Monday, July 1, 2013

Gaji Biar Berkat

Hari Isnin...
Sepatutnya setelah berehat sehari atau dua hari sebelumnya,kita segar bugar...bersemangat nak pergi kerja..Mood patutnya lebih baik...

Tapi...
Setiap Isnin....


rasa nak sumbat aja proctoscope ni kat vontot kaki kaki MC tegar yang sangat cliche dengan alasan cirit birit

rasa nak sumbat aja vaginal speculum ni kat kaki kaki MC tegar yang sangat cliche dengan alasan senggugut setiap bulan

rasa nak scrub aja kepala otak kaki kaki MC tegar, kasi bersihkan minda tu dari sifat sifat pemalas/makan sumber gaji syubhah sebab menipu majikan..

Doktor..
Bukan lah tak bertimbang rasa ( walaupun ada yg hati kering, aku tak nafikan)..
Tapi sikap bertimbang rasa ini..
Di ambil kesempatan..
Oleh kaki kaki makan gaji syubhah ( aku tak terus jatuhkan hukum haram yer)..mana tak syubhah..anda dibayar utk kerja, tapi anda manjang menipu nak elak gi kerja...
Gaji nak, kerja taknak...

:)

63 comments:

  1. saya hampir hampir nak MC hari ini
    Bukan kerna cirit birit
    bukan kerna senggugut
    tapi kerana saya semalam tidak tidur
    dan saya takut mengantuk tahap gaban bila memandu

    tapi alhamdulillah saya gigihkan juga
    dengan harapan saya dapat memandu

    ReplyDelete
  2. hahahhaaaaaaaaa!!

    oit!
    jangan!
    karang pecah dara sapa nak jawab!!??

    ReplyDelete
  3. Adoiiihhh...rasa takut pulak nak pi mintak mc kat doc...ahahaaa...

    Kadang2 saya mc jugak walaupun saya sihat tp bila anak sakitlah.

    ReplyDelete
  4. sangat hairan dengan si kaki mc tak malu ke terima duit gaji setiap bulan?
    tak penat ke mencari alasan menipu diri sendiri dan orang lain? moganya mereka berubah

    ReplyDelete
  5. okeh.. seram tgk alat yg ke 2 tuh.. huhuhu

    x patut lah kalo asik2 muka dia jer yg amik MC kan~

    ReplyDelete
  6. gulpp seramm..

    eka, mmg jarang MC. Melainkan betul2 sakit ajer... Dah lembik, tak lalu nak kerja, barulah MC.

    ReplyDelete
  7. yang no.2 tu jangan. bahaya. ngandung kang. hahahahaha

    larriiiiii

    ReplyDelete
  8. Bila tengok peralatan tu...terus lupa psl tujuan entri ni..

    ReplyDelete
  9. Saya baru jer dapat MC seminggu, sebab chicken pox,
    Ini kira sakit betullah, bukan dalam kategori ambil kesempatan kan...

    ReplyDelete
  10. ada kes mc boleh dibeli dgn RM10...

    ReplyDelete
  11. Kik kik...sabar jaa..hat item no 2 tu x pernah ks reason cmtu...

    ReplyDelete
  12. Tu dia...doctor dah marah ☺☺

    1st time tgk gambar 1 & 2 tu.

    ReplyDelete
  13. sabar jelah ye doc... ramai je kaki2 mc di mana2.jgn sampai kantoi dgn bos kecik n besar bila suka sgt tipu mc. tak pasal2 nanti kena buat surat tunjuk sebab.

    ReplyDelete
  14. waktu mengandungkan si kembar, dekat nak due, kalau gi klinik mesti doktor bagi mc...saya tak minta tau..saya jenis nak minta mc pun malu..huhu...

    ReplyDelete
  15. Assalamm, sabor, sabor, meh nak tolong,,tolong kerjskan
    Lagi sstu nak order satu set proty and vagina booeh, ,,

    ReplyDelete
  16. Teringat gobek sirih dolu dolu

    ReplyDelete
  17. alaaaa bagai mimpi ngeri tgk vaginal speculum tuuuuu... >_<

    ReplyDelete
  18. tahun lepas zero MC.. harap2 tahun ni kedatangan cantik jugak

    ReplyDelete
  19. Eehhh....segugt pown bleh MC...cm tu tiap bulan larr dia MC....rietta pnah smpai pitam, doc ckp klu bab itu, mmg xbleh MC kecuali masuk wad...maka terpaksa lah rietta amek CRK yg hnya ada 7 hr setahun....tpi yg kaki MC tegar nie, biasa xpergi kinik gomen...p kinik panel spouse...adeh la....kitorg jugak lew yg kna gnti kerja dorg...bleh plak amek MC p meniaga...gram tol...

    Psss....rietta suka juga pretzel knots nie...tpi biasa request kurang gula, sebab manis sgt....

