Tuesday, September 10, 2013

Bil

Check bil anda setiap kali lepas shopping, terutamanya kalau guna kredit atau debit kad.
Ini yang berlaku masa wife aku shopping di 99 Speedmart minggu lepas:

Bil sebenar ialah RM72.75. Tapi budak cashier swipe debit card wife aku, RM32.75. Wife aku tak perasan. Setiap hari aku memang check akaun bank secara online, so perasan lah kenapa ada pembelian murah sangat RM32.75 ( padahal shopping macam macam termasuk susu anak).

Maka kena lah gi balik kat 99Speedmart.
Bayar baki pembelian yang tak di swipe.
Kesian budak cashier tu nanti kena bayar, lagipun, haram makan benda yang bukan hak kita.

So, kalau boleh terkurang swipe, maka logik la jugak kalau terlebih swipe, kan?
Kena sentiasa double triple check bil bil selepas ini  :)

Pasal bil jugak....ni cerita bil TNB..
Macam yang si Munnafendy ceritakan pasal bil dia..
Lepas si Munn bangkitkan hal ni, baru lah aku tergerak hati nak check bil TNB aku..hahahaha..

ni bil TNB aku, bulan lepas, Ogos. Budak TNB area rumah aku rajin sikit kot, kira jumlah bil 38 hari..kalau si Munn bil dia 42 hari..:)

Semalam dapat bil TNB utk bulan September..
Mula nya aku tersenyum keriangan sebab tengok bil hanya lah RM 157  :p

Rupa rupanya....jumlah bil di kira 25 hari aja !!  demmmm....hahaha..

57 comments:

  1. huhu..x pernah perasan pun ada jumlah hari..yang tahu tengok 'jumlah yang perlu dibayar'.

    ReplyDelete
  2. Tak pernah tgk jumpah hari. Trus tgk kat jumpah bil. Balik ni nak check lah.

    ReplyDelete
  3. kadang tak sempat nak check pon... kesian kan kalo cashier tu kena bayar nanti... alhamdulillah moga rezeki doc sekelorga murah selamanya...

    ReplyDelete
  4. budak speedmart tu sure lega giler kan..dee pun tak berapa nak check bill..biasa check masa byar tu je..circle kan sekali..hehehe..

    ReplyDelete
  5. mulia hati doc n wife...betul2...bab haram halal tu kene amik kire sbb akanjadi darah daging...tapi lieya percaye bukan semua mcm nie, lagi ramai urut dada bersorak bile kene bayar sikit dari jumlah sebenarnyekan .....

    ReplyDelete
  6. kalau sekali org tnb baca 60 hari, adakah nanti jumlah gunatenaga akan skewed kepada kadar yang lebih tinggi?

    Ini yg aku musykil nih...

    ReplyDelete
  7. setuju tu dady ..mmg kita kena double triple check. biasa sy pun akan check before sign pada resit kredit kad tu.

    ReplyDelete
  8. tungu je bulan depan abg doc cecah x bil tu smpi empat hatus hinggit..,ehHHEe

    ReplyDelete
  9. sesapa yg dok bank in/out duit kat kaunter bank pun kena check juga....pernah serempak satu customer BSN masuk balik ke bank sebab pekerja kaunter silap key in duit masuk akaun dia...kurang seribu rm....mujur dia belek buku sebelum balik.

    ReplyDelete
  10. cahsier tu beruntung ada lg org jujur:)
    susah dh nk cari cmni,
    biasanyer kalau lebih memekik,
    kalu kurang menyepi.
    hehe:)

    ReplyDelete
  11. hahaha.. eh eh.. ikut suka hati dia pulak nak datang check meter bila ye?

    ReplyDelete
  12. SA x pernah check bil tnb..selalunya bayar je..jarang dapt bayar sebab kurang dari rm20..hehehehe...kena bijak guna elektrik..tp itu bil rumah sewa la..bab bil shopping memang kena tgok betul2...

    ReplyDelete
  13. kty mmg tiap kali pembelian mesti cek harga..jumlah brg tu ..sbb pernah kena jugak

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum DZ

    selalunya ...isteri yg perihatin dgn bil bil ni....

    ReplyDelete
  15. Kalau terlebih swipe memanglah kita rugi. Tapi kalau terkurang swipe pun jadi kerja juga nak pergi bayar yg terkurang cas tu.

    ReplyDelete
  16. Ha ah la..mak pun tak pernah double check bil dan wang baki selepas buat pembayaran. Psl bil api pun sama..x pernah tgk berapa hari cuma tgk berapa jumlah yg perlu dibyr je.

    Pas baca blog mun marin, pasni kena blajar2 tgk bil dari atas smpi kebawah. 1-1 kena perati betul2

    P/s: Sbb x pernah check bil la mak pernah kena byr lbih dr harga yg sepatutnya. Tp nak buat camne kan..salah sendiri. Sape suruh x check??

