Thursday, April 25, 2013

Johor

Memang benar, kami rakyat Johor berbeza dengan rakyat negeri lain..



Kami ada:

kami ada beriani gam

kami ada kacang pool

kami ada mee rebus gear box power

kami makan goreng pisang, cecah kuah kicap

kami ada air kathira abu bakar

Dan....
Sultan kami pun berbeza okeh..

kacak bergaya berteluk belanga, baju dan seluar lain lain color( seluar slack), sampin masuk dalam  :)

56 comments:

  1. food kat johor mmg mabeles..lagi mee rebus dan mee bandung muar..mmg takdpt dinafikan .

    Hasben kty kelahiran johor.

    ReplyDelete
  2. owh..baru aku tau rupanya memang begitu stylo pemakaian baju teluk belanga tu..ingatkan saja2 pakai camtu..

    ReplyDelete
  3. ada 1 lg doc.. mi bandung muar..tp yg kelakar tu...ada sesapa ikut pakai bju melayu dgn sampin tp pakai seluar hitam? ;-)

    ReplyDelete
  4. keluarga diRaja Johor memang cool. suker!!! - ikhlas dari warga negeri lain yang bermastautin di Johor. heheheh~

    ReplyDelete
  5. sms yg tak diundang...menganggu ja...

    ReplyDelete
  6. selalu dapat sms ni. BTW bangga jadi org johor wpun hidup d pantai timur. Selera pun dah mix skrg. hehehe

    ReplyDelete
  7. tolong jangan tunjuk kacang pool tu, kecur air liur. mula2 datang KL rasa pelik bila beli pisang goreng tak ada sambal kicap...

    ReplyDelete
  8. Gambar yg last tu tak boleh blah .... huhu

    ReplyDelete
  9. Ni yang rindu nak balik kampung ni uwaaaa.....sedapnya mee rebus...

    ReplyDelete
  10. Sultan Johor mmg special sket :-)

    ReplyDelete
  11. anak2 Sultan Johor semua hensemmmmmm yg lelakinyer. hehehehe

    ala tak merasa pun mee rebus gear box tu.hahaha

    ReplyDelete
  12. Mee rebus yg tak boleh tahan bila nengoknye tuu...

    ReplyDelete
  13. entry meliur kannnnnnnnn.....agagagaga...

    ReplyDelete
  14. adoiiiii....makcik ingin sgt nak try kacang pool tu....

    err...kami kat penang pun lain jugak...nak tgk gambaq? :))

    ReplyDelete
  15. Mmg berbeza, sultan berdarah omputih.

    Saya tak reply pun sms ni, takde sbb nak layan. Dah tu ckp 'kita berbeza'..apa yg beza?

    ReplyDelete
  16. saya sayang negeri saya!

    pertahankan Johor !

    ReplyDelete
  17. kat johor makanan sedap2..
    Johor jg ada Legoland, ada JPO hahahhaha
    manyak syiokkk :)

    ReplyDelete
  18. bj melayu suar slack sampin masuk dalam adalah stylo okay!

    ReplyDelete
  19. So nak undi mana doc....hihi
    Air kathira tu tak pernah minum...sedap ke doc?

    ReplyDelete
  20. orang JOHOR mesti belakang ayat dy ada EK.. hehehe..


    ~silent readers~

    ReplyDelete
  21. smua org dpt sms tu ke...hahaha..

    ReplyDelete
  22. Nasib la perut dah kecang kalau tak mau terliur tengk makann tu semua :)

    ReplyDelete
  23. aku tak pernah dapat sms berbau undi2 ni...
    mungkin dia org tau aku tak berdaftar... hahaha

    ReplyDelete
  24. hehe mama pun ana johor.
    Apa maknanya tu?

    ReplyDelete
  25. daannnn mgkin jgk bakal permaisuri johor nnti seorang retis! tettttt~

    ReplyDelete
  26. Tolooooooonggggglah Doc. Janganlah dera saya dengan kacang pool tu lagi. Saya masih belum terai lagi....uwaaaa!!!!

    ReplyDelete
  27. impian ke Johor pula selepas ni ....itupun sebab terliur dengan makanan yang ditayangkan...

    ReplyDelete
  28. semua negeri pun berlainan dan ada keunikan masing2..tp dee belum menerai semua food yg sedap2 dari johor tu...arggghh..terliur sudah...

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. saya lahir johor!! yeeehaaaa...

    lahir johor, membesar di johor 11 tahun, tapi tak pernah hidup aku mkn kacang pool tu...sedih...

