Tuesday, January 8, 2013

Petua Wean Off Breastfeeding / Hentikan Menyusu Badan:Nescefe? Peria? Jadam?

1st day Ziyyad ke school..okay..ceria..gelak tawa..
Mommy hantar, kiss dan terus balik..takde tunggu tunggu...principal pun dah instructed macam tu..

kelas nya 2 jam aja for this week..minggu orientasi...petang ni atuk nenek dari JB pun datang tau nak hantar Ziyyad gi school...hahaha...MommyZZ cakap, sesi petang semalam tak nampak pun budak budak lain yang menangis...tapi, ada mak yang menangis! ekekekeke..

Sebab school nya dekat sangat dengan Tesco, maka mommy tak balik rumah pun lepas hantar Ziyyad..gi merayap kat Tesco sementara menunggu 2 jam tu..Bila dah hantar Ziyyad ke tadika, baru lah sedar betapa akrabnya dua beradik ni..Zayyan keboringan, senyap aja masa kat Tesco...siap boleh tido lagi..hahaha..Kalau tak dia lah yang sibuk bergasak dengan abangnya dalam troli Tesco tu..


Cerita lain..
Kelmarin baru scan perut bini sendiri..
Dah 12 weeks 2 days..
Horreyyy..
Tapi tak nampak lagi la bebird ke bunga...
Ekekekeke...
Zayyan dah almost setahun 8 bulan..Tengok la..maybe lajak kan jugak lah breastfeeding dia sampai genap 2 tahun( another 4 months ), macam abangnya..or ikut plan asal, dah patut letak nescefe kat situ, biar dia rasa pahit..last last stop b/feed dengan sendirinya..:P

59 comments:

  1. wahh..untung dpt scan perut wife sendiri :)

    ReplyDelete
  2. teman bergasak dah xde seken hero tu..
    sian~

    ReplyDelete
  3. Kesiannya Zayyan. Biarlah sampai 2 tahun. 4 months jer lagi. Dahlah abang tak ada, nnt tetiba ada nescafe pulak... Pilu rasanya.

    ReplyDelete
  4. kahkahkah...susah nak stop bf ya...org dulu2 letak mcm2...bawang,halia...tp ada yg cerdik dan pandai cakap.."mak pi la basuhhhh..."

    ReplyDelete
  5. teman bergaduh xde. tido jer la dia yer..

    ReplyDelete
  6. untung laaaahhhhh bleh scan sndri! hahaha

    ReplyDelete
  7. Bestnya, bley scan perut isteri sendiri.

    4 bulan jer lagi, tak lama tu. ANak saya yg 2 tahun ++ ni masik lagi BF. Tak tau nak stopkan mcm mana sebab kesian plak tgk.

    ReplyDelete
  8. oh doc suami isteri pun buat camtu jugak ke, letak somthing tuk stop bf, hehehe tgh berkira2 nak buat camtu jugak, siang ainul tak bf dah cuma malam je ada tinggal 2 bulan lg tuk dia genap 2 tahun

    ReplyDelete
  9. kahkahkahhh...

    'bunga'??!!!

    kita panggil beger!!

    ReplyDelete
  10. letak nescafe?
    1st time i dgr.

    ReplyDelete
  11. nescafe with milk please..eh?

    ReplyDelete
  12. susah gak nak bagi stop BF ni.. :)

    ReplyDelete
  13. tau sesangat tempat ni, rasa2 macam stay kejiranan yg sama je dengan doc ni..

    ReplyDelete
  14. Cukupkanlah 2thn. Mcm ksian pulak..

    Untung wife, takyah susah2 cari doc prmpuan..atau tersegan2 dgn doc lelaki.

    ReplyDelete
  15. steady ziyyad .... peace no cry ok!
    alololo ciannnnnn zayyan ye...no geng, sampai tertidor tidor....
    bestnya dpt scan sendiri tengok baby :)
    semoga bonda & baby sihat....

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah, murah rezeki nak dapat anak lagi doc. tahniah!!

    ReplyDelete
  17. Kalau dulu, rasanya disebut 'orang dapur' atau 'orang anjung'. :)

    ReplyDelete
  18. encemnya ziyyad..semoga ziyyad berjaya dalam pelajaran.tau..
    tak sabar jugak nak tau gender org baru..apa pun yang penting sihat walafiat

    ReplyDelete
  19. seronokla mommyZZ takyah jumpa doktor lain..ada Doctor in the House dah...Saya pun sedang berkira-kira nak weaning off si kembar.. bulan depan dah 2 tahun..tapi rasa sayang pulak huhu

    ReplyDelete
  20. Lagi terror Ziyyad, boleh posing ceria first day...
    Belum nampak lagi la orang dapur ke orang anjung...

