Friday, May 10, 2013

Newborn in the house

Malam tadi buat lawatan ke rumah jiran, melawat baby baru..baru 4 hari usianya..
Lawatan  silaturrahim sekali dengan lawatan tolong check kan tali pusatnya..
Tali pusat berdarah sikit...

Keadaan tali pusat tu hanging sikit, bleeding sikit..it's common..Nothing to worry...Buat simple normal saline dressing, dan advised parents nya supaya dressing selalu to prevent infection.

Baby girl, lahir dengan berat 3.5kg. Alhamdullillah sihat, tiada komplikasi..cuma mild jaundice ( physiological jaundice) yang akan clear off dengan perbanyakkan breastfeeding. 

Zayyan with the baby. Dia macam terpegun tengok newborn. Tenung aja. Hahaha..macam manalah nanti reaksi dia bila adik dia keluar nanti bulan July ni...Oh ya, jiran aku ni, sekarang dah ada 3 anak perempuan...Masa pregnant kan baby ni, si suami mmg harapkan baby boy. Tapi rezeki Allah, tetap baby girl. Terbalik dengan aku pulak...Insya Allah bulan 7 ni cukup 3 boy..haha..

Dulu aku ada tulis pasal tali pusat newborn ni..
Kepada yang nak baca/buat rujukan, boleh ke SINI

53 comments:

  1. huh..terkejut ingatkan MummyZZ dah bersalin...comel baby tu

    ReplyDelete
  2. wah..boleh berbesan gitu..kihkihkih..

    ReplyDelete
  3. Ingatkan baby sendiri tadi...
    Comey baby tu...geram tengoknya...

    ReplyDelete
  4. ada girl ramai , seronok .......

    ReplyDelete
  5. akak dulu2 cukup takut,seriau nak tkuar pampers..nak cuci pusat bayi..takut 'tertarik'..takut menyakitkan bayi...

    ReplyDelete
  6. Kalau bab bleeding ni, seriau je rasa.
    Untungla berjiran dgn doktor.. :)

    ReplyDelete
  7. tahniah buat jiran tu.. comel tembam dia.. ;)
    moga dia sentiasa sihat hendakNYA..

    untung dapat jiran sebelah doctor.. ;)

    ReplyDelete
  8. terkejutttt.. ingatkan mummyZZ dah bersalin dah~
    heheheehhe. comelnye bb..geram nak teom2 pipi.

    ReplyDelete
  9. comelnya baby dia.

    Daddy dapat Boboiboy kuasa 3....

    zayyan tu comel macam muka girl tau

    ReplyDelete
  10. Baru nak ucap tahniah.
    Rupa2nya buat housecall...

    ReplyDelete
  11. betul betul surprising me..
    ingat dah kuar baby.. kata bulan july.. ehehe.. siap nak masak ayam kirap berempah dlm periuk nasi gitu kan.. comel tul baby ni.. :) boolat.. bape kilo?
    nanti dah jadi 3 hero.. ape pun takpe.. amanah allah semuanya.. tak kesah laki pompuan..

    ReplyDelete
  12. alolololo comelnya baby!!

    sy jugak mengharapkan bby boy kalo Allah izinkan :)

    ReplyDelete
  13. Negok baby rasa nak pragnant laju2...eheeee...

    Zayyan mesti jeles gila dengan adik nanti coz asik berkepit ngan mak je ganti tenpat dia.

    ReplyDelete
  14. Ingatkan mommy zz dah bersalin,rupa bb jiran,comelnya bb girl nie,
    oklah tu jiran 3 girl doc 3 boy.....

    ReplyDelete
  15. nanti nk gi lwt newborn baby girl jugk... cucu mak dan abah yang ke 18

    ReplyDelete
  16. wahh doc collect boboy la ye...takpe leh cuba lg nnti..hihihi...muda lagi kann...ahaks :p

    ReplyDelete
  17. dah ditakdirkan besan sebelah rumah je..hehehehe...

    masa anak pertama dulu tanggal tali pusat, terkejut gak..takut kot2 sakit ke ape ke..siap telefon doktor lagi tu..

    ReplyDelete
  18. Rindu bau baby newborn..cane tu?

    ReplyDelete
  19. betullah ingatkan wifey dah bersalin..

    ReplyDelete
  20. ehem...boleh jd bakal menantu tu doc hehehehe *gurau*

    ReplyDelete
  21. july...dah tak lama dah nak sambut orang baru.. :-)

    ReplyDelete
  22. ololo cutenyer baby...
    ingatkan zayyan dah dapat adik tadi...

