Tuesday, May 21, 2013

Cuti Sekolah Datang Lagi !

Cuti sekolah datang lagi ( baca ikut lagu ' tora datanggg lagi' )
Kawan sekolah aku tulis di FB pagi tadi, bila tiba cuti sekolah, ialah 'nervous moment'.

Kenapa nervous moment?
Sebab cuti sekolah = holiday = jalan jalan
Tu semua perlukan wang.
Menyediakan bajet untuk 'jalan jalan' ini, memang 'nervous moment'.
Aku setuju dengan kawan aku tu.  : )
Korang yang banyak duit, lain cerita.. :)

Jauh perjalanan, luas pemandangan. Umpama lembu yang meneropong tu, bila pergi holiday ke negara orang, kita buka pandangan. Kami suami isteri lebih utamakan percutian bersama sama dan makan makan, berbanding spend money buying gadgets. So benar, kami banyak habiskan wang berjalan jalan melancong. Maaf kerana kami tidak punya henfon berharga >RM1000 di rumah.  :). Dan kami bukan jenis kaki shopping.  :)

Berbual di FB, kawan lama aku lagi seorang menyampuk..
Dia berkata " ikutkan hati, holiday ialah masa untuk duduk bersantai santai di rumah..tengok TV..tido..Sebab dah penat kerja...dan wang pun jimat, tak keluar banyak."
Betul juga kata kawan aku tu.
Tapi ..
Boring sebenarnya..
Hidup hanya sekali..
Kenangan bawa anak2 masa kecik jalan jalan ni, hanya sekali je datang.
Gigih la aku cari duit, sediakan bajet..takpe..
Self reward juga tu..
Disamping eratkan hubungan dengan anak anak.

Duduk santai santai mengadap sawah teres dan gunung ganang, menghirup segelas air buah..test kopi luwak..haha...gelak tawa dengan anak isteri...hilang stress kan...hilang rasa penat sediakan bajet nak pergi bercuti  ;)

Dan kami cuba utilize masa sebelum anak anak kami masuk umur persekolahan...
Ziyyad boleh aja 'di cutikan' in case kami perlu long holiday seminggu dua.. just inform cikgu kat Genius Aulad dia tu (tapi tak la kami amalkan dia ponteng tadika, lagipun, bayar mahal mahal RM268 tu sebulan  :P  ) 
Sebab once anak anak dah mula bersekolah rendah..
Nak jalan jalan, kena tunggu cuti sekolah.

Bila cuti sekolah..
Semua hotel jadi mahal..
Semua pusat pelancongan padat sendat macam tin sardin..
Gi makan kat kedai nasi goreng RM4.00 jadi RM6.50..
Highway jadi jem..elok elok nak release tension bercuti..terus jadi stress sangkut jem  :)

Boleh aja nak elakkan pengalaman stress / sendat padat / hotel mahal / traffic jem tu..
Gi bercuti kat tempat yang takde cuti sekolah.
Makna nya..
Over the sea lah !
Duit lagi tu!!! 
Ha ha ha...









50 comments:

  1. aha, stress bagi yang nak bawak anak2 berjalan. tapi keriangan bagi mereka yang kerja pejabat. kurang traffic jam...

    ReplyDelete
  2. Nak bercuti ke mana tu? Saya kalau cuti si abang siap tanya ada nak pi mana2 tak? hehehe

    ReplyDelete
  3. betul sgt tu doc..sementara belum masuk skeolah rendah ni boleh laa nak cuti...tapi tu laa cuti pun kene tgk2 kan doc..kalo syg sebab bayar bulan2 mahal tuu ekekekeekke....ape2 pun mmg kene bawak gak budak2 ni pi somewhere sebab sian plak nanti balik sekolah kawan2 dok cite pi sane pi sini tapi anak kite dok umah heheheehe...lagi pun reward gak tuk kite n anak2 ...bak kate doc kan....lieya setuju bangat tuh!

    ReplyDelete
  4. berbeza pulak dgn perangai Nizam yg suka bw family berjalan time bukan peak season..
    kalau nak pegi time cuti skul pun dia akan plan & pastikan dia book hotel awal2 (normally beli kat groupon) hehe
    Planning & pitih (RM)harus lah seimbang hahaha

    ReplyDelete
  5. Tak sangka Doc n wife sama dengan saya dan hubby. Handphone murah jer kami beli, and kami bukan kaki shopping. Tapi, kalau nak pergi holiday, weekend biasa pun jadi.

