Tuesday, July 30, 2013

Santan

Cuba teka, apakah yang mamat ni sedang lakukan?

a) Memerah keringat
b) Memerah santan
c) Memeras ugut
d) Memeras otak

Kah kah kah..
Ceritanya tengahari semalam abis kerja, dpt wassap ni..


Maka dengan confident aku beli kelapa parut, yang dah ready parut..sambil membayangkan, apasal lak gigih nak perah santan bagai buat nasik lemak ni? Sebab kami mmg selalu guna santan kotak aja.

Sampai aja kat rumah..
Tergelak besar MommyZZZ..
Rupa rupanya aku tak ikut sebijik sebijik arahan dia, beli ' yang putih' sahaja.
Dia nak buat kuih onde onde rupa rupanya!
Dan barulah aku tau, nak buat inti kelapa onde onde ni mmg kena guna kelapa parut suci murni part putih aja...agagagaga...

So,
kelapa parut aku beli yang tak suci murni putih sahaja tu, nak buat hape???

Perah bang...perahhhh! kah kah kah...Sedap nasik lemak aku berbuka semalam tau, lemak berkrim nasi lemak aku pakai pure santan  :)

51 comments:

  1. Ya Allah DZ oi. Beli je santan kotak. Takde kolestrol. Hahahahah Jenuh perah nyeeeee

    ReplyDelete
  2. eiii, degil tak dgr arahan...kan dah kena memerah bagai...hahaha...


    nok, aku ada t shirt i love Bali tu sebijik mcm ko punya...ekekek...

    ReplyDelete
  3. dah bertahun tak tengok orang perah santan.. hihihi
    Wa caya sama lu!

    ReplyDelete
  4. Hehehe.... tergelak dah kakak dibuatnya.
    Mommy mestilah lagi gelihati tak dapat kakak bayangkan.

    ReplyDelete
  5. rajinnya memeras santan..
    baru asli nasi lemak tu

    salam ramadhan :)

    ReplyDelete
  6. mk aihhh selalu org cakap air tangan isteri ..
    nie air tangan suami ! ... pastinya marbelesss dik !

    ReplyDelete
  7. ha.. ha.... tuler pasalkan...takper bolehler makan nasi lemak yang diperah sendiri santannya...
    onde2nya tak jadiler yerk...

    ReplyDelete
  8. Heheheheeee.....perah dr perahhh!

    ReplyDelete
  9. tu lah, lenkali engkar arahan lg yek doc, tp laki biasalah tu... dh bg arahan pun msti silap nyer... sbb tu kalu nk beli brg dpr banyak2 edy msti bwk dana sekali, senang katanye tak la kene bebel kalu slh beli hehehe

    ReplyDelete
  10. nasib baik tak beli kelapa serbuk...hihihih

    ReplyDelete
  11. Wahh lemak laa nasi lemak Doc yer.. sedap tuh.. :)

    ReplyDelete
  12. hahaha kann pokcik dah terkena.. elok2 tak payah memerah, sekali kena jg memerah keringat,otak,tenaga hehe..
    Abes apa jadi dengan onde2 mummyZZZ tu??

    psstt : aritu seluar kpop danish tak beli pon.. I ckp kat dia jgn nak merepek ok.. hahaha
    budak2 skrg nak style je lebey.. Gggrrr

    ReplyDelete
  13. bangga ja muka perah santan... hahahaaa.....

    masuk hari ni dah dekat - dekat sebulan tak makan nasik lemak...

    ReplyDelete
  14. hmm... aku tengah bayangkan ko perah jantung orang sampai terpancut-pancut darah...

    wuih.. ganazzz...

    ReplyDelete
  15. Aduhai....salah lg.....xper la....bkn selalu DZ pi kedai beli brg dapur kan...

    ReplyDelete
  16. den pun selalu silap beli doc , dah salah den mintak maaf jer lah...hehe

    ReplyDelete
  17. So x jadilah nak buat kuih onde2 tu.......sedapnya nasi lemak guna pure santan.

    ReplyDelete
  18. Perah...jgn tak perah ☺☺

    Sedap tu nasi lemak. Sejak posa ni tak mkn lagi nasi lemak.

    ReplyDelete
  19. Haha..
    Bkn slalu dpt rasa air tgn doc tu..