    ReplyDelete
  23. comelnya baby tu..

    untungla berjiran ngan doktor. doktor duk mana ea? nak berjiran gak lah.hahahahaha

    ReplyDelete
  24. hihi..amboi saper yg terlebih xcited tu..
    baby ni memang buat kita cair kann..

    ReplyDelete
  25. Heee... comelnya baby. Zayyan tunggu tak lama lagi ada sendiri punya tau:)
    Kakak 3-3 perempuan, abang kakak 3-3 lelaki nak buat macam mana..

    ReplyDelete
  26. syukur je ahh ada baby.. salam jumaat abg doc tuu..,ehHHee

    ReplyDelete
  27. berbesan sebelah rumah je lah hehehehehe...

    ReplyDelete
  28. At least bila adik dah ada, Zayyan tak terperanjat sangat kot. Bestnyerrrr dapat baby baru.

    ReplyDelete
  29. Aish ingat abdul3 dah kuar......2in1...lawat jiran n rawat patient

    ReplyDelete
  30. baca tajuk dah teruja ingatkan mummy dah give birth

    ReplyDelete
  31. Bulan 7? Cptnya ms berlalu doc.

    Comel tgk si ziyyad ni. Petit!

    ReplyDelete
  32. Comelll...x sabar nk tgok dy membesar
    Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too :)

    insanbiasabiasa.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. Di sini ada 2 lelaki & nak masuk 3, di sana 3 perempuan, cantik dah boleh berbesan, heheee!
    Comei sungguh la baby tu, rasa nak geget pipi dia tu :D

    ReplyDelete
  34. comel baby ni! zayyan yg putih melepak! biasala tu..baru 3 boys..akak ada 4 girls..1 je boy.

    ReplyDelete
  35. bestnya ada jiran doktor :) hehehe. saya ni x tahu laa rezeki ketiga ni mcm mana. kalau perempuan jugak,s aya redha jer.

    ReplyDelete
  36. wahhh bagus nyer kalo berjiran dgn doktor nie...hehehee...err...berbesan terus lah! :D

    ReplyDelete
  37. kalau besan ni ok gak.. senang kenduri.. satu kemah ja... jimat... hehehe....

    ReplyDelete
  38. haha mati2 ingat mommy dh deliver..comel gile baby ni.montel..
    eh mana tau dah besar karang tah2 ada yang sangkut hehe berbesan la gamaknya

    ReplyDelete
  39. psstt: Char Kuey Teow tu kat area Bukit Kapar, Meru Klang.. ;)

    ReplyDelete
  40. mule2 td ingatkan mummy zz dh bersalin tau tp kire2 rasanyer lum ckp, rupenyer bby jiran... msti zayyad geram je nengok bby tuh... siap lah adik dia nnti...

    ReplyDelete
  41. Zayyan mmg comey ar..n bb tu pon comey..:)

    ReplyDelete
  42. Baca tajuk berita tu mcm mommy zz yang bersalin..takpe doc..nnti babygirl tu besar bolehlah suruh zayyan tackle...hi..hi..sebelah rumah jerk.....jimat blanja...macaaaam nekcik!!!!

    ReplyDelete
  43. Ingat wife doc dah deliver...tekejuz gak sbb mcm eh cepat plak heheheheh....rupenye anak jiran....kemain zayyan dok tepi bb...mcm dayyan die jenis geram laju jek nak usik picit bb...zayyan mcm baik ni, sure x kaco bb nanti....

    ReplyDelete
  44. Sama mcm akaklah 3 perempuan sorang lelaki yg no 5 ni tak intai lg(",)

    ReplyDelete
  45. comelnya... ingatkan baby Doc tadi

    ReplyDelete
  46. kalau laa sy ade jiran yg jugak dokter...bestnyaaa...hihihi....3heroes same cam kita laa...tp rasanya nk tutup kedai laa doc....tak daya dah nak ngandung lg....kikiki

    ReplyDelete
  47. comelll.. terkejut jg ingatkan MummyZZ yang dah bersalin dapat baby girl ;P

    ReplyDelete
  48. Newborn...sukanye....comei...almak seksi plak..nape xcencored? Hehehe....

    ReplyDelete
  49. Rutin dr bila dimana2. Sure kena refer selalu.

    ReplyDelete
  50. bleeding? uikkkk kenapa tu? mujur le masa jaa anak jaa kekecik dulu cpt jer tercabut dia punya tali pusat... kejap jer kering.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...