Tuesday, June 11, 2013

Cuti Israk Mikraj

Hari Khamis lepas, kami pergi picnic ke Teluk Batik.
Kenapa Teluk Batik? Sebab bagi aku pantai nya lebih bersih dari Port Dickson..
Nak pergi ke pantai di Terengganu, jauh yang amat pulak..

Sampai di Teluk Batik jam 10.30am. Pasang khemah, makan makan, bawak hero dua orang ni main pasir ( buat sand castle), dan mandi laut. Panas berdenting ! Zayyan paling kejap mandi laut, aku bawak masuk laut, terus dia menangis ketakutan, terus melalak lalak tunjuk khemah ( nak balik ke khemah jumpa mommy). Tu Zayyan dengan baju rompers belang belang, lepas di bilas badannya dengan air mineral. Tak lama pun kami picnic, menjelang 1.30pm, aku & Ziyyad dah tak tahan nak melepak kat pasir/laut. Mommy & Zayyan dah kepanasan ( walaupun pacak khemah bawah pokok). Pukul 2pm lebih kurang, bungkus khemah. Ha ha ha..Mmg kena tidur kat hotel/resort yang tepi pantai la..anak anak aku memang spesis cepat meragam & kulit merah macam udang bakar bila berjemur panas kalau picnic style berkhemah ni
.

On the way balik dari Teluk Batik, ikut jalan dalam. Singgah kat Petronas Sg Haji Dorani, di area Sungai Besar, Selangor... solat jamak. Siapa Hj. Dorani ni? Famous dia kan..sungai pun dinamakan sempena nama nya :)

Sepanjang perjalanan dari Sungai Besar - Sekinchan - Tanjung Karang tu, memang banyak kedai di tepi jalan jual mentarang. Aku pun tak tau mentarang rupa macam mana, wife aku cakap rupa macam kepah. Tak berhenti beli pun, berhenti ambik gambar signboard aja  :)


Sampai area Sekinchan, dah banyak pulak kedai tepi jalan jual buah buahan..Paling banyak dijual ialah mangga, jagung & mangga...Yang ni kami berhenti, dan beli..mengidam nak makan mangga Harumanis, tapi jauh nun nak pi Perlis ( walaupun katanya boleh beli online/ ada jual kat KL..tak tau la ori Harumanis ka, fake ka )


Dan berdekatan area kedai kedai tepi jalan ni, memang terbentang luas sawah padi...
Masuk ke area sawah padi, kita tembak sedas dua gambar..
Kualiti gambar teruk, sebab harsh sunlight...masa ni sekitar pukul 4.45 - 5.00pm..matahari tengah terik lagi! 


Check Google map, jarak Sekinchan ke rumah aku ~ 72km+ ...so next time kena datang lagi sini, nak repeat sunset kat sawah padi  :)

Dari Sekinchan...
Sampai ke Tanjung Karang....dan sampai ke Kuala Selangor..
Nampak exit ke Bukit Melawati..
Ingat nak melawat monyet kat atas tu...Tapi perut dah lapar nasik..
Terus la perjalanan ke Jeram...

Sampai Jeram, terus terjah Aroma Ikan Bakar. Alhamdullilah, tak lama menunggu..Kami sampai sekitar 7.10pm..kalau gi sini on weekend, mau sejam menunggu makanan kalau waktu puncak. Makan kerapu masak 3 rasa, udang goreng tepung, pari bakar, kailan ikan masin, nasi, air buah..Total damage hanya RM62. Bagi aku rasa makanan kat sini lebih fresh, dan slightly cheaper dari Bagan Lalang. Surau & toilet nya pun selesa.

Sebelum menyantap seafood, sempat la tembak sunset kat Jeram ni  :)
Pacak kamera atas batu aja, tripod tertinggal !


Sekian..
Itulah kisah cuti Israk Mikraj kami..

63 comments:

  1. israk mikraj makcik?.......uruskan pengkebumian abang makcik..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takziah makcik dan al-fatihah buat arwah.

      Delete
  2. catik nyer gambar yg last tu...sgt cantik!

    ReplyDelete
  3. Sy pegi dah lama. Bulan 5 aritu sempena bday org tua. Pegi lak mlm minggu. Mmg cri nahas. Sejam lebih bru dpt. Rasa masakan pun, so-so even fresh seafood. Tp tak seriklah sbb murah. Cuma bkn dlm ms terdkt ni la.

