Thursday, July 18, 2013

Rezeki Ramadan

Bagi Allah jualah hak milik segala yang ada di langit dan di bumi, Dia menciptakan apa yang dikehendakiNya, Dia mengurniakan anak anak perempuan kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan mengurniakan anak anak lelaki kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Atau dia mengurniakan mereka kedua duanya anak anak lelaki dan perempuan dan Dia juga menjadikan sesiapa yang dikehendakiNya mandul. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa - As Shura 49 - 50.

 Alhamdullilah....Jumaat lepas, 12 Julai...telah selamat isteri aku melahirkan anak ketiga kami menerusi pembedahan elektif Caesarean. Lahirnya pada jam 8.42am, dengan berat 3.06kg.Terima kasih kepada doa & wishes kawan kawan bloggers ya.

Selamat datang ke dunia....Muhammad Fayyadh Zayydan



 
Hasan Bin Ali R.A daripada Nabi SAW bersabda yang bermaksud, " Sesiapa dianugerahkan seorang bayi, lalu dia mengumandangkan azan di telinga kanannya dan iqamat di telinga kirinya, maka bayi itu akan dijauhkan daripada Ummu Syibyan".
Junjung sunnah baginda..Insya Allah..dapat keberkatannya..Tahnik hanya dapat dilakukan pada malamnya, selepas masuk waktu berbuka puasa :)

Mom & son...1st time meet each other..


Secara rasminya, Mommy ZZZ dah tutup kilang. 3 kali Caesarean section..maka kali ini, mommy jalani sekaligus prosedur Bilateral Tubal Ligation(BTL) selepas baby dikeluarkan. Dalam botol spesimen itulah sebahagian daripada Fallopian tube sebelah kiri & kanan.

Antara teknik BTL. Saintis mengesahkan bahawa buat wanita yang pernah ada anak, dan jalani BTL kemudiannya, risiko kanser ovari dalam buat wanita wanita ini telah berkurangan. SUMBER

Muhammad Fiedyan Ziyyad...abang kepada dua orang adik sekarang ni. :)

Muhammad Fierasz Zayyan...dah jadi abang dah..  :)  Ohhh..this was Zayydan 1st ever Tesco visit...hehehe...last Tuesday, 16th July.

Agak busy untuk sesuaikan diri menerima newborn..
Sebab kelahiran sebelum ini MommyZZZ berpantang di rumah parents nya..
Kali ni, berpantang di rumah sendiri...Sebab Ziyyad dah start tadika...walaupun tadika, rasa sayang nak pontengkan dia lama lama sangat...So kami decided berpantang di rumah..

Satu hal lagi, kalau 2 anak sebelum ini fully breastfeeding/exclusive breastfeeding..
Kali ini aku sendiri sibuk menyediakan susu formula.
Ya...setelah meneliti pelbagai journals, discussion with paediatrician...maka kami sepakat utk tidak memberikan susu ibu kepada baby baru. Keputusan yang pedih, sedih dan sukar diterima mulanya, tapi kami pasti, ada hikmahnya. MommyZZZ perlu ambil ubat thyroid nya, dan ubat ini akan pass thru breast milk. Imbangkan segala risiko breastfeeding VS formula feeding, we chose the latter.

Nantilah..ada masa, aku akan tulis di lain entry pasal penyakit hyperthyroid Mommy ZZZ.

Salah satu sebab kenapa lambat update blog: Busy jadi chef. Hahaha...Itupun dengan pemantauan Masterchef, MommyZZZ yang beri arahan..wakakakakaka. Suruh la aku kemas rumah / basuh pinggan / lipat baju / sidai kain / mop lantai / mandikan baby /etc...Insya Allah laju aku buat...Tapi memasak? Memang aku kayu. Haha. Tapi sayang kan wife kan...So gigihkan diri masak juga. Dan aku spesis prefer makanan homemade, berbanding beli kat bazar Ramadan. Apa apa pun, Alhamdullilah, semalam parents aku datang all the way from JB ke rumah kami. Maka Masterchef seorang lagi, ie mak aku ada...Lega! :P  Tapi mereka di sini hanya utk seminggu...lololololo...

