Tuesday, May 7, 2013

Daddy Day Out: Dataran Merdeka, KL City Gallery & Istana Negara

Tutup buku cerita PRU 13.  :)
Sambung kisah Daddy Day Out masa cuti Labour Day lepas..

Selepas ke Tugu Negara..
Pergi pulak ke Dataran Merdeka..

Teringin juga nak alami pengalaman bersesak sesak kat sini menjelang 12am, 31 Ogos...Mungkin la bila hero hero dah besar sikit...Kalau tak, memang aku & wife tak suka bersesak sesak..Layan bunga api kat TV lagi relax...hahaha...cuma kurang la feel nya, ye tak?

Kelab Di Raja Selangor, juga dikenali sebagai The Spotted Dog ( haha..aku baru tau lepas Google utk tulis entri ini). Kalau korang nak jadi member, Ordinary Membership disini ialah RM 12, 500 sahaja ya..:) .  Boleh ke laman web mereka utk keterangan lebih lanjut Royal Selangor Club. Aku rakyat marhein, join kelab gym biasa biasa aja la mampu...keh keh keh.

Nak datang sini malam malam lain kali, for night photography. Memang ramai member2 blogger yang ambik gambar lampu lip lap lip lap kat Bangunan Sultan Abdul Samad ni. Nampak tak Wisma Lee Rubber kat belakang tu? Dikatakan ia sebagai bangunan pejabat tertinggi di KL yang pertama setelah ia siap dibina pada tahun 1980. Ianya setinggi 29 tingkat.

Di samping Queen Victoria Fountain. Blogger Wak Gelas ada ambik gambar lampu lip lap lip lap kat sini, animated lagikkk  :)  Air pancut ni di import dari England okeh, dan dipasang siap di Tanah Melayu pada tahun 1897.

Ada mural yang dibuat menggunakan batu2 marmar kecil kat sini

Mural ke semua Perdana Menteri Malaysia


Berdekatan dengan Dataran Merdeka ni, ada  KL Gallery..
Tak pernah umur masuk galeri kat KL ni..:)
Hari pun dah makin panas( almost 12pm masa tu)..so masuk galeri mesti ada air-con  :)


Sekarang ni di KL City Gallery ada pameran " 360 degree view of Kuala Lumpur". Cun jugak la model2 bangunan tu, in full details.

masuk dalam galeri ni, tengok2 aja la...terlupa plak nak beli baju " I Love KL" 

Belakang Dataran Merdeka ni rupa rupanya ada perpustakaan kanak kanak...
Ooooo...aku baru tau....:)

Sebelum pergi lunch, aku rayau rayau pusing KL..
Maklumlah, aku kan kayu dengan jalan2 kat KL ni..
Sekali masuk Jalan Duta, nampak signboard Istana Negara...so, jom terjah!


Bergambar dengan pengawal berkuda & pengawal berdiri terpacak tegak adalah wajib kalau gi Istana Negara kan, so Ziyyad pun bergambar lah. Sayang, dulu masa kat Istana Negara lama tak terfikir nak ambik gambar macam ni.

Kebetulan masa kami datang, ada istiadat tukar jaga istana... :)

Sebenarnya, ada banyak lagi attractions kat KL yang kami tak sempat singgah hari tu..
Takpa, hujung minggu sentiasa ada..
Slow slow nanti kita khatam kan segala attractions yang ada 'negara' di belakang namanya  :)

45 comments:

  1. salam doc..dah lama kty tak pergi dataran merdeka..

    kalau doc tak buat entry ni.kty pun taktau ada library utk kanak2 kt area situ.

    ReplyDelete
  2. mengapa saya tak tahu pasal mural itu....??! ini memalukan ...

    saya harap nanti takkan ada di mural itu nanti gambar LKS atau LGE !!

    lip lap..? sonang jerrr...
    meh nanti hakak ajar ..
    cara senang..

    tengahari .. tukar Guard pukul berapa eh..?


    saya tabik spring sekali lagi..
    gigih..

    rumah biru lak lepas ni..
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar DSAI pun mungkin takde ... ngeeee

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Kalau LKS atau LGE kita simbah dgn cat kat mural tu la...

      Delete
  3. siap dgn fakta .
    kami gak dok melapuk kat ulu ni .. heheheheh

    ReplyDelete
  4. sungguh bermanfaat entryni... baguih... baguih.. dah amek gambar kat dataran tapi takler pulak amek gambar fountaintu... ada macam2 gak yerk.. harus pergi sekali lagi.. macam-macam ada rupanya...

    ReplyDelete
  5. double bonus kalau ke Istana Negara dapat lihat pegawai tukar shift

    ReplyDelete
  6. lama sungguh i tak jejak kaki ke dataran tu...
    sronok budak2 kalo ke situ...
    tempat lapang kan.... leh lari2...
    me oso never been to KL Gallery & the library....

    ReplyDelete
  7. banyak sungguh tempat yang boleh dilawati di sana ya...galeri KL tu nampak menarik la...

    ReplyDelete
  8. Very informative lah entry you babe.. hehe
    I feel like I baca blog you sambil belajar :p
    Kalau u nak lg feel kan, u naik lah bas hop on hop off for your next lawatan sambil belajar ok.. plus anak u pun akan enjoy dapat naik bas & jalan2 sekitar KL (just suggestion) :)

    ReplyDelete
  9. Alamak...x sempat terjah istana baru.

    ReplyDelete
  10. DZ lepak dataran medeka malam minggu, agenda anak muda zaman dolu (saya pernah buat...hahaaa...).