    Pegi beach time pagi ke tengahari mmg cri nahas. Hahahahaha. Klu sy pun, tak tahan ooooo! Mst nak kene sewa resort gak. Hahahahahaha!

    ReplyDelete
  4. Gambar2 yang dirakam itu sangat cantik. :)

    Kakcik selalu tertanya2, bagaimana agaknya rasa mentarang tu ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak, sedap tau mkn mentarang.. nnt kita pegi..

      nak?

      Delete
  5. amboi tak sabar nak makan ye....terus cancel nak lawat sahabat ko kat atas tu ye wkakakakakkakakka
    wei mentarang tu ko brenti la tgk camner rupanya, kikikikikiki pastu ko beli, suh mommyZZ masak, sedap oooooooo
    tak jauh gak la dari umah ko kan....kira2 tambah sejam lagi la dari umah aku nak ke sana kan.....bleh test pi nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk la plak soklan ko kan:
      wei, tu daun pisang ori, semua makan kat daun pisang walau pe pun ko order, lepas abis, dia masuk tong sampah terus.....basically kedai ni sangat bersih ok! siap ada supervisor bagai monitor customer
      itu sotong goreng la....nampak cam keras dan liat, tapi hakikatnya sedap!
      blanje ko makan ke? bleh je....meh la ke bangi, tak reti2 lagi nak mai sini, balik nilai roger la, leh pi makan2 ngeteh2
      wei, pakwe aku mmg minat jersi ragbi sebab saiz dia besar2, kat pkns bangi ni ada satu kedai jual jersi ni ori lagi ok dari NZ....sebab dia minat rugby, dia pi NZ, tgk game tu kat sana, cari jersi2 dari sana.....pi la tgk, utk anak2 ko pun ada wei, aku tgk dah hari tu .... cun ok! tapi hampir 200 hengget la wakkakakakakkakaka utk baby new born pun ada wkakakakakkakakakakkakakak ada bran?

      Delete
  6. kakain lama tak pergi keteluk batik..dulu2 masa kakak ada kat Teluk Intan selalu jugak pergi mandi manda disana...
    cuaca panas kat pantai tu,mmg kakain tak tahan, rentung jd kulit ni...pas tu siap la mengelupas muka ni..padahal dah tepek mcm2 kat muka tu...

    ReplyDelete
  7. Wahida pun cerita pasal seafood kat Jeram tu hari ni.

    Dah lama tak gi Teluk batik walaupun selau gak balik Bota. Jarang sgt guna jalan dalam kerana bila lalu highway berdesup je sampai (almaklulah bini jadi driver mana boleh pandang kiri kanan).

    ReplyDelete
  8. Tak pernah sampai lg teluk batik...dh pernah sampai area sekinchan tu...doc..mentarang tu sejenis seafood yg sedap di bakar...

    ReplyDelete
  9. tak pernah sampai teluk batik lagi. kalau anak2 saya mmg suka dpt mandi manda laut camtu. dulu2 si kembar masa kecik mmg takut, dah besar ni bukan main syok. pantang sebut nak pergi jelah.

    ReplyDelete
  10. nasib x tayang makanan kat jeram tu kalau tak hari2 duk zikir kat hubby nak pi jeram :p keh keh keh

    ReplyDelete
  11. huih jauh sungguh g piknik ke teluk batik... kemi pun kalau dari kampung mmg pantai terdekat teluk batik... walaupun hampir 50km dari umah..

    ReplyDelete
  12. Jauh berjalan tu... pandangan pun luas tu..

    ReplyDelete
  13. assalam dokc..masa dok Tanjung Karang acik memang selalu ke telok batik..
    walau pun dok tanjung karang..tapi tak pernah beli buah2 ditepi jalan tu..he he..

    ReplyDelete
  14. liya pun tak pernah lagi rasa mentarang tu hihi... walhal selalu je lalu bila balik kg kat teluk intan tu hehehe

    ReplyDelete
  15. Mai la lajak ke penang..lg luas haa pntainya..teluk batik mcm crowded sket..:)

    Pelam harumanis tu dkt perlis senditi pon dorang jual yg fake..inikn pula kt KL..mostly dorg cmpur dgn Thailand punya..:)

    ReplyDelete
  16. bla tgk sawah padi tu tetiba tingat drama nur kasih ehehehhee

    ReplyDelete
  17. itu kampung saya, hehe. tetiap minggu di sana, awat tak bgtau Doc...

