senang... time jumaat takdelah terkejar2 kan...

    ReplyDelete
  31. Hidup Johor! Aha, saya pun teringat-ingat kenangan dulu-dulu zaman sekolah masa cuti hari Jumaat. Sekarang ni pun yang cepat-cepat keluar masjid lepas sembahyang Jumaat tu bukannya sebab nak ke ofis, nak gi curi tulang dulu. Tapi cuma susah sikitlah sekarang ni nak plan-plan cuti ngan kakak dan keluarganya yang bekerja di Johor.... terpaksalah keluarkan dari senarai nampaknya :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...