Friday, June 14, 2013

Mudahnya Buat Wang

Orang Melayu ni malas, bukan semua, tapi ramai.
Kerja malas, tapi nak kaya raya, nak hidup goyang kaki.
Tiap tiap bulan kerja mesti nak MC..tak tahan pressure katanya..dah tu, kalau tak boleh terima arahan orang, sila la berjihad bisnes, sendiri kuli, sendiri bos  :)
Bila buat bisnes pulak, nak cepat kaya aja...Tu pasal ramai kena tipu hidup hidup join MLM, skim cepat kaya..

Aku tak kata MLM tu penipu, kang tegar MLM sentap..:)  , tapi dalam MLM tu, lu pikir la sendiri siapa yang kaya, siapa yang kayap...Tu tak sentuh pasal halal syariah lagi, ada yang halal, ada yang haram..Tapi akai nak halalkan benda yang syiok di buat tu sentiasa ada, macam lah jugak pak pak haji berkopiah punya alasan bila kita bambu mereka " wooi, merokok tu haram la"..~haha..

So, mai sini aku ajar cara mudah nak buat wang, halalan ..takde syubahah, Insya Allah..

1- Jadi maid part time.
Sifir nya mudah aja. Aku dah tgk kat internet, kat kawasan rumah aku. Ramai org yang takde masa/pemalas kemas rumah/perasan ala ala diva tak mau cuci toilet sendiri..So, gunakan kesempatan ini. Cas RM20 sejam atau ada yg cas RM50 sekali servis ( cuci lantai, mop, bersihkan tingkap, cuci toilet rumah). Buat waktu hujung minggu aja, pun cukup dah..

* satu rumah kau dapat ~ RM50. 
Hari sabtu kau lenjan la cuci 4 rumah. Tu dah RM200
Sabtu + Ahad = RM 400.
Sebulan?  RM 400 x 4  = RM1600.

See? 
Kerja Sabtu Ahad aja, dapat RM1600.
Tu minimum tau.  Sebab aku tau ada Indon yang buat menda ni, rajin, hati keras...boleh jejak Rm3000 sebulan..Modal?  Tenaga kau aja. Vacuum cleaner, penyapu, mop, sabun pencuci, elektrik, semua tuan rumah pemalas/takde masa/cas diva yang sediakan..Paling tinggi pun modal RM10 sebulan, photostat banyak2 flyer, masukkan dlm post box rumah orang.

Ada ke budak2 Melayu nak buat kerja ni?
Yang takde kerja/menganggur?
Takde kelas katanya, leceh katanya, penat katanya..
Tapi Indon indon yg buat, dah lama kaya raya...Lagi mahsyuk dari org gomen keja pejabat tau.

Tu aku tak cerita lagi macam mana ada Indon kat area aku boleh bukak kedai runcit, dan gajikan budak Melayu..Haaa..sudah terbalik kan, Indon gajikan Melayu...

2- Servis potong rumput
Ni pun buat duit beb.  Bangla area rumah aku mmg mahsyuk la. Area rumah aku, semua rumahnya semi -D & banglo. So each rumah mmg ada laman sendiri.  Rumput harus di trim.

* Satu rumah potong rumput RM50.
Satu hari boleh lenjan gigih potong rumput kat 5-6 biji rumah.
RM50 x 6 = RM300...tu baru sehari.

Dalam sebulan, kalau fully kerja 10 hari...RM300 x 10  = RM3000.

So, kerja 10 hari aja dlm sebulan, dapat RM3000. Lagi 20 hari boleh tido.
Modal? Sekali aja modal beli mesin potong rumput.
Mata pemotong tu murah, dah pakai plastik sekarang ni, petrol nya, murah..pakai sikit aja.
Ronda ronda la lempar flyers, tanya rumah ke rumah...target area perumahan semi- D/banglo..

Ada budak Melayu kita buat?
Ada, tapi tak ramai.." panas la bang".."leceh la"..
So, lagi sanggup gi kerja kilang jadi operator, kerja sebulan macam nak mati, nak dpt RM2000 pun payah.  :)
Bangla potong rumput rumah aku tu, 3-4 tahun dulu dia yg motong, sejak tahun lepas, dia jadi mandur okehhh...dia dah ada 2-3 orang pekerja Bangla jugak di bawah dia...:)

So, cukuplah 2 contoh yang aku bagi ni..
Di mana ada kemahuan, di situ anda menjana wang.
Tak berjaya ke universiti/takde kerja puas mintak...Masih terbuka luas peluang anda..
Indon/Bangla/Myanmar/Kemboja aja yang nampak peluang tu di Malaysia...;)

59 comments:

  1. apa kelessss cuci jamban hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah nya. Jamban rumah sendiri pun dah tukar warna hitam, apatah lagi nak bersihkan jamban rumah orang lain, kan? Mwahahaha.

