Thursday, May 2, 2013

Daddy Day Out: Masjid Negara & Tugu Negara

Cuti Hari Buruh 1 May 2013..
Apa anda buat?
Aku?

I called it Daddy Day Out..
With my bujang..
Afterall, daddy nya sendiri jarang jarang menjelajah KL..
Tunggu ya akak dr singa..gue kasi habis teroka KL lepas ni..haha..

Masjid Negara, Tugu Negara, Planetarium Negara( tak masuk tapi), Bukit Aman, Dataran Merdeka, KL City Gallery, Istana Negara ...semua kami terjah semalam...Tak cukup lagi sebenarnya..banyak lagi attraction yang ada ' negara' dibelakangnya kami tak terjah...nanti lah ..lepas PRU nanti...:)

1st place..
Masjid Negara...

Hey, aku baru tahu Masjid Negara ni dah di wariskan sebagai Warisan Kebangsaan !

Punyalah ramai pelancong China & Jepun kat Masjid Negara...Sekali imbas, teringat cerita Star Wars: The Phantom Menace bila tengok mereka kena pakai jubah ni..hahaha...amoi Jepun tu tak habis habis camwhore..haha

In front of Makam Pahlawan. Just curious ( no political agenda ya)...kot kot la Anwar Ibrahim berjaya jadi PM lepas PRU 13 ni, dan beliau lepas tu meninggal..Adakah beliau akan dikembumikan di Makam Pahlawan? Wallahualam...:) Senarai Pahlawan Negara Di Kembumikan Di Makam Pahlawan

Best nya Masjid Negara ni ialah background dia, kan?  Dari kiri, Dayabumi...Menara KL..Menara Maybank.

Bumbung biru Masjid Negara, di inspirasi kan dari bukaan payung, dengan bentuk bintang 18 bucu, bewarna biru. Ianya dipadankan dengan konsep payung Di Raja. ( sumber ). Dari aku kecil aku kagum dengan bumbung Masjid Negara ni, sebab Masjid Negara takde kubah..yang mana tipikal kita lihat senibina masjid, berkubah.


Setelah habis ronda Masjid Negara..
Kita terjah Tugu Negara..
Oh ya, ni adalah 1st time aku sendiri ke sini...:)
Tabik hormat kepada perwira perwira negara yang terkorban mempertahankan negara.

aku harap anak anak aku akan baca sejarah, faham sejarah negara, dan mengenang pengorbanan mereka yang terdahulu. Walaupun aku asyik sibuk nak migrate ostolia, tapi deep inside, aku tetap sayangkan negara ini...:)

Panorama Kuala Lumpur dari sini pun tak kurang cantiknya...Wondering kalau menembak sunset/sunrise kat sini...macam mana rupanya..

Tugu nya. Oh ya, pelancong asing adalah amat amat ramai. Memang impossible nak suruh Ziyyad posing sorang sorang aja depan tugu ni. :)

Di bucu bawah sebelah kiri & kanan Tugu Negara ini, tercatat nama Felix De Weldon ( yang di eja dalam jawi tu macam bunyi Wildan, nama tak jadi aku nak beri kat anak aku ..haha). Hasil carian google, Felix De Weldon ialah Austrian born American sculptor yang telah mengukir Tugu Negara ini. Rupa rupanya banyak hasil tangan beliau di Amerika, dan ada juga di UK & France. Tunku Abdul Rahman secara peribadi telah bertemu dengan beliau, dan meminta beliau mengukir Tugu Negara. Oh ya, beliau di anugerahkan Tan Sri selepas itu. ( sumber )

Sebab 1st time aku jejak kaki ke sini, ternganga jugaklah mulut aku tengok actual size patung patung ni. Besar gila beb. Tengok dalam gambar macam kecik.. :)

Bersambung...

41 comments:

  1. hehehehehe sonok aih jenjalan.

    lama tak pi tugu negara.. masjid negara baru ja pi. hehehehe

    hensem sungguh anak teruna nie.. auntie eka nak cop wat nantu la..hahahaha

    ReplyDelete
  2. saya pun tak pernah pi lagi walau dah banyak kali gi KL...kena pi juga satu hari nanti huhu

    ReplyDelete
  3. awesome agenda jalan2 redah kl ni...

    awat lah tak tolong amoi jepun.. kesian dok posing sensorang pukul gambar sendiri2.. ada ramai tourist non muslim yg kata rasa seronok pakai jubah dalam mesjid.. moga diberi hidayah mereka ni nanti..

    ReplyDelete
  4. Masa kerja di pejabat lama, acap kali kakcik melalui tempat terletaknya tugu negara...

    ReplyDelete
  5. wahhh very the historical..
    lagi2 si comel bujang tu hehehe.. enjoy je tengok muka dia

    Lepas tu boleh ke Zoo Negara, Musium Negara pulak okeh :)

    ReplyDelete
  6. tugu negara..blm penah sampai.

    masjid negara dah sampai, tapi tak tau pulak dh jd warisan negara.

    ReplyDelete
  7. kemain ziyyad bergaya..

    duk sejengkal dari kl je padahal..tapi tak berapa nak sanggup meredah jem.. hahaha..

    ReplyDelete
  8. pandai anak bujang tu bila di depan camera.. comel pulak tu...
    hmmmm sonok betul bawa dia jalan2 kan.. mesti ada blanje makan aiskrim skali.. :)
    sbb jalan2 camni best juga bila sambil layan aiskrim tengah2 dahaga tu..

