Wednesday, October 9, 2013

Sejak Bila Malaysia Sertai Kesatuan Eropah ( EU ) ??

Orang Malaysia ni, unik.
Unik nya, sampai kan cara menghias dalam kereta pun, ada trending nya/pasang surut musim nya :)


Ingat tak dulu korang mesti letak benda ni kat dashboard kereta kan?


Trend letak pokok flip flap macam tu...bagi aku, tak pa lah..
Trend yang bagi aku, takda salah nya..
Trend yang tak nampak silapnya / jahil nya...

Tapi cuba lihat trend terkini di jalan jalan raya Malaysia..
Banyak kereta di Malaysia dah 'follow trend' ini...
Gambar ni, aku ambik pagi semalam masa gi Tesco  :P

nampak tak trend apa yang aku cuba cerita kan?  tengok di plate number kereta ni...di belah kanan sekali...

Bagi aku, tak salah nak follow trend..
Suka suka...tak gitu?
Tapi....kena lah ada ilmu jugak...jangan main follow aja...
Sebabnya nanti, anda kelihatan janggal..atau pun dalam bahasa kasarnya, bodoh...hahaha..

ini adalah lambang /logo European Union ( EU)

ini contoh plate number kereta di negara European Union. Dalam contoh ini, kereta ni di daftarkan di Great Britain, maka ada simbol EU, dan GB tu.

kereta Myvi putih kat Tesco tu, guna lambang EU + abjad M.  M kalau dalam EU, merujuk kepada Malta. Maka, aku cuba lah bersangka baik, kereta Myvi tu di daftarkan di Malta. Kah kah kah

60 comments:

  1. Owh..ini mak tatau. Dan mujur jugak mak x buat. Hehehe..

    Btw, TQ doc sbb bgtau.

    ReplyDelete
  2. ntah la, beli keta biasa standard aksesori aje, tak de la bikin sana sini, so tak pernah amik port pun
    tq atas perkongsian

    ReplyDelete
  3. assalam, bunda pun sama lah dengan mak lagenda...mujur taktau pun..

    ReplyDelete
  4. fuh, jauh tu bawak dari malta. hahahaaa! tak dapat pergi, dapat tepek stiker pun kira orait jugak kot...

    ReplyDelete
  5. lieya tak tau pun simbol2 tu doc...bace entry doc ni baru tau...mmg ade nampak sebelum ni kat no plat keter org2....

    kelako plak kan...main ikut jeeeee tapi dieorg sebenarnye tak tau pun ape bende yg diikutnyer...trend kater nyer....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum DZ

    orang kita kan suka meniru......ha ha

    ReplyDelete
  7. pestime tau pasal ni... selalu memang gitu..rakyat malaysia ni kat suka ngikut trend..hehe

    ReplyDelete
  8. budaya ikutan tak kena pada tempatnya...
    tapi bersangka baik, dia daftarkan kete tu kat oversea pastu bawak balik M'sia bila dapat AP.

    ReplyDelete
  9. uiissshhhh...jauh tu dia beli kereta dia.. :D

    ReplyDelete
  10. Bersepah dah doc org bengong mcm ni. Mg bt2 tatau je....

    ReplyDelete
  11. ada jugak yang letak corak pelik2 kat plate number.. tak tau pulak kalau itu melambangkan keagamaan ke ape ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penah tanya kawan agama buddha. Corak pelik2 tu tanda good luck dlm agama dia, biasanya kena jumpa sami, sami tu yg lukiskan ikut tilikan pemandu tu...

      Delete
  12. Selalu nengok bend tu tapi tak pernah ambik tahu pong simbol apa...tapi tertanya2 jugak. Terima kasih kongsi pengetahuan.

    ReplyDelete
  13. brader jpj, silalah saman. hahaha

    ReplyDelete
  14. tak pernah jumpa lg keta ader lambang gitu....jauh norrr dia register keretanyer tu...klakar jugak yer...hahha.

