Tuesday, June 25, 2013

Kisah 3 Jiran

Kisah 3 jiran yang dah lama berjiran..Wak Parjo, Pak Sudin & Uncle Chai..

Wak Parjo..seorang yang tak fikir perasaan jiran..Hak dia, hak dia..hak jiran, pun dia claim hak dia..anak anak Wak Parjo ni ramai..ada antara anak anak nya selalu masuk rumah Pak Sudin & Uncle Chai bermain main...Dan dalam ramai ramai anak Wak Parjo yang bermain tu, ada pulak yang selamba mencuri mainan & barang barang dalam rumah jiran !

Uncle Chai..seorang yang tegas. Seorang yang jaga perilaku anak anaknya. Anak anak nya tak boleh sepah sepahkan sampah dalam rumah..Nak makan chewing gum pun tak dibaginya! Dan Uncle Chai sangat menjaga rumahnya. Berpagar, ber alarm, dan pastinya ada bela seekor anjing. Mana mana orang yang tak dikenali menghampiri rumahnya, anjing ni pasti menyalak. 

Pak Sudin..seorang yang lemah lembut..tak berkira. Mudah beralah. Beralah sampai anjing Uncle Chai menyalak kuat kuat setiap malam pun, Pak Sudin tak kisah..Anak anak Wak Parjo masuk rumahnya main mainan anak anaknya ..sepah sepahkan dan kadangkala curi bawak balik pun, Pak Sudin tak kisah..Sampaikan ada antara anak anak Pak Sudin sendiri kecil hati dengannya, sebab manjakan sangat anak anak Wak Parjo.

Wak Parjo ada bela kucing. Banyak kucing. Sebab Wak Parjo jenis yang tak fikir perasaan jiran, maka selamba lah sahaja dia biarkan kucing kucingnya berak di laman rumah Pak Sudin & Uncle Chai. Dah selalu sangat kucing kucing ni buat onar.. Uncle Chai yang tegas memang sound direct aja si Wak Parjo, tapi Wak Parjo pulak relaks aja templak balik si Uncle Chai. Pak Sudin pulak, dengan sifat lemah lembutnya. Jangankan nak sound Wak Parjo, di baginya pula kucing kucing tu makan friskies. Anak anak Pak Sudin dah la ramai yang ada asma..Kesian anak anak Pak Sudin batuk semput dek kerana bau tahi kucing Wak Parjo. Tapi itu lah sikap Pak Sudin, terlalu pentingkan perasaan jiran, anak  anak sendiri selalu sakit semput pun tak apa katanya.

25 Jun 2013. Man of Steel kami pun tak tahan dengan bau tahi kucing Wak Parjo !

47 comments:

  1. Hahaha... Pemerlian beradab gittew... :D

    ReplyDelete
  2. Yezz cdik,,superman nak terbang,, ujannn lepas ni..s

    ReplyDelete
  3. agk2 sentap x jiran2 tu kalu bc entry ni???
    aiyooo spender kt luar ke tu? ;-)

    ReplyDelete
  4. man of steel ni hensem la...ehiksss :)

    ReplyDelete
  5. Hehehe...macam² pe'el jiran ni kan. Sabar jer lah. Kat apartment saya tu pon sama juga. Dah tau tak boleh bela kucing...bela juga. Pastu berak merata. Bila time hujan...perghhhhh...bau menusuk hidung betul.

    ReplyDelete
  6. kalau wak parjo tu tak tau blog ni, print masukkan dalam peti surat dia.. mana tau kot2 terkesan kat hatinya agar tidak mementingkan diri.. ;)

    ReplyDelete
  7. geram la pulak ngan pak sudin...
    haih kenape baik sangat ni...hehe
    super man pun pakai mask ek...

    ReplyDelete
  8. hahahahahahaha ini sindiran yang sangat comel.

    ReplyDelete
  9. herrrmmmm ni pun kat depan umah ada taik kucing...sakit ati...bauuuuu alahaiiiii

    ReplyDelete
  10. bila la pak Warjo nak berubah..harap2 bau taik kucing yangpaling kuat kali ni akan buat pak warjo serik la..

    ReplyDelete
  11. Ooo...ini kisah benar rupanya yer...hehhehehehehe

    ReplyDelete
  12. Ops lupa.... saya baru perasan. Ini sindiran 3 negara. Yesss....yess..!!!!! Harap2 Pak Sudin sudilah baca entry ni dan rasa bersalah terhadap anak2nya yang dah semput.