    ReplyDelete
  20. kopem tak larat bukak mata terawih sbb nasi lemakmu lemak berkrim :D

    ReplyDelete
  21. tu diaaaaa.. nanges chef wan tengok.
    hahahaahhaha
    caya lah DZ~

    ReplyDelete
  22. Tu la..takmo dgr kata. Tak pasal kena memerah santan!
    Hikmahnya..dpt le makan nasi lemak santan tulen kann...:D

    ReplyDelete
  23. Hahaha...makcik dah bertahun tah perah santan dik oiiii. Tak pa we gain experience thru mistake.

    Santan lebih tu boleh simpan dlm bekas kecil2 dlm freezer for use later

    ReplyDelete
  24. Hahahaha... Belajar dr kesilapan...

    ReplyDelete
  25. Hehe..Biasalah tu...suka beli tak ikut apa yg diminta..Rajinnya dia ke dapur.. Untung Kak Fiza..

    ReplyDelete
  26. hasil air tangan lelaki, mesti terbaik ni...

    ReplyDelete
  27. haaaa...tu laaa...dulu kan lecturer dah ajar,baca arahan sampai habis...

    ReplyDelete
  28. Santan air tgn ddzzz mau tak berlemak wakaka

    ReplyDelete
  29. hahaha.. patutnya kena Tanya balik kat mommyZZ..

    ReplyDelete
  30. Tu laaa, lain kali sila ikut arahan betul2 ya, kihkih!

    ReplyDelete
  31. tengok gaya memerah kelapa mesti habis lemak santan keluar ni

    ReplyDelete
  32. ouh.. kalo iyra yg dpt sms tuh pon still x faham jugak.. kehkehkeh..
    ok noted ayat kelapa parut yg putih sahaja tuh.. hihihihi~

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum,
    Latihan tangan kan?
    Doc, masa perah tu, mek saya kata ibu jari kena hala ke bawah hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah cara perah tu salah kan anyss, ibu hari kena hala ke bawah kihkihkih hentam saja la laby

      Delete
  34. Peranhhhhh...jangan tak perahhhhh....

    ReplyDelete
  35. tak mungkin lupa bawak balik telur!!!!!!

    ReplyDelete
  36. Kalau di fikir logik takkan la 2 biji kelapa nak buat nasi lemak dok oiii...berlemak sakan nanti.

    ReplyDelete
  37. e) memerah susu xde ke abg doc tuu.,ammvoiii

    ReplyDelete
  38. haha...pesanan mommy tu belikan kelapa parut,bersambung dgn ayat nak buat nasi lemak...tu yg salah faham tu..

    ReplyDelete
  39. orang lelaki mmg suka baca sekali lalu..lenkali baca betul2 tau..hahaha..

    ReplyDelete
  40. tapi kalau saya buat aje ngan santan yang tak berapa nak putih tu pun..yang penting rasa ada..saya kan pemalas..haha..

    ReplyDelete
  41. Kemain gigih memerah santan tu...rajin tu...

    ReplyDelete
  42. eee....org dalam pntang dah trun dapur? rajinnye org itu perah santan...hehehe...

    ReplyDelete
  43. Ini baru betul... Kelas memasak exclusive. Personal tutor selama 2 bulan. Marvelous. Lepas nie, Mommy dah boleh lepak tengok TV dengan tangan kering...hehehehehehe.

    ReplyDelete
  44. mesti sedap nasi lemak tu sbb santan fresh diperah dgn penuh kasih sayang... kan!`

    ReplyDelete
  45. Hahahahaha ayang bagi arahan dah betul tu, tapi abangnya tersilap plak.

    Kalu perah santan tu, genggaman dia kena betul iaitu cara tangan macam kita buat good.Tapi good tu diterbalikan. Barulah aliran santannya masuk ke dalam bekas dengan betul. Eka pun baru perasan masa mak ajar. Hahahahaha

    ReplyDelete
  46. kalu cm tu bleh la ajak upah perah santan utk msk dodol ni hehee

    ReplyDelete
  47. memang tersedaplah sekali2 dari 'AIR TANGAN' sang suami...hehe..terbaekkk doc..

    ReplyDelete
  48. tak per, boleh kuatkan otot tangan... try picit otot, sure ganteng macam aeron ajis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...