Monday, July 22, 2013

Scam Param

Anda pernah tonton siri Scam City di National Geographic channel?
Aku pernah, dan suka tonton.
Sebab ia memaparkan penipuan-penipuan/ muslihat yang di mainkan oleh mereka yang terlibat dalam industri pelancongan. Mereka ini menipu pelancong dengan pelbagai 'scam'.

Bulan Ramadan ni, kita ada juga 'scam'.
Aku namakan " Scam Param".
Memang licik penipu penipu ini, walaupun di bulan suci Ramadan..walaupun sedar yang membelinya almost 99% adalah saudara seagama yg berpuasa, namun demi Ringgit Malaysia, itu semua diketepikan.

Top Scam Param:
( kalau ada, boleh tambah lagi)

1. Jual murtabak daging / ayam. Bila tiba dirumah, makan...kita terfikir sejenak, baik namakan murtabak ini "murtabak telur" 20 kali gigit, 2 kali aja terasa ayam. 18 kali rasa telur & bawang aja.

2. Tepung pelita. Baru terbaca di blog Kak AzieAzah. Sila lah baca.. hahaha

3. Kuah kari. Be it kuah kari murtabak, kuah kari roti jala...kuah karinya cair mair. Murtabak telur ayam yg aku beli tu, kuah nya macam ni la. Sedih. Wife aku kata macam buat guna serbuk maggi kari aja, tu pun guna suku peket aja kot serbuknya, sebab cair!

4. Kuih karipap. Kulit aja gah, besar. Isi nya 50% angin, 50% baru inti. Kalau yg dijual tu pulak karipap ayam, pun sama lah macam kes murtabak kat atas tu, patut namakan aja karipap tu 'karipap kentang'

5. Roti John. Roti john ayam/daging. Pun nasib serupa. Baik namakan roti john telur sahaja.

6. Terbaca di FB...beli kerabu mangga RM3 setengah senduk aja. Time buka, makan..dah spoil/basi.

Sebenarnya, dah 13 Ramadan...aku gi param baru 2-3 kali. Tu pun sebab terpaksa, sebab nak alas perut beli murtabak..hari yg lain beli roti john tu, sementara nak tunggu buka puasa kat rumah. Meniaga ni biarlah betul, barulah dapat keberkatan. Aku risau peniaga2 Islam kita ni fikir ' ah, aku meniaga hanya setahun sekali. Lantak la kalau customer nak kondem pun'

Sebenarnya, yg meniaga di param ni paling mudah nak dapat pahala sedekah.
Bersedekah sedikit pun cukup la dalam jualan awak tu.
Sedekah dgn lebihkan rencah/isi ayam daging/etc...buat macam kita nak makan sendiri.
Makanan awak pun sedap rasanya, pahala pun dapat.(berganda2 pulak tu, di bulan puasa)..dan customer pun akan berulang ke gerai awak.

Ingat pesan Nabi ni:

“Peniaga yang benar dan amanah bersama dengan para nabi, siddiqin dan golongan mati syahid” (Riwayat al-TIrmizi, bertaraf ‘hasan’).

Tak mau ka ganjaran sebegini?
Sebab ganjaran takda depan mata, maka ia perlukan IMAN.
Hanya iman yg mantop aja akan mendambakan ganjaran maha hebat dari yang Maha Agung.
Iman kureng mantop, nampak RM aja la..:)


48 comments:

  1. aku bangga sebab ni tahun ketiga aku cuba konsisten tak ke param! pasar malam lagi orait walau pun kurang meriah bila bulan puasa.

    peniaga param ni target nak beraya sakan. tu yang buat macam2 skill nak menipu dengan cara terhormat. perfect scam...

    ReplyDelete
  2. ya Allah betul doc...setuju sgt2...lieya sendiri pernah tekena...beli murtabak...mmg nampak ngan mate sendiri peniaga tu amik mertabak dari kuali...means baru masak le kan...sampai umah makan tgk2 basi....ya Allah pandai betul mereka belakon masak ...sebenarnye dieorg panaskan ajek mertabak yg tak abis semalam...sedih betul hati..tak pasal2 dah tak menghalalkan duit pada peniaga tu.....