    kalo nak makan mangga fresh pun, atau jagung, selalu jugak pergi sekinchan. terkenal dengan ikan-ikan yg murah dan segar. sama fresh dengan pasir penambang atau bagan-bagan lain. Kebanyakan sekarang musim menuai padi, kalo di tg.karang memang dah banyak orang tuai @ bakar bendang dah.

    mentarang tu ntah macamana rasanya pun tak tahu. tak pernah makan. hahahaha.
    takyah panjat bukit kalo nak tengok monyet, duduk je kat masjid tu gerenti ada yg lalu.

    sekarang makanan kat aroma ikan bakar dah macam tak best dah (bagi sayalah). saya lebih prefer ke pantai jeram tu, walau hanya setakat nak makan kerang bakar je.

    ReplyDelete
  18. mentarang sedap doktor.
    Buat rebus gitu, cicah ngan air asam pun sedap. Atau pun buat sambal ngan rendang.Sedap sangat! hehehehehe

    ReplyDelete
  19. nok, ko dah sampai kampung aku nampaknya...awat tak try mentarang tu? dah sampai tu try la...

    Teluk Batik tu walau dekat dgn kampung aku, dah lama aku tak singgah sana...rindu pulak Teluk Batik tu...


    baru aku tau n3 ko sama dgn n3 aku...tu pun ada org bgtau...hahaha...

    ReplyDelete
  20. yelah pns terik mana lah hero tuh nk duk lama kt pasir main air tuh daddy oi... suke betul ngn pemandangan sekitar kg hj dorani n kuala selangor tuh, terutama yg ada sawah padi tuh, awal thn aritu masa kami ke sana baru tnm padi tuh, kalu dpt dtg time padi menguning mcm ni msti cantik

    ReplyDelete
  21. walaupun jarang jumpa, Bapak memang minat mentarang.

    mula2 kenal mentarang masa tengok Majalah Tiga pastu first time makan kat Kuala Perlis..

    ReplyDelete
  22. masa gi ke sg besar tahun lps mmg mata duk melilau tgk sawah je... ya la jarang-jarang dapat peluang tgk sawah terbentang luas , kat sini ada jga yang tanam padi tapi tak luas mana

    ReplyDelete
  23. Salam.
    Masa Farah sekolah kat sms kuala selangor, tak jln2 pun ke tpt2 lain Tapi merasalah juga jumpa monyet2 kat atas tu.Oh indahya alam..

    ReplyDelete
  24. uiiissshhhh sedapnya tgk jagung, jambu, mangga tu bagai....
    kalo i memang borong aaa hehehehehehe...
    cantiknya view sunset kat jeram tu...

    ReplyDelete
  25. salam doc ..kty kalu balik kg atau hantar anak yg 1st ke psis
    mesti lalu area tg karang ..

    selalu nmpk sign board homestay hj dorani ..ingat one day kena terai gak .

    ReplyDelete
  26. dasar blogger!!
    sanggup berhenti just nak ambik gambar!! hahahhaaa!!
    [ gua punnn ]

    sunset jeram adalah sangat wallahhhh !!!

    ReplyDelete
  27. Panas berdenting sah-sah dua-dua hero tu tak tahan..

    Mentarang dan pepahat selalu kakak perhati banyak di sana (baca dari blog kawan-kawanlah) tapi di JB macam tak pernah ada. Kakak ada tanya kat Danga Bay, Pontian dan Batu Pahat semua mereka pun tak tahu.

    ReplyDelete
  28. insya-Allah kalau tak ada aral kakak nak pergilah Ahad ini. Harap-harap bapak dan anak-anak tak ada call suruh dtg jenguk mereka.

    ReplyDelete
  29. seronok tu...ada makan-makan..ada pantai...

    ReplyDelete
  30. sama lak tempat makan kali ni dengan wahida tu ye..dia pun buat post jeram nih..

    ReplyDelete
  31. aku suker pemandangan sepanjang perjalanan sungai besar tu noks. nak2 time senja... nikmat gitu...

    ReplyDelete
  32. Huih, rajin pi berkelah sampai ke Teluk Batik. Siap buat khemah tu, gigih, hehe.

    Cantik sungguh sunset kat Jeram tu.

    Tak pernah makan mentarang. Kot. Kecuali dia ada nama lain, nama versi utara, hehe.

    ReplyDelete
  33. kemain lawo lagi gambarnyer...suka gambar kat sawah tu...
    suka la tengok zayyan tu comey sungguh dier...kulit putih sangat tu yang merah kena terik matahari tu...