    ReplyDelete
  15. Kakak tak alert dan baru tahu juga. Nasib baik kakak jenis tak suka pasang itu-ini kat kereta.
    Buna gerak-gerak tu adalah:)

    ReplyDelete
  16. hahaha kadang rakyat msia ni sangat2 melampau.. dan melampaui batas.. poyo pun ye jugak.. ada tu pakai kereta kancil je .. tp dia punya make up kereta tu.. semput aku tengok kereta tu hahaha.. dengan ekjos buloh dia.. menjerit2 kereta tu nak pergi wakakaka.

    itu blom lg tgk sakai2 kereta yang tampal sticker hello kitty lah, gambar beruang lah, letak bulu2 lah, letak gambungan nama lakibini & anak beranak lah.. hahahaha.. eh macam2 lah.. nyampah plak akak tengok!! miahahahaha

    ReplyDelete
  17. asal cantik di mata dia...tiru saja...adatlah tu..

    dulu pernah gak nak letak bunga gerak2 tu dlm keta...en suami tak bagi..kata dia buat apa boh benda gedik2 macam tu...gangguan...hehehe.

    ReplyDelete
  18. dalam keta,cuma ada tisu/wet tisu ja..tu pun tak letak atas dasboard...lain2 suami tak suka,menganggu katanya

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum,

    memang tak tau pun..biasa ketinggalan zaman nih

    sedangkan yg bungan tu pun tak smpt nk try...hehe

    ReplyDelete
  20. dah lama tengok benda ni... pesal la dok agung2 kan negara orang lain.. kalo taruk corak2 & gambar lain takpe la jgk tapi ni taruk logo negara lain.. sedih tengok anak bangsa kita..

    ReplyDelete
  21. tak perasan pulak..

    diorang kan mmg suka ngikut..tu yg tindik cam gay pun bangga je..gilo

    ReplyDelete
  22. Orang Malaysia memang suka mengikut.

    Follow me ....

    ReplyDelete
  23. ooohhh.. iye ke?? hahahahaha.
    saya baru tau pasal logo tu DZ.. ilmu gak nih.. hehehe

    ReplyDelete
  24. heheheh... saja je bt kelainan kot doc... tak pun kot2 dia dulu belajar kt sana ke duk lahir sana ke heheheh... bersangka baik konon nyer

    ReplyDelete
  25. Kebanyakan orang Malaysia suka meniru membabi buta...hehehe.

    ReplyDelete
  26. oh..tak perasan pulak plat keta org ada gitu.

    ReplyDelete
  27. lagi satu skang org suka letak patung kat bawah keta tu. utk apa ntah la tapi sekali imbas nampak mcm tangkal la plak. haha. btw kereta saya mcm mana beli mcm tu la kosongnya. cuma ada kotak tisu.

    ReplyDelete
  28. hahahaha kesiaaannn.Malta tu apa pulak doc.

    ReplyDelete
  29. mungkin dia dulu study kat Malta kot , takpun dia suka minum air Malta ke...haha

    ReplyDelete
  30. print screen entry ni pastu letak kat kereta tu biar empunya kereta faham.. ;)

    ReplyDelete
  31. eemmmm ... main ikut .. tak tau kebenda ..... org terjun parut ... dia pun terjun..

    ReplyDelete
  32. hahahaha memang orang melayu suka ikot dan telan menda2 yang dikatakan elok tapi sebenarnya tak elok

    ReplyDelete
  33. tulah pasal kdg2 nak ikutkan sgt trend tanpa pikir dulu !

    ReplyDelete
  34. Adoi..cam nie pun ada.. nak ikut sgt.. sampai tak faham ada maksud disebaliknyaa.. sabo je laa..

    ReplyDelete
  35. orang 'kita' memang suka meniru...suka menge'share' tapi tak cukup pengetahuan dengan apa yang ditirunya. hahaha...ambek kau...sekali register kat Malta. kekekeke...

