Tuesday, March 19, 2013

Norethisterone: Delay-kan haid/keluarkan haid/stop kan haid

Walaupun bukan seorang pakar O&G, kehidupan sebagai GP pun banyak jumpa kes kes O&G..jadi ilmu tu kena ada juga..

Kes kes gynae (sakit puan) yg biasa aku jumpa antaranya ialah masalah berkaitan haid/period.
Masalah biasa haid:

- haid lambat datang
- haid tak teratur
- haid panjang sangat tempoh datangnya /bleeding sampai 2 minggu lebih

Sebenarnya, tidaklah semudah ABC nak tentukan punca punca masalah haid ini.
Kena tgk sejarah penyakit berkaitan, pengambilan ubat ubatan, stress/jiwa kacau, umur, masalah obesity...ini adalah antara punca punca kenapa kitaran haid tunggang langgang.

Antara ubat yang biasa aku prescribe ialah Norethisterone. 
Ubat ni dalam kategori ubatan hormon progestogens. 
Nama nama glamour ubat ni di malaysia: Sonulot/Norculot/Norcutin.
Fungsi ubat ini ialah ia akan bertindak ke atas reseptor di dalam badan, dan mimik fungsi hormon progesterone yang original.
Ingat ya, ubat ini tak boleh diambil oleh pregnant women. Ingat ya.

Jadinya, sebab ia mimik fungsi hormone progesterone dlm badan, pengambilan ubat ini (ikut dose & cara makannya) boleh :

- menghalang haid/delay haid  ( ini teknik biasa yang digunakan oleh sesetengah yang memilih utk makan ubat ini bila nak pergi haji/umrah)

- menurunkan haid yang lambat bagi mereka yang punya cycle tak teratur.

-mengurangkan kesan pre-menstrual syndrome seperti water retention, breast pain, migraine/sakit kepala, mood swing.

- menghentikan haid yang heavy ( heavy flow). Ini penting sebab risiko anemia(kurang darah merah) kalau anda spesis 'period gajah' bak kata kawan aku dulu, hahaha.

Yang paling penting, JANGAN AMBIL ubat ini dalam kes haid anda lewat, dan anda belum tahu status anda pregnant atau tidak. Aku dah jumpa few cases dimana wanita tersebut lewat period, dan doktor yang bijak ni terus prescribed ubat ni, tanpa tanya status dan buat pemeriksaan pregnancy atau tidak( UPT atau scan). Penyudahnya, rupa rupanya lewat period sebab pregnant, dan dah makan sepapan ubat ni, dan last last jumpa aku, risau dan panik sebab dah termakan pil ni...dah jadi satu kerja pulak aku nak explained A-Z pasal pil ini, thanks to the previous doktor yang bijak tu!! So, moralnya, tahu status anda sendiri, dan jangan letakkan kepercayaan 100% kat doktor, nasib tak baik, dapatlah jumpa doktor bijak macam yang aku ceritakan tu.

Last week, aku jumpa seorang wanita umur 30an, anak 3, yang lewat period, atas sebab jiwa kacau(haha), dan confirmed tak pregnant. Aku prescribed lah Norethisterone 5mg ni...
Sekali aku dengar wanita ni menjerit dan tergelak besar kat kaunter ubat, masa staff aku panggil dia untuk ambik ubat....Aku pun pi check la, awatnya....

 Patient tu cakap kat staff aku " Dik, akak dah lama tak ada dara "...Kah kah kah


104 comments:

  1. hambik...
    hahahaha
    cheqna sedang makan ubat yang diberi nama MEDROXYPROGESTRONE ACETATE...

    ReplyDelete
  2. hahahahaaaaa.....
    aduihhhh lahhh..... saya pon dah hilangg....!!!

    saya tak boleh makan ubat2an yang mengandungi hormon..
    jab lagi tertonggeng kat rumah beberapa hari.. kepala kebas....

    ReplyDelete
  3. Ubat sakit tekak, baguuzznih gelakkkk kuat kuat,

    ReplyDelete
  4. Jika semua doc macm ni kan baguzzz,,,aman dunia,,,boleh gelak dlm tensionJik

    ReplyDelete
  5. Tak pernah makan ubat ubat yg macam ni fungsinya setakat inilah

    ReplyDelete
  6. haha terlajak perahu boleh di undur
    terlajak perkataan padah maksudnya wakakaka

    ReplyDelete
  7. hahahhaaa!!!
    mari derma dara..

    dulu ada jual openly Pregnen Oral kan kat farmasi..
    sekarang dah tak..
    dulu selamba je orang beli untuk 'turunkan' dara tanpa check pregnancy dulu

    ReplyDelete
  8. hahaha.... 3 tu anaknya.... memang taklah dara lagi.. hadoi...

