Wednesday, September 25, 2013

The Pinnacles Desert

Pada satu hari, aku bawak family aku jalan jalan ke sebuah gurun gurun lah sangat
Nak bawak mereka ke Gurun Sahara, masih takde rezeki...Gurun, Kedah pun aku tak pernah sampai..kah kah kah...

nuuuunnn jalannya lurusssssss nak sampai ke gurun ni....sesekali nampak lah kangaroo melompat...emu berlari...sesekali boleh gak nampak bangkai kangaroo tepi jalan, kena langgar  :)

Nama gurun tu Pinnacles Desert..dalam area Nambung National Park, lebih kurang 200km dari Perth..
Selepas 2 jam driving...sampai lah kita....

Boleh pilih samada nak jalan jalan kaki di walk trail yang disediakan, atau driving along the scenic drive pathway, yang membentuk loop ~ 4km. Kami naik kereta aja lahh...tak larat nak menapak sebab bawak budak kecik...

Bergambar dengan signboard adalah perlu okey...
Nama pun pelancong kannnn  :P

Ni apa hal si Zayyan melalak nanges ni? Oh ya, masa ni, si yeyen baru berusia setahun empat bulan..Nampak sangat ni cerita jalan jalan yang dah basi kan? kah kah kah...sebab si yeyen dah masuk 2 tahun empat bulan, hari ini!

Hahahaha..
Patutlah si yeyen melalak tadi...

Senyap terus bila dapat kat mommy dia...nak menyusu rupa rupanya...hahaha... Sebab masa ni, dia breastfeeding. Tu la nikmat breastfeeding kan anak, anak melalak aja, kejap aja dah senyap...senang..mudah...Terasa sangat nikmat tu sementelah dengan baby sekarang ni on formula milk...takpa lah...tuhan dah bagi nikmat 2 anak dapat exclusive b/feeding...redha dengan ujian ini utk our last son..ada hikmahnya tu  :)

sign buku kedatangan....bukti dah sampai  :)

Datang jauh jauh dari pekan Perth ke gurun ni, nak buat hape? Nak tengok batu kapur ni laaa...hahaha..Batu kapur ni terbentuk dari kulit kulit kerang yang dah dah hancur ala ala pasir di lautan, lepas tu diterbangkan angin ke daratan..So pasir pasir dari kulit kerang ni la yang membentuk the so called The Pinnacles, batu batu kapur di padang pasir ni..Actually bukan lah gurun/padang pasir, tapi lebih kepada gumuk..apa itu gumuk? ( bukan gemok okehhh..hahaha)...Aku ada cerita dulu KAT SINI.  Ada la bermacam teori macam mana batu batu kapur ni terbentuk, kalau minat nak tahu, baca aja kat Wikipedia ni :)

Sebenarnya, the best time nak lawat ialah waktu awal pagi, atau paling syiok, time sunset!
Aku dah bajet lama dah..nak menembak sunset kat sini..
Sebab di kala sunset, pencahayaan nya + bentuk muka bumi + batu2 yang terpacak, view nya ( dalam gambar laa) ala ala planet Marikh okehhh...:P
Tapi apa kan daya..
Cempedak dah jadik nangka..
Sampai kat sini area 1pm ! hahahaha..Nak menunggu sampai sunset? Apartment kami kat Perth !
Nak drive malam2 balik ke Perth? Mau terlanggar kangaroo! Sebab kangaroo ialah haiwan nocturnal..dan tertarik kepada lampu kereta..Highway ke gurun ni ala jalan luar bandar..so memang melambak kangaroo..
Tu adalah alasan nak ripit datang sini waktu sunset tewwwww...hahaha..