    ReplyDelete
  17. psst..
    kita orang tunggu awak kat taman tu ahad tuuu!!!

    ReplyDelete
  18. sebelum ni haram mmg tak pernah cek pun..selalu pakai dlm rm70-rm80. kitorang da agak bil byk sebab bil tak sampai2..selalu 10hb org dh dtg baca bil..tunggu2 xde (betul punya tunggu kan..huhu)..dh smpai skali tgk rm127...mmg belek kaw2 la.. :p

    ReplyDelete
  19. betultu kita kena betul2 check resit pembelian..kiter tu...saya memang tiap kali lepas shopping memang selalu check sebab pernah terkena bukan lebih rendah harganyer terlebih cas ...tambah biler time sale dierang kadang tak kurangkan harga

    ReplyDelete
  20. Yang geram tu ..ingat harga offer rupanya yang kita ambil tu buksn offer walaupun brand yg sama!!

    ReplyDelete
  21. 1. Kakak jarang check tau sebaik serah card terus simpan. Bahayanya kan... terima kasih ingatkan..
    2. Bil TNB kakak pun tak pernah ambil pusing sebab selalu abang yg setel.. nak tengok jugalah lepas ni

    ReplyDelete
  22. pernah kena dah sampai rumah baru perasan, lepas susun simpan barang2.. rupa2nya dorang scan dua kali.. :( sebab tu tiap kali dorang scan, mesti tengok.. biar lambat asal puas hati dan tak salah key in. Walau sekadar rm2.00 tapi amat bernilai.

    ReplyDelete
  23. bagus jugak doc amik langkah mcm tu...sbb ramai,termasuk akak..tak amik pusing..haha..lps bayar...biasanya resit terus masuk dlm handbag..pastu bila rajin kemas handbag..akan buang lah semua resit2 tu..

    ReplyDelete
  24. mmg sepatutnya kita kena chk pun...tapi kadang tu tak buat.....nasib la kalu ada yang silap

    ReplyDelete
  25. saya adalah 'monitor' setiap kali gi shopping.apa yang cashier scan memang saya perati betul2.ada yang tak betul sikit terus sy suh dia stop hehehe bukan apa tak kuasa nak gi customer service wat report bagai.apa2 hal settle terus kat cashier..dah dapat bil double check lagi.tengok kot2 ada yang salah.
    memang segala jenis mak nenek bil kami akan check.hubby pun jenis yang alert benda2 ni.maklum la dia kan 'menteri kewangan' hehehe

    ReplyDelete
  26. uisshh..tak pernah plak chk sedetail tu dalam bil letrik..jap kang nak g chk

    ReplyDelete
  27. assalam doc..suami acik yang rajin cek bil ni.pernah kena ditesco..beli biskut tiger..sepatutnya 1.30..tapi kena bayar 13.90..kali kan 4 bungkus..terkejut tengok bil mahal..rupanya salah ..
    bukan sekali..berkali2.

    ReplyDelete
  28. Bila jumlah bil adalah lebih kurang sama macam kebiasaan tiap2 bulan, akak bayaq ja. TAPI kalau tetiba ja bil tu "luar biasa", baru akak double triple check & query lah :)

    ReplyDelete
  29. suami saya yg rajin cek bil belanja..

    saya pulak rajin cek bil api air. mmg dah jadi agak lama sbnrnya..yg bil api tu. Disebabkan dia kira lebih 30hari, terlepas peluang dpt free caj. Masa tu bil api saya sikit, selalu jadi free. Skrg bila dah ada aircond, mmg bil tinggi. Malas saya nak argue lagi.

    ReplyDelete
  30. waaahhhh.. puji sangat sikap jujur DZ dan isteri.. lepas nih saya pon kena cek jugak lah bill mana tau salah swep jugak kan~

    bil letrik pon x pernah nak kira. bayar jer mana yang tertera. keh keh keh.

    ReplyDelete
  31. bagus laa dokter nihh...
    kl laa semua org mcm ni, aman malaysia...eh eh???
    hihihi...
    sy tak selalu sgt tgok bil...tp pernah laa cashier tu scan brg 2x...dan brg tu mahal...so nampak laa gandaannya tuhh...kl tak perasan, mmg laa kami rugi...

    p/s bila laa nak tgok baby dokter nihhhh?????

    ReplyDelete
  32. saya memang check bill bila bayar sesuatu lebih2 lagi kalau ke pasaraya besar... kadang2 cashier terscan barang 2 kali... lebih2 lagi di giant!

    ReplyDelete
  33. jujur kunci kebahgian dan ketenangan jiwa..:)

    ReplyDelete
  34. Betul tu mmg selalu cek bil selepas beli brg2. Bagus la daddy ziyyad.. Sy suker org jujur.

