Friday, March 1, 2013

Jambatan Berdekatan Putrajaya Runtuh

Semalam heboh tentang sebuah jambatan, yang masih dalam pembinaan, runtuh di laluan Putrajaya Link, lepas plaza tol Putrajaya lebuhraya ELITE.




Tiada laporan kemalangan jiwa..sebab ianya masih ditutup dan belum di gunakan.

Dulu stadium runtuh..
Rumah lereng bukit runtuh..

Manusia..
Masih tak mahu ambil iktibar..
Tuhan dah berkali kali kasi warning..

Yang menipu dalam timbangan..
Yang menipu dalam bancuhan simen..
Yang menipu menurap jalan..
Yang menipu mark up kontrak..

Kalau masih tak nampak warning tuhan di dunia..
Dah terlambat bilamasa kaki dah terpacak di padang perbicaraanNya kelak.

Sama sama kita beringat.


45 comments:

  1. kalau hati dah beku ... berapa peringatan sampai pun. Dok lagu tu jugak...

    ReplyDelete
  2. semua keje nak cepat siap..yg buat keje indon,bangla,mymmar...

    *moral pun runtuh jugak...*

    ReplyDelete
  3. Scarynya. Baru2 ni stadium runtuh. Dah kali kedua kan.

    Bila kerja bahagian projek ni, sedikit sebanyak saya tau politik org dalam & contractor dan juga mcm mana nak handle authorities untuk luluskan projek. Bukan mkudah sebenarnya sebab ada sebahagian mereka yg 'under table'. No money no talk & no projek approved. Bolehland lah katakan ☺☺

    ReplyDelete
  4. ermm..mana ultraman ni? nyorok? hhuhuhu


    *sy pnh praktikal kat 1 jbtn kerajaan nih dan sy mmg tgk camana tgk pnya kerja pasal pmbahagian tender kontrak ni semua. masa tu umur bru 19 kot dh nmpk sgla bnda tak betul smp la terlafaz kat mulut tak ingin kerja krjaan sbb tak sggup 'tersepit'.last2 smp skrg mmg tak dpt pun kerja krjaan..hahahaha

    ok2 sory oot.

    sama2 muhasabah diri ok. :)

    ReplyDelete
  5. assalam doc..Alhamdulillah x de nyawa yang terkorban..belum guna dah runtuh..hebat..

    ReplyDelete
  6. Macam macam jadi kan..semuanya sebab kerakusan manusia...

    ReplyDelete
  7. syukur alhamdulillah...mcm2 dah nampak apa yg depa dah buat dlu., pebetoi yg mana patot !

    ReplyDelete
  8. salam...
    apa sebab runtuh ya....

    ReplyDelete
  9. skeri...

    kalaulah runtuh masa ada kenderaan guna..

    femes Malaysia

    ReplyDelete
  10. ini kalilah,kita tukar....
    kita tukar....


    ...eh? haha.


    nasib baik runtuh sebelum dibuka....kalau dah dibuka dan runtuh....aduii...

    ReplyDelete
  11. paling kita takut.
    yg jadi mangsanya adalah org yg tak berdosa.



    .

    ReplyDelete
  12. ya, betul kata tasekM, orang yg tak berdosa jadi mangsa..

    ReplyDelete
  13. Syukur lah x de nyawa yang melayang~

    muhasabah diri banyak2..:)

    ReplyDelete
  14. eh suka la entry ko ni, ringkas dan padat, sedikit sinis dengan peringatan!

    ReplyDelete
  15. Tiang jejambat MRR2 kat Kepong tu apa khabar ya? ;-)

    ReplyDelete
  16. btul tu....rietta setuju...dah runtuh smpai macam tu...naseb baek xde kemalangan jiwa....

    ReplyDelete
  17. haih. nak baiki juta-juta plak duit rakyat tu

    ReplyDelete
  18. menipu orang lain untuk bagi anak isteri makan...mmmm

    ReplyDelete
  19. Seriusly mereka yang menipu berderet dan mark-up bertingkat2 tu tak ada rasa bersalah langsung ke ek? Tak pernah ke dia terfikir income tu jadi darah daging anak cucu dia. Tak pernah ke terbayang nak jawab apa di Padang Mahsyar? Na'udzubillah..

    ReplyDelete
  20. Bab mark-up tu kakak bekerja dlm development line memang ada doc. dari yg kecik bawah sampai yg atas besar..
    Siapa nak jawab ni? Dah nak PRU tak gentar ke

    ReplyDelete
  21. Apabila melaksanakan tanggungjawab bukan kerana Lillahi Taala..

    ReplyDelete
  22. dah lama tak baca berita...
    kat opis tanya kawan2 ade flyover runtuh ker... buleh dorang gelakkan...sebab ketinggalan ...huhu...

    dah tak ramai orang jujur dalam dunia ni... semua ambil kesempatan jaa... dah timbul masalah.. bagi alasan itu ini dan salah kan orang sana sini...

    ReplyDelete
  23. hmm...inilah akibatnya bila tidak jujur...kerugian berganda..silap percaturan..nyawa pun melayang..

    ReplyDelete
  24. Nak kata ada ribut, rasa2nya Malaysia ni belum ada puting beliung lagi....
    gempa bumi berskala 8.8 richter pun belum ada lagi...
    hairan bin pelik sungguh la...

    ReplyDelete
  25. nasib baik tiada kehilangan jiwa kan doc...

    ReplyDelete
  26. nauzubillah.. semoga kita semua berada dalam lindungan NYA..

    ReplyDelete
  27. Nasib baik jugak dah ditutup awal2. Kalau tidak...

    ReplyDelete
  28. Psss....mmg ada plan nk ke sana....sedang rancang rancang...partner ajak ke sydney....pastu nk kna check musim kt sna...klu boleh nk,pergi hjg thn, sebabnya, msa itu la peluang nk habiskan cuti thunan...

    ReplyDelete
  29. mahu untung lebih mcm ni lah jadinya....

    ReplyDelete
  30. Nasib baik lah jambatan tu masih di tutup masa runtuh tu

    ReplyDelete
  31. Bangunan dulu dulu dah puluhan tahun pun masih kukuh hingga ke hari ini...lagi mocden lagi rapuh !!!

    ReplyDelete
  32. Ini menipu lah ni.....rasuah kot ni....kos dah tinggi...kasi kurang simen...besi....kajian muka bumi...lastnya.....ini jadi nya...buat malu jerk.....

    ReplyDelete
  33. aik, kenapa dalam gambar ni takde ultaman....dalam mesej yg saya dapat ada gamba ultraman atas jambatan tu...haha:)

    *singgah dan follow sini jgk! #549

    ReplyDelete
  34. nasib baik tiada kemalangan jiwa menimpa
    minta dijauhkan...
    Amat ngeri ni dr

    ReplyDelete
  35. kontrak.... projek.... tender nak bg kat kroni jer... menipu pun tak kisah, nayawa org awam tak peduli...

    ReplyDelete
  36. Kalau yg menipu yg kena OK lah juga. Ini....kebiasaanya mangsa adalah orang tiada kaitan

    ReplyDelete
  37. syukur takde kemalangan jiwa

    ReplyDelete
  38. bersyukur masa kejadian, laluan tersebut ditutup untuk digunakan..

    ReplyDelete
  39. bersyukur masa kejadian, laluan tersebut ditutup untuk digunakan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...