    ReplyDelete
  6. betul2... bagi kami yg bajet2 nih cuti dlm melesia pun kire ok, maklum anak kecik lg tak pyh tunggu cuti sekolah... ikut cuti mak pak nyer je udah... insyallah duit lbh tingin gk cuti jauh2

    ReplyDelete
  7. Memberi pada keluarga dan dapat dinikmati bersama rasanya ada rasa kepuasan yang lebih berbanding kalau membeli sesuatu hanya utk kepuasan diri sendiri... Betul kalau nak cuti-cuti masa anak belum sekolah. Tadika tak apa kakak dulu pun macam tu masa anak tadika kadang kakak cutikan sampai 2 minggu pun ada..

    ReplyDelete
  8. assalam doc..dulu masa anak2 belum bersekolah..memang acik rajin bawak jalan2 tapi bila dah sekolah dan cuti sekolah yang ramai orang..setahun sekali tu pun susah....

    ReplyDelete
  9. anak tak sekolah syok lagi, bila2 masa jer boleh bercuti tapi hubby saya cutinya amat limited. sabtu kerja. nasibbb badan

    ReplyDelete
  10. masa anak anak masih kecik ni lah time nak berjalan sama sama.. bila dah besar panjang takder nya nak jalan n holiday dgn mak ayah. Itu pengalaman yg ija dgr dr kawan kawan yg dah ada anak besar. Memang penat n costly bila berjalan di cuti sekolah tp apalah sanagat kalau di kira dengan masa yg berkualiti bersama anak. Esok esok anak akan jadi macam kes yg tgh hangat diperkatakan sekarang... anak lebih kan pasangan dari mak ayah sendiri... apa yg kita buat sekarang ialah satu pelaburan yg kita tak nampak pulangannya sekarang tapi insyallah kebahagiaan yg menanti di hadapan. Tiada yang lebih membahagiakan bila disyanagi dan dihargai anak anak.

    ReplyDelete
  11. Masa kualiti bersama keluarga adalah sangat penting. I like. Tapi akak kalau nak jalan, memang takda pilihan, kena tunggu cuti sekolah jugak. Akak la yg takkan habeh2 pi sekolah sampai umoq 56 nanti, mahahaaahhh!

    ReplyDelete
  12. Sekarang daddy Ziyyad berada di mana?

    ReplyDelete
  13. Yeahh... Nak syiok jejalan tanpa kerisauan "penuh dan sesak", oversea adalah pilihannya..... Untuk org yg tak berkeluarga cam saya ni, cuti ke tak cuti sama je. Hehe. sedih tengok kolig g holiday bawak family, kita kena ganti dia punya keje. Huwaaa.....

    ReplyDelete
  14. walau ke mana pun destinasinya..tapi kalau dapat bersama keluarga mesti best kan..selamat bercuti utk doc sekeluarga..

    ReplyDelete
  15. Ulang ostolia berkali2 nak cut budget ulang Balilah ye doc.

    Akak setakat ni kalau sehari dua tu akak cutika je budak2...hehehee...

    ReplyDelete
  16. Yer..betul laa tuh...masa ini laah nak luangkan masa..bersama keluarga bila pergi bercuti2kan.. so kena laa kumpul duit.. baru best gi melancong.. :)

    ReplyDelete
  17. yeahhhhhhhhhhhh setuju sgt2 ..
    nak kuar berjalan kena ada budget juga
    x nak jadi macam kes2 yg pernah dgr ..
    huhuh
    insyaallah ada rezeki masing2 nak bawa anak family berjalan2 lepaskan tension ..
    makan2 .. enak nyeeee
    macam yg adik cakap tu lah ! ;)

    ReplyDelete
  18. Oh tidakk...x suka cuti sekolah...buat I pening mn nak bawak anak dara I tu...

    ReplyDelete
  19. kami kalau nak bercuti jenis bermalam, akan pergi seminggu sebelum cuti sekolah...
    ponteng je la si anak tu... lagi pun dah habis periksa.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum DZ

    masa anak2 kecil dulu....melancong tepi sea ajer

    ReplyDelete
  21. cuti sekolah zaman akak dulu2 bermakna duduk2 rumah,bantu keje mak buat keje umah...sekarang cuti sekolah bermakna jalan2 ..shopping..:)

    ReplyDelete
  22. Thn dpn saya mesti ada 'neves moment' ni :)

    ReplyDelete
  23. Kalau zaman saya dulu, mmg takde jenjalan pun cuti sekolah. 9 org...dok rumah gitu je lah.

