Monday, April 1, 2013

Thyroid Disease in Pregnancy - Part 1

Hari ini baru ada kesempatan nak menulis semula blog, setelah busy sepanjang minggu lepas atas sebab ini. Apa yang berlaku minggu lepas tu, memang aku tidak jangka kan. Dan aku merasa terpanggil nak menulis tentang ia, supaya kawan kawan semua lebih faham akan benda ini. Sebab aku sendiri yang doktor, tak perasan akan benda ini. Dan pakar pakar di KPJ pun mula mula ambil masa nak come to the exact diagnosis.

Ceritanya begini..

Sepanjang pregnancy wife aku kali ini ( sekarang dah 23 minggu+ ), memang aku perasan perubahan fisiologi nya yang agak ketara. Wife aku selalu rasa panas panas badan, selalu sahaja switch on aircon di rumah.Tidur malam sampai ke pagi aircon on + kipas pusing juga. Dan selalu pening kepala. Namun, aku anggap itu sebab hormon, hormon orang mengandung. Aku check tekanan darah wife aku, aku check darahnya( standard blood test pregnancy), semuanya normal. Scan baby, semuanya normal.Jadi aku tak risau. Bulan lepas, masa jumpa Obstetrician, memang noted body weight wife aku turun pulak 2.5kg.  Obstetrician warning wife aku supaya jangan lose weight lagi. Aku tak fikir apa apa, sebab memang aku perasan selera makannya masa pregnant kali ini agak kurang. Dan juga sebelum pregnant kali ini, memang wife aku aktif ikut aku ke gym. So aku berpendapat bahawa penurunan berat badan tu atas faktor 'metabolisme bagus kerana regular exercise' + ' kurang selera masa pregnant'.

Until last week..

Hari Selasa minggu lepas, pagi2 tu aku sepatutnya bertolak balik ke rumah setelah cuti 4 hari di JB. Pagi pagi tu lagi wife aku tiba2 aja demam teruk. Memang spiking fever. Sakit kepala teruk. Sepanjang perjalanan di highway dari JB, wife aku tidur aja. Paracetamol aku bagi pagi tu di JB. Tiba aja di Exit Simpang Ampat, aku exit, sebab nak singgah jenguk wan ( nenek) aku di Rembau. Tiba aja di rumah wan, wife aku terbaring. Demam teruk, sakit kepala teruk sangat, berkerut kerut menahan sakit. Badan sangat sangat panas. Jujurnya, memang aku panik waktu itu. Panik sebab wife aku sendiri tiba tiba sakit teruk macam tu, dan sedang pregnant. Tak sampai 2 jam di rumah wan, aku decided, kena bawa wife aku cepat ke hospital. Maka dari Rembau, aku memecut laju ke Seremban, dan memang plan akan ke KPJ Seremban, sebab memang wife aku follow up dengan Obstetrician di sana. Sepanjang perjalanan, wife aku mengerut dahi tahan sakit kepala, dan kini, ada sakit di kawasan leher..sakit lower abdomen. Badannya aku rasa amat panas. Wife aku pesan, drive carefully. Kalau boleh pasang siren ambulan, dah lama aku pasang dan on kan kat kereta aku ini.

Bersambung ( panjang sangat nak cerita satu entri)..

40 comments:

  1. Fine. Saya ikut rasa panik baca entry ini.

    ReplyDelete
  2. alaa tengah adventure tetiba bersambung plak..mudah2an mommy sihat sekarang ni ye

    ReplyDelete
  3. semoga isterinya pulih seperti biasa..dan semoga dipermudahkan semua urusan
    amen

    ReplyDelete
  4. Alamak tengah excited baca ni maklumlah saya pun tengah pregnant juga 7 bulan sekarang.

    ReplyDelete
  5. tak sabar nak baca seterusnya. Semoga dipermudahkan urusan tuan doktor.

    ReplyDelete
  6. Kakcik pun sibuk sampai tak sempat baca kisah kawan2. Semoga Fiza semakin baik kesihatannya. (Cepatlah sambung kisahnya)

    ReplyDelete
  7. mau tak risau kalo gitu....
    sib baik lah u doktor...
    at least tau gak ler nak buat apa...
    suspen baca citer u ni....

    ReplyDelete
  8. Sekarang dah ok ke? Risaunya dengaq..



    ReplyDelete
  9. memang merisaukan kalau org pregnant tak sihat.

