Monday, June 3, 2013

Harga Rokok Naik 3% je...

Harga Rokok Naik 3%

Naik 3% je?
Celah gigi je tu..

Nak ajar orang orang kaya yang tak tau duit banyak nak buat apa sampai bakar duit ni..
Sekurang kurangnya kasi naik la 30% setiap tahun.
Itu manifesto aku kalau jadi Menteri.
Kah kah kah..
Dengan kutipan cukai rokok macam ni, setahun 2 kali aku boleh bagi BR1M tauuu..:P

Sana sini ramai orang kaya kat Malaysia ni..Gi kedai tayar pun, mereka bakar duit. Ironinya, duit banyak, tapi beli tayar second hand? Kah kah kah

Para perokok tegar di kalangan pak pak haji/lebai/serban besar yang beria ia dukung sunnah Rasul SAW katanya bila tiba bab pakai serban, bila tiba bab poligami, bila tiba bab simpan janggut...sila ambil perhatian ya akan peristiwa ini :

Dan selepas turunkan ayat yang melarang perbuatan meminum arak, masyarakat Islam pada ketika itu berlumba-lumba membuang botol-botol arak dan memecahkannya di jalan-jalan raya. Sesungguhnya kesan arak dan pengharamannya oleh Allah sungguh terkesan dalam hati mereka.


Majlis Fatwa Kebangsaan & lain2 majlis fatwa sedunia SEPAKAT mengharamkan rokok.
Tapi ..
Ada korang kesah?
Baik buang sahaja serban itu..
Baik hisap muncung khinzir sahaja..
Ya..
Orang Melayu Islam kita ramai yang allergic, jijik, sentap bila di sentuh bab khinzir, anjing..
Tapi hisap benda haram..
Makan wang haram..
Selamba aja.. :)

45 comments:

  1. Peh! Mcm biasa. Entri yg sedap dibaca. Pedas. Kaw. Penuh perisa. Heheheheh...

    ReplyDelete
  2. Akak benci betoi rokok. Depa yg hisap rokok, kita plak yg kena telan asap rokok depa tu hembuih sana sini. Kasi naik 50% setahun.

    Tayar tak berani beli second hand loh. Takut.

    ReplyDelete
  3. Kahkahkahhh...ahkak setuju sangat bab mendukung sunnah tu....boleh pilih2 bulu pulak sunnah mana nak ikut sunnah mana tak mo ikut. Janggut sampai dada tapi mulut mengata jugak kat org!

    ReplyDelete
  4. hahahhaaaaaa!!
    kejam punya statement!!

    ReplyDelete
  5. Naik la sampai RM50 sekotak, kalau dah ketagih tu, beli juga, kalau tak beli, pau je kawan2 kalau tak jugak, agaknya diorang akan share duit sorang sikit beli sekotak...hahahaha

    ReplyDelete
  6. Fikirkan nasib penanam tembakau. Kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu semasa di kelantan area bachok, kerajaan negeri dah bayar pampasan untuk penanam tembakau, tapi saya tengok petani masih menanam tembakau dengan giat, sampai halaman rumah dan belakang rumah masih ada tanaman.

      yang pelik ladang tembakau tak berpagar, dan ajaibnya lembu tak makan pun tembakau :)

      Delete
    2. elly: kalau den bertanding PRU, sah sah penanam tembakau tak undi den...hahahaha

      Delete
  7. tukar tayar kete ke? ke tukar sportrim baru tu ? hehehehe...
    ahakkksss... :) waktu asben saya merokok 13 tahun lalu.. saya pregnenkan anak no2.. jadinya.. nak suruh asben berhenti merokok... saya cakap dengan asben.. " kalau u tak berhenti merokok... start skrg i pun nak merokok skali" perghhhhhh berhasil beb... start tu asben dah tak merokok sampai skrg... tapi bukan la secara mengejut terus dia berhenti.. dari rokok dunhill sampai ke rokok daun.. lepas tu lama2 tak sedap gamaknya.. dia berhenti.. dah 13 tahun yg lalu.. x pernah lagi ada kepul2 asap rokok di rumah.. :) hihihi.. amacam? clever tak mama fiyya..

    ReplyDelete
  8. sib baik somiku dan anak terunaku tak hisap rokok lalalalalalala....

    ReplyDelete
  9. harga rokok naik 3% jer, harga kos rawatan sebab rokok jarang orang nak consider :p

    ReplyDelete
  10. terbaiklah entri ni.. sangat sentap tapi kebenarannya terserlah.. mmg org malaysia ni kaya2.. nak beli benda haram ada duit.. benda yg halal suruh bayar lebih sikit berkira... kan.. kan.. lg kalo boleh nak free....

    ReplyDelete
  11. cepat la bertanding....sy undi doc nanti!

    ReplyDelete
  12. Ketagih rokok, boleh jer dihentikan. Syaratnya, itu besaarrrr punya batu dalam kapla kaluuu...kasi buang dulu machaa!

    ReplyDelete
  13. Umat Islam hari ini tak sekuat zaman rasulullah dan sahabat-sahabat baginda.
    Hairan juga ye bukan aje haram tapi juga mahal tapi kenapa masih nak beli dan hisap?