    Salam kenalan.. Sy nk tanya la wife daddy ziyyad nak ke guangzhou nak cari bakery/cooking utensil bole tak nak tahu nama kedai kat sana. Sy pon berminat jugak. Aritu masa smpi guangzhou kebanyakkn dorg x tahu berbahasa BI. Tension sngt.

    ReplyDelete
  35. Mmg kena check. Statement bank, ccard semua kena reconcile.

    ReplyDelete
  36. Ada jumlah hari rupanya. baru tahu ni. Orang kita ni bukan detail sangat benda-benda ni. Haha

    ReplyDelete
  37. 1.betul juga eh kena check resit bil tu. takut2 terlebih dan terkurang
    2. banyak benor pakai elektrik nye.

    ReplyDelete
  38. kesian kan kalau cashier tersalah kira,
    banyak plak tu..
    biasa kalau bayar bil main bayo je tak tengok dah..
    hee :)

    ReplyDelete
  39. Tak dapat nak lawan bil tnb tu. rase kalau bil 2 thn pun tak akan same jumlah. Sebab kadang2 tak pyh byr. Hehehehe....

    ReplyDelete
  40. adehhh akak x pernah cek
    nampak gaya lepas nie kena cek

    dan maknanya bil letrik naik lah .. tarif hanya sampai 25hb dah 157 , kalau sampai 38 hari ? huwaaaaaaaaaa patutu bil letrtik umah akak naik 185.00 .. x pernah2 ..biasa 120-130.00 ajeee

    ReplyDelete
  41. bangga lah dengan orang yang jujur ni. rasanya..rata-rata kalau alami situasi macam ni, tak ada dah nak kisah cashier tu nak kena bayar ke hape.. :-) syabas bete~!

    saya dah terbiasa sebab keja kat opis memerlukan resit dan bil2 disemak..so bila tiap kali buat pembayaran credit/bank card over the counter, wajib check dulu sebelum sign dan tinggalkan counter.

    saya pun dok tergerak hati nak semak bil tnb..melampau benor caj nya...

    ReplyDelete
  42. selalu terkena terlebih bayar, acaner tu !

    ReplyDelete
  43. selalu cek gtu2 aje.. uhuhuhu... Anyway tq sharing

    ReplyDelete
  44. huhuhui mcm2 kes kan... kalu beli brg2 mmg kene cek betul2 kadang tulis promo tp nyer harga bile dh scan sama je ngn yg lama... dana jarang la terkurang byr selalu terlebhi ada lah...

    psl yg bil tnb tuh... ptg ni gak nk belek n kire lah jugak

    ReplyDelete
  45. betul tu DZZZ, kita sebagai manusia kesian kalau cashier short duit. nak menggantinya satu hal..
    kalau I memang tak pernah check apa2 bill pun.. main bayar je.. lepas ni kena alert lah bill2 ni.. kalau terkurang boleh kita ganti balik.. kalau terlebih mcm sll kes kat Tesco, suka2 hati nak punch tiba2 kena byr sampai beratus2.. macam tak worth it.. itu patut kita ambik kira.. hahaha

    ReplyDelete
  46. ehm kenalah lebih hati2kan.. betoitu terkurang bayar mestilah dibayarkan... jangan kalua orang terkurang bayarjer kita duk mintak... hidup kena berkat... tu pasal ada orang yang gaji kecik tapi hidup cukupjer...
    bil letriktu memang gituler kekdahnyer...

    ReplyDelete
  47. rezeki budak speed mart tu dpt customer mcm doc

    ReplyDelete
  48. hari cashier baru Watson salah bagi wang baki , dia bagi extra...after den tegur punyalah dia bersyukur...hehe

    ReplyDelete
  49. Dulu sy jarang check, tp bila tgk hubby check br ada kesesaran nk check benda tu semua

    ReplyDelete
  50. Munna jrg check... Tapi kalau en suami mmg alert..... Pernah juga 2-3 kali bil short sebab harga kat kaunter dgn yg dlm sistem lain

    ReplyDelete
  51. Kadang2 tak sempat check... Sikap yg patut dipuji.. Tentu lega cashier kedai tu..

    ReplyDelete
  52. Seram jugak.. kalau dia terbagi 'baki lebih' kat kite boleh pulangkan balik, tp kalau kte terbayar lebih, mesti dorg buat donno je.. pernah terkena dulu masa dkt Billion :(

    ReplyDelete
  53. jaa pun selalu beringat jugak. kalo swipe kad debit maybank terus balik rumah check maybank2u.... risau kot jadik mcm gini laa... hihi...

    ReplyDelete
  54. tu lah doc.lepas baca kisah mun tu.mmg terdetik nk kita balik jumpa bil kita kan.haih budak budak ni.mcm mcm lah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...