    ReplyDelete
  11. wei istana lama tu dah tak de pengawal bagai ke?
    nyesal tak posing ngan wat lawak bodo kat pengawal tuh kikikikikiki
    gambar2 cun!

    ReplyDelete
  12. Tu lah...negara kita ni byk bahan2 sejarah yg kita patut banggakan terutama bangunan2nya n pemimpin2 yg dulunya bertungkus lumus menjadikan dreams to reality!
    By the way...cute nya anak you! saya ni pantang tengok anak comel...rasa nk cubit n cium pipi nya!

    ReplyDelete
  13. Kakak tengok jugalah gambar yg menjadi kebanggaan negara yg dipaparkan tapi mata kakak lagi suka tengok modelnya yg comel pandai bergaya tu:)

    ReplyDelete
  14. nanti cita lagi tempat menarik kat kl..sy ni dok jauh dr kl.

    ReplyDelete
  15. kemain happy tengok ziyyad bergambar...cantik mural tu...tak pernah tengok lagi ni...

    ReplyDelete
  16. waa best,

    kite memang suka betul tempat2 gini.

    dating tempat2 gini.hikhikhik. best. Kami,kekadang kan, pegi zoo negara. Tengok binatang, jalan-jalan. Tengok harimau.. hahaha. ada kengkawan yang gelakkan kami. Tapi ape nak buat. Kami suka. Asyik pegi mall je, semak kepala. Pergi,kalau nak nyopping aje. kalau tak, baik pegi lake garden,tengok budak2 main, naik pedal boat.pusing tasik. best best

    ReplyDelete
  17. Weekend ni bolehlah ke Zoo Negara, Akuariam Negara, Stadium Negara, Balai Senilukis Negara, Bank Negara dan Arkib Negara

    ReplyDelete
  18. istana yg baru belum sggh lg tp yg lama da msk 2 x ;-)

    ReplyDelete
  19. aku pernah bersesak kat padang dataran tu masa zaman meredeke ke berapa entah. nasib baik tak terlepas tangan mak... giler ramai weh masa tu. park kete nun jauh kat chowkit. hahahaha...

    ReplyDelete
  20. Salam..

    best juga lepak2 kat dataran tu.. banyak benda yg akak tak tahu ada kat situ.. thanks for sharing ya.. ofis en.asben betul2 kat depan dataran.. nnt2 klu rajin akak nak ikut en.asben pergi kerja dan lepak kat dataran tu.. ohsem juga..

    ReplyDelete
  21. Suka tengok model kecik yg encem tu, ceria ja :D

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum DZ

    biru semua latar belakang gambar PM2 kita tu..

    ReplyDelete
  23. psstt: entry daddy day out ni boleh dijadikan sandaran untuk gedik manja kat en. suami agar bawak kami jenjalan hehehe..

    ReplyDelete
  24. Dah lama tak gi Dataran Merdeka. Cantik2 gambar ni.

    ReplyDelete
  25. bestnye DZ~
    rasa nak terjah jugak.
    banyak jugak tempat yg saya belom tejah rupernye~

    ReplyDelete
  26. bagus anak2 bawa anak2 pg tempat2 mcm ini !

    ReplyDelete
  27. Daddy's boy ensem laaaaaa hehehehe...bagus doc aktiviti gini....xdelaa asek2 bawak anak pi mall je kan (den laa tu hahahahah)....yg penting anak dpt timba ilmu sedikit sebanyak....aktiviti outing yg byk manfaat nye....

    ReplyDelete
  28. betul la DZ, cikda ni lom pernah bawak anak2 gi istana negara tu, dulu selalu la masuk istana atas urusan kerja. Abis kerja terus gi Ikan Bakar Bellamy.. sekarang dah tukar ye..

    ReplyDelete
  29. kalau kat London, istiadat tukar pengawal pun tak dilepaskan

    ReplyDelete
  30. hermmm.... lampu lip lap lip lap... selain kakak saya pon tau buat jugak... hahaahahaa...

    wahhh... x lama lg habis la round KL...!!

    ReplyDelete
  31. Entri penuh informasi.. Bagus Doc bawa anak2 jalan di tempat2 bersejarah dan menarik seperti ni..

    ReplyDelete
  32. onshemmmm
    semua best
    kalau ada rezeki nak bw umai.
    biar dia mengenali Malaysia dari tempat2 bsejarah..

    ReplyDelete
  33. wah! kagum mama. elok sgt bawa generasi pelapis tu!
    N3 ni menambah rasa sayang pd negara.
    Tabik!

    ReplyDelete
  34. seronok jugak kan pg jln2 sekitar bandar kl nih, kite selalu nengok pelancong2 je tp kite sendiri tak jelajah...

    ReplyDelete
  35. menarik tempat-tempat tu..tengok pic2 rasa nak pegi je sana..tapi kan model kecil tu lg menarik comel..:)

    ReplyDelete
  36. what a lovely entry, doc! thank you! and lovely photos too...
    anda telah menyemarakkan kembali semangat malaysia in me..hehe.
    ce cuba shoot bangunan sultan abdul samad tu di malam hari...mesti lagi10x ohsem!

    ReplyDelete
  37. hensemnya anak bujang ni
    putih melepak ;)

    ReplyDelete
  38. x pernah lg jln2 kat Dataran merdeka nie waktu siang.......

    ReplyDelete
  39. Memang elok bawak anak berjalan2 pusing kl, melawat tempat bersejarah masa diorang kecik lagi. dah besar nanti mesti tak heran dah.

    ReplyDelete
  40. yang paling menggoda adalah modelnya..lebih tengok model dari bangunan2 tu hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...