Wednesday, August 28, 2013

Hikmah Di Sebalik Susu Formula

aktiviti pagi ini...:)



Betul lah...
Setiap kejadian yang tuhan tentukan itu, ada hikmahnya..
Dua orang anak sebelum ini, alhamdullilah boleh breastfed exclusively selama 2 tahun..
Tapi utk our last son...memang takdirnya tak boleh nak b/feed..

Memang mula mulanya terasa leceh..
Terasa susah..
Nak berjaga selalu buat susu formula...lepas habis menyusu nak tunggu baby burp...
Nak pastikan baby tak tersedak susu..
Berjalan nak kena prepare beg bawak segala bagai botol susu...
Nak sterilize selalu botol2 nya..
Kalau dulu ( masa abang abangnya), nangis aja, sumbat breast...senyap..
Jalan jalan? Mudah...tak yah prepare apa apa..

ini muka ceria betul betul tauuu...bukan lakonan semata mata nak letak gambar dalam blog...hahahahaha...

Tapi hikmahnya ialah..
Aku lebih merasai pengalaman sebagai seorang ayah..
Kalau dua anak sebelum ni, aku seolah olah ' tiada memory' tentang jaga baby..Ni yg selalu aku cakap kat wife aku sekarang..
Wife aku kata: " Memang lah u have no memory..sebab dulu, anak nangis, I terus breastfeed...u tidur malam pun nyenyak aja..takda la kena tolong buat susu...takde la kena tolong sterilize kan botol susu masa I buat kerja kerja rumah yang lain "

Ya..
Dulu susah nak dengar ' baby nangis lama sikit'...Sebab susunya dah ready made dlm badan ibu.. :)
Sekarang ni, panjang sikit harkat tangisan baby, tatkala nak tunggu siapkan susu..
Dan kini...aku memang soheh ada memory jaga baby kecik..
Selalu involve bagi susu..burp kan baby after feeding...basuh botol...sterilize botol...gi kedai beli susu formula ( barulah aku gigih gi kedai ubat Cina nak dptkan susu formula murah...hahaha)



61 comments:

  1. haa...kan ada hikmahnya jugak ada susu formula ni...

    ReplyDelete
  2. hehehehe hah baru tau ye.kena bangun tgh malam buat susu.hehehe.hmm doc mmg susu kat kedai cina murah ke.knp eh? dorg dpt harga murah ke? risau gak nk beli.susu xde yg ciplak kan.hehehe

    ReplyDelete
  3. hikmah yang baik sebenarnya..
    nasib baik DZ tak ada susu dalam badan, kalau tidak DZ lagi feelinggggggggg masa feeding baby hahahahaha *joking* :)

    ReplyDelete
  4. Allah lebih tahu kan...
    Dptlah memori yg tak ternilai ni.

    ReplyDelete
  5. KAN?
    SETIAP KEJADIAN ADA HIKMAHNYA KALAU KITA FIKIR POSITIF
    SELAMAT MENYUSUKAN BABY YE

    ReplyDelete
  6. And the best part is when menyusukan si kecik kan. Macam gambar atas sekali. Saling pandang memandang...ohh priceless!

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sangat bab ni aziela.. sungguh tak terucap bila tgk mata baby tgh menyusukan...

      Delete
  7. sbb org sllau ckp setiap apa yg terjd msti hikmahnya... cuma Dia yg maha mengetahui kan... setiap perancanganNya sgt teliti... baru lah daddyZZZ blh share sama2 time bg susu, blh la ganti2 bg susu time mlm kan

    ReplyDelete
  8. salam doc..sbb tu kadang bila ada yg berlagak menyusukan bayi sendiri ..tp peduli perasaan ibu yg kasi susu formula..pdhal kdg ada yg bukan rezeki baby tu .. setiap yg terjadi pasti ada hikmahnya kan..
    kty dulu yg 1st takdpt bf lama ..just 6 bulan je pun .

    ReplyDelete
  9. doc may i know why x dpt bfeed?

