Monday, February 25, 2013

Hasil Seni Ala Da Vinci

Ini yang aku nampak pagi tadi di jalanraya yang busy..
Aku pulak yang naik ngeri tengok.

Beli lah kancil second hand pun takpe..
Harga Kancil secondhand boleh dapat 3-5 ribu aja..tak pun Saga zaman tok kaduk tu..

Kalau bujang, lain cerita..
Ni di usung bini, anak kecik..
Baby dlm kereta bila eksiden pun boleh tercampak keluar..
Ini, bayangkan naik motor macam tu..

Memang ajal maut di tangan tuhan..
Tapi, tuhan suruh kita ikhtiar.

Kalau dah miskin kedana sangat nak beli kancil 3- 4 ribu pun tak mampu..
Mintak lah sekarang bantuan..
Sebelum PRU menjelma...
Pasti tak dihampakan..
Jangan pulak dapat duit dok beli henfon, beli rokok, beli tudung paridah..

Sekian.

56 comments:

  1. NAIK KERETA TAK BOLEH WILLY BANG~

    ReplyDelete
  2. semoga orang itu , Allah murahkan reseki nya.

    ReplyDelete
  3. beli tudung paridah? kekekeke..lucu plak bunyinya..betul tu..kena ikhtiar lebih sikit untuk anak isteri...

    ReplyDelete
  4. kat sini pun ramai yang macam tu, kesian kat baby tu, semoga diaorang murah rezeki untuk mampu beli kereta 2nd hand kan

    ReplyDelete
  5. Semuanya bermula dengan sikap. Ambil mudah.

    ReplyDelete
  6. ha btui...yang rietta hangin pown cmtu...mak sibuk nak bergaya ngan tudung bagai bagai....bapak plak rokok lg penting....ish...dah larr nek moto bahaya...helmet pown xpkai...xsayang nyawa anak anak betui...

    psss...haah...cute jer....senyum melebar pg pg dpt hadiah....

    ReplyDelete
  7. Yerla kadang tu kita tanye jadi seram. Ramai pengguna tak menitik beratkan keselamatan. Tapi keperluan lain tu takpe spent lelebih...

    sama dengan orang yang ada designer handbag beribu riban.. tapi beranak di klinik bersalin diasingkan antara langsir je. Kalau ada komplikasi. mak dan anak boleh mati..tak sanggupppp!

    ReplyDelete
  8. saya kadang tak sampai hati nak tengok...
    rasa macam nak berenti kereta suh bini dia n anak2 dia naek tumpang..
    tapi nnti kang keja nya nak menumpang ja la pulop tak moh usaha... kann...
    haisshhh...

    psstt: kek semalam tu sedap ye... !! mekaseh kat MommyZZ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh dah habis ke kek tu? Tak sempatlah saya nak rasa ..... huhu

      Delete
  9. haha..tu sapa punya lukisan...?ziyyad ke daddy ziyyad hehe..

    ReplyDelete
  10. Mmg seriau tgk - selalu tgk ats jln gt .kalo tgk indon bwk motor lg dahsyat-kdg2 tangga pun heret atas bahu !!

    ReplyDelete
  11. anak yang duduk kat raga depan tu yang sungguh ngeri aku rasakan... berapa berat sangatlah raga tu dapat tampung...

    ReplyDelete
  12. byk kali gak ternampak situasi camni...
    i plak fikir...
    dorang lebih ke 'tak nak sangkut dlm jam' sbb tu buat pe'el cenggini...
    tapi sepatut difikirkan keselamatan lah...
    malang tak berbau kannnn...

    ReplyDelete
  13. apa kelas guna kancil. X5 dah order tapi tak sampai lagi .... ngeee

    ReplyDelete
  14. hurm.. skang ada yg pakai baby wrap tuh dukung baby bawak moto..
    only in Malaysia BolehLand...

    ReplyDelete
  15. Hehehe,nak elak jem katanya.....
    Cantik lukisan seni ala da vinci nie.

    ReplyDelete
  16. Pnh gak tgk pemandangan mcm tu. Mmg le ngeri. Tp mana tau kot kete rosak ke. Sbb kami pnh je berkeadaan mcm tu. Mmg menakutkan. Seriau. Tidak le sy nak bt kojo mcm tu laie.

    Tapi klu betul diorang takde ikhtiar nak beli kete, mmg kene azan le telinga ketua kuarge tu. Serius!!!!!

    ReplyDelete
  17. assalm do..pandai melukis..
    pandangan biasa dikampung tu doc..klau dibandar memang berani tu..
    tak ingat bahaya..

