Wednesday, January 30, 2013

Wildflowers

Setiap kali musim bunga, aku sekeluarga suka bercuti di Australia..sebab ketika itulah musim 'wild flowers' di sana. Wild flowers merujuk kepada bunga bunga liar yang tumbuh serata benua Australia ni, yang mana ianya native kepada bumi Australia sahaja. Spesis spesis seperti Banksia, Cow Kicks, Waxflowers, Kangaroo Paw memang meriah berbunga..Kalau berjalan jalan beratus ratus kilometer melawat national park mereka, memang teruja tengok lautan wildflowers ni dari tepi jalan..Kalau nak lebih adventure, boleh ikut walk trail, yang mana zaman aku bujang dulu aku pernah buat la dengan kawan kawan...Ni ada anak kecik, so tunggu mereka besar sikit..baru best.

Dalam banyak banyak spesis wild flower, entah kenapa aku memang suka dengan spesis Kangaroo Paw ni..Bagi aku, ianya unik..bentuk kuku kangaroo..:)

Jom aku share antara gambar gambar spesis Kangaroo paw yang aku sempat rakamkan ..

antara tempat wajib pergi kalau ke Western Australia ketika musim spring ialah ke Kings Park & Botanic Garden, Perth. Boleh kata hampir 90% spesis wild flower ada di taman yang cantik ini..

green kangaroo paw

Red & green kangaroo paw

Yellow kangaroo paw

Red kangaroo paw ditanam di hadapan Margaret River Chocolate Factory, Margaret River, WA.

Yellow kangaroo paw di tengah tengah bandar Perth..belakang Yeyen yang sedang menangis tu..haha

Teruja dengan pelbagai spesis wild flower ni, nak la jugak selalu tengok bunga bunga nya kan..
So, kita tanam la wild flower spesis Kangaroo Paw ni kat rumah kita sendiri...
Kalau di ikutkan cuaca kita di Malaysia, memang tak boleh nak hidup bunga ni..

Tapi jangan risau..para genetic engineer telah membuat 'genetic modification' ke atas biji biji benih nya, supaya orang luar boleh tanam bungan bunga ni di negara sendiri..
Kalau ikut cakap pakcik mat saleh yg jual ni, suhu di malaysia paling mudah nak tumbuh kalau guna biji benih yang dah di modified ni, berbanding kalau nak tanam di Europe  :)

Tadaaaa...masih dlm plastik lagi..hahaha...Dah hampir 5 bulan beli, tak tanam tanam lagi...so tak dapat nak tayang kat korang kangaroo paw di laman rumah kami ni...hahaha..Takpe..lepas raya cina kot nak tanam  :)

52 comments:

  1. ni yang berkobar - kobar nak pegi ni... suka pegi tempat2 pelancongan alam semulajadi..

    ReplyDelete
  2. hahahah dah kena paww..... cepat tanammm nak tgk tangan panas ka sejuk

    ReplyDelete
  3. sila tanam ye...jgn simpan pulak :)

    ReplyDelete
  4. KALAU TANAM POKOK NI KAT UMAH SAYTA JIRAN2 LA DATANG PETIK..MEMANG ITU HOBI DEPA/.SAYA TANAM UNTUK DEPA PETTIK..EH!!TEREMOSI LAK..HEHEHEH

    ReplyDelete
  5. Nice hai asmar dtg follow sini, slm kenal
    http://asmarpunyablog.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. kenapa plak lepas raya cina..kenapa x esok ke..lusa? meh bak sini la SA tanamkan...

    ReplyDelete
  7. jap..tangan tu panas ke sejuk nak menanam tu??
    ekekeke
    email please..bulan baru sudah mau diprivate hehehe

    ReplyDelete
  8. mohon tanam segara..tak sabar nak tengok hasilnya boleh ke tidak hidop bila ditanam di bolehland..... :D

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum DZ

    tak dapat pergi Australia...pergi rumah DZ tengok bunga tu....ajer...he he

    ReplyDelete
  10. aku hanya mampu layan bunga taik ayam je doc....

    ReplyDelete
  11. lo ingatkan dah tanam huhu kalau hidup subur takyah pi ostrolia dah la:)

    ReplyDelete
  12. Cepatlah tanam. Kat sini pun dah nak spring dah ni .... hehehe

    ReplyDelete
  13. ingat kueh pau tadi... hehehee...

    ReplyDelete
  14. err...sy nak google jap...camana rupa sbnr kuku kangaroo.. -.-*

    ReplyDelete
  15. luas pengetahuan pcl hari ni, terima kasih .

    ReplyDelete
  16. waa..lepas ni boleh feeling ostrolia kalau gi rumah daddy ziyyad.. heheh..

    ReplyDelete
  17. sebulan lepas raya cina nanti kita gi rumah awak eh!!
    :)

    ReplyDelete
  18. cantiknya bunga tu.. rindunya nak lepak2 kat kings park.. selamat menanam pokok tu nanti ya.. he..he..

    ReplyDelete
  19. assalam dr..cantik tu rugi semai/tanam lambat2..
    zayyan yang tetap comel walau pun sedang menangis

    ReplyDelete
  20. Wow..mmg cantik2 la bunganya! Tanamla cpt..nk tengok hasil.

