Tuesday, August 20, 2013

Kisah Raya Kami

Tahun ni raya pertama di rumah mertua...kat Nilai.
Tahun ini adik beradik mertua pakat gotong royong ramai2 masak lemang/ketupat/rendang bersama sama....

lokasi gotong royong memang strategic..di rumah Makcu..yang mengusahakan kolam pancing ...Jgn tak tahu, kegilaan kaki pancing ni, pagi2 raya pun gigih datang nak mancing, padahal kolam ditutup!
 
mak mertuo den tengah kacau rendang. Tahun ni buat rendang lembu, ayam & itik. Aku tak makan itik. hahaha..
 
 
Ini namanya buluh lemang. Lemang ni paling best makan part ' kepala' nya..lemak berkrim.
 
 
Anak bujang den dengan sepupu beliau. Daddy tak sempat habis berguru anyam ketupat la Ziyyad...tu pasal takleh ajar Ziyyad anyam  :)
 
 
Tok guru daddy pun tak sempat ajar daddy cara buat lemang. So daddy tahu makan aja..hahaha.
 
 
Group photo dengan family mertuo den. Ni pun tak cukup ahli, ada yg raya rumah mertua masing masing.
 
 
Raya kedua petang, kami pun berangkat ke negeri Johor Darul Takzim..
Menyambut raya dengan family aku pulak...
 
1st time main bunga api. Nasib tak terbakar rambut..rambut dah la lebat!
 
 
Group photo dengan family aku kat JB. Cukup korum.
 
 
Setelah sebulan( Ramadan) 2 minggu( Syawal) manjakan perot dengan segala macam makanan, tanpa bersenam, maka....
 
 
Inilah sahabat karib saya sekarang..kena gigih okeh!  semalam petang berjaya bakar 400cal+ , tapi malamnya pulak gi celebrate mini gathering dengan geng2 blogger kat Jeram pulak..bantai seafood! hahaha..
 
 
Yang terlibat malam semalam: CikPuanLawa, Iyra, Bujal sekeluarga dan aku sekeluarga. Meja mmg penuh okeh..macam setahun tak makan seafood..Siakap 3 rasa, siakap stim, pari bakar, ketam masak sambal, pepahat, tomyam campur, sotong goreng tepung, telur dadar, sayur kailan...air buah 2 jag besar..burrppp..alhamdullilah...tak habes, kita tapau...sebab yg tank besar hanyalah aku & Bujal aja...hahaha..
 
 
 
Cukuplah makan makan ( walaupun banyak open house + kenduri kawin )..
Masa utk gigih bersenam..
Hahaha...











56 comments:

  1. Nilai area belah mana tu?
    kalau raya haji nnti boleh le saya menumpang makan 'kepala lemang', my feveret jugak tu.siap berebut masa potong lemang.hehe

    ReplyDelete
  2. Wuish bestnya raya kalau masak lemang sendiri. Dah berpeluh lepas tu makan balik. LOL. Perkara biasa pernah buat...

    ReplyDelete
  3. Belah mertua tu nampak meriah...masak kat bangsal, udah rope nak kenduri :)

    ReplyDelete
  4. Utk kesekian Kali nyer...nak ckp anak Dr hensem2 comel2 belaka!gerammmm tgk :)

    ReplyDelete
  5. wah.. keluarga besar.. ;)

    psstt: Semalam ke Jeram.. dan dekat dengan rumah ai Bukit Kapar.. ;)

    ReplyDelete
  6. Seronokkan bila berkumpul dgn family camni. Takpa, makanlah bebanyak lepas tu leh gi gym kasi flat itu perut :D

    ReplyDelete
  7. Biasalah rerayer ni lupa diri..jom pose 6!!! leh rayer burasak pulak

    ReplyDelete
  8. lemang sendiri..mesti sedap! kalau org sblh N9 mmg mcm wajib buat lemang ni kan..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum,
    Bestnya raya kat nilai...nak pi terjah cari lemang pun dah lepas. Lemang nismilan daku paljng suka...sodapppp!

    ReplyDelete
  10. kayu bang, jangan tak kayuh.
    lepas tu tu nanti boleh kayuh tangan ke mulut banyak2... hehe

    ReplyDelete
  11. Doc tu makan ke hapa banyak betol menunya...

