Friday, March 22, 2013

Sejengkal Saya = 18cm.

Sunset petang Rabu lepas adalah cantik.
Matahari sangat besar, bulat, terang..tenggelam di ufuk barat.
Malangnya masa tu aku tengah driving...kamera dslr pun tak bawak.
Awesome image sunset petang tu di blog Wak ini  :)

Maka, cuma boleh berpuas hati dengan gambar yg di ambil dari henfon..
Dari dalam kereta..

 Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun. 


Oleh itu, masa kita berwudu', niatkan lah dalam hati semasa kita membasuh kepala " ya Allah, lindungilah daku dari terik matahariMu di padang mahsyar nanti"

45 comments:

  1. Saya pernah beberapa kali nampak matahari yg besar ..mmg sgt cantik! Tapi tak pernah ambil gamba sbb dlm keta...

    Baru bahang panas skrg pun kita terseksa, apa lg panasnya api neraka. Astaghfirullah..

    ReplyDelete
  2. tetap cantik walaupun pakai henpon...
    semoga kita amalkan amin...

    ReplyDelete
  3. gmbr yg ni pun dah cukup cantik dlm keindahan ciptaanNya..

    ReplyDelete
  4. memang cantek.. siap titik2 hujan kat cermin kereta tu... lawa la wat wallpaper screen pc..

    ReplyDelete
  5. Walau hanya henpon tanpa DSLR, pun tetap ctk. Heeee~

    Aduh mak...sama-samalah kita berdoa moga dijauhkan seksa yg tak tertanggung azabnya nanti.

    ReplyDelete
  6. Tazkirah yg wajar diingat!
    Oh saya tak kiralah berapa cm sejengkal saya1

    ReplyDelete
  7. Yang penting pandai cari view...

    ReplyDelete
  8. walaupun kat umah tu ada Canon tapi pB tak reti nak guna ...
    hu hu hu

    ReplyDelete
  9. hahhahahahaaa..

    ko manjaaaaang tak bawak dslr!!

    ReplyDelete
  10. cantik...dah rupa salji rintik2 air tu...takut bila membayangkan semua tu...macamana la kita waktu tu...tq mengingatkan..

    ReplyDelete
  11. Takpalah, sambil memandu bahaya pakai kamera bagaks :D

    ReplyDelete
  12. memang panas sekarang ni.tu pun xleh tahan..tak terbayang keadaan matahari sejengkal atas kepala..

    ReplyDelete
  13. betul tu..bahang panas sekarabg pun dah tak tertahan...esok entah..takutnya!

    ReplyDelete
  14. Jadilah....cantik juga gambar nih.

    Cuaca skang ni memang panas semacam lah. Especially kalo kat site offine ni ha. Nak keluar makan pon rasa malas.

    ReplyDelete
  15. yezzaa...matahari petang rabu mmg sgt cantik..warna merah2 pink gitu. sy pun perasan jgk tp xde la terdetik hati nk snap..sbb hp n tab kualiti gmbr tak cantik..dslr?tggu la sape2 kot nk hadiahkan nnti....hehe

    ReplyDelete
  16. Cantik matahari petang tu ye. Disamping tu ada jugak pengisian untuk dikongsi kepada semua.

    ReplyDelete
  17. amin~ huhuhuhu

    pic tuh sangat cantek~ ade plak titisan air hujan tuh~
    lagiiiii.. cantek~

    ReplyDelete
  18. panas betul cuaca sekarang..kat sini walaupun nampak macam mendung tapi rasa berbahang sangt..

    ReplyDelete
  19. Cantik pemandangan senja.. :)

    ReplyDelete
  20. kena ade compact cam satu nih... simpan dalam poket... ehheee..

    (sila bagi gambar untuk di FM kan..!!!).. ;)

    ReplyDelete
  21. semoga tak lupa berdoa seperti itu setiap kali semasa mengambil wuduk nanti :)

    ReplyDelete
  22. Nice sharing...anda telah di tag...sila ke blog SA

    ReplyDelete
  23. Semuanya adalah refleksi amal kita dan diri kita sendiri.

    ReplyDelete
  24. nice shot walopun guna hp....
    semoga kita sama-sama amalkan doa itu...

    ReplyDelete
  25. kat sini pun tengah ujannn :-)

    ReplyDelete
  26. Nice pic.. salam perkenalan dari Mak Dara :)

    ReplyDelete
  27. salam....................

    Petang disini selepas hujan tiada sinar mentari....

    ReplyDelete
  28. kalu dh seni pakai kamera cap ayam pun boleh canatik gamabr nyer...

    sama2 kite berdoa semoga kite dilindungi oleh Nya

    ReplyDelete
  29. saya 17.5cm (gigih cari pembaris panjang)

    ReplyDelete
  30. baru hari ni,hujan kat kulim ni...4,5 hari lps..panas yg amat...aircond pun seolah tak terasa..

    ReplyDelete
  31. tq berkongsi .

    dunia smkin panas. akhirat kelak lagi2lah panas .

    ReplyDelete
  32. hurmmm memang cantik
    kalau dgn dslr lagi mantopss agaknyee dik ;)

    ReplyDelete
  33. tetap cantik walaupun dari henfon.
    renung keindahan dengan keinsafan.

    ReplyDelete
  34. Sempat doc snap gambar ketika memandu yer, hati2 ketika memandu yer doc ;-)

    ReplyDelete
  35. mmg cantik matahari masa tu, aku cuma rakamkan dlm otak aku jek

    ReplyDelete
  36. sayu plak hati bila baca yang last last tu...thanks for the share...insyALLAH nak cuba amalkan doa tu...

    ReplyDelete
  37. Cantik juga wlpn tanpa dslr.....keindahan ciptaanNya yg begitu memukau........

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...