    ReplyDelete
  3. Pergi Param sebab nak beli air jer. Lain daripada tu...memang tak bernafsu rasanya.

    ReplyDelete
  4. susah nak cari peniaga yg menjual utk menambah rezeki dan mendapat redho ilahi

    yg banyaknyeee nak untung lebih ...

    kuih dah tinggal satu .. x nyee di sedekahkan .. bahkann di cantum2kan dgn kuih lain utk dptkan untung menjual huhuhu ..sedey !

    ReplyDelete
  5. haaaa ini mmg buat hati I terbakor..
    mana2 param pn mmg perangai cekik darah!! kita tgk muka2 peniaga yg 'ko meniaga aku pun nak meniaga' tu lah yang sllnya akan jual benda yang tak berkualiti.. kononnya bangga dapat tapak kat param.. phuiii

    Hari tu, paru goreng RM4 satu senduk!! kepala hotak dia Gggrrr
    Alasan harga barang naik..
    pkir logic lah kann.. kalau jual benda yang tak worth it ngan harga.
    Alamatnya lepas azan maghrib tu ko makan lah sendiri patblas senduk sekali gus!!
    kenapa patblas senduk?? sebab paru yang dia jual satu senduk rm4 tu tak laku, tak ada org nak beli!! alamatnya tokeh tu makan sendiri jew hahahahhahaahahha
    *sakit ati kita* hahaha

    ReplyDelete
  6. mari boikot peniaga melayu yang nganjengkan pembeli melayu! :D

    ReplyDelete
  7. heheheh thn nih paling teror lum sampai ke param lg doc oi... ntahla lum terasa lg nk ke param lebih suke msk sndiri kt umah... thn lps pg param terliur2 nengok lauk ngn kuih2 bile berbuka rasa dia tak sedap jd twr hati... itu yg msk sndiri tu lbh mudah...

    yelah org yg niaga kt param pun bkn sume ikhlas niaga, ada tu lebih mengejar keuntungan dr nk beramal...

    ReplyDelete
  8. betul tu noks... time ni la depa semua carik kesempatan. lepas nega, balik umh sedap kira untung, tak tau yang bakal depa trima dok tipu pelanggan tu hazab dia cemana. time ni mmg la tak rasa, sesok.... ko jawab! hahaha

    ReplyDelete
  9. stakat ni x pnah lg kene scam kt bazar..
    sbb thn ni x singgah langsung kt bazar..
    dh pueh dh merasa kuih muih thn2 lepas..
    hehe..

    ReplyDelete
  10. assalam doc..memang banyak sangat dan dah terkena berkali2

    ReplyDelete
  11. makanan PARAM mmg tak kena dengan tekak kami sekeluarga...baikla kami masak sempoi2 dari membeli & terbazir pulak lepas tu...

    ReplyDelete
  12. peniaga kurma pun sama.sy nak beli kurma cina yang seedless tu.display kemain cantik.dengan berkilat2 kurma tu.memang nampak fresh.bila kita mintak beli dia amik yang dari kotak.ok la dalam kotak .mesti lagi elok.sekali sampai umah tengok2 kurma tu macam yang lama punya.dengan keras, kusam, nampak macam bercampur2 dengan kurma jenis lain.memang hangin 1 badan!

    sy pun setakat ni dalam 2-3 kali gi param.tu pun nak buat alas perut sementara nak siap masak.kekadang tak sempat nak siap masak ngam2 sebelum azan.so terpaksa jugak la cari something kat param wat spare

    ReplyDelete
  13. betul tu... mmg bermacam scam sekarang ni... tapi klu ke param.. singgah jelah.. tapi nak beli harus fikir byk kali... klu betul2 diperlukan baru beli.

    ReplyDelete
  14. kali ni bnyak masak kat rumah tapi smalam tak sempat so gi param beli ayam percik. yang sakit hatinya kat bhagian dalam masih merah tak masak. tak beli dah kt situ.

    ReplyDelete
  15. Aku pun tak pergi sangat PaRam nih...
    aku pergi adalah 3 kali.. itu pun nak cari roti boom dan ikan pekasam (malas nak goreng ikan masin kat ruumah.. habis berbau satu rumah).

