Monday, April 22, 2013

Petrosains Suria KLCC

Cuti hujung minggu lepas, plan nya nak bawak budak2 ni gi pantai..
Main pasir, buat sandcastle, picnic, tembak sunset.....Dah lama nak picnic setelah last vacation bulan December lepas ke Terengganu tak dapat picnic dek sebab musim tengkujuh..hahaha..

Malam Sabtu tanya Ziyyad...nak gi beach tak?
Ke nakgi KLCC..kita gi Petrosains ( teruja nak pegi lepas berkurun tak pergi & lepas baca blog akak Singa ni)
Selamba aja dia jawab  " tak nak lah, beach panas, kita gi KLCC la best, sejukkk"
Kah kah kah...

 senyum la kau Ziyyad...sebab sejuk dalam Petrosains ni kan...:P

Bagus bawak anak anak seawal usia 4-5 tahun macam Ziyyad ni...Boleh expose mereka pada dunia sains, keajaiban sains ciptaan tuhan...banyak interactive games dalam tu yang boleh mereka main..

Interactive games dalam Petrosains ni ada yang sesuai utk budak sekolah, ada yang sesuai untuk budak2 sebaya Ziyyad...so kena pilih...cuma untuk budak seusia Zayyan aja yang takda sangat..pameran pameran yang ada banyak unsur sounds & color with motion, haaaaa..yang macam ni boleh attract minat toddler 2 tahun macam Zayyan  :)

ada diorama..menunjukkan bagaiman bumi zaman dinosaur, letusan volcano( asap aja ada hokeh, lava nya lampu lip lap lip lap)..ada street magic show...part dinosaur tu memang aku gelak la...dinosaur menyanyi..hahaha

my two lil Einstein :)

tak pernah bawak budak budak ni gi tengok F1 kat Sepang...kita tengok kat Petrosains aja la dulu yerrr..


Dah jalan jalan, main2 interactive games, penat jugak woooo..
Kot tau aku pakai sport shoes...
Kita berhenti rehat, berhenti isi tank dulu...
Molecule Cafe nama cafe dalam Petrosains ni..kecik aja...sempat lah si Zayyan membaham donut sebiji..kah kah kah..Cuma kalau time orang ramai, tak tahu lah sesak macam mana cafe ni..sebab cafe ni memang kecik aja pun...

Kita sambung jalan jalan lagi lepas makan minum...
Jenuh la ziyyad berfikir. Tapi aku respek la budak budak volunteer kat sini...Memang nampak mereka happy, ceria, suka dengan tugas tugas kat sini..

game bola virtual pun ada  :)

Exhibit yang menarik juga: Oil Platform. Pakcik si ziyyad & zayyan ni kerja oil platform kat Terengganu tu..So gambar2 ni nak tunjuk kat pakcik mereka, nak eksyen dengan paktih mereka...kikikiki..

Best juga exibit yang ada dalam ni, sesetengahnya boleh jadi bahan eksperimen kaki kaki menembak macam aku...:)


Habis aja melawat Petrosains, kat sebelah luarnya ada pulak pameran Sultan of Science...
Wife aku dah tak larat, ye lah, dah 27 weeks pregnant..
Kaki aku pun dah lenguh..
So, next time la ya...
Overall, bagi aku berbaloi bayar RM15 dewasa, RM5 kanak2 umur 3- 12 tahun untuk experience benda benda dalam Petrosains ni..Macam kami, ambik family ticket ( 2 adults + 2 kids). Baru RM30.

bye bye ! ni e-card yang boleh di pos dari dalam Petrosains.

Kita gi derma duit kat shop lot yang ada dalam KLCC ni lepas tu...hahaha..
Cuma tang bayar parking la ...RM24.00! ( from 9.40am - 5.30pm)  :P

53 comments:

  1. HAHAHHAHAHAHA!!
    terjebak!!!

    donat dia bagak kan!!
    makan megi tak??!

    ReplyDelete
  2. alamak..dulu bleh naik chopper..skang nih chopper pun tadak..

    ReplyDelete
  3. ok..kalau saya nak pegi kena naik train..lepas tu boleh senaman kejar2 ngan anak2 dalam train.. hahaha..