    ReplyDelete
  31. assalam doc.yang belum pernah makan kacang pool je..walaupun dah sampai keJohor

    ReplyDelete
  32. goreng pisang, cecah kuah kicap tu sangat sedap...dah lama x makn

    ReplyDelete
  33. kejamnya! tayang pic kacang pool tu. tak berkesempatan lagi nak try.
    err....kalau suruh doc pilih between johor & penang..boleh tak buat keputusan..?kihkih...haru..

    ReplyDelete
  34. mmg sedap2 makanan johor
    kacang pool tu tak pernah rasa langsung...huhu

    ReplyDelete
  35. suka air kathira (tp susah nk dpt kat shah alam ni), suka mi bandung muor dan briani johor (nasib baik kat shah alam ada yg power di restoran pak anjang) , mi racun x penah try lagi.. begitu juga kacang pool.. goreng pisang mkn dgn kicap mmg dr kecik lg... dan rindu kat arwah ayah bila tgk pic sultan johor dgn baju melayu mcm tu.. arwah mmg baju raya di mcm tu..
    johor mmg berbeza byk sgt dr negeri2 lain sbb setia pd pemerintah yg sama.. harap kekalkan perbezaan itu dgn jgn ubah kpd lain.

    ReplyDelete
  36. Hihi... sms yg sama - sah dia tahu kita org Johor.
    Ada benda yg bangga jadi rakyat Johor ni doc.
    Ada juga yg macam nak tutup muka - malu.

    ReplyDelete
  37. dana pun ada dpt msg tu gk tp biarkan ajelah.... jnji kite syg kt negeri kite udah

    betul tu, tp doc tertinggal satu lg makanan lah... ns ambeng kan paling femes kt johor gk... tp tgk sume2 makanan tu bt rasa tak sbr nk balik kg minggu dpn lah

    ReplyDelete
  38. Cucoq pisang cicah kuah kicap memang lain dari yg lain :)

    ReplyDelete
  39. rojak asma! kat tempat lain tak jumpaaa..

    ReplyDelete
  40. muger2 negeri akan TATAP aman damai sentosa sejahtera senantiasa..,a minn ya robbal alaminnn

    ReplyDelete
  41. nanti ada maso den nak jalan2 Johor lah pulak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal Cendol Jam Besar tuh terletak berhampiran Bangunan Stadthuys,Melaka...sebelah sungai Melaka tu doc...cubalah...sodap..!!

      Delete
  42. beberapa kali gi johor tapi tak sempat try beriyani gam...november ni kena carik jugak!

    ReplyDelete
  43. uniknya johor ni. jaa teringin nak merasa kacang pool tu, ramai yg bercuti ke Johor duk puji kcg pool tu sedapp..haisshh bila lah jaa nak johor ni yer...? btw salam kenal dari jaa. :)

    ReplyDelete
  44. fuhh mmg lain dr yg lain.
    kacal pol dgn air khatira tak pernah sy rasa.
    nak kena g johor kot..

    ReplyDelete
  45. memang teringin nak makan kacang pool... pernah minum air khatira kat klang ni. tapi rasanya memang tak sama dengan johor..

    ReplyDelete
  46. oo mmg style pakai baju melayu ngan suar slek ek?mmg stylo hehehe
    menyemak je sms macam ni..

    ReplyDelete
  47. pB dilahirkan di Batu Pahat , Johor

    ReplyDelete
  48. amboi banyak nyer juadah, terlior...makan dua orang pun belum tentu abis ni..

    ReplyDelete
  49. amboi2 banyaknyer.. memang betoilertu restoren hidangan johor kat KLni pn kemain banyak yerk.. sultantu yang akak berkenantu, nasib orang perak lerh tumpang sekaki sebab wife dia anak sultan perak kami dulu....

    ReplyDelete
  50. kacang pool tu tak pernah try lagi..

    Sultan Johor memang ohsem dengan pakaian cenggitu.. ;)

    ReplyDelete
  51. Tak boleh komen pasai Johor ni coz paling jauh pernah sampi Johor hanya kat Muar je tapi beriani gam dia memang tak leh lawanlah.

    Gambar last tu memang I like...:)

    ReplyDelete
  52. Erk.. memang orang johor pakai maju melayu dengan sluar slack ke?

    ReplyDelete
  53. CiM orang Johor!!!! baju raya jejaka2 kat umah CiM pown berseluar hitam. segak bergaya sungguh mereka.

    kita JOHOrian memang lain dari yg lain smpikan byk org negeri lain dengki iri hati dengan kita.

    Dr. laksa Johor kita paling terbaek. makan guna garpu original kurniaan Ilahi, hirup kuah dekat pinggan, slurppppp.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...