    Lebih elok beli makanan kat kedai makan / restoran yang biasa kita beli diluar bulan Ramadhan... atau gerai PaRam yang kita kenal si penjual dan aku setuju sangat kalau beli di pasar malam je.. sebab itu sudah terbukti..

    ReplyDelete
  16. Kakak bukan nak puji tetapi rasanya kalau param yg lokasi di pedalaman jauh lebih baik dari di bandar. Abang membeli di Gelang Patah makanan semuanya mantop tapi kalau beli di Uda angsana aduhai sedih - sekali aje kami pergi.

    ReplyDelete
  17. Eka minggu lepas beli kuih buah melaka bertahi cicak. uwekkk fobia. huhu

    ReplyDelete
  18. saya belum terjah param lagi.. hehehe pecah redord tahun ni.. wahahaha..

    ReplyDelete
  19. peniaga berebut nak kumpul duit raya

    ReplyDelete
  20. tulah...tau nak untung je

    baik namakan murtabak tu murtabak bawang aje...

    ReplyDelete
  21. susah nak cari peniaga yg betul2 ikhlas dalam mengejar keuntungan musim ramadhan ni...nak pulak peniaga yg hanya ujud musim2 ramadhan ni aje...pengalaman kurang, mengharap untung jer lebih...

    lain pulak dengan yang benar2 berpengalaman dalam perniagaan makanan ni...rasa dan mutu terjamin walaupun bulan puasa...

    salam ramadhan dari bunda...

    ReplyDelete
  22. Tahun ni tak pernah lagi pergi param sebab en. suami meniaga lauk kat area rumah, makanya selamat budget tahun.. syukur.. dan anak2 pun tak merengek nak itu nak ini.. janji waktu berbuka ada nasi dan lauk dan cukup pada dorang.. ;)

    psstt: rasa ikan jenahak.. aarr.. errr.. hehehe.. ai pun tak reti nak bezakan sebab jarang makan ikan lain selain dari ikan jenahak.. ;)

    ReplyDelete
  23. itu pun kalau sempat 20 kali gigit.. kalau gigitan beso atau pun murtabak super kecik. dapat 10 gigit je. untung lagi..kalau baru sekali gigit da basi..haihh..

    saya baru pegi param sekali. itu pun belikan nasi yang rupanya merah macam nasi tomato..

    ReplyDelete
  24. Serik pergi param ni...
    Tahun lepas terkena,benci betul rasa nk sumpah seranah jer..tapi bila pikir kita berpuasa tak jd nk bising2
    Sekarang ni kalau nak beli pun pergi kedai yg biasa kita makan...dah tahu lauknya sedap dan memenuhi citarasa

    ReplyDelete
  25. akak hanya beli dari gerai2 tertentu saja...kalau kuih hanya dari jiran yg dipanggil kak long..the best ever...sedap,harga berpatutan & boleh dapat extra (dia sedekah)...
    makanan lain pun dari peniaga2 yg mmg dah biasa beli.
    masuk minggu ni ramai plk yang kena cirit birit & muntah2....lagilah kena berhati2.

    ReplyDelete
  26. betul tu, sebab tu KA prefer masak segala nasi & lauk pauk sendiri, beli sikit2 kuih atau yg lain2 hanya untuk memenuhi selera tekak anak2, pun terkadang terkena juga di PARAM ni

    ReplyDelete
  27. saya selalu dapat karipap angin..

    ReplyDelete
  28. dah 13 hari.. belom jejak kaki ke param... sama ade makan hotel (yang free lah.. company sponser..hehe) atau pon makan masak sendiri kat rumah (selalunya..)..

    ReplyDelete
  29. Sebab tu SA dh lama boikot bab2 param ni...selesa masak sendiri....

    ReplyDelete
  30. aku pi param, pi jalan2 jek, tgk2 wakakakkakakakak
    mmg tak dinafikan pe ko utarakan, every year itulah yang berlaku!

    ReplyDelete
  31. Setuju sangat². Harga pon makin mahal tapi rasa tak sedap.