      Delete
  2. Masyuk mmg masyuk tp org Msia ni manja. Status kena jaga. Mana boleh keje mcm tu punye gaya. Heheheheh....

    ReplyDelete
  3. Dua-dua yg doc bagi contah memang betul dan ada depan mata kakak. Satu kakak dia sewa rumah kakak buat kerja tu. Buat setiap sabtu dan Ahad juga sebab hari sekolah dia jaga baby anak cikgu. Yg kedua ini betul org Indon isteri dia jual jajan di bonet kereta luar pagar sekolah suaminya potong rumput dah ada rumah sendiri dan 2 biji kereta walau mereka dua-dua org Indon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kerajaan betul² tegas, sekat semua kemasukan rakyat asing yang nak bekerja di sini. Biar rakyat Malaysia buat semua kerja, bina semua bangunan yang ada kat sini. Baru betul² Malaysian punya Malaysia. Nak tak?

      Delete
  4. Memang membuka matalah.
    Mama berkawan satu masjid dgn 1 indon, dia kerja sendiri hari2 cuci rumah org. Pagi jln kaki kerumah pelanggan, 1 jam RM 50.Memang byk duit dia..

    ReplyDelete
  5. Castle tu memang ada dlm plan, tapi akhirnya tak kesampaian, tak cukup masa. Kena ke Perak semulalah..

    ReplyDelete
  6. Bukan senang nak senang.. bukan susah nak susah..
    Tapi saya pulak takde masa hujung minggu nk kemas rumah orang sebab sibuk dgn rumah sendiri.. hehehe..

    ReplyDelete
  7. assalam,
    memang ramai indon buat kerja hujung minggu cuci , kemas rumah orang..kat tempat bunda ni dorang ambek rm50 satu rumah..kalu 3 4 rumah sehari...lumayan jugak..tapi kaum ni memang rajin dan tak segan buat kerje2 camni.. sebab lainnya mata wang kita terlalu besar bagi mereka dibandingkan matawang mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka memang tak segan buat kerja-kerja macam ni. Kalau di sana mereka pun tak segan-segan mengepow orang Malaysia yang kahwin dengan ahli keluarga mereka. Ada ke patut minta RM5,000 hanya untuk depa keluarkan dokumen perkahwinan, itu belum dikira dengan kos urusan pejabat 1, kos urusan pejabat 2 dan kos urusan pejabat lain-lain. Giler baban. Sindiket ni rasanya.

      Delete
  8. kat sini kalau pergi jengka street tak sah jalan tak berselisih dengan orang pakistan, diaorang ambil kesempatan beli borong baju, kain, seluar tuk berjualan guna motor. orang melayu sanggup ke?

    ReplyDelete
  9. saya dok kondo. sini ramai orang pilipin jadi tukang kemas umah. lagi senang, satu tempat ada banyak rumah boleh cuci. turun naik lif ajer diorg. saya mmg pernah amik diaorg dua kali. mmg best diaorg sental sampai berkilat lantai, dinding, tandas. abis abuk atas almari pun diaorg vakum... psssttt.... tp entry ni mungkin akan membuat org2 MLM sentap :)

    ReplyDelete
  10. memang masyuk.. tapi mind set orang malaysia ni 'eee gelilah' 'malulah' itu yang payah.
    Bila dah menganggur, mulalah sentuh benda2 haram dadah, ganja & etc..
    lepas tu diri sendiri yang punah..
    susah nak cakap.. mcm indon bangla semua tu mmg diorang dtg sini utk mencari rejeki, alang2 adad peluang, tu yang dorang pulun habis...
    Sedih kadang2 dgn org msia ;(
    eehhh ke Zaza yang emo lebih ni?? hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selain itu rakyat Malaysia ni kan sopan santun, tinggi budi bahasa dan tinggi dengan sifat 'tak pe la' nya. Tu yang makin berderet PATI-PATI kat tepi laut nak tunggu tongkang-tongkat angkut depa ke Malaysia tu.

      Delete
  11. memang masyuk kalau rajin .
    tapi tulah ramai skrg nak kerja gaji besar tp malas belajar malas bekerja..

