Wednesday, April 24, 2013

Tommee Tippee


Dah mula membeli sedikit demi sedikit keperluan newborn.
Benda benda tentang newborn ni, semuanya comel kan..
Kami yang expecting anak ketiga ni pun, tetap rambang mata masa gi Mothercare hari ahad lepas..
So bayangkan tahap excited bagi yang pertama kali bergelar ibu/bapa..contohnya dalam masa terdekat ni, blogger Munn  :)

Yang ketiga ini pun boy.
Memang susah nak cari baju seluar yang fancy/unique/cantik  untuk boy kalau gi general store kat Malaysia ni. Yang melambaknya baju2 cantik untuk girl  :P   .  Tu pasal kena masuk kedai macam Mothercare, tak pun gi shopping kat Metrojaya or Isetan...Kat kedai kedai macam ni lah ada variety baju2 untuk boy.

Persediaan newborn kali ni berbeza sikit berbanding dua orang abangnya sebelum ni..
Sebab newborn kali ni, unfortunately tak boleh breast feeding.
Tak boleh diberi susu ibu sebab mommy nya kena makan ubat thyroid.
Sedih memang sedih, tapi Allah itu Maha Mengetahui apa yang terbaik, kan?
Dan Allah itu Maha Adil, dah di anugerahkan peluang buat mommy untuk b/feed kedua dua abangnya sebelum ini, genap 2 tahun menyusu badan.
Jadinya, persediaan kali ini banyak memborong set botol susu newborn.

Kepada yang tiada kekangan kesihatan..
Breastfeed lah baby anda..
Jangan terlampau manja menjadikan kesibukan kerja sebagai alasan..
Menjadikan 'tiada susu' sebagai alasan..
Hendak seribu daya..
Tak mahu seribu dalih..

59 comments:

  1. ' closer to nature'

    sebab bentuk dia...?

    ReplyDelete
  2. nampak barang baby buatkan kita rambang mata
    terlampau cute kot..
    sy tgh menunggu peluang ini ...

    ReplyDelete
  3. Seronoknya.. beli2 barang baby ni....macam terbau2 baby..

    Sedih dengaq tak boleh bf.... tapi betul la.. Allah maha mengetahui..

    ReplyDelete
  4. salam daddy,

    dah berapa bulan dah? biasa doktor ni kira by minggu kan.. :)
    cikda tahun lepas bersalin masa 37 minggu pasal ada darah tinggi..em umur pun dah lanjutkan..

    biasalah daddy.. nak terima org baru memang excited.. silap2 bajet larii.. huwaa...

    ReplyDelete
  5. betul tu...kita sebagai ibu yg sihat tubuh bdn kena usaha lebih sikit nak nyusukan anak kiter...Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi kitakan...

    saya ikut idola saya mak n kakak memang dialah yang beri semangat nak menyusukan anak...


    ReplyDelete
  6. Allah itu Maha Mengetahui..
    Mommy ZZ kena kuatkan semangat.. ;)

    ReplyDelete
  7. eh mun dah nak bersalin eh?wakaka poyo!
    sy plak sibuk membelek2 hamper nak bagi untuk baby mun, adik ipar,kakak ipar,biras..aiyoo dorang ni berjanji la pregnant n bersalin tahun yg sama

    ReplyDelete
  8. betul tu nok...kalau shopping baju bb girl mmg best kan...mcm2 design ada...gerammm je tgk...

    harap2 kita satu hari nnt ada peluang miliki baby girl...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku & wife dah takde peluang lagi nok...ni Caesarean kali ke tiga, tutup kilang! kau boleh cuba berusaha!!! :P

      Delete
  9. baju girl baaaaanyak pilihan, baju boy siiiikit sangat..

    ReplyDelete
  10. Nk pilih baju chantek bukan je susah utk baby boy..bapak boy pun susah nk dpt baju yg lawo2.... :D

    ReplyDelete
  11. ambooiiii perli ka? kehkehkeh :D

    baju baby boy mmg pyh nak carik..tu pasal la bila nmpk romper arsenal hari tu my hb menggedik suh beli.baju baby girl jgk yg byk bkenan..tp kutahan jebatttt :p

    sy simpati dgn k.fiza.tau mesti sedih sgt.ntah2 nasib sy pun cenggitu nnti.tp buat masa skrg, selagi belum confirm (mkn ubat @ treatment) sy nekad mmg nk bf..lain2 sy bserah pd Allah SWT... :)

    ReplyDelete
  12. Dah tak ada rezeki kalau dak mau jugak rambang mata ni.

    Masa tau kata mengandung dulu laju2 dok search pump susu terbaik, kononnya dpt gak le merasa jadi modern mum tp tak ada rezeki jugak nampak gayanya.

    ReplyDelete
  13. setiap kejadian tu ada hikmahNya tu, insya Allah....
    iyelah baju girls yang banyak choices kan....

    ReplyDelete
  14. byknye brg...xsabar nak tgk bby nnti...

