Tuesday, February 5, 2013

Hidup Untuk Makan, Makan Untuk Hidup

Rakyat Malaysia suka makan..tak kira bangsa apa pun, mmg suka makan.
Dek kerana minatnya makan, maka kita tolak ke tepi tentang harga makanan...
Yang penting, sedap, berbaloi..katanya..

Tapi,
Ada tikanya memang aku berkira..
Call me kedekut, tapi memang kalau bagi aku tak berbaloi, aku akan berkira..
Kisah makan kat Bubba Gump ni di blog Dee..
Aku setuju dengan Dee, ianya mahal..bagi aku, harga air tu melampau..
Air, cumalah air..
RM12.90 utk segelas air, boleh dapat sepinggan nasi ayam + nescefe air, siap ada baki RM5.00 lagi kalau kita makan kat luar( ni komen aku kat blog Dee tu..hihihih)

Dan aku setuju dengan Dee, makan di Tony Romas tu berbaloi, walaupun mahal..
Makan kat TGI Friday pun mahal, tapi aku tak kisah, sebab berbaloi..
Beger kat Carl's Jr tu, walaupun mahal..tapi berbaloi makan...
Rata rata yang mahal tak berbaloi bagi aku ialah air..
Memang peniaga kaut untung banyak menerusi penjualan air.

minggu lepas punya char koey tiau...berbaloi bagi aku utk harga RM8.20...walaupun tak sama dengan CKT asli kat Penang, tapi isi/rencah nya puas aku makan..Sakit hati kalau gi sesetengah kedai, mee goreng/koey tiau nya harga RM4.00, tapi isi ayam/udang seketul dua aja, penuh daun saja..

ni semalam baru makan kat Wong Solo...bagi aku, separa berbaloi..haha...Ok, sebab aku set standard tinggi sangat, nak compare dengan experince makan di Wong Solo di Indonesia..Aku pernah makan di Bali, memang portion lebih besar, lebih enak, lebih lazat, harganya jauh lebih murah, dan layanan waiter di sana, ngetop!  RM10.50 kot tak silap aku set ayam penyet ni+ seketul air mineral kecik, 250ml aja tau...

Terung balado kat Wong Solo..RM7.50. Sangat berbaloi, bagi aku la..Sebab portion banyak, rasa sedap, dan wife aku pun masih belum tahu rahsia nak buat terung macam ni...hahaha

Kami order nasi tambah , nasi kosong aja..
Nak tau harga nasi kosong sepinggan, bukan penuh sepinggan pun..
RM2.50!
Memang kayo wak wong Solo  hahahahah...

Lain orang, lain skala 'berbaloi' nya..
After all, poket masing masing kan..  :)
So bagi korang yang banyak duit, jangan la terima pakai skala aku ni..
Aku tang harga air yang dah sampai belas belas ringgit tu, memang luar skala aku..hihihi

55 comments:

  1. hampir semua tempat makan yg ko sebut kat atas aku tak pernah jejak.
    haha.

    malu.
    dasar makan kat tempat biasa2 je aku nih...

    .

    ReplyDelete
  2. Memang kaut untung kat air jer. Contohnya air Milo kat McD. Secawan berapa? Kat 7-E sekotak berapa? Kalau curah dalam kotak beli kat 7E tu dalam cawan McD yang penuh ais, tak habis pun Milo dalam kotak tu. Kita dah pernah try.

    ReplyDelete
  3. bawak nasik tambah sendiri la dari rumah..hahaha...mahal gila..rm2.50 dapat sekilo berat rakyat marhaen..

    ReplyDelete
  4. assalam Dr.sama la dengan tasek..tak pernah makan pun kat tempat2 yang Dr cerita tu..
    acik pun jarang makan kat luar yang jauh2 ni..kalau teringin nasi ayam penyet pun pergi ke air keruh melaka tu je.