    ReplyDelete
  9. Hahaha. Nasib tak tulis dara semula. Nanti org ingat dr juai jamu plak.

    ReplyDelete
  10. ahahaha...terus gelak baca tulisan kat ubat tu.

    ReplyDelete
  11. hahahahah..lawak btol..tapi bagusla entri ni.sbb sy in sya Allah nk p umrah bln 5 ni..so ingt nak kena ambik juga ubat ni..

    ReplyDelete
  12. hahahaha..hahahaha..hhaahahaa...adoiiiii...

    ReplyDelete
  13. hee..heee.. tak sesuai tak doccc...


    doc.. nak lambat kan menopause ada tak??? hee serious ni tau..

    ReplyDelete
  14. nak buat camnerkan.. doktorpun manusia biasa.. mungkin terlupa nak tanya...

    ReplyDelete
  15. Hahaha.....mkn ubat je nak klrkan dara.......lawak ajekan!

    ReplyDelete
  16. hahhaha...tanjat akk dik...mana nak kuar dara lagi dahhhhhh....hahahha

    ReplyDelete
  17. Sukalah kwn ngan doc ni, mcm2 info perubatan dpt. Harap kita terus kawan ya?

    ReplyDelete
  18. wife den pun haid dia tak tentu sejak pakai macam batang mancis kat lengan tuh yg tujuan untuk merancang kehamilan tuh,implan tuh kan...ingat nak keluarkan dah tuh sebab masa untuk 2nd child pun dah tiba rasanya...;)

    ReplyDelete
  19. Saya dulu selalu makan. Then, lepas check kat gynea baru tahu saya ada PCOS. Uwaaaaa!!!! Masalahnya, susah betulll nak reduce weight. Hehehehehhee.

    ReplyDelete
  20. penerangan yg berguna!

    tapi ujung2...tergelak la pulak!

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum,
    Hu hu huhu ubat ini sangat bahaya utkku hu hu huhu


    Thanks dgn info berguna ni

    ReplyDelete
  22. HAHAHAHAHA..

    ai tamau makan la ubat neh.. x psl2 hilang dara ai nnt.. :p

    ReplyDelete
  23. pil bentuk apa agaknya yang boleh keluarkan dara tu ek..?

    ReplyDelete
  24. tq doc.. ifno yg sgt bagus ni walau ada lawaknyer

    ReplyDelete
  25. haha keluarkan dara....:)

    akak kdg2 amik Ponstan bila breast pain masa pms...kdg2 ja..bila tak tahan sakit sampai demam2..

    ReplyDelete
  26. hahahahahahahaha..
    adoi lah.. tetiba tingat kat mantan menteri JKR samivelu..hahahahaha

    okeh~ terima kasih atas ilmu ini.. bukan senang2 nak dapat nih..
    dulu pernah kena amik pil stop kan darah.. sebab darah haid x stop..
    lepas abes ubat, alhamdulillah.. trus ok n trus peknenkan delisha.. ahaks~

    ReplyDelete
  27. hahahaha..dasyat keluarkan dara..nurulpun delay selalu period sbb amik depo povera..berat makin bertambah2..tensi..huhu rasa nak stop amik pulak lah..

    ReplyDelete
  28. apa jadi kalau pregnent makan ubat tu ....

    ReplyDelete
  29. kalau nak guna ubat ni untuk lambatkan period , bahaya tak ?

    ReplyDelete
  30. ending entry ni memang kelakar.. ;)

    psstt: dak Adik tidur berdengkur.. tapi jarang sakit.. tonsil dia besar.. doc kat PPUM dah 3 kali postpone kan pembedahan ke atas dak Adik.. sudahnya start awal 2012 kami tak pergi dah further check up untuk dak Adik..

    psstt lagi: kalau boleh memang taknak dibedah tapi tengok apa kata doc. kat PPUM esok..

    ReplyDelete
  31. Kah kah kah...mule2 bace penuh kusyuk ape doc ckp...yelaa hal perempuan kan, tu berminat tu....tup2 sampai pic terus terbahak gelak hahahaahha...kalo betul laaa boleh, i pun jugak ubat tu doc hahahahaah

    ReplyDelete
  32. Kahkahkah...ubat keluarkan dara ☺☺

    Thanks for the info Dr.

