Tuesday, June 4, 2013

Jimat Cermat Amalan Mulia

Masih cerita pasal rokok lagi..:)

Kesan kenaikan 3% harga rokok, nampaknya memberi kesan kepada orang kaya ni...

Kejadian pagi ni, di depan klinik aku. Orang kaya pun terpaksa berjimat cermat ...rokok yg dah di hisap di letak kat bucu motor, sementara dia gi kedai sebelah beli barang...aku speku, habis urusan beli barang, dia hisap balik rokok dia...hahaha


Cakap pasal berjimat cermat..
Best betul pakcik saudara aku..
Nak buat ice lemon tea, nak guna lemon masa memasak, petik aja belakang rumah..

Lemon besar besar pulak tu..Tunggu la ya pakcik makcik ku, kalau ada rezeki, boleh la kita berjiran, tanam lemon belakang rumah..hihihihihi  :)

55 comments:

  1. model pegang lemon tu lg menarik perhatian sy! hahaha

    btw, isap rokok sket2 tu dh jd trend bebudak opis.

    ReplyDelete
  2. brader ni tak berapa nak jimat. patutnya dia padamkan dulu, lepas keluar tu baru nyalakan balik. tapi feeling tu dah lain sikit la. hahahaa... (pernah buat)

    ReplyDelete
  3. hahaha pelik, dari dulu smpai skrg harga rokok terus naik, tapi perokok tegar ni still membeli..
    Wahh lemon tu, sebesar telur dinasor nampaknya.. kat mana tu DZ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belakang rumah pakcik saya, di Perth.

      Delete
  4. Hahahahahah pic rokok kat bucu moto tu lawak...sempat aje doc snap ye....dasar penjimatan negara tuuu heheheheeheh...

    Comel wife u doc....

    ReplyDelete
  5. agaknya kalau rokok tu jatuh atas jalan,sanggup amik semula hehe...

    lemon...sebiji pun bkn main mahal harganya..

    ReplyDelete
  6. haha... >> pasal rokok tu.. <<

    wowwwwww !!! >>> pasal lemon <<<

    bestkan orang tanam pokok besar2.. kita ni dok tanam pokok kecik2 pun mati.. udah bape kali cambah benih cili.. mati juga!

    ReplyDelete
  7. jimat sgt tu.. rugi kalo buang rokok tu dh mahal skrg ni kanm

    ReplyDelete
  8. Sampai mcm tu skali perokok tegar ni ☺☺

    Comelnya model tu. Bestnya. Beso plak tu buah lemon.

    ReplyDelete
  9. hihihhi sampai begitu sekali jimat rokok. Eka tak biasa sangat dengan orang merokok. Sebab keluarga ramai bukan perokok. Ayah tak merokok. Bakal suami pun tak. Hehehe

    Adik sorang jer merokok. Lelaki. Katanya nak berhenti, tapi entah bila. Haha

    Lemon tu, kalu buat ice lemon tea. walaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  10. Amboi...doc mmg dalam proses nak bermigrasi ke Ostolia ke?

    ReplyDelete
  11. Pada firasat makcik....lemon tu hanyalah terdapat di ostolia nunnnn....hanya model lah saja yg made-in-malaysia

    ReplyDelete
  12. Kalau saya kat situ, akan saya alihkan rokok tu ke atas seat. Hahahah! Jahat dak? :D

    ReplyDelete
  13. nnt nak tumpang petik lemon kt belakang rmg doc buleh?
    hehe

    ReplyDelete
  14. Org kaya punya style hisap rokok macam ini doc.
    Heee... bestnya ada pokok lemon. Kuning macam tu masih tak dipetik. Mesti Fiza mengangkut balik ni:)

    ReplyDelete
  15. wahhhh mommy nampak berseri lak kat pic tuh......kalau dpt baby gegirl sure cun cam mommy!

    ReplyDelete
  16. salam doc..bukan takat lemon je doc..tanam lagi mcm2..senang..nak apa amik je belakang umah.
    berseri-seri wife doc..

    ReplyDelete
  17. eh tapi kan. org yg tinggalkan rokok kat motor tu kira respek org lain gak kan...dia tak menghisap dlm kedai...huhu

    lemon? sy ada pkok lemon gak...kt farmville..hahahahahaha

    ReplyDelete
  18. walla lemon best tu, dpat kat KA ,macam KA buat hehehe

    ReplyDelete
  19. Knp x di padam dulu rokok tu then hisap balik..bunyi mcm migrate je doc..

    ReplyDelete
  20. aah kan .. kenapa x padam dulu
    biasa hubby akak padam dulu
    than dia sambung hisap cucuh api balik ..
    hurmmmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  21. Seriously Doc? Confirm pindah sana nanti yer..? Sedihnya...tapi boleh juga dengar2 story dari sana nanti. Untung2 dapat lemon fresh.