    ReplyDelete
  12. Silakanlah bersenam dengan gigih... :)

    Dah masuk kerja ke belum? Pesakit apa khabar? :)

    ReplyDelete
  13. kat JB tu dah tak berbaju raya daaa...

    ReplyDelete
  14. selamat bersenam... kendurkan apa yang patut ...

    ReplyDelete
  15. seronok gotong royong adik bradik..rupa DZ ikut ayah yer

    ReplyDelete
  16. part yang kat nilai tu best!! i like the way raya your in law's preparation for raya DZ..
    very the kampung.com bergotong royong hehe

    workout tu jgn hangat2 chicken shit je tau hahahahaha
    I pun nak gi jog tapi malasssssssssss :D

    ReplyDelete
  17. saya pun suka makan lemang di kepalanya itu..segala lemak naik berkumpul kat situ. cukup marah saya kalau ada yang buang bahagian tu kalau potong lemang.. :D

    ReplyDelete
  18. chopp... kerapu stim la tu ... siakap tiga rasa... hehehe


    Alhamdulillah... walaupon tak makan nasik... kenyang nya sampai hari okehhh...

    terima kaseh.. sudi bergathering dengan kami2... jangan serik2 eyhh... hehehe

    ReplyDelete
  19. meriahnya raya..dee pun tak sempat belajar cara buat lemang walau MIL buat utk bekal kami ke KL..

    ReplyDelete
  20. Family ramai,jadi masak pun mcm kenduri hari2.....

    ReplyDelete
  21. seronok masak ramai2..meriah nampaknya..

    hah , nasib tak terbakar rambut ye.
    selamat hari raya doc..

    ReplyDelete
  22. anak den mencicit lari bilo den bakar bungo api...haha

    ReplyDelete
  23. nampak meriah sesangatler raya kat rumah mertua Doctu.. masakannyer pun boleh tahan banyaknyer... memang baguihler semangat gotong royongtu... semangat.. semangat..

    ReplyDelete
  24. Keluarga mommy ramai lagi meriah... tapi JB keluarga kecik memang boleh kumpul semua.
    Ahad tu patut dah boleh ke rumah kakak sebab masa itulah Yan ada di rumah kakak. Hmmm... segan pulak:) Kalau tak boleh kakak jumpa baby..

    ReplyDelete
  25. meriahnye doc...mcm nak berkenduri...pic buluh lemang tu cantik...lieya mmg takpenah ade pengalaman buat lemang sendiri....ye laa katjohor melaka takde bakar2 lemang ni...tahun depan lieya nak buat laa ....heheheeheh

    bagus doc, senam tak lupe....tapi mmg patut pun kite kawal berat ye laa raye2 ni la makan tak hingat punye kan...

    yups setuju!! kepala lemang laa sedap giler!!

    ReplyDelete
  26. Meriah betul yer.. siap gotong royong ramai2 memasak.. Cam ni laa best.. :)

    Bagus laa dah byk makan.. ingat nak kecikkan balik..heheh.. :)

    ReplyDelete
  27. vahhhh rajinnya luangkan masa dgn kawan karibbb~ bagus lah doc ni.hehehe

    ReplyDelete
  28. hehehe betul tu lepas makan kenyang, skang gigih puasa 6 & terus buat puasa ganti.... !

    ReplyDelete
  29. selamat hari raya noks. meriahnye masak2... suker aku kalu sepakat mcm gitu

    ReplyDelete
  30. canteknye gambar pelita tepi kolam tuh.. syahdu jer nak sambut raya~

    sonoknye ade xtvt sediakan juadah raya beramai2 camtu.. mesti meriah habeskan~
    anak2 mesti suka dapat kumpul ngan sepupu2 kan~

    saya pon beraya sakan.. lupa diri trus dapat makan ketupat palas, balik shah alam baru sedar diri lepas naik penimbang.. trus start DA + puasa ganti +puasa sunat.. hehehe

    ReplyDelete
  31. As-salam..

    Wah.. meriahnya raya bersama keluarga dan makan2 bersama kawan2.. bestnya bila segalanya dimasak sendiri untuk sambut raya.. barulah feel raya lebih terasa.. susah nak dapat feel macam tu sekarang ni.. beruntungnya..

    ReplyDelete
  32. balik kg asben tahun ni, berkumpul anak cucu cicit...penuh satu rumah...

    bila mkn mmg tak ingat..bila balik sini dah rasa berat jer badan ni...