    ReplyDelete
  33. ke adik misi staff abg doc tu yg psycho.. harhar2

    ReplyDelete
  34. hahaha klakar bilerbaca part yang last tu...ingatkan tak boleh makan ubat apa la tadik....sekali buang dara...hehe..

    ReplyDelete
  35. Doc, rellay funny for the last pics...If yepun tak payah admit macam tu.

    ReplyDelete
  36. HAHAHA..you make my day lah. errr bila2 senang buat lah entry apa2 yang perlu di'risau'kan oleh org2 yg dah 'expire' pulak. tak ada apa nak risau pun kadang tu..risau gak :)

    ReplyDelete
  37. Doc yg 'bijak' tu mengular kot masa belajar bab ini kat universiti dulu. Itu yg tersalah bagi ubat ...... hehehe

    ReplyDelete
  38. Macamana nak keluarkan dara?

    Masukkan teruna tahulah ......wakaka

    ReplyDelete
  39. keluarkan dara.......huruf "h" tertinggal sbb dakwat pen udah abesss

    ReplyDelete
  40. info yang sgt bagus. :)

    yb ni kannnn komeennnnnnn!!!

    ReplyDelete
  41. nsb lah akak tu tak gelak guling2 dpn kaunter tu kan... kadang2 seram gk ngn doctor yg kite tak penah jmpa, kadang serabai je doc nyer... pastu tanya lebih kurang pastu bg ubat... huhuhu

    ReplyDelete
  42. dermalah dara, jangan hisap dada (samy vellu)

    erm... boleh sarankan kpd kakak saya yg haidnya 15 hari ke atas.

    ReplyDelete
  43. Alhamdulillah akak tak perlu makan ubat apa2, semuanya normal & ok di department "itu". Terima kasih bagi info ni, sangat berguna buat pengetahuan & rujukan.

    Wehhh, tercekik akak gelak bila baca tulisan kat peket ubat tu! Bahaya kalau akak termakan ubat "keluar dara" tu, habehla dara akak, I masih suci yuuu, kahkahkah!

    ReplyDelete
  44. oh em ji!!scary gila keluarkan dara.hahahhaha!

    sy kalau doc yg sy jumpa tu mcm tak meyakinkan, sy xmakan ubat tu.kena refer dekat mak dgn adik dulu. sbb penah ada doc bg tersalah ubat. terus kena warded lepas tu.cih! cih!

    ReplyDelete
  45. OTT sikit tapi masih berkaitan dgn darah haid.
    wa amik suntikan depo & dah lama tak period.
    adakah perkara itu blh memudaratkan utk jangka masa panjang?

    ReplyDelete
  46. salam..kita baru mendarat kat sini...interesting posting, tqvm :)

    ReplyDelete
  47. TQ doc share info..

    hahaha kelakar..laa..plak..

    ReplyDelete
  48. Errrr..baca dan senyum jer..kih3

    ReplyDelete
  49. hahahahaha....mula2 baca serius je samapai ke sudah tergelak pulak! anyway...thank you Doc!

    ReplyDelete
  50. Uikkk...kalau den....den malu ooo.....ahakz....ahakz....leh plak tersalah tulis....

    ReplyDelete
  51. Sy pantang lewat period,mesti wat upt cpt2!!

    ReplyDelete
  52. berapa banyak dara daaaa......hihi
    utk lewatkan period for those yg nak ke mekah biasanya akak bg ocp...makan berterusan sampai balik m'sia.

    ReplyDelete
  53. Hahahaha kelakar tul gambar tu.
    (kena ambil kursus menulis ni hehehe)


    Info yg menarik sebagai pengetahuan saya

    ReplyDelete
  54. thanks for info doc.
    haha...anyway..tak tahan ayat last tu....
    kelakar okey!

    ReplyDelete
  55. Penerangan yang jelas. Thanks the info.

    Kak Azie pernah kena kes tak diduga. Period kadang 2,3 bulan baru mari sekali. So masa pegi trip abroad dulu tu, konfiden jer, tup tup touch down jer kat negara orang, period datang. Adehhh....

    ReplyDelete
  56. good explanation..lagipun dee baru je attend Women's Health Talk kat opis..best sgt..Dr Norlida dari Al-Islam Specialist Kg Baru..doktor tu dah 50 lebih tapi mcm 40 je dia..slim..funny..

    fyi, opis dee mmg selalu buat health talk..dee dah attend psl eczema, sinus, sakit pergelangan tangan, kaki yg terbaru tulah..women's health..

    pasal 'dara' tu...nurse doc indian ke? hihihi..