    ReplyDelete
  5. setuju!!!!skrg ni lebih berhemah skittt...bawak bekal kat office tapi mkn kat luar biler ade benda utk disambut je..hehehe....

    ReplyDelete
  6. setuju dengan doc..mmg dee rasa sgt2 tidak berbaloi..mahal di tony roma's or TGI berbaloi sbb portionnya besar boleh kongsi dua orang..ini setakat air mango yg dicampur soda smpi RM12++ mmg dee teragak2 nak order. cuma pujuk diri sendiri sbb nak belanja kawan baik..xpelah..sekali ini jelah kita makan, lepas ni no more..no more..hahaha..

    wong solo bali mmg sedap dan murah sgt..nti dee upload cerita di bali termasuk kami dpt 3 supir di sana..tp semuanya awesome!

    ReplyDelete
  7. walaupun harga mahal tapi kita rasa puas hati dan berbaloi takde masalah la..hal air tu memang betol la, kalo dah harganya berbelas ringgit mesti untung air tu separuh atau lebih..

    ReplyDelete
  8. setuju2...tadi setuju dgn dee..skrang dgn setuju dengan doc plak...mmg pelik skema harga kedai makan skrang ...mane2 yg glammer sikit tu lagi tak masuk akal....tapi tu la kan, bile tgk org lain makan, post plak kat fb ke blog kite pun tingin dibuatnye...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum DZ

    saya macam tasekM
    sebab panjang gerabaknya yg perlu dibawa...

    ReplyDelete
  10. wong solo di bali mmg terbaik!

    kesedapan mkn sampai gempa melanda. hehehe

    seram mak nokssss....

    ReplyDelete
  11. betul sangat tu.. bab harga makanan mmg selalu rasa berbaloi dengan rasa dan kepuasan makan.. tapi bab harga air selalu rasa tak puas hati.. nak2 pulak bila kita bawak anak2 yang selalu tak cukup kalau order segelas air.. order 2 gelas air dah sama dengan belanja sekolah dia orang utk seminggu.. akak pun pernah terkejut juga dengan harga nasi tambah di wong solo.. macam melampau pulak harganya..

    ReplyDelete
  12. setuju..bebrbaloi kalau kena ngan menu yang betul2 sedap..ni gambar jer menarik tp result hampeh acaner?

    ReplyDelete
  13. kalau mkn kat luar, sy tak pnh letak hrpn yg tinggi mkanan tu akan sgt2 sedap..selalunya jumpa pun asal boleh kenyang je lah.mybe sbb tak biasa mkn tmpt mhal2 kot.nak2 nama2 rest kat atas nih..hehe

    ReplyDelete
  14. teringat dulu arwah abah akak, amat rajin bawa air bekalan dari rumah, tapi makan order yg kedai. Katanya tak berbaloi beli air. Tapi yg pelik, dulu2 bolehlah pulak macam tu, hehe

    ReplyDelete
  15. aku setuju dgn kamu,
    bab air yang mahal tu aku tak bleh nak terima...
    air kalau dah RM4 ke atas, aku rasa macam tak berbaloi..

    ReplyDelete
  16. sejak keje dgn f&b, memang banyak untung dari penjualan air.
    lebih-lebih lagi jual air yang frappe/ice blended tu.
    i tak favor sangat dengan bubba gump.
    lebih baik ke TR.

    ReplyDelete
  17. Kakcik rasa nak berniaga air kat pagar sekolah! ;-)

    ReplyDelete
  18. Sekarang org suker minum mahal2 doktor-tgk harga air kat starbucks-kurang2 pun 10 x kurang!

    Trending katanya :(

    ReplyDelete
  19. secawan air,2 kali hirup..kat oldtown tu pun akak rasa sgt2 mahal..

    ReplyDelete
  20. Rasa mcm rugi jer minum air yp harganya tersangat mahal..lagi la sakit hati bila rasanya mcm tak serupa yg kita bayar...

