Monday, February 4, 2013

Bila Anak Kecil Demam

koleksi gambar lama...ziyyad masa kecik  3-4 bulan kot umur masa ni....demam....teknik tuam/sponging amat berkesan utk redakan demam...

make sure ada alas getah tu kalau nak tuam/sponging, supaya karpet made in Istanbul anda tak basah..atau sofa Lorenzo anda yang mahal tu tak basah. Disclaimer: sofa dalam gambar tu sofa cap ayam aja...:P


Hari  ni tak sempat nak menulis awal macam biasa..
Dah petang pun busy..
Busy dengan macam macam urusan...

Tapi dah nama 'dasar blogger'..
Nak jugak ' ada entri '

Nah, entri kontot aku hari ni...hahaha..harap ada manfaat utk kita bersama..
Patient kanak2 & baby sekarang pun ramai yg demam..kesian aku tengok..
Make sure pantau temp mereka, tuam mereka, mandikan selalu, sponging..( selain bagi ubat)
Takyah pakai air asam jawa ke, air daun pelik2 ke...just simple air paip, cukup..
Utk bertindak sebagai konduktor haba yang mantap...
Lepas tu jgn la dipakaikan baju yg tebal2..barut marut tu semua buka lah..
Ada adat kita yang perlu di tolak tepi bila tiba masanya..
Nanti lah..ada masa aku nak tulis tentang 'adat budaya' kita yang bagi aku, dah perlu di tolak ketepi.
Bukan bermakna lupa asal usul, tapi benda yg sah sah tak berguna/malah datangkan kesan buruk, buat apa nak terus menerus turun menurun di follow tanpa berfikir, kan?

36 comments:

  1. Tulaaa tp ada jugak org yg bile demam siap selimotkan anakkan..

    ReplyDelete
  2. tau je anaknye mane2 nk snap kn..haha

    ReplyDelete
  3. Anak2 CA pun demam , batuk ..selsema .....

    Batuk tu mcm mana nak bagi reda ....kesian tgk ...

    ReplyDelete
  4. anak aku kalau demam, agak tengah malam badan naik panas pun aku kasi mandi je..hehehe..tp mmg letih owh kalo anak2 kecik demam..tak lena tido dibuatnya..

    ReplyDelete
  5. Drdaddy

    Sy pun mmg rajin sponging kalo bdk2 demam !
    Smp mgigil dibuat mamanya;)

    ReplyDelete
  6. Ada ank kwn sy dulu kemain bungkus anak dia yg demam...bg keluar peluh katanya baru cepat baik.... -.-"

    ReplyDelete
  7. walau pun demam, senyum je budak tu....

    ReplyDelete
  8. Salam doc
    Akak waktu anak2 kecik Dulu , Kalau mereka demam...mmg akak x boleh tidur...asyik tuam (
    Di Indonesia Cakap....compress) Sampai badan diaorg sejuk..risau.
    Anak dah besar pun kalau diorg demam, mmg risau. Sebab tu paracetamol selalu ada simpan.

    ReplyDelete
  9. Anak demam lg aku mandikan, pakai baju pun ala2 x cukup kain

    ReplyDelete
  10. Tunggu jugak entri doktor dari tadi tak muncul-muncul..tau dah..bz ler tu...selalu kalau anak kecik demam saya tuam ngan air jugak tapi xla sampai macam gambar ziyyad tu..ada banyak adat yg boleh kitq tinggalkan tapi orang tua biasanya sangat fanatik ngan adat...

    ReplyDelete
  11. Patutlah tunggu dari pg td xde entry :-)

    ReplyDelete
  12. suspen je kalo anak2 kecik ni demam... kita tidor pon macam ayam je... kasi minum air sebanyak boleh, kan doc..

    ReplyDelete
  13. Bagus bagi tips2 seperti ni. Ada masa free, kongsilah lagi ye ..

    ReplyDelete
  14. Assalam dr.acik kalau anak demam dari kecik sampai dah besar memang acik buat macam tu.

    ReplyDelete
  15. Al ciannya dia...mama terpandang2 mata doclah...

    ReplyDelete
  16. mekaseh doc atas saranan
    **iolss pun bizi xde peluang nak hapdate blog huhu

    ReplyDelete
  17. Kak Azie panggey proses ini, ‘jeram kepala’. Memang kalu pi klinik pun, doc dan nurse akan advice macam tu. Jeram kepala dgn air sejuk.
    Zaman anak kecik demam, kaum mak ni la yang bersengkang mata tukar kain jeram tu setiap jam. Sambil kesat air mata sebab sedih tengok anak kecik demam!

    ReplyDelete
  18. bagus buat n3 camni doc, jadi panduan kami kaum ibu ni..biasanya buat camtu juga kat anak2 masa depa demam..

    ReplyDelete
  19. Anak den pun domam...kek klinik pun ramai budak2 yg domam mai....mmg musim lah kot...

    ReplyDelete
  20. comelnya baby nih! mmng risau bila baby demam..anak kecik2 dlu mmng x tido bila mreka demam.

    ReplyDelete
  21. Anak makchaq yg sulung alergic pcm, klu makan tumbuh ruam seluruh badan terutama di sendi2.. jadi kalau demam memang kena balut ngan tuala basah ja la... anak2 lain w/pun x alergic makchaq lap ja..jarang bagi makan ubat..depa semua jenis susah makan ubat...

    ReplyDelete
  22. akak kalo anak2 demam mmg risau, betul2 jadik nurse...hehehehe

    ReplyDelete
  23. kebetulan si kembar tengah demam. semalam si abg je tak sekolah. hari ni dah dua2 demam.

    ReplyDelete
  24. doc..akak tempekkan ja cool fever kat dahi anak kalau demam..

    ReplyDelete
  25. masih ramai yang tak nak mandikan anak kalau demam

    takut ' panas masuk dalam'

    ReplyDelete
  26. elok la share, dari pandangan seorang doc.

    ReplyDelete
  27. Dr,terima kasih share info ni.
    sy hargai sgt.

    ya..sy salah sorang ibu yg panik bila ank demam.
    pastu mulalah guna cara yg pelik2 kadang luar jangkaan doktor.
    contoh paling dekat guna air asam jawa tu -___-"

    kini baru tau..penggunaan air biasa je utk tuam ank sudah memadai.

    TQ bg info berguna ni :)

    ReplyDelete
  28. suke!! thanks doc share gambar nie...selama ni main lap2 kat badan dan letak tuala basah kat kepale....tak terpikir pun buat mcm ni.....

    ReplyDelete
  29. dari dak kakak, dak adik sampai ke dak Nuha.. kalau dorang demam, suhu badan tinggi.. ai akan mandikan.. dari bertambah teruk baik dicegah dari awal.. ;)

    ReplyDelete
  30. sy nk tunggu entri tu.nak jd mak dh ni kan..huhu

    ReplyDelete
  31. dulu akak kalu demam tak boleh mandi, suka betul! hehe

    ReplyDelete
  32. Elok lah dok kongsi untuk manafaat bersama. Akak pun nak kena belajar balik ni macam mana nak jaga bayi...ahahhaaa...

    ReplyDelete
  33. Kita pulak duduk dengan nenek, atok, pakcik makcik duai segala. Jangan mandikan, tengah demam. nanti demam lagi teruk, katanya. Contradict betul! Bila dah ramai jadik nurses dalam family, baruuulah terbuka sikit minda. Hehehehehe.

    P/S : sofa cap ayam, karpet dari Istanbul...

    ReplyDelete
  34. KA pun buat macam ni, tpi kadang2 ada ikut juga petua len2 tu, but mmg berkesan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...