Wednesday, April 17, 2013

Luton Van

Bila pulang ke JB, kalau sempat, mesti melepak kat dataran..
Menerjah van luton..


Bukan sebijik dua van nya..
Ada lah dekat 20+ biji kot..
Majoritinya, jual benda ni..

aku panggil 'cocok cocok'. Ada yg panggil 'steamboat cucuk'...ada yang panggil ' yong taufu cucuk'. Apa apa pun sekali cucuk RM1 ke RM2 tau...hahaha...seronok ambik, seronok membayar, ala ala makan pasemboq kat Penang sampai tersemboq bila nak membayar..:P

Tauhu bakar. Sorry, composition gambar tunggang langgang. Perut dah lapar, pegang kamera pun nak cepat cepat letak..hahah..

Motif aku tepek gambar luton van & tauhu bakar ni?
Kat mana boleh cari makanan serupa ini kat area Shah Alam / KL haaa?

57 comments:

  1. ni macam sebelah dataran je. tempat favorite tu. ais jagung kat situ memang mantop. rugi kalau tak cuba...

    ReplyDelete
  2. ada la kat satu kat bangi ni ar, tapi tak brapa meriah la cucuk2 dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. **** den duk kat bdr seri putra, soon insya Allah banyan close!

      Delete
  3. kat area shah alam penah nampak kat jakel tu... kawasan tu ada jual steamboart lori camni.. hari tu tengah ngidam.. ajak mr mama gi cari.. kat sanalah..

    ReplyDelete
  4. aku pernah nampak kat area Putra Heights dan Subang Jaya (SS15).
    Tapi aku tengok orang Cina je yang makan... sebab van tu pun orang Cina yang pandu.
    Aku syak, yang jual makanan tu pun orang Cina.

    ReplyDelete
  5. mase eka pergi JB bulan 3 haritu,eka ade makan sini. eka suka tauhu bakar tu. sedap rupanya!!

    ReplyDelete
  6. x pernah makan u..
    huhuhuhu
    kat trg ada tapi chinese yang jual...
    ouhh tidak sama sekali utk ku membelinya

    ReplyDelete
  7. apa rasa tauhu bakar?
    tak pernah rasa..

    ReplyDelete
  8. kalo gi jb tak singgah makan kat sini mmg tak sah....
    rugi kalo tak makan ni....
    zaman dolu2 ada jer org jual cucuk2 ni memalam depan ampang park...
    rasanya now dah takde...
    tapi me kkdg layan gak ni kat open parking lot di ampang point, ampang...
    cuma tak byk variety lah...
    tapi leh gak ler layan...
    but kat situ tak de disediakan meja bagai...
    cuma ada kerusi plastik beberapa ketui je...

    ReplyDelete
  9. Dr tak habis2 lagi ke mengidam...ahahahaa...

    ReplyDelete
  10. akak selalu buat sendiri...borong bahan2 tu kat Giants atau Tesco..

    ReplyDelete
  11. Oh mcm cucuk cucuk ni kat penang kerapnya buah buahan...ada jugak sotong, tapi cicah kuah ala ala rojak punya...kita org panggik Rojak Tonggek. HAHA awat rojak tonggek? nantilah bila senang makcik story...

    Yg mcm ni kerapnya van yong-tau-fu..tapi tak adalah meriah sgt ngan lidi....

    ReplyDelete
  12. suka dengan ayat Nizam.Ariff.. hahaha.. ;)
    bukan syak lagi..

    ReplyDelete
  13. x pernah makan jugak cucuk2 nih.. sedap ker DZ?

    ReplyDelete
  14. cucuk-cucuk.. kat depan ampang point ada :)

    ReplyDelete
  15. Oh... Dataran Bandaraya JB memang ramai suka makan ini. Ambil lidi senang aje tapi time bayar baru sedar mahal sebab tak boleh pilih seketul tapi secucuk...

    ReplyDelete
  16. tetiba jaa... perut ni berbunyiii ...steamboattt steammmboatttt

    ReplyDelete
  17. Kat pertama complex, psr mlm jln Tar mcm pnh nmpk.teringin pulak yong tau foooooo !!

    ReplyDelete
  18. uh berdosanyer doc tayang mende alah nih, rindu betul lah dana nk cari mende alah cocok2 nih, dulu masa duk skudai seminggu sekali msti pg mkn,mmg terbaik, sume gerai rasa sos nyer mana yg terbaik, betul lah kt kl nih dana tercari2 gk tp tak jumpa, kalu ada pun yg kuah sup tu tak best, nk yg kuah kcg camni best

    ReplyDelete
  19. Tak ada yang happening macam kat JB tu... Kitorang pun suka juga. Kalau kat PD, tepi2 pantai tu ada jer van nie. Syok makan sambil di tiup angin laut. Eh...shah Alam dengan PD sejam setengah jer journey kan..? Ehehehehehehe

    ReplyDelete
  20. selalu nampak van jual yong tau fu cucuk2 neh kat kajang sekitar umah saya pun ada kat food court kat bazaar malam.

    ReplyDelete
  21. salam..

    he..he.. teringinlah pulak yer..

    ReplyDelete
  22. syok wooo layan cucuk2 ni. tapi pernah sekali aku layan kat up town, balik sakit perot noks. ceri beri jadiknya. aku rasa kuah dia kot.

