Friday, October 11, 2013

ALERT: Kes Malaria ( Monkey Malaria) di Selangor.

Buat rakan rakan blogger sekitar Selangor..
Sila ambil perhatianya.
Pejabat Kesihatan Selangor telah mengeluarkan circular ini.










berhati hati kalau ke Bukit Melawati..( banyak lotong atas tu)
dan kalau rumah korang dekat kawasan semak/hutan..
ni jangkitan malaria yang bukan dari nyamuk..tapi dari monyet
Aku nak keluar solat Jumaat..
Kalau ada apa apa soalan,tinggalkan di kotak komen..
Insya Allah free,aku jawab..apa yg termampu

42 comments:

  1. oh..

    saya tak dapat surat pun lagi..

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas maklumat dan makluman ini. :)

    ReplyDelete
  3. Baru tau tentang kewujudan monkey malaria. Selama ni cuma tau malaria disebabkan oleh gigitan nyamuk betina anopheles saja. Bertambah pengetahuan, alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. tu diaaa...baru tau ada malaria dari monyet..
    thanks for info...
    mcm2 penyakit skg..

    ReplyDelete
  5. Menakutkanlah doc. Kampung kakak tu banyak monyet terutama sekarang kan musim buah.
    Nyamuk pun banyak...

    ReplyDelete
  6. Tak faham tentang 'kontek dengan monyet'.
    Adakah maksudnya ada nyamuk malaria hisap darah monyet lepas tu hisap darah manusia maka berlaku kontek?
    Atau Manusia terkena bendalir tubuh monyet maka berlaku kontek?
    Atau ia 'sebaran melalui udara' yakni jika monyet bersin / batuk2 dan kita berhampiran maka berlakku kontek?

    Mohon pencerahan....

    Sekian.

    ReplyDelete
  7. area rumah queen pun byk monyet.. haishhh... moga Allah jauhkan kami sekeluarga dr penyakit ni,

    ReplyDelete
  8. info yang bagus nih..
    thakns DZ.

    macam2 penyakit ade sekarang nih kan~

    ReplyDelete
  9. ok tq doc..la ni mcm2 penyakit ada..

    ReplyDelete
  10. tetiba dee rasa ngeri..baru je gi bukit malawati aritu ngan wahida..thx for the info doc..

    ReplyDelete
  11. thanx for the info... kena berhati2...

    ReplyDelete
  12. huwaaaaa, scary aku baca ni nok, sbb aku baru pi bukit malawati tu, byk monyet panjat laki aku weh...

    kalau terkena penyakit ni, apa simptom2 dia nok selain drp demam?

    ReplyDelete
  13. huhu...bahaya monyet ni...kalau kat taman saya, adik ipar baling mercun je bagi lari

    ReplyDelete
  14. Sesiapa yg buat monkey business kalau kena penyakit ni memang sesuai ..... huhuhu

    ReplyDelete
  15. penang jauh dari selangor...tapi monyet kat botanical garden adalah..agak2 monyet selangor and penang ada kontek tak

    ReplyDelete
  16. nekcik baru plan plan nak beraya ngan anak cucu kat sana tu!!!

    ReplyDelete
  17. Must be extra careful ni....skrg dh mcm2 penyakit ada la....

    ReplyDelete
  18. oh kene berhati-hati nih,kampung mertua den selalu juga monyet datang curik telur ayam..

    ReplyDelete
  19. Dulu area rumah saya memang banyak gila monyet tp sekarang dah takde sebab banyak mati kena tembak and ada satu tu mati tersangkut dekat tiang elektrik

    ReplyDelete
  20. Owhhh... dr monyet. Byk hutan tepi nih

    ReplyDelete
  21. Semakin banyak penyakit pelik pelik sekarang ni. Hati hati la kita... Terimakasih info doktor!

    ReplyDelete
  22. alamak!! umah dekat hulu langat.. ni pon batok tak ilang2.. uhuk uhuk.. =D

    ReplyDelete
  23. Kawasan rumah saya ade monyet liar sekeluarga!

    ReplyDelete
  24. Pergi zoo pun kena elak kandang spesis monyetlah!

    ReplyDelete
  25. alamak takutnyer... macam2 der kan sekarangni...
    terlebih hati2ler kita sekarangni...

    ReplyDelete
  26. Nasib baik takda monyet yang berdekatan. Tapi apa2 pun langkah berhati2 tetap perlu.

    ReplyDelete
  27. kat playground BUKIT JALIL pun banyak gila monyet. diorg enjoy main gayut2 kat playground budak2. nun kat atas bukit pulak sekeluarga babi dok sondol2 pokok carik makan..

    tq for info doc. pasni jogging carik port lainn

    ReplyDelete
  28. ada jugak rupanya monkey malaria...first time tau...tq doc..for the info..

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum DZ

    terima kasih

    ReplyDelete
  30. Haaaa..baru tau ada jugak malaria ni dr monyet eyh??selama ni, igtkan dr gigitan nyamuk shj..

    ReplyDelete
  31. thank untuk info ni.mcm2 penyakit skarang ni.kdg2 yg tak pernah tahu pun..huhu

    ReplyDelete
  32. tqs doc... alahai tepi laut ni pon byk monkeys liar....

    ReplyDelete
  33. thanks doc utk info.
    kty baru2 ni amik anak kt poli sabak bernam
    ingat nak singgah bukit malawati.. ptt ler berat hati nak singgah

    ReplyDelete
  34. tq share info ye, naik risau pulak KA baca lagi2 Adik tengah tak sihat skang ni.... sympton2 dier mcm mana yer ?

    ReplyDelete
  35. alamak..tetiba tingat kera2 kt taman tasik perdana tu...slalu jogging kt sn

    ReplyDelete
  36. erkkkk......zoo boleh pegi tak Doc?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...