    ReplyDelete
  15. Betul tu, at least dah berpeluang b/feed utk baby terdahulu.

    Closer to nature..maksudnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bentuk puting susunya ( dan consistency nya) lebih menyerupai bentuk puting susu manusia, jadi lebih selesa baby menghisap

      Delete
  16. hehe mama tumpang seronok jelah. semlm ke hospital serempan. kawalan ketat, kami tak dibenar masuk tgk baby. nak tgk pegi tepi tingkap 2 kata guard ( rasa tak senag sikit) tujuan dia memang baik nak kawal...)
    anak sedara bawa lari kejap keluar dptlah kami tgk cucu. hehe mcm mana nak tgk tepi tingkap, dia bukan duk kat situ!

    ada seorag baby menagis ,mak dia tak de, menangis panjang sampai berhenti menangis sendiri dan menangis lagi. tak de nurse tolong. lepas tu cucu sedaar ni menangis pulak ...hehe nurse dtg dan kata...disini baby tak boleh dibiarkan menangis....hehh..

    ReplyDelete
  17. Sy support breastfeeding,smg kali nih ada rezeki smp 2 thn mcm auni dulu.

    Seronoknya dh start shopping
    Nak shopping jgk!!

    Tggu abis mabuk dulu :(

    ReplyDelete
  18. Allah...saya satu benda pun tak readykan lagi!sedangkan dah masuk 25 minggu lebih dah nie..
    inysa Allah EDD saya tgh bln 7, akan dic-zer juga buat kali ke-3 :)

    ReplyDelete
  19. MommyZZ pasti kalau boleh nak BF tapi apakan daya tak boleh. Kena makan ubat samapi melahirkan ke doc? Kesiannya MommyZZ. Tak kisah janji baby sihat, mommy sihat. Untunglah abang-abang sampai 2 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, so far mmg kena makan sampai ke masa melahirkan baby Kak Zakie..sebab nak kawal level hormon thyroid Fiza sepanjang pregnancy ini

      Delete
  20. nak2 rompers. alololo cute sangat. x menahan brg baby ni. saya masih menyusu susu badan. doc ada effect ker jumlah susu kalau amik ubat drh tggi ni ? saya rasa susu saya tak semeriah anak first dulu. saya amik perindopril arginine 5 mg.dan sekarang timbul satu masalah gatal2 tak tahu punca seluruh badan. doc kata kudis buta.ada kata eczema. hampehhh jer sebab saya yakin bukan kudis buta sebab kalau kudis buta confirm ada bijik2 mcm saya kecik2 dulu.what say you pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. - Perindopril tu dalam kelas ubat darah tinggi yg dipanggil ACE Inhibitor. Ubat dlm kelas ACE inhibitor yang terbukti selamat utk lactating mother hanyalah dari jenis Enalapril & Captopril. Maknanya, ubat kelas ACE inhibitor yang lain ( termasuk perindopril ini) tidak ada bukti yang cukup tentang keselamatannya buat baby yg minum susu ibunya. ( no sufficient safety evidence). Saya tak pasti tentang kesan perindopril atas kuantiti penghasilan susu ibu( sebab tak banyak study tentang side effect dari aspek milk production), tetapi dari segi safety kepada baby, saya sarankan awak makan ubat darah tinggi jenis jenis ini, yang terbukti tiada kesan ke atas baby( sufficient evidence):
      - nifedipine
      - atenolol/metoprolol
      - captopril
      - enalapril
      - labetolol

      Apa apa pun, awak better discuss dengan doktor awak, sebab dia tahu kes awak, dan sebab sebab kenapa dia prescribed awak ubat Perindopril tu.

      Tentang kudis buta atau eczema tu, susah saya nak jawab...sebab case2 skin macam ni, kena dengar history patient + TENGOK sendiri rupa skin condition nya, baru mudah buat diagnosis. Apa apa pun, satu tip utk kudis buta( scabies), simptomnya ialah gatal teruk waktu malam/lepas berpeluh.

      Delete
  21. Tommy tippee ni mmg sgt comel :) kali ni byk dugaannya ye, inshaAllah pasti banyak hikmahnya. The last and the precious one kata org....

    Hari tu beli tommy tippee masa nk trained tasneem dgn botol masa pi keje, sayang dia tak mau. Bagi je kat cucu pengasuh dia.

    ReplyDelete
  22. Ccomel2nya
    Dah lama pencen beli brg2 baby ni...
    Nanti beli Unk cucu pulak lah :)

    ReplyDelete
  23. anak saya kan....
    baju2 baby dorang.. dari kakak turun sampai la ke adek paling last....
    beli yang baru pon selai dua jaaa... hehehe...jimattt..!!

    ReplyDelete
  24. salam..

    barang baby semuanya comel2.. geram tengok.. kadang tu boleh ralit membelek.. padahal bukannya nak beli pun..