    ReplyDelete
  23. Byknya duit penjual kan, beratus cucuk!Mcm pestalah kan.
    Niat doc tu baikklah norhidana....
    Moga mereka semua jual dr jenama yg 100% halal.

    ReplyDelete
  24. ermmm semuanyer best-best...terliur ni...

    ReplyDelete
  25. Tikaq minyak biru yg dia guna buat tudung meja tu sama dgn yg akak guna untuk meja kat sekolah, mahahaaaahhh!

    Itu yg dipanggil van luton rupanya eh :D

    ReplyDelete
  26. yummeh....asal byk plak picta makanan rinie...lapau nie...eeeh...jual dalam vam erk? cam best jerr...tauhu bakar kat pasar malam jalan TAR...xtaw ler setanding ke idak, sebab itu yang pertama dan terakhir yang rietta mam....

    ReplyDelete
  27. kat uptown jln reko bangi ada! mai laaa...

    ReplyDelete
  28. Benda2 ni kalau kat area kl ni banyak dekat uptown atau downtown rasanya. Dekat tepi jalan depan sogo pun ada jugak. Tapi tak tau la kalau silap. Hehe

    ReplyDelete
  29. uih sedap ni doc..sesekali ubah selera jemu makannasi kan...leh pekena cocok2 nie...lieya takpenah lagi makan ni...selalu tgk kat tv jek ...sedeh kan ahaahahaha

    ReplyDelete
  30. Dulu masa kami duduk di JB selalu juga pergi tepi pantai tu beli tahu bakar atau rojak buah sambil bawa anak naik basikal.

    ReplyDelete
  31. dululer rasanya kat parking stadium yang dekat ngan gianttu cam ada jer.. entahler dah lama sesangat akak tak gi situ... kat situler akak belajar makan bendani...

    ReplyDelete
  32. Meriahnya...
    Mmg rasa nak ambik mcm2.

    ReplyDelete
  33. hai ..tengok gambar jer pun dah lecor..

    ReplyDelete
  34. kecik2 dulu selalu mkn tahu bakar pasr mlm durian tunggal.
    org melaka mesti tau...

    ReplyDelete
  35. dah lama pulak den tak pekena steamboat mcm tuh...sesekali pekena memang terangkat dibuatnya...hehe

    ReplyDelete
  36. Byknya pilihan,rasa nak mkn semua tu.......

    ReplyDelete
  37. kalo tanya area Klang atau Shah Alam...jawapannya memang saya tak tahu :)

    ReplyDelete
  38. benda macam ni aku sorang je yang minat..wife ngan anak2 tak berapa sangat..jadi bonusnya untuk aku sorang je la kalau terjumpa bebenda camni..hehehe

    ReplyDelete
  39. ooo.....ni dipanggil steamboat. tapi kalau kat penang ni..menu yang lebih kurang sama dipanggil 'celoq-celoq'. only in padang brown, penang. yang makcikkantin sebut "rojak tonggek" tu pun boleh digunapakai.

    ReplyDelete
  40. eeemmm kat Shah Alam / KL memang takder la kot luton van.... First time saya dengar ni doc. Suasana dia nampak santai... macam best jer

    ReplyDelete
  41. pasembot penang mahai..tak best mana pun...baik makan pasembot mamak kat sp...rm3.50..puas hati...(org penang jgn marah nooo...)

    ReplyDelete
  42. Ni namanya, rindu JB ni doc! Heheheheh....

    ReplyDelete
  43. Kalo hg pi makan pasemboq kat padang kota, kutip punya kutip isi pasemboq......pastu siap sedia kepala kena potong. Haha.

    ReplyDelete
  44. sukar dijumpai kecuali pasar malam ajer. di klang banyak van tapi semua cina. apa pun tak boleh..hahhaha

    ReplyDelete
  45. kat tanjung gile/harapan, port klang. tapi rasanya weekend je ada.

    ReplyDelete
  46. salam kenal daddy ziyyad.. :)
    wah meriah nya cucuk-cucuk ni.. memang kalau ambik tu tak ingat donyyaa..

    ReplyDelete
  47. makan pasembor kt penang
    mmmg tersembur bab nak membayar hehe
    mahal giler kottt sabau je lahhh

    ReplyDelete
  48. woohoo heaven betul kalau van luton ni dok ada kat kl
    rasanya saya akan jadi pemakan tetap menu-menu cenggini
    tapi kat KL banyak indon yg niaga macam ni
    nafsu makan pun jadi layu jer
    sebab tak pasti tahap kebersihannya..

    ReplyDelete
  49. Dulu saya dok batu tiga shah alam, van ni ada malam2 dekat parking shoplot taman pinggiran usj yang dekat SM Teknik Shah Alam. Lagi satu dekat tepi jalan berdekatan KPJ Selangor Specialist. Tepi jalan yang membelakangi padang SK Seksyen 20. Takatu now ada lagi tak.. dah setahun lebih pindah ke tempat lain.

    ReplyDelete
  50. kat tepi2 queensbay ada jugak..depa panggil lok-lok..kalau makan kembung tembolok!

    ReplyDelete
  51. erm downtown pn ada. kadang2 kalo weol pi berembun tgh2 malam buta kat sana, pekena gak cucuk2 ni. fvrite fndi.sy kureng ckit

    ReplyDelete
  52. mmg sedap pun... dtown bdr tun razak ada rasanyer !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...