    ReplyDelete
  24. sebab tu lah kami kat sini pergi cuti2 kat Thailand ja....hotel murah...makan sedap.tempat relax2 minda pun banyak & boleh drive sendiri.
    family akak pun sama jugak...duit habis utk jalan2 & isi perut.tak dak nak shopping2.

    ReplyDelete
  25. Salam.
    Wah bestnya over the sea!
    mama pun tertunggu2 cuti sekolah!

    ReplyDelete
  26. betul...bercuti dapat mengeratkan hub family and suami isteri =)

    ReplyDelete
  27. kalau di ikutkan cuti
    nak bangun lambat
    nak baring baring tengok tv
    nak mandi lambat lambat
    nak tido bangun makan tido
    hehehehe.....

    ReplyDelete
  28. Cuti sekolah = kuar $$$ hehehe

    P/s doc, kalu x keberatan, bleh sy minta email add.? Tqvm

    ReplyDelete
  29. ishkkkk CiM suka cuti sekolah kotttttt. jln tak jem laaa. gi keja dr skudai ke tampoi 10-15 min jer.

    owh yaaa ckp psal holiday ni, mmg kena btul2 buat kira, bak kata ayah CiM bukan berkira, tp kira2. kannnnn.....

    ReplyDelete
  30. selalunya bila cuti sekolah, kitaorg yg bekerja ni lega skit sebab pagi pagi jalan tak jem sangat. hehe

    ReplyDelete
  31. uikkk...kawe tak mampu der...over the sea.....ahakz

    ReplyDelete
  32. samalah buat masa anak belum bersekolah nih memang senang sikit nak berjalan, cuma buat maso nih den g holiday dalam malaysia jer dulu...huhu

    ReplyDelete
  33. over the sea... pergh... pening... pening...

    Saya ni surirumah... so saya yang selalu berjimat cermat... encik hubby ajak pi kuantan cuti sekolah ni (jenguk pengasuh anak2 dulu yg tak sihat) saya yang pening kira bajet... aduhhh...

    ReplyDelete
  34. Salam Daddy ziyyad...jommm we go holilay maa!!!!
    Betul tu doc...let them have sweetchildhood memories to remember when they are old....tu ler klau kira kira boleh bli kebun!!!

    ReplyDelete
  35. Skrg ku mampu holiday ke cameron jah.... asyik2 cameron. Ha3.

    ReplyDelete
  36. Betul tu.....gunakan masa ni sebelum ziyyad start skolah proper.
    nak jalan2 masa cuti skolah....haish blood boleh go upstairs dgn manusia & kerenah2 mereka (kita pun)

    ReplyDelete
  37. dulu2 kalau cuti sekolah kami tak pernah merasa pun nak ke mana2..so duduk je la kat umah main baling2 tin, baling selipar,main nyorok2, tengok tv, makan, tido..bila masuk sekolah mula pening kepala bila cikgu suh story kat depan kengkawan apa yang kita buat masa cuti sekolah..hurm...
    skang ni sebab sy masih berdua dengan suami senang la kalau nak ke mana2..cuma sediakan ongkosnya aja.nak over the sea tak mampu so over the bridge je la hehehe

    ReplyDelete
  38. tuler pasalkan... konon nak release tension jadi tension lebihkan...
    nak cuti kat luar Malaysia lak boleh tahan mahal lakkan...
    akak cutini balik kampungjer ... kasi sepupu berbaik2....

    ReplyDelete
  39. betul tu DZ, masa bersama keluarga lebih berharga dari membeli gadget2 tu.. cikda kalau cuti sekolah memang nervous campur xcited. masa pantang aisyah tahun lepas, puas dan sgt seronok berjalan lepas habis pantang + cuti sekolah - nervous bila tgk bil kredit kad >10k = intai bila next school holiday pulak.. yeayyy.... akekkekekeke..(maknanya duit boleh dicari, tapi moment bercuti bersama anak2 n suami tu akan terpahat sepanjang hayat..)