    ReplyDelete
  20. proctoscope tu nampak mengerikan....

    ReplyDelete
  21. Akak tahun 2013 ni, sampai penghujung Jun, baru 3 hari saja MC okeh :)

    Ngeri tengok vaginal speculum tu. I masih suci, you.

    ReplyDelete
  22. ALAMAK.takuit tengok peralatan tu semua...saya kekadang mc jugak tak larat pening kepala maklumla nak travel hari-hari 4 jam huhu..jgn marah2 ek doc...

    ReplyDelete
  23. tak nakkk!!!! ai takut tengok semua benda2 tu.. opssss... kepit lagi takot.. uwaaaa.. ehhhhh macam mana ngan mama ziyyad? dah bersalin? ada tanda? hahaha.. dah masuk july.. tak sabar nak tengok kawan fiyya.. :)

    >> utk sotong butter telo masin tu.. betul.. asalnya makanan org cina agak2 saya.. sbb saya tengok rancangan 'ho chak' dulu.. skrg baru try nak wat.. and ofismate chinese kat sini pun bagi tau resepi yg sama sblm saya test wat.. :) cuba lah sedap.. wangi seluruh rumah tu..

    ReplyDelete
  24. Cuba sesekali tunjuk konon nak guna alat tu macam yg doktor kata apa agaknya reaksi kaki MC tu ye hihi..?
    Jujur kakak walau dapat MC tapi kerja juga sebab boss kakak tak ada di M'sia kenalah pikul juga walau sakit. Sedih kan.. inilah bila kerja swasta macam kakak. Sakit pun kerja (rehat dlm ofis ajelah)..

    ReplyDelete
  25. kaki ponteng hari isnin ni memang ramai. alamak, aku pun kadang kalau tak busy kat ofis, ponteng jap buat kerja luar. hahaaa....

    ReplyDelete
  26. buat je doc..kasi depa sedaq sket ;-)

    ReplyDelete
  27. wuittt.. seram tgk peralatan tu.. hihi..
    akak mc setahun sekali tu wajib sbb mmg buat annual check mata kat oftalmology
    kalau sakit2 lain tu paling2 pun sekali atau 2 kali je setahun.. itu mmg betul2 sakitlah.. kalau sihat sepanjang tahun.. maknanya hanya 1 hari je mc setahun yg chek mata tu..
    kalu anak sakit akak wajib ambil emergency leave.. tak pernah lak mintak mc ngan doc... boleh ke gitu ek? hehe..

    ReplyDelete
  28. kalau ditegur tau pulak nak sentap..
    betul tu Dr. kalau dah tau penat, rehat bagi cukup..

    ReplyDelete
  29. saya kerja hari ni dok! hehehe

    ReplyDelete
  30. yang muncung macam itik tu menarik la...
    boleh buat clamp untuk bakar ikan...

    ReplyDelete
  31. alamak..... takmo jumpa doktor ni.... hehehe

    saya pon cirit birit jugak tadi sbb smlm makan lauk kenduri...

    pegi keja dan sempat jimba2 pagi dengan kak Dr singa tapi.. hehehe...

    ReplyDelete
  32. Sabo je laa doc..heheh.. sakit ati ekk ngan org2 yang nipu gini.. bior laa dijawab dikemudian hari..

    ReplyDelete
  33. wei kalau ko nak buat semua tu, jgn lupa amik video pastu upload kat blog ni, bleh aku tgk sambil makan tengahari wakakkakakakkakakakakakakka
    sabar la sket, ko pun kerjalah dengan hati yang tulus ikhlas dan semangat yang kuat seperti perut tu wkakakakakkakakakakakka kalau patient tu byk sangat songel, ko sedekahkan yassin suh baca time balik umah, yassin tu ubat gak wei

    ReplyDelete
  34. Jarang amik MC...if sakit sampai nak mati baru amik....

    ReplyDelete
  35. stendetlah doc...diaorg dah lupa semua tu

    ReplyDelete
  36. Erkkkk scary laaa tgk bende2 tu doc heheheheheh....

    Yg nak mc tu doc bagi je injection jarum besar sebelum dpt mc doc...biar terjongket montot dieee heheheheheh

    ReplyDelete
  37. Kalau yg slalu sgt datang amik mc dgn macam2 alaasan, memang akan ditulis bosar-bosar kat depan kad klinik as "MC SEEKER". Kita dah boleh kenal yg mana betul sakit, yg mana menipu.

    Aku paling benci kalau kena buat explaination letter kpd majikan yg query MC pekerja mereka. Org lain yg MC , kita plk kena buat explain letter. Perghh...

    ReplyDelete
  38. sepanjang kje setaun setengah ni, bru sekali je aku amek mc.. tu pon jatuh tetongggeng tgeliat kaki..