    ReplyDelete
  25. pd saya aura b'shopping yg paling best ada 2,
    i) shopping keperluan barang hantaran
    ii) shopping keperluan newborn... tak kisah le anak sulung atau bongsu

    ReplyDelete
  26. Sekurang2nya masih ada peluang ber'baby'. Namun, apa sahaja yang kita terima, semuanya rahmat daripada Allah.

    ReplyDelete
  27. betol lah~ barang bb semua comel n kiut2~
    rasa nak borong jer semua.. hehehe

    ReplyDelete
  28. anak aku tak merasa bfeed... massuk ICU 14 hari
    keluar je dah tak mau hisap...

    ReplyDelete
  29. betul2.. kalau boleh bg b/f is better..
    nway congrats in advance for your 3boy hehehe :)

    ReplyDelete
  30. Memang kalau tiroid tak de pilihan ya? kena makan ubat then tak bleh susukan anak? bagusnya kalau ada perubatan alternatif untuk tirioid ni, boleh la mummynya susukan anak sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgk pada level hormon thyroid dalam badan, kalau tinggi , mmg perlu makan ubat...dan kalau makan ubatnya, mmg kalau boleh jgn menyusu badan, sebab kesan ubat thyroid itu bahaya kepada baby( pass thru breastmilk)

      Delete
  31. MEmang rambang mata klo shopping barang baby.

    Kesian mommyZZ. Mungkin ada hikmah disebaliknya.

    ReplyDelete
  32. kerana mothercare kat OU la kaki aku sakit sampai skang. huh....

    ReplyDelete
  33. brand ni lg murah drpd AVENT ke doc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata wife saya, mahal sikit dari Avent

      Delete
  34. x perlah dikk
    ada hikmah semuanya nie nanti

    comel2 ... zaman akak x der semua nie ;)

    ReplyDelete
  35. Closer to nature...hmmmm botoi susu dh makin sexy..:))

    ReplyDelete
  36. Alhamdulillah anak2 kami semua breastfeed. Bolehlah ayahnya tumpang sekali ..... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen kang YB wak laike.. harhar2

      Delete
    2. bahahahaha....kang YB mmg lawak....:P

      Delete
  37. arghh..excited pulak dee tgk baju2 comel tu..mesti DZ pun tak sabarkan..

    ReplyDelete
  38. Takpalah, bukannya tak mau breastfeed tapi tak boleh. Untung la abang2 dapat 2 tahun, alhamdulillah.
    Comei sungguh botoi susu tu :D

    ReplyDelete
  39. wah boy lagi doc...sian le mama takde puteri heheheeh...tapi takpe, nanti boy bawak balik puteri2 bile sampai masenye....heheheeheh....

    alahai sayu gak bace pasal breastfeed tu doc...takpe doc, ini sume ketentuan Allah...yg penting nanti wife doc sihat sepenuhnye....kite doakan yg terbaik tuk wife doc yeak.....

    **jeleessssss tgk org bakal timang baby.....kite nak beranak lagi tgh pikir2 ni hahaahahah....

    ReplyDelete
  40. tak pe la..yg penting ibu dan anak sihat..semoga semuanya dipermudahkan,...

    ReplyDelete
  41. moga semuanya selamat... bila dijangka mommy bersalin doc

    ReplyDelete
  42. Takpe la... tak dapat breastfeed baby, sebab ada alasan kukuh... janji baby n mommy sihat

    ReplyDelete
  43. rezeki doc dapt 3 lelaki .
    baru 3.
    kawan saya, 9 anak, anak yg ke 9 baru dpt baby girl , lps tu tutup kedai.
    gigih dia , dgn harapan anak yg lahir tu lelaki tapi yg ke 9 baru dpt.

    ReplyDelete
  44. kebiasaannya yg no 3 kene byk beli yg baru sebab yg no 2 dah reused yg pertama... kalu terpakse susu botol itu adalah pilihan ke2 klu terpaksa...tak salah..oo 3 hero yer nanti blh lawan dgn http://mama3heroo.blogspot.com ....

    ReplyDelete
  45. mmg rambang mata kalau membeli barangan bayi...semuanya cute2..semuanya rasa nak beli..

    ReplyDelete
  46. KA paling suka shopping2 brg2 baby ni mmgbest & teruja hehehe

    ReplyDelete
  47. Menjadikan 'tiada susu' sebagai alasan..

    yup, mmg itu alasan sy. smpai sy sndiri menanges sbb ketiadaan susu nk bagi pd anak, Allah saja la yg tahu.

    tak semua ibu di beri rezeki susu yg melimpah ruah...
    yg mne murah rezeki tu alhamdulillah, tp mmg ada ibu yg malas nk usaha, but not me. ataupun sy blom ckup usaha, ntah la.

    kpd yg punya susu byk jgn la riak pulak, Allah boleh tarik balik rezeki tu anytime..

    ada tip utk mendptkan susu yg byk?
    if u dont mind pls share.

    ReplyDelete
  48. Excitedddddddd plak nengoknye

    ReplyDelete
  49. Saya sedang berusaha mengurut supaya susu cpt keluar.kesian baby bf puting kosong susu blom keluar.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...