    ReplyDelete
  9. wahhh..
    wa tabik..
    7 tempat lu terjah semalam!!
    kalah wa..
    kalau wa.. tujuh ahad baru wa boleh kaver tu!

    mari kakak kawasan nak beritau..
    sunrise dan sunset boleh kedua nya dari tugu negara tu..
    kena pandai cari angle

    apa lu buat kat bukit aman!!?


    [ wa tarik balik kata-kata wa ' lu manjaaang tak pernah pergi' ]
    hahhahaaaaaaaa

    ReplyDelete
  10. wah..saya tak pernah sampai lagik tengok Tugu Negara..

    ReplyDelete
  11. oh doktorrr....anak kamu sgt sgt sgt hensemmmm :)

    ReplyDelete
  12. zayyan tak bawak ke doc.ziyyad sejak dah sekolah kalau bergambar pandai dah dia senyum lawo je dia

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum,
    Fuyoooooooo sakan modelnya bergaya!

    ReplyDelete
  14. Saya pun nama je duduk pinggir KL dan bekerja di KL, tapi memang jarang la nak explore abis KL ni. Hehe

    ReplyDelete
  15. Biasalah ..... tempat yg jauh2 kita dah sampai tapi tempat menarik yg dekat dgn kita tak pergi lagi .... huhu

    ReplyDelete
  16. Saya pon tak pernah terjah segala yg ada "negara" di belakangnya tu...... :D

    ReplyDelete
  17. DZ.. saya pon tak pernah sampai ke 2 2 tepat di atas~ sadiskan!
    InsyaAllah~ ade rezeki aku di terjah jugak~

    ReplyDelete
  18. hari ibu,hari bapa,hari polis,hari jururawat..hari surirumah takde pun...Jib tak adil..:(

    ReplyDelete
  19. tugu negara ni sampai sekarang orang datang tengok..kan..

    ReplyDelete
  20. Kakak pergi dulu zaman masih belajar sampai sekarang tak pernah jejak lagi. Anak-anak pergi dgn cikgu mereka aje.
    Tengok Ziyyad bukan main ceria...

    ReplyDelete
  21. untok memperingati pahlawan2 kita yang gugor...

    jangan tetiba ada tahun 2013 - 2015 terukir sama.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  22. Amboi kelaz gitu rambut anak teruna kecik tu haa, dia buat sendiri ka atau Daddy dia yg sikatkan macam tu? Kihkih!

    ReplyDelete
  23. wah bestnyer... paling x tahan model nyer tu hehehehe

    ReplyDelete
  24. Haih!! Menarik gak ni jln2 KL mcm ni sbb sy pun tak pls g tugu negara ngan masjid negara tu. Huh!!

    Mcm sweet lak daddy jln2 dgn anak bujangnye. Heeeeeeee~ Ziyyad tak lasak n baik. Senang je nak bwk ke mana...

    =D

    ReplyDelete
  25. dua tempat yang almost 2 decades akak tak pegi lagi. huu..huu.

    ReplyDelete
  26. sedang giat gedik manja kat en. suami mintak temankan ke tugu negara tu.. alasan bawak anak2 walhal sendiri pun tak pernah sampai sedekat itu..

    ReplyDelete
  27. Comel je model of the day tu!

    ReplyDelete
  28. ish ish hero hensem dengan 'peace'nya tu...:)) last sampai tugu negara...masa lawatan skolah....

    ReplyDelete
  29. pandai anak bujang doc bergaya...;)

    Satu hari den pun nak terjah lah tempat2 menarik tuh , padahal bukan jauh mana pun...hehe

    ReplyDelete
  30. Sejak saya jadi penghuni Kuala Lumpur... baru sekali saya sampai TUGU Negara....

    Dannnn....... saya sangat suka dengan model cilik tu.... cute

    ReplyDelete
  31. aku tengok bangunan dayabumi tu, teringat zaman persekolahan tahap rendah..kalau sekolah buat rombongan, lawatan ke dayabumi tu mesti ada dalam agenda..hehehe..

    ReplyDelete
  32. gambar cantik tambah pulak model tu ensem lerrr..

    ReplyDelete
  33. owhhh ye ker. pelancong luar yg tk menutup aurat akan dipakaikan jubah ala-ala star wars tu ke? cantik gak...

    ziyyad berjiwa patriotik segak di tugu negara

    ReplyDelete
  34. hehe mama pun suka ronda2 tgk tpt yg ada sejarah atau lama.

    ReplyDelete
  35. ahhaaa... sudah sampai... ade jugak tempat Daddy ZZ pegi... saya tak pegi lg..!!

    ReplyDelete
  36. lawa lah awekz cino tu.....ado no tepon dio tak...?/ ahakz...ahakz

    ReplyDelete
  37. Ziyyad makin beso makin rupa daddynya..seronok jalan berdua saje ye..btw zayyan nape x ikot?

    ReplyDelete
  38. kita pun lom pernah sampai situ. alooo hensemnya model , pinjam sat buat menantu :) hehehe

    ReplyDelete
  39. masjid negara pernah pergi, tugu negara belum lagi.

    :D

    ReplyDelete
  40. Best kan...best kan...? Ha...tu laaa! Hehehehehehe. Kenapalah Ziyyad sangat super handsome kat entry nie? Ish..ish..ish...

    ReplyDelete
  41. impian akak jugani doktor.. nak round sampai khatam di sini...
    moga tercapailer hendaknyer.. suka sangat dan anakpun suka..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...