    ReplyDelete
  10. more bonding time for you ek doc.... syukran syukran :D

    ReplyDelete
  11. betulkan doc....tu beza breastfeed dgn susu formula....

    ini la yg akan jadi kenangan2 nanti kan...

    ReplyDelete
  12. minum susu botol ni baby tidur lama sikit berbanding minum susu ibu . sekejap2 jaga.

    kenapa kedai ubat cina dpt harga murah ? kat sini pun cari kat kedai ubat cina kalau nak susu murah.

    ReplyDelete
  13. memang berbeza... hikmah yg tak ternilai.....

    ReplyDelete
  14. hahaahha.. kagum lah ngan DZ..
    kiranye ini pengalaman baru lah nih..
    takpe.. janji ade usaha nak tolong isteri susukan baby. :)

    ReplyDelete
  15. baby dapat manja2 dengan daddynya ketika menyusu.. ;)

    ReplyDelete
  16. Hikmah yang kadangkala kita nafikan... :)

    ReplyDelete
  17. Anak ketiga baru dapat rasa jadi bapa sejati!

    ReplyDelete
  18. baru la dapat merasai...mcm mana nak bagi baby susu kann...
    kena saling tolak ansur buat benda2 mcm ni...

    ReplyDelete
  19. Waaa...dh expert buat susu la ni kan.....bagus utk para ayah di luar sana jdkan contoh ni...

    ReplyDelete
  20. pengalamn berbeza tapi sangat berharga kan dr !

    ReplyDelete
  21. bestkan bangun malam. hehehe


    ReplyDelete
  22. sicomel pun lebih mesra ngan ayah dia..tengok gambar tu..mata nya asyik sangat pandang daddy

    ReplyDelete
  23. sama la doc. susu saya merudum terus lepas dia masuk umur 6 bulan. so fully fm. sedih tak terkata dan badan memang letih sbb kena bangun buat susu banding kakak dia sua ajer breast..huhu lagi satu bila dah bagi susu fm ni, lps tu dia nanges lagi tak tau nak buat apa, mcm x bonding pun ada..dulu yg kakak dia melekap terus tidur jer kan..huhuhu nasib baik dia dah besar sket ni bangun sekali ja...kedai ubat cina kat area jalan meru tu murah susu dia :p

    ReplyDelete
  24. hahaha.. baru dapat rasa bangun malam uruskan baby kan..

    ReplyDelete
  25. Sekurang-kurangnya ada jugak cerita nak diceritakan dekat anak tu bila dah besarkan doc.

    ReplyDelete
  26. betul jugak kan...tak pernah terfikir pasal tu, mungkin pasal belum tempuh alam rumahtangga. itulah hikmah yang tersembunyi...

    ReplyDelete
  27. Sambil baca sambl senyum. Selamat membancuh susu DaddyZZZ ☺☺

    ReplyDelete
  28. selamat menjalankan tugas dengan penuh dedikasi ye doc

    ReplyDelete
  29. Salam Syawal DZ

    Insyaallah
    pahala menanti

    ReplyDelete
  30. hahhahaha amik ko, rasakan!
    aku terbalik pengalaman ngan ko, anak last breastfeed, mmg terasa senang betul rupanya hahahahhahahahha
    baru ko tau tido malam terganggu kan wkakakakakakakakka
    p/s: fisio aku kena teruskan, sebab muscle aku belah kiri lak sakit, dr kata teruskan lagi fisio, 3 bulan dtg jumpa dia wkakakakakakakkakakaka sebab dia handsome aku okay ajelah nak jumpa dia balik kan wakkakakakakkaa

    ReplyDelete
  31. Allah nak bagi doc menyimpan seribu memori jaga anak sbb abdulnya hanya ada tiga...jadi nan hado dah lepas ni

    ReplyDelete
  32. Tengok tu, baby dok renung muka Daddy dia masa menyusu tu. Priceless :)

    ReplyDelete
  33. Makchaq pun fully bf semua lima anak... Mesti pakchaq pun x dak memory yg DZ tengah dpt ni...

    Betul la setiap sesuatu tu ada hikmahnya.....