    ReplyDelete
  57. tentang alamat tu sy dah email.
    nnt DR check ya

    :")

    ReplyDelete
  58. troll terbaik..hahaha..
    terang lagi jelas tulisannya..mau tak menjerit..

    ReplyDelete
  59. EKEKEKE....adeh larr....xdapek nak komen yg lain lain....baca jerr yg last tu, trus maw gelak besar.....so pada anak anak dara diluar sana, yg piyed xteratur, sila jangan makan obat ini....ekekeke.....

    ReplyDelete
  60. muahahaha, tak boleh tahan!!!

    ReplyDelete
  61. Kah kah kah... lawak.. macam mana boleh silap tulis tu...

    ReplyDelete
  62. Sy punyelah baca beria, muka serius....sekali smpi bawah, keluarkan dara??? Hahahahahaha!

    ReplyDelete
  63. Hahahaha... Orang yang jaga ubat tu india/cina la tu kan. Kejam betul tulis macam tu. Nasib dekat makcik, kalau dekat anak dara macam mana

    ReplyDelete
  64. hahahahahaha... ramai yg nk ubat tu doc..

    ReplyDelete
  65. perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....!!!!!!! huhuhuhuhu...
    ok ok ok ok dah read ahakzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!

    ReplyDelete
  66. jiwanya yang kacau pun terubat juga hahaha dan secepat kilat doktor petik gambar. biasa ke staff doktor kelamkabut mengeja.

    ReplyDelete
  67. kahkahkah.. golak bosa denn..

    saya pernah jumpa doc, bagi tau doc tu period saya lambat.. mintak la ubat ngan doc tu nak kasik kuarkan dara.. kekeke.. doc bagi, tapi dia bagi jugak UPT... dia suh buat UPT dulu, baru makan ubat tu... buat2 jer UPT, hah amik.. peknen rupanya... hihi..

    errr kalau ada ubat yang kak yan elias tanya tu, saya pun nak gak ehhh... heee..

    ReplyDelete
  68. where can i get the norethisterone pil in kuala lumpur? pls advice. tq tq so much

    ReplyDelete
  69. Sy ad bnda nk tnya la..

    ReplyDelete
  70. Salam Dr. Kalau sedang mkn pil perancang (Yasmin) dan saya nak ambil ubat yg doc tulis kat entry tu sbb saya nak p umrah july ni ada kesan tak. Perlu ke saya stop makan pil perancang tu. Thank you.

    ReplyDelete
  71. kalo period dtg 2 kali setahun cam mana?nk makan ubat apa?ada jual kat farmasi x?

    ReplyDelete
  72. saya da hampir 3 bulan x period.. da buat upt and da scan, doc bagi makan norcutin.. tu yg search kat internet pasal u batni. risau plak sebab xdiberi penerangan yg betul.. pastu klu da mkn ubat ni, nak kene amik pil ape ea?? doc bgth rahim sy ok.. cantik and bersih just telur banyak tapi tak berkembang... ade pape cdgn tak?? sy da kawen ahampir 3 tahun.. pernah menggugurkan kandungan sebab masalah kesihatan.

    ReplyDelete
  73. salam....period sy kuar lebih dr 2bln dh....maybe ada dlm 3bln masuk bln ni...doc scan and jumpa cyst 5cm, pastu doc bg norethisterone tuk hentikan haid....sy nak tau, ubat ni nak hentikan darah haid kan, jadi apa kesannya pada cyst plak?boleh kecutkan cyst ka?

    ReplyDelete
  74. Salam, nak tanya kalo dh makan juga ubat nie tapi period x juga turun, test pun x juga hamil camne ye...

    ReplyDelete
  75. Salam, nak tanya kalo dh makan juga ubat nie tapi period x juga turun, test pun x juga hamil camne ye...

    ReplyDelete
  76. As salam dr...nak tanya...saya da hampir 3 bln x period...then mmg x pegnen pun la...hari tu da jmpe doc then doc bg ubat ni...tp sampai ubat ug dibagi habis then da lebih seminggu after ubat abis pun darah masih tak kluar jgak..pls advise....tq

    ReplyDelete
  77. salam dr..nk tnya..st pregnant 6 mggu.. tp dr kt klnik sy p 2..bg ubt norethisterone.. dah mkn smggu dah..tolong bls dr..plss azawiyahfiq@gmail.com

    ReplyDelete
  78. Dok serius baca last sekali punya statement mmg kelakar... Keluarkan dara.. Terbahak2 ku baca...

    ReplyDelete
  79. Dok serius baca last sekali punya statement mmg kelakar... Keluarkan dara.. Terbahak2 ku baca...