    ReplyDelete
  13. kesian pak sudin eyhh silap ..anak2 pak sudin...

    ReplyDelete
  14. hahaha memula ingat cerita pasal dr. punya neighbour pastu bila baca komen kak aziela baru perasan wak parjo, uncle chai, pak sudin hahaha awat la lambat benor den nak pick up huhu

    ReplyDelete
  15. nasib ko la sudinnn... sudiinnnnn... (dialog aziz satar dalam Bujang Lapok)

    ReplyDelete
  16. ini N3 real lah ye.. cuma nama dirahsiakan.. hee.. siannn.. kena cium bau taik tuchen je yeee..

    ReplyDelete
  17. man of steel tu cute..mesti jadi menantu idaman satu hari nanti..jiran saya pun macam wak parjo..ada aku kisah kata dia..hehehe..

    ReplyDelete
  18. Kalau kakak jadi uncle Chia report ke Majlis Bandaraya (tak boleh harap Pak Sudin yg lembut buat report). Salah kalau bela kucing/anjing tak jaga atau mengganggu jiran. Ada akta ini doc. cubalah..

    ReplyDelete
  19. oooo....ni kisah benar ke ni? betul kata kakzakie...saya setuju

    ReplyDelete
  20. Kesimpulannya...tiga2 bersalah dan bermasalah!

    ReplyDelete
  21. Man of steel baru dah tak pakai seluar dalam kat luar lah... mesti lom tengok ni...

    haha!

    ReplyDelete
  22. kesian anak2 pak sudin, eh anak dr :p

    ReplyDelete
  23. ni citer drama tv ker, cerita jiran sebelah rumah? hehhehe

    ReplyDelete
  24. berita pagi tadi mcm ade dgr wak parjo mintak maaf.

    ReplyDelete
  25. Adoi Wak Parjo, tak bleh tahan la kalau tiap2 tahun dok jerebu macam ni. Tolongla Wak Parjo!

    ReplyDelete
  26. Kesin la Pak Sudin...org macam tu senag di pijak kepala tapi Allah sayang org macam tu. Penyabar.

    ReplyDelete
  27. wak parjo dah mmg di ketahuinya amat lah keras hati...perot ijau gamaknya.
    pak sudin? dok simpan dlm perot tu...sekali marah...hmmmmm *u don like when i turn green...*

    ReplyDelete
  28. P/s tgk kt site ni www.sports.co.my. kalu xsilap bln 8 nnt ada new balance fun run. Buat kt tmpt yg sm.setia eco park.jom la join!

    ReplyDelete
  29. Setakat nih den jiran den xde yang bagi masalah lagi, lagipun den jarang ada kat rumah,hehe

    ReplyDelete
  30. ketiga-tiga ada salahnya...

    ops...man of steel skrg dah reti pakai underware kat dalam lah bro hihihihi

    ReplyDelete
  31. hahhahaaaa!!

    sah Bangsa Johor !!
    kurang ajarnya tetap santun,
    lembutnya cukup jantan,
    dajalnya masih selamba,
    nakalnya bersulam jenaka,
    menikam dengan pantun,
    manyanggah dengan senyuman,
    marahnya dalam tertawa,
    merendah bukan menyembah,
    meninggi bukan melonjak.
    .

    ReplyDelete
  32. kiranya tuan blog ni sebagai pak sudin la yee

    ReplyDelete
  33. bela kucing kalo tak jaga kebersihan, payah la.. saya suka kucing tapi dari jauh je.. aiyooo najis dia kecik tapi hadooiii semerbak... bulu2 pon gitu, marsha dah 3 kali kena kutu babi.. doctor dah sound jgn main dekat2 sbb bulu, hygine dll..

    ReplyDelete
  34. 1malaysia.

    hujan ke area umah Dr semalam? hiks

    ReplyDelete
  35. kihkihkih...saya suka la pakcik sudin nih..baik sgt!!

    ReplyDelete
  36. hahaha ini namanya sound tepek secara halussssss saja.. :D
    dah macam cerita bujang lapok pun yer jg hehe

    ReplyDelete
  37. Banyak maksud tersirat dari kisah ni.. Sangat kreatif..

    ReplyDelete
  38. hihi..pandai dia bikin cerita bermetafora

    ReplyDelete
  39. Halla.. karangan berkias la pulak.. pelan2 baca.. tengok gambar ziyyad baru jelas..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...