93 comments:

  1. tahniah, tahniah dan tahniah... si abang tu macam tengah tunggu masa je nak ajak bergasak.

    ReplyDelete
  2. tahniah doc dan isteri untuk kelahiran orang baru..... ada gaya Mr Mama dah tu..... :D

    ReplyDelete
  3. tahniah atas rezeki Ramadan..tiga permata berharga akhirnya...selamat menjalani puasa dgn tugas baru ni..

    ooo, bentuk saluran yg dibuang tu macam tu ye, kecil je bendanya.. kuasa Allah semua kejadian, masyaAllah..kagum

    ReplyDelete
  4. Tahniah...alhamdulilah semuanya dah selamat kan....so tugas sang suami pulak menjaga sang isteri brrpantang..doctor cum bibik at home!!! Insyaallah akan bertambah erat kasih ssyang...aamiin

    ReplyDelete
  5. tahniah sekali lagi doktor...meremang bulu roma tgk gambar baby..sebab teruja! :)

    btw doktor..boleh tak buat entry psl c-zer takat 3 kali tu je?kenapa tiga sahaja?kenapa tak boleh lebih & terangkan pasal BTL tu doktor..TQ in advance..

    ReplyDelete
  6. CONGRATS DOC & FAMILY....!!!!

    Alhamdulillah bertambah umat Nabi Muhammad...

    ReplyDelete
  7. tahniah..tahniah..tahniah..syukran!!

    ternanti-nanti jugak berita pasal MommyZZ..dok tunggu la doc update blog..nk tngok fb xde add pulak...xpe,..nnti kita add fb,ok!

    selamat menjadi chef sepanjang masterchef berpantang..jadi kayu tapi nak cuba buat xpe..yg penting, dimana ada kemahuan..pasti boleh!!

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..Tahniah!
    Mmg busy la..sbb jaga wife berpantang.

    ReplyDelete
  9. DOC!!!!

    sama birthday ngn sy la! hahahaha...excited pulak..ekekekekee
    biasa cenggitu la, kalo anak dh rmai kena bpantang sndri jgk kekdahnya kan..anak 1 & 2 je la bleh manja2 ngn parents pn :p

    sapa tolong amik gmbr tgh masak tu? :p

    ReplyDelete
  10. Tahniah2...putih mcm abgnyer jugak ni...geram nengok baby..rindunye bau baby...doc gaya chef tu dah ader...hehe

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah dikk
    selamat sudah
    walau tiada putri .. putra2 akan memberikan menantu putri juga nanti kan ;)
    apa2 pun selamat berpantang buat isteri Dr ,dan Dr kena rajin2 tolong isteri di dapur yeee ... ;)

    bila tgk proses ikat tuu teringat diri saya sendiri ..
    saya pun dah buat proses tuu , tapi ikat lah ..
    syukur saya dah ada putri dan putra ..

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah selamat semuanya...aku tumpang hepi...u know what? muka zayydan seiras giler dgn zayyan nok...

    aiseh, pantang shah alam eh? kalau pantang nogori boleh aku visit weekend ni...takpe, nnt raya aku nak jumpa zayydan ni...

    apapun, selamat memasak lah utk ko, selamat tak tidur malam dan selamat berpantang fiza!!

    ReplyDelete
  13. Tahniah tahniah ........mabruqq ...

    Dr nak tanya . CA pun buat btl mcm mommy gak. Apa bezanya ... antara ketiga jenis yang ditunjukkan tu ...

    ReplyDelete
  14. Tahniah doc...comelnya baby baru...nana pun sedap lebih kurang jer dgn nama abg2nya...selamat menjadi masterchef...untuk menjadi pakar kena bermula dari bawah kan? Huhuhuhu....bab x leh breastfeed baby tu amat sedih .tp untuk kebaikkan...harap ur wife tabah....

    ReplyDelete
  15. tahniah pada semua ahli keluarga.
    semoga bertambah lagi seri kehidupan berkeluarga.