    ReplyDelete
  10. bersambung pun bersambunglah.. janji MommyZZ sihat.. ;)

    ReplyDelete
  11. kalau sy entah mcm mn...panik smpi x leg wat apa2 agk nyer...

    p/s kalau sukankan manis, kek lapis sarawaklah jd pilihan...begitu sebaliknya...

    ReplyDelete
  12. semoga semuanya berjalan dgn baik..

    ReplyDelete
  13. assalam...
    awak pun seorang yg kuat.. sabar ye.. org mengandung mmg banyak dugaannya..
    kena banyak support dengan suami.. jadi kena sentiasa bersabar untuk ini..

    ReplyDelete
  14. Panik gak ni..

    Dan saya tak tau psl disease yg doc sebut.

    ReplyDelete
  15. apa jadi lepas tu? aii...saya pulak yang suspen

    ReplyDelete
  16. aduhai... suspen juga, cuma mampu mendoakan yg baik2 aje

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum,
    Bila nak sambung ni?
    Hishhhhhhh! awat la berenti tang scene suspen tuh?

    ReplyDelete
  18. Ok
    Mula panik sekali
    Cepat sambungggggg!!

    ReplyDelete
  19. ada sambungan ...

    tunggu jer lah ....


    semoga sekarang sudah kembali normal segala galanya

    ReplyDelete
  20. dah cam baca cite suspen tau....ko doktor pun panik kan, apatah lagi org cam aku ni kalau ngadap benda2 cam ni, super panik ok! itulah sehebat mana pun kita, bukan semua kita tau dan perasan apa yang berlaku disekeliling kita, itulah kuasa Allah! semoga semuanya kembali normal to mommyZZ, kalau tak kang ada yang panik attack lagi kikikikikikii

    ReplyDelete
  21. Rasa panik dan takut...
    Semoga kembali pulih dan sihat...

    ReplyDelete
  22. Aduh....Berdebar baca entri ni. Sy yg baca pun, terasa panik sekali. Harap semuanya ok.

    ReplyDelete
  23. makcik baca pun ikut saspen jugak....buat novel boleh laku ni.

    Moga fiza dah sihat sekarang.....

    cerita doc lbe kurang ada cam pakcik....dia kira doktor nyamok la kan...nyamok terbang boleh kenai jantan betina...tup tup dua dua anak masuk sepital (lain lain waktu la..)...demam denggi!!! sorang dpt dari usm sorang kena masa dok beriadah di park...:))

    Hope fiza gets better & you take care too

    ReplyDelete
  24. eh.. bersambung plak..
    cepat2 sambung.. tak sabar nak baca nih~

    ReplyDelete
  25. ok2 cpt smbung doc. sy perlu sgt nk tahu psl ni.

    hari khamis ni sy check up tp mcm biasa la kt KK je.taktau la KK bleh buat ke tak test utk tyroid tu...kalo xde kena pnjangkan ke ppum la gamaknya ni.sy pun risau jgk. bdn mmg panas tp stkt ni sihat, xde demam @ suhu bdn naik.hrp2 kak fiza ok, baby ok..semua pun ok.doakan sy jugak doc.

    ReplyDelete
  26. lupa pulak. mlm td sblm tido sy mcm bdebar2, panas dan jntung laju gila. simptom ke tu??campur pulak dgn pgerakan baby yg bguling2, lama jgk baru dpt lelap...

    ReplyDelete
  27. semoga tidak membahayakan kandungan dan mommy :( amin

    ReplyDelete
  28. Mula2 aku panik baca tapi ada sambungan plak tu...hilang panik aku balik....

    sabor aje la

    ReplyDelete
  29. Ya Allah..semoga semuanya selamat..

    ReplyDelete
  30. alaaaahi suspense laaa... harap2 mommy zz okey

    ReplyDelete
  31. Saya mula merasa exactly macam ni.... headache + palpitation (normal bp). Esok harusla ku check thyroid hormon juga.

    ReplyDelete
  32. so how...???? moga mama ziyyad cepat sembuh..

    ReplyDelete
  33. ala..sambung pulak.. semoga mama zz semakin sembuh..

    ReplyDelete
  34. doc,tak sabar menunggu apa yg selanjutnya,sbb diri sendiri,4 org anak,belum alami keadaan mcm tu...

    ReplyDelete
  35. Siannya mommyZZ pregnant kena camni....

    ReplyDelete
  36. Berdebar2 membacanya. Sian mommy ZZ.

    ReplyDelete
  37. saya baru aje berborak panjang dengan fiza semalam
    kesian dengar cerita dia yang selama ni menahan sakit tiada sape yang tahu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...