    ReplyDelete
  18. Bersangka baik doc...diorang tiada kemampuan...hehehehe

    ReplyDelete
  19. ntah ntah kat rumah ada peugeout berbungkus bawah porch... sajer nak jimat duit dan tk mau jam.. wallahualam

    ReplyDelete
  20. sebelum aku komen, aku puji dulu ye....cantik lukisan ko, gigih ko lukis kan!
    sedikit perkongsian dari aku:
    ginilah keadaan aku dulu2....ayah sorang aje kije, mak tak kije, kami memang org susah...dlm byk2 adik bradik mak dan ayah, hanya kami tak de kereta.....ayah lak pakai motor vespa...dengan motor vespa tu la kami sekeluarga bergerak......sorang anak diri depan, kadang2 2 org, pastu mak duk belakang, pegang adik plg kecik.....ayah bawak motor slow gila, bila anak2 dah besar, ayah terpaksa berulang ulang anto dan amik sebab dah tak muat vespa nak tampung....duit ada nak beli kereta, tapi duit tu mak ayah terpaksa lebihkan utk pendidikan, makanan, dan keperluan asas yang lain. bila nak balik kampung, kdg2 kami anak2 naik bas, mak ayah tawakal aje, tapi sebab aku ni jenis berdikari, kecik2 aku dah biasa nek bas sendiri....so mak ayah je nek motor, sebab nak save cost....tapi yang menyelamatkan keadaan aku duduk kt kampung ngan nenek, so kurang la sket situasi seperti gambar kat atas tuh.....cuma bila perlu aje keadaan kat atas terjadi.....hard to comment on the picture tau....hanya yang pernah mengalami akan tau...bahaya memang ada, tapi apa pilihan yang ada....keselamatan mmg perlu diutamakan, tapi apa pilihan yang ada pun....alhamdulillah tak pernah berlaku sebarang kejadian buruk kat aku, mungkin Allah bantu dan pelihara kami....no heart feeling on this sharing....sekadar berkongsi ngan ko ye!
    (sebenarnya lama aku termenung nak publish tak komen nih, tapi last2 aku decide nak publish gak, sekadar berkongsi sahaja ye)

    ReplyDelete
  21. lukisan tu akan jadi ala2 monalisa 800 juta tahun akan datang..

    okeh komen serius... aku pun selalu jugak melihat situasi sebegitu. Kalau jadi apa2 nak salahkan siapa.. bagi aku lebih baik naik pengangkutan awam.. jangan bahayakan nyawa keluarga anda.. menyesal kemudian tiada guna..

    ReplyDelete
  22. Yelah..selalu sangat tengok pemandangan cam ni..risau kalau apa2 jadi..Kadang tu cam selamba anak kat dalam bakul depan tu pegang side mirror..bapaknya langsung tak pegang si anak..alahai..takut menyesal tak sudah je..

    ReplyDelete
  23. tudung paridah yang tak menahan tu... hahaha

    ReplyDelete
  24. saya selalu jumpak pasangan jenis macam ni..kesian tengok baby dalam pelukan maknya tu..

    ReplyDelete
  25. org yg tengok pun seram.apatah lagi yang naik moto tu?mungkinkah mereka sudah immuned?

    ReplyDelete
  26. Mama fikir lain masa tgk tajuk tu.
    lepas tu fikir pulak mesti lukisan anak doc....
    lepas tu ...eeh lain pulak.
    Yalah kena beringat jgn main ' sembrono je'

    Kalau anak2 lukis yg nak ada value. simpanlah nanti bila dia besar kasi frame dan bg kat dia masa hari jadi, dia pasti terkejut dan suka. ( tak taulah, itu yg mama buat...)

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok lukisan ni betapa dibayangkan keadaannya dia urang bawak anak2 cam ni
      seriau nengoknya....
      Boleh lak dia letak anak dalam bakul tu, cool
      lau jatuh camana lah nanti
      Kekadang nengok kaki anak terjuntai kat motor tu rasa seriau mana tahu keter lalu dihimpit ke....alahai omak. Jauhilah dari mimpi ngeri gini...
      ** LUKISAN ni ada Moment
      Nice...

      Delete
  28. hohoho...i like ur entry! sangat tak boleh blah dengan senario macam ni. kesian baby. tak pikir risiko langsung.
    kreatip lukisan berkenaan...hehehe

    ReplyDelete
  29. sedihnya,bkn takut..lagi2 kalo hujan sian kt budak2 tu..

    ReplyDelete
  30. Ngerikan..
    Bg saya kalo tak mampu elok naik bas. leceh tapi lebih slmt.

    ReplyDelete
  31. Saya pun prnah nampak jugak mcam ni.
    Tak tau nak komen apa sbb apa yg saya nk komen dah ada dlm entri.

    Ps : comel betui lukisannn :D

    ReplyDelete
  32. sedih kan.. kereta kat luar negeri murah2 pesal kat sini mahal..

    ReplyDelete
  33. Salam..

    Kadang2 org lain yg rasa sayang dengan nyawa dan keselamatan mereka dari mereka sendiri..

    ReplyDelete
  34. Bila doktor jadi pelukis boleh tahan juga hihi...
    Apa yg seidh selalu yg buat macam ini saudara sebangsa kita.
    Betul doc kereta kakak yg saga tu kalau jual cuma laku 8 ribu aje. Itu yg tak nak jual.