    ReplyDelete
  33. bestnyer rumah ada kolam ikan... boleh feeling2 wat photoshoot tuh... hihi,

    selamat hari raya dr n family, maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  34. Tuuu dia lemang! Macam nak berniaga banyaknya. Big family......tu yg masak dalam kawah kan

    Meriah gotong royong gitu tapi penatnya...hadoiiii

    ReplyDelete
  35. wohhooo... malaysia meriah... memang macam2 ada...

    ReplyDelete
  36. Pic rumah pertama: Jeles!

    Pic rumah JB: Cemburu!

    Pic gathering blogger: Dengki..!

    cukup la tu kan?

    ReplyDelete
  37. syoknyer masak2 di tepi kolam.... pemandangan lawa betul kt situ...
    naper takde gambar daddyZZZ sekeluarga? msti jambu sume berbaju raya pink

    balik johor apa juadah istimewa doc?kalu dh gather ngn geng blog tak sah tak mkn2 kn?

    ReplyDelete
  38. salam

    Agaknya masa doc makan kat jeram, masa tu juga mama makan2 mcm tu juga disabak bernam dgn kawan dr brunai. dia teringin nak mkn ikan bakar! tapi tak jumpa!

    mamaju.

    ReplyDelete
  39. Kepala lemang tu memang lemak berkrim kolesterol. Perghh..nikmatnya. Tu pasal lah kena jadikan gym best friend kan Doc. Baby baru pun pakai pink juga..comeynyerrrrrr. Ziyyad dok center tu...hihihihi. Zayyan seronok jer main bunga api ek walaupun first time.

    ReplyDelete
  40. tak buat open haus ka? br nak gi beraya sambil melawat baby.hikss

    ReplyDelete
  41. kah kah kah dah makan baru nyesal ye hahahahahahha
    eh ko anak sulong ek?

    aku dulu2 pun belah ayah, masa atuk nenek ada derang masak lemang, skang tak de lagi, nak makan lemang kena beli huhuhuhu tapi mmg raya ni meriah ngan makanan kan....sengkak perut aku!

    ReplyDelete
  42. besarnya family kak fiza..masak pn dh mcm nk buat knduri dh. seronok beramai2 mcm ni.anak2 mesti happy gila kan

    ReplyDelete
  43. Assalam Dr. Selamat Berhari Raya..meriah nampaknya raya dengan mertua tu,
    Maklumlah baru nak menyambut kan, Kat rumah Dr. sendiri u macam dah nak menghantar,
    sebab raya pun dah nak berlalu,
    Comel putera2 Dr yang dua beradik tu...

    ReplyDelete
  44. wah........ sedapnya dah lama tak gi jeram makan seafood

    ReplyDelete
  45. dari first pic sampai last, semuanya MERIAH

    ReplyDelete
  46. hah, kolam pancing? kat mana, kat mana? lokasi...

    ReplyDelete
  47. kemain meriah raya.. paling best part makan-makan tambah kalo ader lemang & ketupat... memang kerjanyer makanmakan dan makan
    memang makan lemang tang kepala tu memang sedap...tambah2 kalo baru masak memang sedap...makan gitu jer tak yah cicah rondang pun takper...
    lagi sata biler hari raya posing bergambo raya ngan adik beradik time tu rasa meriah sangat...

    ReplyDelete
  48. doc..saya bersenam tekak ( menjerit) dan bersenam jari (mengetip) sebab semua hero kat umah ni tak mendengar arahan dgn btol..boleh dikira senaman xcmtu? hehehe

    ReplyDelete
  49. Meriah nya raya. Makanan pon meriah. Bestnya.

    ReplyDelete
  50. bagus rr., yg jauh kita dekatkan, yg dekat kita rapat rapatkan..,kannns

    ReplyDelete
  51. Meriah nampaknya tu.. Memang best..Bukan senang nak dapat kumpul ramai-ramai macam ni kan doc.

    ReplyDelete
  52. hahahahahaha ni bertambah2 la berat kan.

    Eka ritu, lepas je kemalangan tu, terus terlantar. Tak dapek nak ghayo. Tapi skang la pulun nak beghayo lagi. Lepas gian nak beraye je. hahaha

    ReplyDelete
  53. penuh memori...suka kumpul cmtu buat juadah raya ramai ramai...bru rasa kemeriahannye...ngn lemang ketupat rendang....suka sgt...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...