    ReplyDelete
  40. cuti sekolah masa yang ditunggu oleh anak-anak sebenarnyer...dia nengok tv ajak mak ayah jejalan tak kisah janji duk hotel katernyer...
    betultu bila msm cuti sekolah segalanyer mahal2...tapi sekali sekala boleh lakan...

    ReplyDelete
  41. adeh..in fact, mana2 pun nak pi bercuti kena keluarkan duit. cuma kalau nak cuti yang berkualiti, yes, oversea. tak pikir sesak, jem, segala. and another option....baaaaaaalik kampung....:-)

    yang tak terlibat dengan cuti sekolah ni pun gatal kaki tangan nak gi bercuti..ate camne nye tu...hehehe.

    ReplyDelete
  42. dee tak suka habiskan duit beli gadget, handbag segala..tapi tulah..habiskan duit travel..sementara masih sihat, sementara ada masa, esok lusa tak tahu..bumi tuhan ni luas, teroka dan dapat pengalaman baru..seronok..tak mampu overseas, dalam negeri pun boleh..

    ada peluang bawa anak2, takde kalu sendirian dgn teman2 pun ok aje..yg penting partner memahami :)

    ReplyDelete
  43. Nak gi over the sea nak kena buat passport lagi. Duit juga tu ..... huhu

    ReplyDelete
  44. betul noks, aku lg rela simpan duit p bercuti dari shopping yg bukan²

    ReplyDelete
  45. yes, bajet harus sediakan dahulu bila nak berholiday....
    memang seronok holiday ni kan....
    tak kisah mana arah tujuan....
    the quality spend time tu yg best!

    ReplyDelete
  46. memang nerveous setiap kali cuti sekolah
    dulu masa ada maid, cuti sekolah aku paling seronok sebab tak perlu bangun awal siapkan anak2, aku leh bangun lewat sket
    skang ni, sejak tak de maid, tak de apa perubahan, cuma aku tak perlu teruk menyental baju sekolah anak aku tuh yang rupa kalah belacan
    kalau cuti tak kemana2, pernah sekali anak aku yang sulong kata "kita tak pi mana pun cuti sekolah, kawan kakak kan mama dia pi ...... buat ......"
    sentap ok!
    jawapan aku senang aje "memang kita tak pi mana2, tapi mama ngan papa selalu bawak kakak dan adik2 jalan2 tak kira masa, kadang2 tak cuti sekolah pun kita pi holiday kan, kawan kakak ada buat cam tu????????" sambil dia geleng
    aku tambah lagi "cuti tak semestinya kena duduk hotel, pi jauh2, kalau kita pi alamanda, mama bawak pi cycle kat mana2 pun dah kira jalan, tgk wayang, makan2 pun dah kira jalan, kita kena selalu bersyukur......simpan duit, kalau dah cukup kita jalan jauh2 baru puas kan!"
    sampai skang dia tak pernah tanya lagi soklan sama.....selepas lama tak bawak derang bercuti luar KL, cuti sekolah kali ni aku dah book 3 hari 2 malam pi gambang water park....hehehehehhee.....meloncat bila dia nampak reservation aku!
    its actually how to explain and how to make them understand...selamat mencuba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoi sakit perut baca komen ko kat blog aku.....damn!
      wakkakakakakkakakakkakakaka
      bangi lama tu betul2 kat belakang area umah aku, ala2 pekan kampung la, bangi baru tu bandar baru bangi la wkakakakakkakakakakkakaka
      adehhhhh actually karangan ni dia buat pastu dia sorok kat rak buku dia....aku kan suka selongkar barang dia time dia tido, tu yang aku jumpa tuh.....not bad la karangan dia walau ada grammer here and there ye
      gelak ajelah wkakakakkakaa

      Delete
  47. kty pun pasal gadget ni kurang..tak mampu pun ya..pikirkan kepada benda yg lebih penting
    tapi g melancong okeh..walaupun takde uwang..kty cuba juga cari percutian ikut budget kty mampu..janji anak2 happy ,sambil tu masa tu lah kita nak happykan hati memasing.

    ReplyDelete
  48. cari paling selamat , bawa anak2 balik kg bila cuti sekolah hehehe

    ReplyDelete
  49. seronoknya bercuti..... klu ada budget lebih munna mmg suka bercuti dan melancong....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...