    ReplyDelete
  39. Adui.tak boleh tahan gelak kali ni..kalau acik takut dah nak ambik mc bia tengok alatan tu..seriau.dulu acik kata alat yang nak kenakan orang sengugut tu muncung itik.he he

    ReplyDelete
  40. aiyoo..doc, jangan la marah. saya ni setahun 2 3x je ambik mc....(sambil buat muka kesian..) hehe. seriously, walaupun sakit, susah nak dapat mc. muka sihat gamaknya. tengok semua alatan tu terus jadi takut....seriau den!

    ReplyDelete
  41. pernah buat checklist kedatangan pekerja...akhir bulan saja mesti mc.
    Pi kutip hutang ya...bla bla bla saya bagi ceramah.
    One question...kenapa sekolah dikatakan lebih tak selamat dari hospital in term of senang berjangkit penyakit dan guru guru lebih terdedah kpd sakit dari misi dan doktor.

    ReplyDelete
  42. kalau gaji berkat , sikit pun cukup untuk belanja sebulan

    ReplyDelete
  43. hehehehhe... nk mudah hidup doc,kang betul2 Allah bg sakit baru tau kan

    ReplyDelete
  44. HR pun pening gak Doc. Serba salah dibuatnya. Nanti kalau di warning, di question jer pun mulalah kami nie dijadikan musuh.

    ReplyDelete
  45. Assalam, tuan upah gugurkan janin berapa ongkosnya heee...itu mahalkan,,itu ada berkatka?

    ReplyDelete
  46. alamak doc dah ngamuk tatutttt hehehehehe....
    tapi kan i pun kkdg gerammmmmmmm jer kat 2, 3 staff ni...
    yg semadang isnin & jemaat macam2 penyakit datang...
    pandai lak tu penyakit2 dia pilih hari....
    memang gerammmm.....

    ReplyDelete
  47. bulan lepas saya mintak mc sebab memang tak larat bukak mata + sakit kepala tak cukup tido.. si kecik meragam tengah malam . saya terus terang dgn doktor cakap tak tido. sakit kepala. hahaha..

    tahun ni baru 3 kali mc.. ok la tu kot..awal tahun aritu sbb ngandong.. hihihi..

    tapi mosykil tau.. kenapa entitlement utk sick leave lagi banyak dari annual leave :P

    ReplyDelete
  48. kadang2 tak larat sangat nak pergi amik mc pun tak larat doc. rela cuti. tu btol2 sakit namanya. hehe

    ReplyDelete
  49. yup ada sesetangah tuh pening sikit MC...hadoi...

    ReplyDelete
  50. hahahhaha ganazzz doctor ni..
    oppsss saya pn nak jugak MC
    DOCTOR PELISSSS SAYA NAK MC SEMINGGU BULEHHH?? wakakakkaka :p

    ReplyDelete
  51. hahahahaha....

    kalo peminta MC tegar pompuan, sumbat je mulut itik, nengok mane celah senggugut sangat. larikkkkkk....

    btw, scrub tu sejukkkkkk je. best2

    ReplyDelete
  52. Salam, sy follow blog awk n awk follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan harga istimewa untuk produk Shaklee. TQ for your support.

    ReplyDelete
  53. Alhumdulillah....saya baru MC sekali aja dalam tahun ni, pecah rekod MC saya.
    Tahun lepas dan 2 tahun lepas 0 MC.


    saya dan 2 org lagi kawan tempat kerja, sentiasa berlawan siapa yg dapat kekalkan bercuti tanpa MC

    ReplyDelete
  54. sy mintak mc ari isnin tapi tak dapat.doc kata sy sihat.ok xpe.sy redha potong AL sbb memang betul2 tak sihat.last2 malam tu tak tahan sangat terus gegas gi A+E penang hosp..tak pasal2 kena berkampung kat situ.kena cek darah urine bagai..tu la orang dah cakap tak sihat tak percaya.rasa nak pi sepak je doc yang kata sy sihat tu..grrrrrr

    ReplyDelete
  55. ni saya da baca entri abang ni takkan tak reti nak baca entri saya plak??

    ReplyDelete
  56. Betul Doc sedih betul dgn perangai org2 macam ni...duit nak tapi time kerja mengulor...

    ReplyDelete
  57. Salam.
    Seingat mama masa keje dulu tak pernah buat benda2 mcm ni. Cutikan ada.
    Alamak takutnya N3 bujang X hehe

    ReplyDelete
  58. assalam,

    itu belum masuk Ramadhan lagi...nanti lagilah macam2 alasan untuk MC apa pulak..

    ReplyDelete
  59. haa kan dah DR berleter .. ada betul nyee dik ;)

    ReplyDelete
  60. Rasanya thn nie kak Nurul blm mc lg,ngeri tgk peralatan tu.......

    ReplyDelete
  61. Ingatan yg baik untuk semua..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...