    ReplyDelete
  12. cukup membuka mata n3 DZ nih.. terus rasa terpikir.. ruginye orang Malaysia yang malas nih.. huhuhuhu.

    ReplyDelete
  13. tak dinafikan pasal indon bersihkan rumah tu dari zaman saya sekolah menengah dah ada. sampai skrg indon yg sama masih setia dgn kerjanya. dan mungkin dah kaya raya kot. pasal bisnes mlm tu, sbnrnya kesian tgk org melayu yg nak cepat kaya mcm upline dorg. tapi keje tunggang terbalik siang mlm pun blm tentu dpt jadi kaya cam upline dorg tu. byk contoh depan mata.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum DZ

    saya cuci tandas sendiri
    nak jimat bukan rajin.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya cuci tandas sendiri sebab ini tandas saya, bukan tandas orang lain.
      Kalau kotor nanti sendiri geli nak guna.

      Delete
  15. yang bab potong rumput tu ada melayu yg buat part time. Dia kerja tetap di sebuah syarikat dan buat part time potong rumput. Dia datang 2 minggu sekali ke rumah in law potong rumput

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu ada kes rumah abang saya. Ada orang datang offer potong rumput, lepas nego harga semua abang saya setuju. Memang dah kun fayakun nak jadi kan, mesin dia terkena batu, dan batu itu terpelanting lalu mengenai cermin kereta jiran abang saya. Pecah. Maka nya hendak tidak hendak abang saya kena ganti-rugi.

      Mwahahah tu la malas lagi nak mow sendiri dia punya lawn. Mesin rumput kena bayar, cermin pecah pun bayar juga.

      Delete
  16. bestla baca entri ni.. skali kena kat org yg bebetul malas tu mmg sentap.... ;)

    ReplyDelete
  17. Nice one!!! Can't agree more! Keep on writing! =))

    ReplyDelete
  18. Akak dok rumah setinggan ja, tak layak nak panggil orang datang cuci. Cuci jalah sendiri :D

    ReplyDelete
  19. tuler yang selalu bermain difikiran ini.. kalau tengok bersamamutu macam tak cayalak yerk sebab dia keje rajin gak tapi taklerh sampai income cam indon dan bangla yang setaraf rajinnyer..atau masa bersamamu tu jer dia rajin tak mungkinkan... entahler...

    ReplyDelete
  20. rajin tangga kejayaan. penyakit malas tu takde ubatnya kan Doc? kalau malas, rasanya takde perskripsi drpd Doc waima sesiapa sahaja, hanya tuan punya diri yg mampu mengubatinya.

    ReplyDelete
  21. padu! kalau kena gaya, kerja yang nama part time ni la boleh bikin duit lagi lebat. masalahnya, no class! adui...

    ReplyDelete
  22. psstt: tergelak saya baca komen Dr. kat blog..
    tak boleh bayangkan nak joget2 depan dak Nuha.. hahaha.. ;)

    ReplyDelete
  23. setuju ngan doc..peluang ada..tapi semua pun nak senang..takde yg senanglah kan dlm dunia ni..cer tya PM tu..senang ke keje dia? pecah pala adalah..besor gaji kita..besorlah masalah yg nak kena tanggung..money comes with responsibility :)

    ReplyDelete
  24. doc, nak pakai pembantu rumah part time? saya nak apply...heheheheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh bagus idea tu. Haah, tapi upah up sket eh. Ini pembantu ada degree maa. Hahaha.

      Delete
  25. dua tu contoh...kalau takble buat yang tu, fikir cara lain pulak..yang penting masyuk dan halal ^_^

    ReplyDelete
  26. Setuju sgt.. org melayu mana nak buat keje gini...kan.. Mmg berbaloi laa kalau ada yg sanggup buat keje cam yg doc cakap tuh..

    ReplyDelete
  27. waduhhhhh....entry ini sgt tepat & di persetujui...hahaha....

    ReplyDelete
  28. di mana ada kemahuan di situ ada jalan

    ReplyDelete
  29. Sejak mgdg x larat mengemas,asik terbaring aje.1st time pggl bibik cuci umah-seminggu 3x -kosnya baru rm50.
    Tp keja dia mmg tiptop!!

    Org kita kalo rajin mmg sng kaya mlgnya malas & suka jln singkat!!