    ReplyDelete
  16. Nampak mcm tak kayu pun pegang senduk tu. hehehe... Sedap name anak. Tp semua ade zzz.... Trible z gitu....

    ReplyDelete
  17. Akhirnya penantian berakhir! Supa ja macam abang2 dia comey.

    Buat Mommy ZZZ cepat sihat ye...

    ReplyDelete
  18. tahniah buat Daddy n Mommy ZZZ.... :)

    ReplyDelete
  19. tahniah..
    ubat thyroid tu memberi kesan pada susu ibu ke?

    ReplyDelete
  20. nama anak2 doc semomel orangnya..nak tunggu perkemabangan zzz melalu gambar..
    kecik lagi dah shopping ke tesco baby tu

    ReplyDelete
  21. tahniah..comel dan gebu mcm abang2 dia jugak..

    ReplyDelete
  22. Anak2 yang sihat dan comel. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  23. salam..
    allah satu anugerah tidak ternilai..tahniah

    ReplyDelete
  24. Tahniah, bro...

    CUma nak tanya, kenapa pakai sarung tangan pegang gayung penuh sayur tu? Panaskah?


    Kakakaka....

    ReplyDelete
  25. kepada mommy ZZZ, selamat berpantang. Kepada daddy ZZZ, selamat menjadi bibik yg berjaya hehehehehe

    ReplyDelete
  26. Tahniah. Nanti giliran saya pulak nak lakukan prosedur tu tp saya punya sebelah ajer. sebelah lagi dah tak der kan psl ectopic tu. susu badan saya skang anak saya reject jugak rasanya ada kaitan dengan ubat darah tinggi yg saya makan. huhuhu. sedihhh

    ReplyDelete
  27. Syukur alhamdulillah... aduhai comelnya. Macam Zayyanlah baby:)
    Selamat berpantang buat mommy dan jgn bimbang tuan doktor yg jaga insya-allah semuanya baik-baik jadinya.

    Elok jugalah mak dtg banyak dpt membantu. Salam buat mommy.

    ReplyDelete
  28. Tahniah buat doc & mummy ZZZ kelahiran baby ke3.
    slmt berpantang buat mummy ZZZ, moga baby dan mummy sihat.

    ReplyDelete
  29. Tahniah Dr. Comel sesangat lah baby baru. putih2 lepuk2. ishh geram tau i. hehehehehe..

    Selamat berposa, amboi patutla lama x update. tunggu2 gak. hehehe.. rupanya jadi chef! hehehe

    ReplyDelete
  30. Aduhai comelnya..macam abang-abang dia mukanya...ok la tu..jadi chef sekejap..bila lagi nak try...kirim salam MommyZZZ ....selamat berpantang ^_^

    ReplyDelete
  31. Wah..tahniah..!!
    comelnya fayyadh....!!
    nama pun sodap

    selamat berpantang tu mommy fayyadh ye..!

    ReplyDelete
  32. Yeay! Happy tgk mommy n baby sihat! Suka sgt! Tak pelah dic klu tak dpt BF baby sbb ada alasan kukuhnya kan?

    Nama baby tu, aduh mak. Bukan main sedap g. Ms doc msk sayur tu, sape yg amek gambo tu?

    ReplyDelete
  33. Alhamdulillah syukur rejeki Ramadhan .. COngrats to you DZ & welcome to the world baby boy hehe
    W/pun cobaan ketiga ni tak dapat baby girl, tp alhamdulillah semua berjalan jgn sempurna..
    To Mommy ZZZ be strong ok.. setiap penyakit pasti ada penyembuhnya.. cewahhh nak caras kerja doctor plak hihihi

    btw, lil' cutie 3boys.. kalau auntie jumpa uolls, auntie nak picit uolls hehehe :D

    ReplyDelete
  34. alamak lupa nak komen pasal masterchep tu.. hehe
    kemain lagi.. dah macam cik ta pakai bulu mata pelesu dah I tgk you kat dapur hahahahha