    ReplyDelete
  21. usahkan brbelas ringgit harga airnya...kalau dah lebih RM 5-6 pon sy dh berkira2

    ReplyDelete
  22. pelik juga kan org yg jual air mahal mahal ni...huhu, dah lama sangat x makan luar, skrg pun kena kuarantin, apepun setuju dgn daddyzz, ikutla poket masing2...

    ReplyDelete
  23. Sy, mahal tak pe. Janji portion, saiz XXXL. Haaaaaaaaa~

    ReplyDelete
  24. mahal kalau berbaloi takpe..jgn mahal tapi haprak sudeh r..

    p/s: wong solo = orang solo

    ReplyDelete
  25. Kawe pun kalau sodap...tak de hal punya.....berbaloi-baloi.....tapi betul jugak erk....harga air mahal...kadang2 den tak perasan....ahakz

    ReplyDelete
  26. kalau serba serbi sedap, saya juga tak berkira...... :)

    ReplyDelete
  27. kena bawak bekal air sendiri la..hehehe..

    tapi memang betul, biar poket terabak asalkan puas hati dan berbaloi2..jangan poket terabak, tapi keluar kedai dengan penuh sumpah seranah dalam hati..

    ReplyDelete
  28. saya jarang makan di kedai2 mahal..bukan apa..tak reti nak order..bab air mahal tu memang tak patut sebenarnya...tapi tu la...diorang kira sekali kot harga untuk perabot kedai cantik n pinggan.gelas cantik hahaha

    ReplyDelete
  29. KA bab2 makan x berkira sangat asalkan sedap puas hati & berbaloi

    ReplyDelete
  30. dasat air sampai berbelas ringgit segelas tu! Mmg tak berbbaloi

    ReplyDelete
  31. Kalau restoran yg ada nama biasa tak tahulah kenapa air minumannya mahal. Itu yg kadang lebih baik order air masak.

    ReplyDelete
  32. kalau mahal tapi sedap ok lagi berbaloi lagi rasanya.. tapi kalau mahal rasanya entah apa2 tu mmg tk puas hati dibuatnya.. ^_~

    ReplyDelete
  33. setuju ngn doc, berbaloi tu biar padan ngn harga n makanan nyer...

    kalu byr mahal tp rasanyer so, so aje msti rasa tak best... pastu mmg harus di blacklist hehehe

    ReplyDelete
  34. kita elegik nasik ayam penyet.... dengar pon dah kembang tekak...

    ReplyDelete
  35. sy selesa makan tmpt mkn yg sedang2 saja...semua sedang2 saja..mamak pon ok..yg cekik darah, semelih tengkuk mmg kena blak listed.

    ReplyDelete
  36. yelah, saya pun perasan kalau kat tmpt mkn yg mahal ni air dia rege melampau. Makanan dia kdg tu mmg berbaloi..sdp, isi byk.

    kalau mmg takde dlm set, sanggup beli air satu je share dgn suami sbb rasa tak berbaloi nak beli airnya.

    ReplyDelete
  37. setuju sangat sbb air adalah sekadar air. kenapa mesti caj berbelas ringgit utk segelas air?sbb tu ada kes org yg jual air tepi jalan pun boleh kaya siap bukak cawangan kat byk tmpt lagi tu. mark-up harga berganda2. kos air pun tak seberapa...

    ReplyDelete
  38. melampaunye harga air tuh!! x masuk akal.. air ape lah tuh??

    kalo makanan sedap n service ok..
    saya x sayang nak bayar lebih~

    skala saya pon skala org x bape nak kaya..:P

    ReplyDelete
  39. hmmm air sehingga 12.90 kira mahal lah tuh kan..melampau...

    skala den pun biasa2 ajer, janji sodap sehingga menjilat jari sudahlah...hehe

    ReplyDelete
  40. Maak aihh RM12.90 harga air mmg tak berbaloi.. boleh makan KFC laa kalau harga gitu.. ikss..

