Thursday, October 31, 2013

Malam Jumaat. Part 1 - Part 4

Esok hari Jumaat.
Selama ini, saya sering dengar 'lawak' tentang ' malam Jumaat':)

Jujurnya, saya tak pernah tahu ,dan tak pernah berusaha nak Google /tanya ustaz tentang nas berkenaan..
Entah kenapa entah...semangat ingin tahu saya semacam tak di pacu..
Sedangkan, internet di hujung jari sahaja..
Saya anggap ianya hanya lawak aja..
Lawak hari Khamis petang ..memeriahkan suasana malam Jumaat.. :P

Namun hidayahNYA akhirnya tiba..:)
Saya tanya dengan rakan2 FB..tentang ada ke nas tentang " bersama di malam Jumaat"sebentar tadi..
Pantas rakan FB saya tepek hadis ni  :

 “Barangsiapa (yang menggauli istrinya) sehingga mewajibkan mandi pada hari Jum’at kemudian diapun mandi, lalu bangun pagi dan berangkat (ke masjid) pagi-pagi, dia berjalan dan tidak berkendara, kemudian duduk dekat imam dan mendengarkan khutbah dengan seksama tanpa sendau gurau, niscaya ia mendapat pahala amal dari setiap langkahnya selama setahun, balasan puasa dan shalat malam harinya.” (HR. Tirmidzi, An-Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)


Saya pun lantas counter check..meng-Google..
Betul laaa!!  :)

Tapi barang harus di ingat ya..
Nak dapat ganjaran tu..
Jangan hanya lunaskan PART 1 sahaja..

Lunaskan juga:

PART 2:  Berangkat ke masjid berpagi pagi
- maksudnya, cepat ke masjid kalau tiada urusan lain

PART 3: Duduk dekat imam
-maksudnya,duduk saf depan la. Takkan la nak dekat dengan imam, kita duduk sandar kat tiang 3 blok belakang imam..

PART 4: Dengar khutbah dengan seksama, tanpa senda gurau
-maksudnya, khusyuk dengar khutbah, fahamkan dalam hati, digest betul betul....bukan khusyuk tidur.

Kalau dah lunas PART 1 hingga PART 4...
Maka senyumlah..
Sangka baik kepada Allah..
Bahawa kita, Insya Allah dapatlah ganjaran yang Nabi SAW beritahu.



37 comments:

  1. Insya-Allah den akan cuba sempurnakan keempat2 part tuh Doc , besar ganjaran-Nya tuh...=)

    ReplyDelete
  2. selalu part 1 yg terlebih dimanipulasikan

    ReplyDelete
  3. tudiaaa.. baru tau ade sampai 4 part.
    ingatkan part 1 saja..
    hahahahahaha

    thanks DZ atas perkongsian ilmu nih~

    ReplyDelete
  4. thx share..dee pun baru tau smpi part 4..tp tiap malam adalah malam jumaat..kahkahkah..

    ReplyDelete
  5. Ok gud sharing.. selama ni kita cuma tau 'malam jumaat adalah malam bunuh setan' hehe

    ReplyDelete
  6. Info menghadapi malam Jumaat dengan sempurna, selalu depa dok pikiaq hat part 1 je pas tu cont next weeks ulang part 1 jugakkk...ahahhaaaa...

    ReplyDelete
  7. selama ni sy tau mlm jemahat mulalah takut
    sbb hantu byk merayau ekekeke

    ReplyDelete
  8. Dulu masa mula kawin,abg2 opis selalu mengusik-tetiap mlm pon mlm jumaat katanya!!
    Haissshh!!

    ReplyDelete
  9. kehkehkeh fikir2kan lah dan selamat beramal..!!

    ReplyDelete
  10. Dh lama x amik tau malam jumaat...tp bab kebaikkan yg patut di lakukan pada malam jumaat tu mmg tau la...yg satu tu je dh lama x wujud dalam kamus hidupku..ekeke..