    ReplyDelete
  32. setakat ni masih blom berjaya ke param! hahahah

    ReplyDelete
  33. dan segala jenis air...air recycle sy panggil...bkn nk memburukkn mereka tp kalu gini la perangai nyer...mmg smpi bla2 sy x g param

    ReplyDelete
  34. betultu...kadang malas nak pi param ni tau..silap ari bulan boleh cirit-birit...hari tu pernah beli kari daging...basi...huhu..
    sakit hati...tapi sejak pindah perak ni...makanan kat param semua best2 dan murah...saya suka beli kat mak cik2 sebab semua makanan n kuih muihnyer sedap...

    ReplyDelete
  35. Saya jarang merayau dimana2 param kecuali yg depan rumah, saya dah tahu mana yg memang berniaga mana yang bidan terjun punya berniaga. Air mana yg best, kuih mana yg sedap, makanan mana yg cukup rasa. Biasanya yg terpilih ni memang katogori mengejar dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
  36. Akak tak pi param langsung dah. Dulu pernah pi beli & 2 kali keracunan makanan. Sejak tu tak pi dah.

    ReplyDelete
  37. CA pun baru 2 kali pergi. Itu pun sbb budak2 ni nak donut coklat. Sekali budak2 ni tgk kek coklat ...3 potong saploh hinggit.... mak aihhhh pengsa n sekejabbbb ......

    ReplyDelete
  38. baru 2 kali pergi...tu pun beli kebab..lauk pauk mmg tak pernah beli...pertamanya tak sedap keran adia org masak awal sgt...kerabu rasa mcm dah basi....

    ReplyDelete
  39. salam,

    sehingga hari ini 14 ramadhan baru 3kali Ai ke param iaitu pd 3,4 dan 13 ramadhan tu pun sbb terpaksa tak sempat masak.

    Ai nak tambah scam param,

    semalam bli kebab roti pita, isinya setengah je kot. Ai makan masa buka. isinya daging ayam tu bau mcm nk basi. tak jadi makan.....

    bli Air kathira tapi cuma kaler hijau je menyerlah, isinya dan rasanya ntah ape2

    ReplyDelete
  40. Sebab tu sy tak suka kuih muih param. Nizam je yg suke ayan param tu. Kuih muih pun sy tak suke, apalagi lauknye....

    ReplyDelete
  41. Baru dua kali pegi, dua kali tu mknn yg dibeli bermasalah...terus tutup pintu hati.
    Biarlah saya buat tortila sempoi kat rumah, drpd bersesak kat PARAM tapi mknn yg dibeli buat hati GERAM.

    ReplyDelete
  42. sy pnh tgk scam city.paling best, dia buat kat KL! pemandu taxi kat Malaysia ni plg kuat nipu katenyerrr...dan mmg org tu kena tipu pn..ada ke patut driver taxi tu pusing2 kt area KL (konon tmpt jauh pdhal dkt teramat jln kaki pun smpai)pastu caj mahal2.maluuu ja tgk!

    scam param? tahun ni bru skali ja pg param tu pn beli tmbikai ngn air mata kucing ja. air mata kucing tu mcm air paip yg dibancuh dgn watercolor itam. :(

    ReplyDelete
  43. mostly apa yg diperkatakan tu ada lah betul...
    plus kkdg tu rasanya makkkk aiiihhh...
    tak tahu lah nak kata apa...

    and sebab tu for the past few years me dah jarang terjah param...
    prefer masak sendiri....

    ReplyDelete
  44. memang kadang2 sakit hati bila beli makanan kat param , itu pasal tahun nih baru 2-3 kali den jejak param , tu pun beli air and kuih muih jer...

    ReplyDelete
  45. nasib baik kt rumah saya ada murtabak sedap dan kuah dia pekat gila. siap boleh saya cicah esoknya pulak bersahur dengan roti canai segera. hehehe. saya rajin buat kuih sendiri puasa kali ni. puas hati.

    ReplyDelete
  46. Susah nak cari peniaga yg ikhlas.. Rela masak sendiri sebab kena dengan selera tekak sendiri.. Kalau beli pun, air je..

    ReplyDelete
  47. Sedihkan... bila org Islam sendiri penaya org Islam... sadis... kesian mereka nanti nak kena jawab si SANA... tak rugi pun kalau beramal sebenarnya...

    ReplyDelete
  48. btol tu doc.rara baru g 2 kali je.tu pon pusing2,nk beli mcm xbesh je tgk keadaan makanan tu.baik buat sendiri kalo nk makan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...