Cakap pasal driving ni..
Each time ke kampung ziyyad, aku prefer pakai kereta ni...

tengok ? sampai ke gumuk pasir pun toyota hatch ni boleh redah...save petrol, pick up & performance bagus, interior best, just nice for a small family, dan yang palinggggg penting, it is cheap to rent this car...of course, gunakanlah kereta sewa dari company Bayswater :) aku dah puas menelaah segala macam car rental company kat ostolia ni ( Hertz, Avis, etc etc), tak leh celen offer yg Bayswater bagi.

model kerusi batu nombor satu

model kerusi batu nombor dua.  Merenung jauh ...memikirkan kesan kenaikan harga petrol 20 sen.

model nombor satu + model nombor dua

Asyik anak aja ambik gambar..
Tukang ambik gambar pun nak jugakkkkkk  :P

posing semua mata sepet sebab tak tahan silau. Tu la, lupa bawak sunglasses..hahaha

Setiap kali pergi Ostolia..
Mesti musim kemerdekaan..
Bukan apa...
Sebab kebetulan time kita sambut merdeka, time tu musim spring..:)
Cuma tahun ni tak dpt pergi...wife aku pun baru bersalin 12 Julai lepas..

semangat cintakan Malaysia beb...siap bawak bendera gi gurun...hahahaha

Last but not least..
Musti ada family photo kannnnn...


47 comments:

  1. basi pun basi la doc, yg penting i is teruja tgk semua gambar2 ni hokey....cantik sgt...subhanallah! sampai ati doc lambat share ngan kami...lame betul peram tuh heheheeheh

    betul tu doc, bf ni senangkan...nak berjalan pi mane2 pun tak yah pikir nak hangkut botol susu ke air panas ke bagai....siap sedia dimane2 ajek ekekeekekekek

    ReplyDelete
  2. model no 1 tu kan..comey sungguh! tak payah posing..buat muka melalak pun dh comel :p

    entri ni mnambah kejelesan nihhh...hahaha

    ReplyDelete
  3. I seeee...... So, ini kampung adik Zayyan juga la kan... Perghh..Made in Australia. Hehehehehe

    Doc, Toyota apa tu? Macam Prius jer. Hybrid ke? Memang confirm save minyak kan...

    ReplyDelete
  4. cantik tempat ni doc..budak dua orang tu memang comel sungguh time ni...siap ader bendera malaysia tu...

    ReplyDelete
  5. Gambar yg last tu memang cantik, warna pasir dan langit tu bagai ada gap pulak.

    Bila nak ajak kami semua jalan2 kat kampung?

    ReplyDelete
  6. cantiknya ...panoramanya,model gurunnya,..semua cantik..:)

    ReplyDelete
  7. subhanallah...dah sampai eh kat situ..SA? dalam mimpi je la...tiket pun mahal giler..

    ReplyDelete
  8. cuma nak tanya, tempat macam ni ada tak camping site tak? atau pun aktiviti berkhemah memang tak dibenarkan atas sebab keselamatan...

    ReplyDelete
  9. cantik-cantik gambar tuh semua doc...!! menarik kawasan tuh , harap ado rezeki den nak ke sano...amin...

    ReplyDelete
  10. pic2 & info menarik, tq berkongsi sama yer !

    ReplyDelete
  11. Kiranya tahun ini Ziyyad belum ada balik kampunglah ye. Cantik memang kg Ziyyad ni:)
    Tahun depan balik dgn dua adik.. - masa ni adik dah pandai jalan...

    ReplyDelete
  12. pemandangannya walaupun gurun tapi sangat cantik sebab kat malaysia takde cenggitu.. ;)

    ReplyDelete
  13. Ya Allah.cantiknya doc.rara g ostolia dulu g brisbane je.tu pon sbb xlarat nk jalan sana sini.pas ni kalo nk g.kena study habis hbais.kalo x rugi duet.doc hanimun kat mana.cite sket~

    ReplyDelete
  14. sapa yang ambik familiy photo lak?

    ReplyDelete
  15. cantik gambar kt situ walaupun sebelum sunset.... mudah beno nk jmpa kangaroo kt sana yek... mcm kite jmpa lembu2 tp jln ek

    ReplyDelete
  16. cantik2 gambar, yang mana tak de gambar ko lagi cantik wakkakakakakakkaka

    ReplyDelete
  17. Amboiii..cantik sggh ya permandangan kat kampung ziyyad tu!! Xpe..melepas thn ni, tahun dpn blh blk kampng lg. Tp kali ni kena berlima la pulak..