    ReplyDelete
  35. Iyer ler betul tu DZ ... liya pun ngeri tengok.. tak apa le lagi 2 org anak dia bw..ada pernah liya nampak 3 org anak 1 motor cam ne tue hehe...

    ReplyDelete
  36. hanya Allah memelihara insan2 begini..
    kita hanya mampu berdoa dari jauh..
    tapi tang tak pakai topi keledartu payahler sikitkan...

    ReplyDelete
  37. setuju dik
    memang semua ketentuan allah
    tapi kena fikir allah bagi akal dan fikiran utk kita fikirkan dan usahakan ;)

    ps : dik , suami akak bukan otstation tapi pergi kursus
    3 bulan , ala2 PLKN tuu , di bawah jabatan kerajaan , its free huhu

    ReplyDelete
  38. Semoga Allah SWT melindungi mereka yg terpaksa naik kenderaan ramai2 macam tu.

    ReplyDelete
  39. biasa juga nampak situasi mcmni..

    apapun cantik lukisan tu doktor hihi..
    roda moto so kiut ;)

    ReplyDelete
  40. semoga di lindungiNya....wallahualam kenapa jadi camtu.

    apa pun lukisan oleh seorang dokter, sangatlah okay..:))

    ReplyDelete
  41. selalu gak jumpa ade tu siap pangku baby terlentok2 kepala babynya..sian sangat takut sangat sekali kereta belakang ter brek mengecut langsung tersondol motor..ishhh ngeri weh
    ade jiran saya tu kan dia pompuan lah maybe keje kat kl jalan jem so dia bawak motor pi keje..masa balik keje maybe dia singgah pi amik baby dia kt taska kot(rasanyalah) yg nampak menarik baby dia dok dalam sweater dia huhu bila dia buka sweater saya terkejut ada baby.. berbaby wearing gituuu..tp risau gak kalau eksiden ke apa sian gak kat baby tu walau tersangkut kemas di badan ibu.

    ReplyDelete
  42. tang beli tudung paridah tu mmg kelako...hakhakhak
    tapi mmg btol doc..tak tahu nak cakap samda diaorg alert atau tak pasal keselamatan mcm nih.
    kalo sungguh tak mampu nak beli kereta,..naiklah pengangkutan awam.

    ReplyDelete
  43. Orang zaman dulu, selalu je buat macam ni.. Tapi zaman sekarang sangatlah berbahaya dengan keadaan jalan yang sibuk. Mungkin empunya badan ada sebab tersendiri.. Apa2 pun keselamatan kena diutamakan.

    Cantik lukisan tu.. Berapa lama ambil masa untuk lukis?

    ReplyDelete
  44. Bahya nya lah...kat mana tu....kat nilai ke...?

    ReplyDelete
  45. Dia orang ni memang keras kepala laaa......... bukan maknya je yg keras kepala sebab tu tak pakai helmet, bapaknya lagi la selagi muat semua nak diusungnya...

    Tapikan biasanya saya tengok yg macam ni kalau kat KL or Selangor adalah Indon

    ReplyDelete
  46. bila kita yang dalam kereta di belakang motor yang ditunggang melebihi had..akan cakap kesiannya mereka...sanggup gadaikan nyawa

    ReplyDelete
  47. memang hasil seni yg menakjubkan ..imude tengok mesti menangis ni ..hehehe tu ler, banyak dah tengok fenomena gini, buat lagi seram kalo ade lori lalu sebelah dorang tu, seriau je rasenye ..eeiii tu jenis mak dengan abah keras kepale le tu ..kalo sayang kan anak tu, beli ler kerete sebijik ..

    ReplyDelete
  48. Hahahahaah x pasal2 tudung paridah jadi mangse....

    Betul tu doc...bahaye keadaan gini...silap2 dieorg ade kereta tp nak elak jem sanggup naik moto kot....

    ReplyDelete
  49. haahaha...tajuk mmg boleh tahan, rupanya ada maksud tersirat.

    btul laaaa kan Dr. masa mula2 CiM bw tunang CiM jumpa makcik CiM dulu (arwah dah pownnn) , soalan pertama dia tanya "ada kereta? byr sendiri ke?"

    motif:
    1. lelaki yg dh pkai kereta, dia tahu menyimpan.
    2. lelaki yg pkai kereta tahu tanggungjawab ak byr kerea tiap bulan
    3. bila ada kereta, nnti aak bini taklah kena hujan panas

    okeyyyyy.....tapi ada gak lelaki yg giler kereta, yg ni hampeh!

    ReplyDelete
  50. Okey... selama ni uncle ingat semua doktor tulisannya burok... rupanya lukisannya lagi burok... haha

    ReplyDelete
  51. Cantik juga lukisan ☺☺

    Memmang bahaya. Mungkin dia masih tak mampu nak beli keta kot. TApi saya kesian tgk org yg naik motosikal ni bawak isteri dan anak2. Kekadang tu hujan2 pon redah juga. Alahaiiii...tersentuh hati.

    ReplyDelete
  52. Part paling best, mak bapak pakai HELMET, anak2 tak pakai. Itu ke cara nye sayang anak??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...