    ReplyDelete
  4. Mau lenguh kaki tawaf dalam tu dr...tapi puas hatikan?

    ReplyDelete
  5. bestnyaa, mmg enjoy nya kat situ

    ayu dh nampak perut fiza..

    ehheheh..

    ReplyDelete
  6. waa bestnyer ziyyad main dalam tu..comel sangat yang dia tunjuk TIGA tu.. hihihihihi..

    nanti ade anak nak bawak sinilah.. tapi rasenye bukan saje anak yg suka main, mak ngan apak pun shuuuuuuuuuuuuka.. hahahahahaha

    ReplyDelete
  7. belum berkesempatan nak pergi.. ;)
    part tang parking tu.. mahal gak ek..

    ReplyDelete
  8. Dania pun suka pi sini sampai request nak masuk kali ke dua baru2 ni...padahal benda yang sama jer..nak jadi ahli sains kot..hahahahah...

    ReplyDelete
  9. aku nampak ada singa/beruang bercelapak kat belakang zayyan ... hahaha

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum DZ

    saya belum sampai lagi....

    ReplyDelete
  11. bestnyer, blum penah pg lg, kene tunggu aiyan besar skit lg baru syok bwk pi sana...

    tp yg tak tahan tang paking tu rm24 perkh boleh tahan la

    ReplyDelete
  12. last2 week kakak Dr Singa..
    this week DAddyZZ pulop...

    cam wajib jaa nihhh.. sampai ke sana... hehehe...

    ReplyDelete
  13. mak oiii parking dia....never been to petrosains...klcc pernahlah..tu pun boleh kira sebelah jari je kot

    ReplyDelete
  14. Lepas baca akak drsinga punya entri tu mmg dah nak bawa Adam & co pergi tapi konon2 nak balik kampung pulak last weekend.
    Ini dah baca entri doc tambah semangatlah nak bawa Adam. Tentu dia suka.

    ReplyDelete
  15. Anak2 mama sampai la ni masih suka juga petrosains. satu hari mereka dan sepupu2 duk dpn sekali mendgr apa yg depa dok syarah, walhal yg kat belakang kecik2, kenapa ? dulu masa kecik2 tak dgr apa mereka kata, rupanya best sgt!
    Tulah berjam2 di sini tak sedarkan...
    Ni nak ke galeri di petrosains khabarnya ada pameran arkitek.

    Mereka berdua sgtlah kacak...
    Bagus Fiza byk jln, beriadah sama.

    ReplyDelete
  16. last month akak dah pegi memang lenguh kaki berjalan dalam tu tp enjoy.

    ReplyDelete
  17. memang berbaloi pergi dan ambil pakej family tu kan

    ReplyDelete
  18. best best... toksah anak2, mak apak pon enjoy dalam ni kan kan..

    ReplyDelete
  19. rega parking lebih kurang rega tiket huhu

    ReplyDelete
  20. Usah kata yg 4-5 thn doc, anak-anak kakak yg dah remaja pun suka ke sini. Mereka enjoy...

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. saya baru jer pi hari tu bawak anak2 kemain seronok lagi dierang tu...bebudak ni suka naikroller coster tu sampai dua kali...

    ReplyDelete
  23. Jgn kata budak2, akak pun siok masuk dalam tu, kihkih..

    ReplyDelete
  24. Hey There. I found your weblog the usage of msn.
    That is a really neatly written article.
    I'll make sure to bookmark it and return to read extra of your useful information. Thanks for the post. I'll certainly comeback.


    Look into my homepage; cool miniature goldendoodle breeders stuff

    ReplyDelete
  25. Menarik nih. Tak pernah lagi masuk Petrosains. Tapi parking kat KLCC memang mahal lah.

    Bagi saya, cibiuk lagi sedap sebab byk pilihan sambal yg variety selain dri makanan dia yg sedap. Tapi klo ikut tekak suami, dia suka AP. Cubalah DZ ☺☺

    ReplyDelete
  26. bila ntah nak bawa my nuha jugak ke sini. hr tu dpt tiket free, alih2 dah expired :p

    ReplyDelete
  27. saya tak pernah lagi ke sini.. apatah lagi anak2 kan. keh keh keh.
    insyaAllah~ ade masa nak bawa anak2 ke sini jugak nanti..

    mahalnye parking! huhuhuhu

    ReplyDelete
  28. Best kan tempat ni. Cer petrosains plak.