    ReplyDelete
  18. Allahu akbar, kulit2 kerang yg hancoq tu diterbangkan jauh sampai membentuk batu kapoq camtu..cantik sungguh tempat tu, subhanallah..

    ReplyDelete
  19. Untung la kampung Ziyyad dekat sana ye. Hehe. Cantik gambar yang doc ambik ni.

    ReplyDelete
  20. aweesome...!!!! tqs doc... nnti insyA kalo sampai perth, boleh visit situ...

    ReplyDelete
  21. Hebatnya gurun dia....cantiksungguh alam ciptaan Allah!

    ReplyDelete
  22. none that we can see here in malaysiatanahtumpahdarahku...

    pst pst, haruslah dedi yg belikan t-shirt yeyen tu kan?

    ReplyDelete
  23. mesti panaskan?..pokok2 sebatu satu pulak tu...tapi ketiga2 model ganteng tu nampak steady jerrr..

    ReplyDelete
  24. Pengalaman yg menarik! Kalau kat malaysia ni...pinnacles kat mulu adala..pun tak sampai lg.

    ReplyDelete
  25. hari tu dah siap survey pinnacles desert ni..beria-ia dah. kami plan nak pegi free & easy je. suddenly tak jadi. kalau tak..by this time..maybe dah kat ostolia....huhu. memang unik dan cantik betul tempatnya kalau tengokkan dari gambar2 kat sini..~jeles~

    ReplyDelete
  26. bila sebut bangkai kangaroo tepi jalan, terus teringat kat jalan besut-setiu.. cuma bezanya nampak bangkai lembu atau kambing :)
    btw, cantik2 gambar tu... bila la nak pandai ambil gambar jugak ni...

    ReplyDelete
  27. Melted...dgn pandangan mata model batu no 1 :)

    ReplyDelete
  28. hai salam pekenalan. haah honeymoon mmg seronok..

    ReplyDelete
  29. saya follow sini ye..follow saya balik ye..bye

    ReplyDelete
  30. biruuuu... sungguh... kampung halaman... uhuhuhuh

    ReplyDelete
  31. SubhanAllah.. canteknye permandangan kat situ DZ.
    teringinnnn jugak nak pergi dan lihat sendirik.
    InsyaAllah~

    ReplyDelete
  32. Pemandangan yang sangat cantik.. dengan model2 cilik yg cute miut tuh.. :)

    ReplyDelete
  33. cantik2 gambar.. pandai 2 beradik ni possing.. hehe. comel.. :)

    ReplyDelete
  34. senyap terus...kelebihan breastfeeding..;)
    cantik tempat tu..teringin satu hari nanti ke sana..:)

    ReplyDelete
  35. senyap terus...kelebihan breastfeeding..;)
    cantik tempat tu..teringin satu hari nanti ke sana..:)

    ReplyDelete
  36. seronoknye tengok korang. Bila la bleh dpt gi sana.

    ReplyDelete
  37. comel2 anak Dr.. haih bila tah nak sampai sini, pakai tak sampai terus gamak nyer :)

    ReplyDelete
  38. dah teringat sangat kampong lah ni yea

    ReplyDelete
  39. kemain mendalam maksud entry nih...siap ada terselit dua kupang :)

    ReplyDelete
  40. aduhhhhhh....
    ni korg nak balik kampung lagikkk ke atau nk migrate terus kat sana nihhhhh?????
    acik nih idak lerr berkemampuan nak ke sini...tapi nnt kl ziyyad dan adik2 da duduk sana, insyaAllah laaa kampi pi naaa....kikiki

    ReplyDelete
  41. As-salam...

    best.. best.. teringin juga nak pergi.

    ReplyDelete
  42. so far ni la gurun plg cun penah sy tgk ;-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...