    ReplyDelete
  80. Doc.... adik sye pregnant... tp adik sye 2 mkn ubt norethisteron neh... ade ler dlm 3hari dah...ape yg akn jd??? Sye kene tangguh jd pak cik ker neh...

    ReplyDelete
  81. Doc.... adik sye pregnant... tp adik sye 2 mkn ubt norethisteron neh... ade ler dlm 3hari dah...ape yg akn jd??? Sye kene tangguh jd pak cik ker neh...

    ReplyDelete
  82. Salam.. saya pn. Nadia.. nk tanya.. boleh amik x noresthisteron kalau saya period dah dkat 2bulan nie... Xtau kes ape.. tp doc bg tranexamic acid je tuk hentikan darah.. dh check upt -ve..

    ReplyDelete
  83. info yang berguna sbb tengah syok baca sebab saya pun makan pil ni untuk lancarkan darah..last2 tergelak sorang sorang..hehe

    ReplyDelete
  84. Sy xdtg period sebulan.. jmpe doc & buat tvs xpregnant
    . Doc bg norculat suh amik 2bj 2x sehari... selama 7hari... doc siap ckp lps 4ari period klu pregnant xperiod...

    Pelikkkkkk kejap

    ReplyDelete
  85. Saya mkn pil ni , 4 biji shari , klau sya mkn slma 3 hari je , , boleh x ? Or kne smpai 5 hari jgk , sbb sya ada rasa pusing2 je kpla ni, , susah nk buat krja

    ReplyDelete
  86. haritu sy prgi klinik.. and doktor tu bg lah sy ubat ni.. dia ckp.. kene minum ubat straight 21 hari lps 21 hari brhnti minum selama seminggu pstu smbung lg minum 21 hari x bole trtinggal.. klau trtinggal doktor tu ckp nnti mkin huru hara hormon sy ni.. tp haritu sy dh trtinggal satu hari... n sy biarkn je... lpstu smlm sy lupe nk minum lg..jd sy minum mse wktu pagi.. sy minum ubat dlm pukul 11pm.. jd sy nk thu ap effect dye klau sy trtinggal..

    ReplyDelete
  87. haritu sy prgi klinik.. and doktor tu bg lah sy ubat ni.. dia ckp.. kene minum ubat straight 21 hari lps 21 hari brhnti minum selama seminggu pstu smbung lg minum 21 hari x bole trtinggal.. klau trtinggal doktor tu ckp nnti mkin huru hara hormon sy ni.. tp haritu sy dh trtinggal satu hari... n sy biarkn je... lpstu smlm sy lupe nk minum lg..jd sy minum mse wktu pagi.. sy minum ubat dlm pukul 11pm.. jd sy nk thu ap effect dye klau sy trtinggal..

    ReplyDelete
  88. Salam..haid sy berhenti kalau sy ambil panadol.sy tidak mengalami senggugut tapi Pening kpla..skrg ni,sy baru cabut Gigi geraham..kebetulan pula haid sy keluar..perlukah sy ambl ibuprofen atau adakah Cara lain melegakan sakit luka cabutan Gigi tanpa menghentikan haid sy...

    ReplyDelete
  89. If setiap bulan dtg haid, tetapi sedikit ja dlm 2 hari dah hbis n darah berketul2 smsa haid .. knpa tu ar?

    ReplyDelete
  90. Salam dr,saya period irregular..dalam 10 dec ni sy ade trip ke manchester,ingin melambatkan period sy..boleh ambil ubat ni ke?ziraziz02@gmail.com

    ReplyDelete
  91. Salam dr,saya period irregular..dalam 10 dec ni sy ade trip ke manchester,ingin melambatkan period sy..boleh ambil ubat ni ke?ziraziz02@gmail.com

    ReplyDelete
  92. Assalamualaikum dr. Saya da makan ubat nih sehari atas saranan dr lain sebab da buat upt 3kali -ve, scan atas perut rahim kosong dan scan bawah rahim kosong. Tapi yang jadi masalahnya bila makan satu biji je selepas tu demam dan besok harinya demam tak kebah lagi dan juga sakit pada bahagian ari-ari. Harap dapat penjelasan dr.

    ReplyDelete
  93. Assalamualaikum dr. Saya da makan ubat nih sehari atas saranan dr lain sebab da buat upt 3kali -ve, scan atas perut rahim kosong dan scan bawah rahim kosong. Tapi yang jadi masalahnya bila makan satu biji je selepas tu demam dan besok harinya demam tak kebah lagi dan juga sakit pada bahagian ari-ari. Harap dapat penjelasan dr.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...