    ReplyDelete
  29. mmg menarik kat sini, anak2 yg besar semua dha pg, adik aje KA ingat nak bwak juga nanti. TQ atas suggestionnyer dr.

    ReplyDelete
  30. mommy masih larat lagi pusing2 kat KLCC?

    ReplyDelete
  31. IShhhh...teringin plak nak bawak anak2...tq geng...atas info ni.....

    ReplyDelete
  32. jumaat ni g la ke pusat sains pulak...bleh tgk gerhana bulan (matahari)

    ReplyDelete
  33. Fuhhhh lap peloh tgk harga parking hehehehh....nak buat camne doc ....yg penting anak2 hepi kan...

    Nampak ziyyad ngan zayyan enjoy belajar dlm tu....hensem n comel anak2 doc....

    ReplyDelete
  34. cam best je... anak2 dah sampai ikut robongan sekolah. tapi kak liza aje yg belum sampai.

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum ... photo last tu best lak . keta kena kejar dinasor

    ReplyDelete
  36. satu hari masuk sini tak cukup .... penat giler...

    ReplyDelete
  37. Hanis memang dah lama ajak tp tak sempat lg kesana..Plenetrium Negara Ziyyad dah masuk?

    ReplyDelete
  38. fuhh bab bayar parking tu tak menahan..
    tp takpelah berbaloi gak dari nak menapak jauh2..
    lepas baca entry doc.lagi sy teruja nak bwk ank kesitu.
    one day nntlah IN Sya Allah.

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum,
    Fuhhhhhh!
    Naik eta lari dr danosor tu yg tak menahan hu huhuhuhu

    ReplyDelete
  40. pernah pergi dulu sebelum der anak.. dah anak tak penah pegi.. kena pegi gak.. rasanya tiket masuk tak mahal sangat... anak2 dapat ilmu (moga2)...
    anak2 memang tak suka panaskan...

    ReplyDelete
  41. Saya tak pernah jejak lagi. Kesian lagi anak saya yang tak pernahhh masuk KLCC walhal maknya menetap di KL. Kesian..kesian...

    ReplyDelete
  42. anak aku si abang tu pernah sampai sini...ikut rombongan sekolah dia masa tadika dulu...

    aku plan nak bwk anak2 pi kidzania...walaupun kidzania pun abang dah pi ikut rombongan sekolah jugak, aku yg tua bangka ni teruja jugak nak masuk situ sbb si abang ckp best sgt mama...heheh...

    ReplyDelete
  43. agak2 lg 4 tahun brapa pulak dia cas parking?? :p

    ReplyDelete
  44. Saya dah 2 kali pegi dgn anak2 sedara. Tapi saya pun join sama main mcm2...lupa diri. Abis 4jam dlm tu je.

    Parking...masa tu ada parking kat masjid klcc. Kena rm20++ jugak la.

    ReplyDelete
  45. serius pegi sini mmg best!!!tapi yg tak tahan byr parking bleh nangis oooooo....

    ReplyDelete
  46. woooww...mesti kene g nihh..tak pernah g lg....seronok nampakkkk

    ReplyDelete
  47. Petrosains good for kids..and good for BIG KIDS too..eheheh. setelah berkali-kali ke KL, dah tua-tua ni baru la sekali last year merasa masuk petrosains. seriously..exciting. fun. banyak knowledge boleh dapat. good for ziyyad. sejuk + dapat belajar!

    ReplyDelete
  48. Menarik jugak petrosains nie.. One day boleh ke sana laa.. :)

    ReplyDelete
  49. Kak Azie dah pegi 2 kali. Terus jadi bebudak jugak. Sampaikan Kak Azie pun ikut masuk dalam gelongsor gelap yang kena pakai sarung kain tu. Syiokkkk!!!!

    ReplyDelete
  50. sangat teringin nak ke sana tapi bila mengenangkan nak kawal si kecik bambam ni...lemah semangat jadinya...boleh pitam mak dia ni...hihi

    ReplyDelete
  51. Petrosains mmg best.bwk dh cikmat g taun lps.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...