    ReplyDelete
  34. Salam...hehehe...penang tak cuti israk mikraj....huhuhu

    ReplyDelete
  35. makan kat Aroma tuh pada den mmg sedap,harga pun murah...

    fuh cantiklah hasil bidikan doc terutamanya gambar last tuh...:)

    ReplyDelete
  36. sempat juga g jalan2 yer hehehe pic2 menarik ni

    ReplyDelete
  37. Doc,
    kampung suami sebenarnya. di tanjung karang (belakang balai polis tg.karang/masjid tg.karang/hospital tg.karang) amboih trademark lengkap semuanya...

    kat situ umah mak mentua. umah kami di kuala selangor. umah atok (belah suami) di parit 2 (tg.karang), on the way ke sekinchan, yg ada sawah padi gak tu...

    kalo nak beli ikan segar, di pasar basah tg. karang pun ada, di pasir penambang (k.selangor ada), di pasar basah sekinchan pun ada...

    ya mari, mari, mari

    ReplyDelete
  38. Bestnye bercuti....rietta dh lamer xbercuti nie...hehhee...eeeh mentarang goreng tepung....sound yummy to me...sunset....bestnye...alamak padi....sangat cantek....hmmm....tripod....rietta pown selalu lupa....

    ReplyDelete
  39. Saya pun dah lama tak pi Jeram Aeroma Ikan Bakar ni.... kalau dulu sebulan 2 kali terjah sini... paling suka makan sotong goreng tepung

    ReplyDelete
  40. Seronok tengok percutian Doc.. Gambar2 pun sangat cantik.. Tak pernah sampai Teluk Batik dan makan mentarang.. Pernah tengok kt tv je- Masterchef Selebriti..

    ReplyDelete
  41. Tak pernah pergi Teluk Batik pun.
    Subhanallah, cantik pemandangan sawah padi tu, hijauuu jer,
    emm sawah padi pun Teena tak pernah masuk :(

    ReplyDelete
  42. jauh bercuti sampai ke Teluk batik.
    metarang masak tom yam best!

    ReplyDelete
  43. Cuti khamis lps di hukm lg..baru nak discharge keluar hospital....

    ReplyDelete
  44. Mentarang tu kalau kena masaknya memang lembut dan sedap. tapi hati-hati untuk penghidap darah tinggi, silap haribulan blood go upstairs!

    ReplyDelete
  45. suka sgt pic last tu :)
    lamaaa sgt x ke teluk batik

    ReplyDelete
  46. dari Jeram nak ke rumah ai dah tak jauh dah tu sebelum sampai Pekan Meru.. ;)

    ReplyDelete
  47. Teluk batik tu dah tak jauh dari Tlk Intan,kampung teman :)

    ReplyDelete
  48. Aroma ikan bakar!!! tempat feberet saya tu~ kalo nak kenduri seafood ke sini lah kami.. walaupon agak jauh dari shah alam.. gigih jugak terjah ke sini.. paling best ade tempat makan yang dekat dgn pantai.. anak2 main pasir.. mama papa layan makan.. ahaks~

    ReplyDelete
  49. tak jauh pun perjalanan doc tapi anak2 tetap seronokkan..view sunset tu cantik..

    ReplyDelete
  50. terbaik dari doc.... mana gambar mandi mandanyer... ker akak dah ketinggalan entryni...
    memang jalan ni best sesangat... boleh santai2 gitu..

    ReplyDelete
  51. kulit Zayyan kan putih, harus lah dah mcm udang kena bako hehe
    perggh kuala selangor mmg tempat yang best lagi rare.. susah nak dpt kat KL..
    especially seafood dia duduk plak kat pondok tu.. mmg terbaekkk
    tapi pondok tu ada charge.. mahalll hehe

    ReplyDelete
  52. lama tak pergi teluk batik..mmg lagi bersih dr PD. walaupun say org PD terpaksa puji tenat lain sebab perkara benar heheheh.... gambar sunset mmg terbeak... cantik sangat2... mentarang ni siput buluh org kata kalau tak silap

    ReplyDelete
  53. saya penah citer pasai mentarang neh..

    http://whatshewannatalk.blogspot.com/2012/12/mentarang.html

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum..

    Oyeah..my hometown.

    ReplyDelete
  55. Salam..Nak tanye ni Dekat teluk batik boleh pasang khemah ke? ?

    ReplyDelete
  56. Salam..Nak tanye ni Dekat teluk batik boleh pasang khemah ke? ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...