    ReplyDelete
  11. Salam...rasanya blm trlambat nk wish...HAPPY BESDAY Ziyyad.SEMOGA MENJADI ANAK YG SOLEH.Aminnnn

    ReplyDelete
  12. Paling pantang dgn org gurau part part ni kat office...mmg kene sound !

    ReplyDelete
  13. Tq fr sharing...x der gurauan jumaat ag..:p

    ReplyDelete
  14. Ahhh... tak sempat nak baca abis... nak masok tido awal malam ni... esok la sambong baca...

    Seeyaaa!

    ReplyDelete
  15. Kebiasaan...kita just ikut2 apa org biasa kata. Tu yg kita cuma tekankan part 1.
    Gd sharing!

    ReplyDelete
  16. yg selalu dibuat lawak.....part 1 tu je..:)

    ReplyDelete
  17. Apa pun juga amalan baik yg dibuat hari jumaat mendapat ganjaran yg berlipat kali ganda... Allah itu adil. Sebab itu kalau tak dapat yg part 1 (kalau usur syar'ie) pun part 2-4 itu dah besar ganjarannya..

    ReplyDelete
  18. so rasanya saya dah tahu kenapa pagi Jumaat kalau pergi kerja kereta tak banyak di jalan raya. sedangkan hari² biasa waktu yang sama kereta macam dekat pusat jualan kereta. banyak sangat.

    adakah kerana penangan malam Jumaat itu? mungkin kot.

    ReplyDelete
  19. betul sgt tu, selalunyer ramai yg kisah part 1 yer yg lain2 tolak tepi.. hehehehe

    ReplyDelete
  20. Oooo.. ingatkan lawak biasa.. ada 'nas dan dalil' nya.. tapi orang kita suka ambik sebahagian je.. bahagian lain dilupakan..

    ReplyDelete
  21. Gaul rojak buah...
    Gaul tepung...
    Gaul salad...

    Aku jarang bergaul sebab aku mahu menjadi antisosial...

    ReplyDelete
  22. hikhik....amboi2... part 1 tu laju jer kan... kehkeh..

    ReplyDelete
  23. heheheheh... kalu kt opis org lama2 tiap ptg kamis msti dh ada usikan2 malam jumaat, kalu mcm org2 tua kite mmg lah erti mlm jumaaat tuh lain, lebih kepada amal ibadat yg mude2 tau mlm jumaat je nk ber tut2...

    ReplyDelete
  24. Biasa la orang suka ambik yang best ja....yang kurang best tinggai... tapi tak sedaq yang kita rasa tak best tu la selalunya yang lebih baik untuk kita...

    ReplyDelete
  25. part 1 tu topik glamer kan...
    now bila sesapa up kan topik glamer...
    leh ler i selitkan part 2-4 hehehehehe...
    thx for sharing...

    ReplyDelete
  26. ha ha ha betul tu jgn ingat 1 part je tau
    ada 4 part sebenarnya...

    ReplyDelete
  27. ate kalau orang melayu yang part 1 tu berlebih2...
    jangan amek sekerat2kan....

    ReplyDelete
  28. hihihi... ramai nak wat part 1 jer... lagi 3 part, rasanya segelintir jer kot yang buat....

    ReplyDelete
  29. Itulah pasal. Bila tiba malam Jumaat aje cuma ingat Part 1. Part 2-4 buat-buat lupa aje. Mungkin juga tak tahu. Samalah bila nak kawin lebih drp 1. Ikut sunnah Nabi aje ...lepas tu terlupa berlaku adil.

    ReplyDelete
  30. Org lelaki ada sampai 4 parts. Para isteri mcmana pulak? Adakah dapat pahala sama mcm suami?

    ReplyDelete
  31. Yang belum kahwin ni boleh baca je la. haha

    ReplyDelete
  32. aku baca sambil sengih2 jek, hahahahhaha
    wei sampai part 4 aje ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...