    ReplyDelete
  22. Rokok naik ke makin lagi naik ke depa ada kesah, dah ketagih mahal pun sanggup tapi kalau anak2 mintak beli buku harga Rm10 pun berkira...ehhh...jgn ada yg terasa hati pulak ye.

    Ingat lemon tu tanam kat Johor...ahahaa...

    ReplyDelete
  23. Mommy yang chumel.... hai awak...!!!

    ReplyDelete
  24. ahahah. rokok tu kita sangka baiklah kot dia nak hisap balik pas abis urusannya.

    wahhh...kalaulah saya ada jiran yg tanam lemon belakang rumah, mau menebeng hari2 buat baik mana tau dpt seplastik dua lemon. ni sbb kes anak2 start menggemari iced lemon tea yg umminya buat semalam. buat satu jug tak cukup. sedap sangat kata mereka...

    ReplyDelete
  25. seronoknya petik lemon belakang rumah. saya petik kat pasar ajer :p keh keh keh

    hubby saya dah nak bhenti merokok, semoga diberi kekuatan utk dia. dia gembira rokok naik dan kalau naik lagi pun x pa.

    ReplyDelete
  26. Paling benci tengok pinggan plastik kat kedai yang ada kesan terbakar puntung rokok...

    NGOK!

    ReplyDelete
  27. bestnyer... ada lemon belakang rumah... syoknyer...

    ReplyDelete
  28. sebenarnya..berbudi pada tanah mmg seronok..nak2 bila hasilnya memuaskan..hehe..

    ReplyDelete
  29. comelnya yang bergambar ngan lemon tu..hehe..

    ReplyDelete
  30. hamboi kan berjimat letak rokok kat birai motor yek...
    minum air masak letak hirisan lemon sangat best ok...tambah2 kalo letak ais ermmm sedap...

    ReplyDelete
  31. sebut pasal puntung rokok neh tadi jumpa puntung rokok kat balkoni rumah ntah sapa yg baling..sbb suami saya tak merokok sejak kawen..saspek jiran sebelah sbb nampak kat balkoni rumah dia ade bekas abuk rokok..ishh dah merokok campak lak puntung kat umah org.

    ReplyDelete
  32. rumah mak akak kat kampungpun macam2 ada...
    nak makan petikjer..

    ReplyDelete
  33. kalau rajin bercucuk tanam pun kira berjimat cermat jugak tu..

    ReplyDelete
  34. aku tanam lemon.. tak berbuah2 lagi nih...

    ReplyDelete
  35. Bestnya tgk buah lemon tuh besar laa plak.. :)

    ReplyDelete
  36. wah macam suasana kat Ausie lah yang petik Limau tu Doctor. Cun

    ReplyDelete
  37. tertarik ngan pokok lemon tu, tanam pokok limau nipis je yang termampu :(

    ReplyDelete
  38. alahai bestnya.....boleh dapat benih pokok lemon tu dak?syok tgk buah subur2 macam tu.

    ReplyDelete
  39. Salam.
    Org yg pegang buah lemaon tu dah macam minah saleh! serius ni!

    ReplyDelete
  40. Tu dia, siap letak rokok kat belakang motor dulu sementara pi beli barang, haghu sungguh.

    Huihhh besaq lemon tu!

    ReplyDelete
  41. assalam,

    DZ dulu bekas pelajar mrsm kat tepeng ek?

    ReplyDelete
  42. mintak la weh dia punya benih~tanam belakang rumah~~

    ReplyDelete
  43. kalau la rokok tu bleh bakar je trus moto tu...mesti dia insaf pasni hehehhe

    ReplyDelete
  44. besaqqqnyaa lahaiii.....ni baru best nihh...hihihi....tak mampu nak jadi jiran doc kl ade pokok lemon kat rumah doc tu hahhh....hihihi

    ReplyDelete
  45. dah agak dah..mesti kat Australia..haha..lemon gemok hehe..nak bermastautin di sana ke?

    ReplyDelete
  46. wah.. besar2 buahnya.. ;) geram nengok..

    ReplyDelete
  47. tapi ramai lagi perokok tegar walaupun sudah dinaikkan harga jualanya sekarang ni

    ReplyDelete
  48. mak aih...nak anak pokok lemon pakcik..saya nak suruh suami saya tanam!!

    ReplyDelete
  49. pertama: model iklan lemon tu comel orangnyer.. berseri-seri muka. Kedua: tumpang Tanya pakcik guna baja apa, besar bulat lemon tu, kalau kat cold storage ntah berapa rm sebiji.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...