    ReplyDelete
  34. Dr,

    Susu fm -dr bg baby minum susu apa?
    Nak tau jugak pilihan doktor utk baby..

    ReplyDelete
  35. betol tu doc... semua hal pon ada hikmah nya kan.. saya pon bf dua2 anak ni.. takpe byk part lain daddy boleh tolong jgk.. tidorkan sampai lenguh tangan pon ada ni haa...

    ReplyDelete
  36. penat tapi seronok jaga baby kan..huhu

    ReplyDelete
  37. Speechless..... :D
    **sambil bancuh anlene utk diri sendiri**

    ReplyDelete
  38. hah!! hambik kau!! sampai berjanggut berjambang menjaga anak!!

    saya anak dah 5.
    tak pernah sterilise botol susu..
    hahahhahaaa..... malas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. sama la doc.. saya tak de memory sterilize botol susu.. malas jugek..

      semua 4 anak exclusive bottle feed, omak takdak susu.. huu..

      Delete
  39. memory tu lah ingatan yg nak dibawak sampai kita tua kan...
    samalah mcm cik abg den tu..
    montang2 la anak2 semuo b/f..dio sodap e tido.

    ReplyDelete
  40. Inilah peluang yg diberikan utk sama-sama menjaga/memberi susu dsb.
    Kos lebih sikit tapi yg pasti adik akan lekat keduanya sebab dah selalu kena kelek mommy/daddy. Tak macam abang yg melekat sungguh dgn mommy mereka kan..

    ReplyDelete
  41. amboiii so nye dua baby sblm ni doc goyang kaki je la eh? huhu..
    btul2 ada hikmah di sebalik kejadian..Allah SWT nk bg doc rasa
    pengalaman sebenar2nya jaga anak kecik..

    bbeza ckit ngn sy doc. kalau baby merengek mlm2 bila nak susu je sy bgn sumbat breast, lain2 suami yg buat..panas ke,kmbung ke, uuk ke..xtau la ayah dia semangat anak 1st @ mmg dia jenis mcm tu.

    stkt ni alhmdllah la.sy suka..hehe

    *bleh share si kecik ni minum susu formula brand apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si kecik minum susu formula brand S26 :)

      Delete
  42. suka tgk gambar pertama tu..ada eye contact baby dgn ayahnya...

    ReplyDelete
  43. yeahhh kannn
    nikmat kann bila dpt rasakan berjaga mlm .. prepare semua itu dan ini bila bb nak susu !
    itulah hakikat yg ramai ayah2 di luar sana nak ..

    nikmat bila dgr dia nangis2 renggek2 lama2 sikit ..
    mcm hubby akk .. dia kdg2 biar bb lama sikit ekeke .. sabor jee kan .. sbb dia nak dgr soree bb katenyeee .. adehh ekkeke

    tgkk pic tuu bb ashik tgk ayah dia .. katanya .. ayah mithali niee ekekek !

    ReplyDelete
  44. dulu wife den breastfeed kan Mifz tak lama , tak silap usia Mifz 6 bulan sudah mula susu formula , so then memang ada nostalgia menyusukan anak guna botol..hehe

    oh ni buat den teringin ada baby baru nih...:)

    ReplyDelete
  45. Hehehe...bagus bagus...baru la merasa nikmatnya menjaga/menyusu baby

    ReplyDelete
  46. oh ayahku.... kalau akak, bf ke, susu botol ke, mmg sdn bhd je,.. suami jenis tidoq mai je ke pura2 mati x taw lee...t

    ReplyDelete
  47. Tahniah doc kerana gigih memberi susu kpd si kecil. Bukan semua bapa sanggup buat mcm tu

    ReplyDelete
  48. Bagus.. Sikap mcm ni la yg patut dicontohi..

    ReplyDelete
  49. hahaha ayat yg tak boleh blah, pegi kedai cari susu paling murah.

    eka selalu tengok makcik pakcik camtu. hehehehe

    ReplyDelete
  50. setiap perkara yg berlaku pasti ada hikmahnya kan doc...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...