    ReplyDelete
  14. ahak2... kalu kerajaan naikkan sampai 30% setahun kang ramai lak yg sentap bt demo jalanan lak doc oi...
    saya tak kisah nk naik ke turun sbb edy tak merokok, abah pun dh tak merokok... heheeh

    ReplyDelete
  15. Hmmmm entry pedaih cam cili padi.....naik la banyak mana pon...yang tak heran, tetap tak peduli...:

    ReplyDelete
  16. hehehe, rege rokok naik m/c akan naik juga kah? kikiki

    ReplyDelete
  17. suami saya bukan seorang perokok :) smpi telinga..hehehe..

    ReplyDelete
  18. Setuju tanpa ragu2.... Bab sunnah kemain hebat dok kompang keliling... Orang kata rokok haram, dia pusing kona-kona kot lain pulak. Busuk punya perokok!

    ReplyDelete
  19. kalo kamu yg jadi menteri,...kompem saya sokong!!

    sesetengah masayarakat kita ni terutama yg dalam ic adalah beragama ISLAM..
    pada mereka,..HARAM cuma pada arak,babi,hanjing..

    TAPI.......tak berapa HARAM pada



    merokok,berjudi,berzina...

    ReplyDelete
  20. Kalau dah perokok tegar, apalah sgt 3 %. Sikit sangat tu 3%. Kena naikkan lebih lagi.

    Sedih kekadang bila tgk masih ada parents yg hisap rokok depan anak2. Depan anak2 yg masih baby plak tu. Haishhhh...nak tegur salah tak tegur pon salah. Jadi serba salah dibuatnya.

    ReplyDelete
  21. tangan di dada mata ke atas..hehehe..

    ReplyDelete
  22. huwaaaaaaaaaa sedey kan !
    sbb hubby akak salah seorang perokok tegar !

    x tahu dah macam mana nak larang , makin larang makin menjadi
    dari dia rokok sorok2 .. biarlah ..
    kubur sendiri2 .. leh tu ! aci ! ... huwaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  23. mana berani nak naik lebih2...:D

    ReplyDelete
  24. syukur suami tidak merokok.

    ReplyDelete
  25. Hahahhaaa...ehhhh tergelak plak! :D

    ReplyDelete
  26. letak lah gambar kanser mulut..paru2...ke kanser apa pun.Tetap laku rokok. Ada depa kesahh ???hehehe

    ReplyDelete
  27. agak2 kalau letak gambar khinzir kat situ.. dorang alergic tak? ke alergic masa pandang kotak rokok tu je... tapi bila dah sampai ke tepi bibir... terus lupakan alergic tu.

    ReplyDelete
  28. Dengan kutipan cukai rokok macam ni, setahun 2 kali aku boleh bagi BR1M tauuu..:P <-- suka ayat ini!! hahahahaha.

    ReplyDelete
  29. I like the last sentence! Very true!

    ReplyDelete
  30. print entry ni pastu tampal kat kedai2 mamak, kaki lima ke hehehe

    syukur la suami sy x meroko.kalau tak mau menanah telinga dengar sy bebel hehehe

    ReplyDelete
  31. Salam. Satu takzirah cantik.
    Mcmmana budak2 sekolah boleh merokok? harap tak terpilih menantu merokok!

    ReplyDelete
  32. pedas entry ni...tajam menikam....namun terbaik doc...;)

    ReplyDelete
  33. Setuuujuuuuuuuuuuu...........hehehe

    Tapi gambar tu zoom kat tayar laa

    ReplyDelete
  34. setujuu....
    naikkan cukai...
    pastu buat program macam dadah tu.
    ada sistem berikan pengganti rokok secara percuma.
    guna duit cukai tu untuk bantu perokok...

    ReplyDelete
  35. pastu ckp kurangkan tar dlm rokok hahahahha mmg lawak la bc news smlm...

    ReplyDelete
  36. kalau yg baca n3 ni idak insaf2 juga x tau lah hehehe

    ReplyDelete
  37. walaupun hubby isap rokok dia tak pernah beli tayar 2nd hand.yg penting tak hisap rokok depan anak-anak dan diriku :p

    ReplyDelete
  38. harus share post ni. diharap kepada semua perokok tergar... mohon terasa...

    ReplyDelete
  39. 3%jerkan... tapi musibahnyer alahai...

    ReplyDelete
  40. untuk seketika tahun lepas anak jantan akak merokok..memang akak mengamuk tahap maksima...abahnya pun marah sebab dia sendiri tak merokok...alhamdulillah selepas dikurung & diceramah dia berhenti...tapi masih dlm pengawasan.
    semalam suami akak jumpa sepupunya dgn masalah sama...anak umur 15 thn mula merokok....suami pun ceramah la budak ni (kebetulan ada bersama)....dah habis tu baru dia teringat....bapanya pun merokok...habis cemana nak larang anak?
    moralnya...kalau bapa merokok,macam mana nak bgtau anak merokok tu haram?....mmg confirm tak boleh nak buat..kan?

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah.. en. suami dalam proses untuk TAK merokok.. syukur sangat2.. ;)

    ReplyDelete
  42. Dah lame x mengomen. Hehehe...... Blog sendiri dah bersawan....

    ReplyDelete
  43. suami saya pun isap rokok. tnah bila nak berenti, dari tahun ke tahun janjinya :( Dulu saya bising, now anak pulak yg bg nasihat ala2 perli gitu. nasib baik dia isap rokok kat luar rumah. saya doa semoga dia berubah nanti.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...