    ReplyDelete
  35. Hahhahaha...saya dah ter'email' congrats awal...hahahahahha. Belum keluar lagi babynya, saya dah congrats sesiap...hihihihii

    Tapii...saya tabik spring lah Doc. Serius charming....hehehehehehhehe

    ReplyDelete
  36. ALFUN MABRUK doc!! chomel nyerrrrrrrr baby...bau baby yg x tahan tu...alhamdulillah semuanya dipermudahkan. tp bab memasak tu, kalu x mudah, gugel je.. ;-)

    ReplyDelete
  37. tahniah.. tahniah... memang rezeki Ramadan yang mulia ini....
    tu dia dah jadi chef juga..
    dah melawat Tesco yerk baby....

    ReplyDelete
  38. tahniah!!..
    tiga-tiga hero ye.. saya pulak tiga-tiga heroin..
    awal tu dah bawak pegi Tesco :D


    ReplyDelete
  39. tahniah! sekarang dah jadi Daddy Triple Z :)

    -MDT-

    ReplyDelete
  40. assalamualaikum..
    patut lah sunyi.. rupanya merangkap banyak jawatan..
    tahniah dapat baby comel itu... dah C-zer ke-3 mmg kena tutup kilang kan.. tak per.. rezeki dah ada depan mata.. jaga lah amanah tu baik2.. :) nak anak pompuan? tunggu anak2 teruna tu besar and kawin.. so dapat anak pompuan nanti.. rembau most wanted yoo!!
    ok.. selamat bekerja merangkap segala kerja ye..

    ReplyDelete
  41. selamat berpantang mommy z...takpe la takde rezeki anak pompuan pun...janji anak2 sihat semuanya..

    ReplyDelete
  42. tahniah sekali lagi doc! untuk seminggu ni dapat rehat..tapi jangan dok syok sangat pulak..sambil2 tu belajar dr masterchef mak bonda tu. sampai abis pantang mommy zzz dah pandai encik asben beliau di dapur..hehe. semua nama iras-iras je..

    ReplyDelete
  43. Tahniah Doc.. Comeynyaa baby.. Geram nengoknyaa.. Selamat berpantang pada mommyzz.

    Caya laa doc jadi some mithali yer.. :)

    ReplyDelete
  44. Tahniah DZ & family. Comelnya baby.

    Selamat berpantang buat mummyZZZ. Jgn sedih3 sbb tak dpt BF baby.

    ReplyDelete
  45. alhamdullillah dah selamat semuanya.
    DZ beli brand susu apa?

    ReplyDelete
  46. congratulations on your new born, tahniah utk semua keluarga sempena kedatangan ahli baru yang sihat dan cukup sempurna
    selamat berpantang utk mommy, sila suruh aje cik abang ni buat semua, buli aje dia mommy, ngada2 betul wkakakakkakakakkaka
    comelnya baby.....semoga menjalani tempoh berpantang yang cukup membahagiakan untuk yang terakhir kali!
    dah ikat, pas ni tak de dah moment2 begini!
    jaga mommy baik2 ye, kalau tak aku sekel kepala ko

    ReplyDelete
  47. tahniah doc, dapat anak lelaki ke 3. sy masa dalam pantang aritu, 2mggu ayah emran yg jaga. alhamdulillah, ayah emran pandai masak. hihi.

    ReplyDelete
  48. Tahniah doc dan wife dpt baby boy yg comel macam abg2nya juga.Slmt berpantang buat MZ.

    ReplyDelete
  49. Day 4 dah melawat tesco....vavavaa....cargas!!!

    Tahniah ye dengan kehadiran org baru :)


    ReplyDelete
  50. amboi!!!kecik2 dah pi shopping....
    tahniah to both of you...

    ReplyDelete
  51. Kenapa gynae saya cakap boleh sampai 5 kali untuk Cesearean...

    ReplyDelete
  52. tahniah doc atas kelahiran bby zayydan yang sangat2 comel!