    ReplyDelete
  41. Salam.
    Saudara minta pautan(LINK) blog http://revolusifikiran.blogspot.com dlm blog tuan. Sy senaraikan blog saudara dalam senarai BLOG MACAM-MACAM ADA. Blog sy revolusifikiran.blogspot.com blog santai gambar-gambar dan fakta-fakta yang menarik. Terima kasih kerjasama saudara.

    ReplyDelete
  42. Ayaq rega RM12.90, ya Rabbi. Ice-blended yg ada macam2 benda bergelimpangan di dalamnya mcm fruit pieces atau jeli meli pun tak sampai RM12.90..

    ReplyDelete
  43. Ermmm..mak pun mempunyai standard like u doc. Kalo berbaloi rasa dan bahan2 didalamnya, rega mahai sket pun berbaloi kalo kita membelinya..tp kalo cam hampeh, sendiri mau ingat arr kan.

    Air segelas rega rm12.90? Itu mmg melampooooo arrr

    ReplyDelete
  44. saya tak pernah makan pun kat tempat2 yg dr.sebut diatas..sy pun kureng sikit makan kat luar,sekali sekala boleh la..nak makan tempat mahal, x mampu.nak makan tempat murah, sy ni cerewet jugak.so masak je la walaupun terkial2..
    ohh baru 2 -3 ari lepas beli burger monster kat queensbay.burger pavilion namanya. seketul 14ringgit..bagi saya mahal.tapi bila makan memang berbaloi2..sebijik burger macam makan 4 biji burger biasa.patty dia sedappp sangat!!

    ReplyDelete
  45. harga sebotol mineral pun kadang tak masuk akal..
    kadang terpaksa beli jugaklaa..
    sbb tu boleh maju sbb camana mahal pun tetap ada pembeli.

    kesabaran jelaaa hatiku T__T

    ReplyDelete
  46. Semua tu masih lagi dikira jauh dari skala saya pula. hahahaha.

    ReplyDelete
  47. Mmg peniaga air buat bnyk keuntungan......pernah lah mkn kat bubba tu..minum air kaler biru....

    ReplyDelete
  48. Doc...
    Saya pun kadang2 tu sangat berkira dengan harga makanan yg mahal dan tak berbaloi. Saya pernah kena dekat restoran nasi padang Ratu, lauk yang kami ambil masa tu sekeping daging dendeng + kentang goreng dan kawan saya ambil lauk ayam masak lemak + seketul daging dendeng dan dah tentulah air kan, makan 2 orang sampai RM42.00... mahal giler

    ReplyDelete
  49. Kalau bab makan husband Aina memang sangat2 berkira...ahahaaaa... Aina ok lagilah. Kalau apa yg kita bayar berbaloi dgn apa yg kita makan walaupun agak mahal still ok. Kalau husband tengok restro mahal2 jgn harap le dia nak pergi.

    ReplyDelete
  50. Ada baca kat blog kak dee. Memang mahal sgt lah air tu. Saya ko kedai mahal2 pon fikir byk kali nak makan ker tak. Tapi klo mahal dah berbaloi, apa salahnya kan.

    ReplyDelete
  51. Mmg boleh sakai kejap kalo harga segelas air sampai berbelas henggett!!

    ReplyDelete
  52. kadang2 rasa nak tersedak kalau makan tak berbaloi dgn rega..aduh..kadang harga air tu yang buat tak best tu...

    air mineral pun mencekik jugakkkk

    ReplyDelete
  53. kalau makan cekik ke darah pastu mknan cam hampas lagi sero nak marah.tapi kalau mahai n mknan bleh wat teringat tak perlahkan..huhu

    ReplyDelete
  54. Prnh je g wong solo bangi 18 kali pggl waiter harommm dtgnye.. Lgsg blah mkn pat len sblm waiter tu kyg mkn kerusi meja ctu hahahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...