    ReplyDelete
  21. Mesti adik kena paksa gambar sampai menangis...

    Kalau tak nak tanam juga bagi kakak sini cuba kakak yg tanam
    5 bulan!! dah lama tu kalau tanam dah nak bunga agaknya.

    ReplyDelete
  22. laaaaaa.. takkan nak tunggu lepas raya cina baru tanam, petang ni jugak tanam!!

    ReplyDelete
  23. Ceh, dalam plastik lagi rupanya. Ingatkan dah boleh tengok bunganya. Saya ter'ngidam' nak nengok, ni Doc.
    Soalan : Bila anak kecik ke berapa dah besar baru boleh ikut walk trail?

    ReplyDelete
  24. hahaahah pic budak nanges cebek2 tu jugak mencuit ati....kalo depan mate mmg dah kene gomol dahhh tu hahaahahha...

    wah berseri2 laa umah doc nanti yeak...nanti kalo dah besar dgn jayanye up dlm blog tau....nak tgk sangat hidup di bumi malaysia....

    ReplyDelete
  25. eeee....budak tomey tu, tak nangis comel, nangis lagi comel....hehe

    ReplyDelete
  26. dr, saya nak berurusan dengan isteri dr ok tak? nak tanya boleh buat lagi tak roti sausage dengan delivery sekali. to a few places. tolong beri email address dia. saya akan email. saya tak boleh call kerana saya tidak ada di Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh..no problem...wife saya masih buat roti sausage tu..Just email to: audidarthvader@gmail.com.

      TQ

      Delete
  27. Comelnya Yeyen.. Alahai lama benor nak tunggu raya Cina ... Nanti tayang gambar tau.

    ReplyDelete
  28. Rasanya kalau balik dulu ditanam dah berbunga kot...

    ReplyDelete
  29. Cantiknya kangaroo tu yer.. Haa jgn lupa tanam.. :)

    Doc, remote tuh bukan ori laa beli kat jalan pasar jerk.. heheh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan benih pokok tu jadi makanan kucing dah laa... Hahahaha

      Delete
  30. dah cam tangkal plak biji benih tu wkakakakakakakkakakaka wei kings park memang cantik kan! miss Perth!

    ReplyDelete
  31. Tanam cepat dik oiiii. Takut kanggaroo paw jadik rimau paw...tak pun gajah paw...kan dah rugi

    ReplyDelete
  32. Bunga tu unik & cantik dengan cara tersendiri.
    Yeyen tu mesti suruh pose tapi dia tak mau tu :D

    ReplyDelete
  33. kenapa nak tunggu lepas raya cina doc, tanam lah sekarang...hehe

    ReplyDelete
  34. Salam Tuan,
    Ala tanamlah skrg! takut nanti terperok je dia.
    Mama suka nak jln2, tak suami tak suka katanya dah puas berjalan! nasib badan!
    Cruise tu tak naik pun-cuma memandang masa mkn je. kami seketika je di sini sebelum tgk2 apa yg patut dan ke muzium.
    Insyaallah memang nak dtg lagi, semuanya cantik di Terngganu.
    Airnya sgt biru, di kelantan airnya coklat...
    Jumpa lagi.

    ReplyDelete
  35. Cantik nya wild flower....tanam lah dan tunjuk kat sini nanti nya...nak juga tengok hasil nya.

    ReplyDelete
  36. Nanti....kalau terasa nak verangan musim spring aussie, saya singgah rumah kome je la *after raya cina..ekeke

    ReplyDelete
  37. jangan sampai lepas raya cina tahun depan dah...

    ReplyDelete
  38. habislah nanti spesis alien tu akan makan pokok lalang kita.... hahaha

    ReplyDelete
  39. bestnya doc bercuti di australia. untung la dah boleh tanam kat malaysia, boleh la orang malaysia merasai keindahan bunga tu..

    ReplyDelete
  40. baru sy tau bentuk kuku kanggaroo begitu..
    mmg lawalah bunga2 kt negara omputih..
    segar moleh je depa hidup kann..kagum menengoknya.

    ReplyDelete
  41. Cepat laa tanam DZZ...nak tgk.hasilnya ni..hihihi..hrp2 laa jd yang kaler merah tu..cantiknyee

    ReplyDelete
  42. Wahhhh...copek lah tanam....den nak tgk hasil nya.....ahakz


    Terima kasih sebab bg petua utk mudahkan kuarkan kahak anak den....

    ReplyDelete
  43. baru teruja nk nengok camne pokok kuku kanggaroo yg di tnm kt melesia rupe2nyer....
    takpe bior je biji benih tu dlm pek tu ek, mana tau blh tumbuh sndiri ek doc hehehe

    ReplyDelete
  44. Salam DZ

    alalala nape budak tomeii tu nanges aaa..hehe..
    err cantiknya bunga kangaroo pow tu kan..
    kalo tanam sini mau ke idup?

    ReplyDelete
  45. hahaha.. ingatkan dah boleh tengok hasilnya.. ghupa2nya masih tertanam elok dalam pek tu.. ;)

    ReplyDelete
  46. tanam jgn tak tanam. nanti jgn lupa tayang kat blog ye doc!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...