    ReplyDelete
  53. congrats to all! wahhhh bertambah hero mu ye!
    sedap nama your kids doc....

    bertambah ler your work scope iye...masterchef :D

    ReplyDelete
  54. tahniah doc..
    memang comel..bleh lawan kehandsoman abg2 dia ni

    ReplyDelete
  55. tahniah.
    kagum. suami multifunction - rare species. hee..
    moga mommy zzz sihat sejahtera, bahagia selalu.

    ReplyDelete
  56. tahniah doc
    hurmm awal2 pun baby tak dapat kolustrum ke memang kena susu formula terus yeaa..
    takpelah nak wat cemana
    ada masalah kesihatan kan..
    btw kenapa kena tutup kilang terus yea?sbb masalah tiroid tu juga ke?

    ReplyDelete
  57. Congratsss.. yeayy.. baby Z sgt chumel.. selamat berpantang mommy ZZZ.. slamat jd mastercheff jugak..

    ReplyDelete
  58. Tahniah DZ... Comel anak2 awak.. Selamat berpantang untuk mommy ZZZ

    ReplyDelete
  59. tahniah doc.. berita yang dinanti2kan.. ;)
    Alhamdulillah selamat dan sihat ibu dan baby..
    nak wat camane.. bukan sengaja taknak bagi susu badan.. sabar ye mommy ZZ..

    psst: nanti bila ada masa boleh terangkan mengenai kenapa hanya boleh 3 kali je untuk kelahiran melalui pembedahan? selain dari BTL tu..

    ReplyDelete
  60. Tahniah Buat DZZZ dan MommyZZZ..
    gebu cam abang2 dia jugak.. gerammmm~

    alalala.. baru bape hari dah kuar shopping yer cayang.. elok jer duk lam bakul cam tuh..:)

    cayyalah DZ.. jadik chef! ok lah tuh.. mana ade kayu.. janji ade hidangan untuk berbuka~
    selamat berpantang buat MommyZZZ.

    psstt.. DZ, Thanks yer atas nasihat di n3 hari ini.. memang tunggu DZ update n3 jer.. nak mintak nasihat.. hehehe..

    ReplyDelete
  61. Hi Bro tolong masak ! (gamba last sekali) ..

    Tahniah doc, rezeki bulan ramadhan melimpah ruah..syukur alhamdulillah. comel baby boy /.

    ReplyDelete
  62. tahniah doc dpt hero yg comei gebus... alhamdulillah mummy ngn bby sihat n selamat
    selamat berpantang utk mummyZZ n selamat jd chef aka bibik utk daddyZZ yek

    ReplyDelete
  63. Alhamdulillah, selamat sudah. Subhanallah, indah sungguh ciptaanNya, comei sungguh. Dah nampak dah iras abang2 dia.

    Kehkehkeh selamat meneruskan aktiviti masak memasak, DaddyZZZ. Tabik! :D

    ReplyDelete
  64. tahniah yer doc.. tak tau sebab apa KA rasa sebak giler bila baca N3 ni hingga habis ! huhuhu

    ReplyDelete
  65. Tahniah doc sekeluarga..Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  66. Tahniah.... makin berseri lah dengan kehadiran org baru.

    ReplyDelete
  67. Syukur Alhamdulilah.
    Semuanya selamat.

    Tahniah DaddyZiyyadZayyanZayydan!!!

    ReplyDelete
  68. Tahniah doktor

    Moga saya ada rezeki baby boy jugak bulan 11 nih ;)
    Slmt menjaga ibu berpantang!

    ReplyDelete
  69. TAHNIAH! gambar last tu...hahaha...boleh buat rancangan..."abang chef, jom masak!"..:)

    ReplyDelete
  70. Tahniah sekali lagi atas kelahiran putera ketiga.. Comel benar baby tu.. Selamat berpantang buat Kak Fiza..

    No wonder Doc tak update agak lama.. Rupanya dah jadi Masterchef.... Menu terhebat Ramadhan kali ni yg Doc pernah masak, apa agaknya ye?? Teringin nak tahu..

    ReplyDelete
  71. Tahniah utk bby bru....comeiiiinye....opsss....dh jd chef...hehhee...