    ReplyDelete
  30. alaa bang tak syok la... panas... nak keje dalam pejabat yg ada airconddd...hehehe

    ReplyDelete
  31. ada seorang pemuda kat area rumah akak ni...budak kampung.tak berapa cerdik tapi suruh la buat apa pn dia akan buat.janji ada upah....tolong jual ikan...pungut kotak...potong rumput..cuci longkang...apa saja.dressing tak pernah lekeh kata org kedah...(smart sokmo).dulu naik basikal...sekarang dah ada motor sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama macam seorang auntie di tempat saya. Setiap pagi pergi kerja memang akan terserempak dengan dia. Dia jual suratkhabar. Tgh hari ke petang, dia tebar fliers kalau ada yang suruh la. Dulu naik beskal aje, tapi ni dah naik skuter. Wah maju dah auntie.

      Tapi tak best nya sekali kita beli paper dgn dia, esok² dia pulak kejar kita suh beli paper lagi. Kiranya sekali beli dgn dia, lepas ni dan seterusnya kena beli dengan dia juga. Aduyaii la pulak.

      Delete
  32. sy skrg tgh gigih mncari servis buaian berendoi utk akikah aisy. punya lah pyh nak jmp kat area2 perak ni. ada la sekerat dua tp full booking plak. tak pasal2 terdetik nak buat bisnes ni.ahahahaha...tp terdetik je laaaahhhhh

    ReplyDelete
  33. perlu ada kerajianan..pasti dapat duit lebih..

    ReplyDelete
  34. SAPA NAK KERJA?SA BAYAR RM50 ..X YAH SELALU LA..2 MINGGU SEKALI...HEHEHEHE..SA MALAS NAK KEMAS RUMAH...BOLEH?

    ReplyDelete
  35. Orang malaysia nak kerja ada kelas, paling koman kerja kfc wlaupun gaji sikit...

    ReplyDelete
  36. Jika majikan Muslim, tiada masaalah anjing & babi) tetapi bilangan yang memerlukan tak banyak. Indonesian dan Bangladesh tak berkira siapa (semua redah).

    ReplyDelete
  37. salam hujung minggu dan SELAMAT HARI BAPA..

    ReplyDelete
  38. saya baru apply jd parttime sales girl ... InshaAllah kalau itu rezeki saya dapat la...
    keja hari ahad ja.. duk kat booth itu jual product..
    cuti2 sem ni dapat la jugak keja berpaedah... hehehe...

    tp bagus gak idea service rumah tu...

    chop.. klu nak service ekon rumah bgtau la... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. CiKPuaNLawA ni ejen atau boleh buat service ekon sendiri? Wah, berat tu ekon nak cabut bawak turun. Kagum!

      Delete
  39. Kerja hujung minggu? Esok2 anak2 tak kenai mak la wooiii... Contoh bagus untuk org yg banyak masa lapang dan tak ada kereja. Indon/Bangla depa buat semua pasai depa tak dak komitment. Tak payah fikir pasai anak sekolah, anak nak makan apa kat rumah, mak/bapa tak sihat kat kampung, penuhi jemputan kenduri, gathering blogger (ahahaaa...) yang depa tau fikir cam ner nak carik duit banyak2 hantaq balik kampung halaman.

    Kita hidup berkeluarga bermasyarakat. Banyak nak kena fikir tapi semua tu bukan alasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, kadang tu tension juga. Contoh dialog dalam kenduri:
      "Cik Mie mana, tak datang ke?"
      "Cik Mie kerja."
      "Ahad pun kerja?"
      "Haah."
      "Haa elok la tu. Esok² dia buat kenduri, suruh Bangla-Bangla tu datang rewang ya."

      Hahahahaa.. hampeh betul!

      Delete
  40. tu la mudah jer nak dapat beribu duitkan...semalam saya pi opis kemain ramai indon kerja part time cuci2 office...sampai nak solat kat surau pun penuh ngan indon cleaner....tension ngan bau diaorang...huh dah terasa duk at indon...

    ReplyDelete
  41. duit nak tp keje mls.. bukan nk kata apa laa.. adik2 sy tu...adoyaiiii... da kawen pon mcm x reti nk cari duit sendiri...

    ReplyDelete
  42. daripada upah dorang den sanggup buat sendiri jer 2 perkara di atas...hehe

    ReplyDelete
  43. Budak2 melayu memilih kerja. Tu yg payah sket. Saya pon tgh mencari kerja part time.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. Baik cari kerja di Singapore.. jd macai pun gaji boleh cecah 4 5k sebulan..

    ReplyDelete
  46. Baik cari kerja di Singapore.. jd macai pun gaji boleh cecah 4 5k sebulan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...