    ReplyDelete
  36. good info la doc... lama dah tertanya2 aper makna logo tu, sbb tgk byk sgt kereta kt trg ni ada logo tu kt plat kereta.. sorg kawan ckp nk buat gitu jugk, i tanya la, apa maknanya logo tu, dia ckp ntah tak tahu pun... betul la, ramai org kita ikut jer trend tp tk ambik tahu pun apa benda yg diikutkan sgt tu..

    ReplyDelete
  37. Kah3.. Sengal diorang ni. Saya tengok pun tah macam apa je. Lepas tu takut kena saman dengan JPJ. Tapi sendiri yang dah buat salah. Banyak jugak jumpa pakai huruf D. D ni dulu masa saya pergi DUBLIN bersepah pakai. Tak sangka sekarang ni saya berada di DUBLIN lagi. Hahaha

    ReplyDelete
  38. yg bunga flip flap tu kan..sy ada beli smiley tgh berak kat mgkuk jamban sambil baca majalah..hahaha...letak kat dashboard sambil terangguk2 kpla smiley tu...hilang stress kalo tgh jem..kih3

    ReplyDelete
  39. kasi chance la khennn... nak fefeeling bawak kereta jauh dari malta....walaupunnnnnn.. :D

    ReplyDelete
  40. Bersangka baiklah...memang dia bersusah payah mendaftarkan keta kat sana....kah3.

    ReplyDelete
  41. dia tak tau maknanya kot..or dulu dia study oversea so nak lah pakai cenggitu gak kt sini..kalau tak org tak tau dia belajar kt oversea..hehehe..

    ReplyDelete
  42. belum pernah jumpa..

    kereta myvi yang tayangnya tetiba tersembul tayar keluar pernah nampak..

    seriusss seriauu. macam tayar nak tercabut

    ReplyDelete
  43. suami saya dan saya jenis tak suka lekat atau letak apa2 hiasan pada kereta..lekat cukai jalan je..hhah

    ReplyDelete
  44. TQ so much doc. pening saya memikirkan pasal hal ni.. sebab byk sgt kete tampal menatang tu.. akhirnya pencarian sy berakhir.. yehaaa

    ReplyDelete
  45. trend baru ker..baca entry nie baru tahu maklumat sket..heheh..nak berlagak sesame jenis yg same cam dier jugaklah tuh..:)

    ReplyDelete
  46. sy x penah beli bunga flip flap..x suka sebab sama ngan orang lain hahaha

    pasal no plate tu tak pernah nampak lagi la..pun xmau buat sbb nampak bodoh nanti hahahahah

    ReplyDelete
  47. Akak tak pernah jumpa lagi keta tampai benda ghupa tu. Ni baru tengok ha :D

    ReplyDelete
  48. ingat nak tender nombor wilayah baru 'W 4 K' boleee abg doc.., ehhhhkee

    ReplyDelete
  49. haha.. ni la jadinye kalau tak studi dlu

    ReplyDelete
  50. haha..dia rasa logo tu cantik kot.sebab tu dia tiru..hihihi

    ReplyDelete
  51. belambak yang pakai nak2 kat hiway.sampai naik menyampah kenkadang doc..nak2 yang prasan keta malaysia pun nak buh...aisyyy...annoyingg tapi ksiannn tanpa sdar kt dorg ni..

    ReplyDelete
  52. mula2 tengok dulu ingat yang lambang budha tu..M konon malaysia laa tu :p

    ReplyDelete
  53. dia ingat M tu Malaysia kottttt..... tk pown, MyVi. kahkah..

    ehhh jap nk check kereta CiM plak...kot kot laaa kannnnn

    ReplyDelete
  54. Nak letak EU ke ape kek selagi tak mengganggu orang lain & tidak mendatangkan dosa takde masalah..Ye ade org tak tak suka banyak warna..ade yang sederhana..ade yang suka banyak warna..itulah kehidupan..carilah isu yang lebih membina yg mengajak kpd kebaikan..kebaikan & rahmat Allah utk smua InsyaAllah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...