    Psss...bukan jiwang...sekadar jiwa tersentuh dengan bait lagu tu...kerna mmg ada org yg hanya memandang harta...dulu masa susah, xde org peduli, siap ditendang bak kata lagu tu....skank dh senang dan kaya...wah siap syg syg bagai...

    ReplyDelete
  72. Alhamdulillah.
    Tahniah doc & family :)
    comel,putih gebu baby ..

    selamat berjaga mala ya doc ;)
    hehe sy skrg pun tgh tolong jaga adik dalam pantang.
    yg bestnya baby siang dia tido malam dia berjaga!
    fuhhh bravo!

    ReplyDelete
  73. Terharu tgk doc bahagia bersama keluarga.
    Rajin pulak doc ni. Bertuah suami isteri sama2 memahami.
    tAHNIAH.

    ReplyDelete
  74. Tahniah tahniah tahniah comellllll

    ReplyDelete
  75. lina adikmu yg gojesJuly 19, 2013 at 7:10 AM

    I feel so bonded la dgn zayydan..cik na yg cdg name tau dak kecik(hidung kembang kempis-bangga-eksited) hehe

    ReplyDelete
  76. comeyyyy nama secomeyyy babynyer... tahniahhh daddyZ and mommyZ :) Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  77. Tahniah.

    BTW, awat tak blurr kan sekali rambut mommy?


    He he he.

    ReplyDelete
  78. tahniah doktor. skang dah daddy3Z la ye. hehehe...

    comel bangat anak korang. rasa mcm nak ada baby lagik. eh...

    sedap plak tu nama diberi...

    hei... dah mommy3z dah sampai tesko ka...

    ReplyDelete
  79. bulatnya pipii...boleh masuk master chef utk next season ni.. hahaha..

    ReplyDelete
  80. subhanallah! comel dan gebunya baby! tahniah ! semua comel2! selamat jd mr mama!

    ReplyDelete
  81. tak tau dah komen ke belum. tapi tahniah jugak doktor! alhamdulillah!1

    ReplyDelete
  82. hehehe.... ada hikmah berpantang di rumah sendiri. Siapa sangka Doc boleh jadi Mr. Mama

    ReplyDelete
  83. Den kalau bab memasak lagi hancur doc,mmg ke laut,huhu

    apapun tahniah atas kelahiran hero yg comel tuh,nih buat den nak baby baru nih,hehe

    ReplyDelete
  84. wahhh.. tahniah.. dah dapat baby baru.. gebus gile..

    ReplyDelete
  85. tahniah to mommy and daddy ziyyad coz dah timang orang baru... rajin daddy masak yer.. hihi.. sape x syg bini kan... kekeke... nanti citer details lagi pasal penyakit yg wife alami tu yer. sbb kakak ipar jaa pun ada alami tyroid tu. tp xtahu la jenis sama ke x. sbb tiroid ada byk jenis gak kan...

    ReplyDelete
  86. kaler baby baru ni pink terang.. for sure putih melepak esok-esok ni.... geram tgk!!

    ReplyDelete
  87. Salam

    Tahniah ,
    Moga menjadi anak yg soleh , insyallah

    Tu kira puasa double heheehe

    ReplyDelete
  88. Alhamdulillah.....

    Yang terakhir ni kena lah experience jaga mommy dalam pantang. Lepas ni dah tak der peluang. Takper.. masak sedap ke tak itu air tangan sendiri... yg makan isteri dan zuriat sendiri. Tahniah atas baby baru.....

    ReplyDelete
  89. Aduh bro, aurat isteri terdedah tu. Dibimbangi tak tertanggung si suami di 'sana' nanti. Walau seurat rambut, ia tetap aurat. Maaf bro, sekadar pesan dari hamba pacal yang hina. Salam Ramadhan.

    ReplyDelete
  90. melepak putik tiga-tiga orang!!
    eh..
    lima-lima orang!!

    ReplyDelete
  91. sy pon anak 1st czer.2nd nanti xtau lah.hope boleh normal.hmm tahniah doc.talented.hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...