    ReplyDelete
  21. nampak epy je ziyyad ye.. x kisahlah bunga ke bird janji semuanyer selamatkan

    ReplyDelete
  22. wahhh hepinya ziyyad..dah la ensem mst ramai awek ni kang hahahahahah
    doc saya letaklah apa ubat demam ke apa yg dibenci semua xjalan dia lap juga
    ni dah 4 tahun n dah sekolah kemain susah nk berenti tp isap time nak tidur jelah..
    cuma kita dah xdaya hahah
    skrg ni nak cari akar wali ke apatah yg pahit tu tp xtau mana nk cari

    ReplyDelete
  23. seronoknya nk dpt baby lagi...

    ReplyDelete
  24. dh beso dh abg ziyyad sbb tu tak nngis,hehehe

    teringat dulu2 masa mak nk bentikan adik bongsu BF, letak mcm2 tp tak blh gk, last2 calit skit akar `brotowali` dlm melayu tak tau nama dia... pahit gile akar tu, terus benti heheh

    ReplyDelete
  25. wah atu dan nenek pun turun dari JB...pasti cucu kesayangan nih...;)

    ReplyDelete
  26. taruk neskepe?? tak tido budak tu kang! hahahaa!

    ReplyDelete
  27. nescafe?..haha lawak2

    best la en.abe yg tolong scan.senang keja

    ReplyDelete
  28. good boy ziyyad.... sama ngan meya.. siap suruh ummi dia balik terus.... munna guna kaedah nescaffe tu dgn Yasmin

    ReplyDelete
  29. seronok ziyyad g sekolah tu...akak dulu letak halia..hehe pedas!

    ReplyDelete
  30. Suka Ziyyad ke sekolah.
    Moga MommyZZ sihat.
    Paling sedih buat mama yg BF bila nak ceraikan susu.
    Sedih tau kita yg jadi mama tengok anak.

    ReplyDelete
  31. Good boy...Waa...x sabar SA nak tau jantina ni...

    ReplyDelete
  32. Hah? Pregnant ke? Ah, tidakkkkkkkkkkkkkkk! Cemburunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

    ReplyDelete
  33. bagus Ziyyad!!!...gudboy!
    CikMat dulu tak sempat nak stopkan b/feed...
    susu berhenti sendiri masa dia setaun 7bulan..
    seminggu dia mengamuk sbb susu ganrtung kering.hahahaha

    ReplyDelete
  34. saya jwb pertanyaan doc:
    Byk kwsn bakau kat Pontian. Yg dlm gamba tu kat kg saya Rimba Terjun.
    Tapi utk tmpt yg specific, elok ke Tmn Negara Tg Piai.
    Ni entrinya..http://ujieothman.blogspot.com/2011/12/tanjung-piai.html

    ReplyDelete
  35. wah...ziyyad nak dapat adik..bestnya ^_^

    ReplyDelete
  36. atuk nenek dtg memberi sokongan utk cucu sekolah.....bagusnya! sama ngan mak ayah aku dtg bagi sokongan kat cucu sekolah ekekekekekkekeke yelah, aku org susah, dulu2 derang tak dpt dtg sekolah bagi sokongan kat aku sebab mencari rezeki, dah tua2 ni baru la dpt peluang cam tu ekekekekekekekekekkekekeke
    jantina apa pun tak kisahlah wei janji sempurna dan sihat semuanya....tapi kalau dpt pompuan la, abis la anak ko nanti! wakakkakakakakkakakakak aku leh imagine nih!

    ReplyDelete
  37. sasaran nya nak berapa orang nih??:p

    ReplyDelete
  38. Ziyyad dan besar.. tak payah dah nak teman dia.. pandai dia dah pandai berdikari..good boy laa.. :)

    ReplyDelete
  39. alahai. susah nak stop breastfeed ni.dah 2 tahun 6 bulan dah.masih lagi

    ReplyDelete
  40. Kih3 cian zayyan x de kawan...huhu

    ReplyDelete
  41. Takpa bertandem nursing asal mummyZZ sihat, saya dulu pun tandem nursing juga sampai kandungan 4 bulan baru stop. Tu pun susah nak berhenti..

    ReplyDelete
  42. tahniahhh....
    wahhhh... bunga ke bebird ke.. asal kan sihat mommy dan baby Alhamdulillah....

    ReplyDelete
  43. girl la tu...insyaAllah.
    senior akak dulu (doktor jugak) continue breast feeding anak pertama dia sepanjang dia pregnantkan anak ke dua..then lepas deliver,dua2 breast feed.

    ReplyDelete
  44. Bg jer dia myusu,as long as wife ok.x sakit,xde contraction-boleh lg myusu tuh
    Sian zayyan :(

    ReplyDelete
  45. So due date mommy z bulan puasa la kan.... fuhh..
    Dah dua anak saya lahir ramadhan. Kali ni due jatuh lepas raya....lega. hehe.


    Org kata anak tu tau bila kita mengandung....nanti otomatik dia stop sendiri. Tp Tasneem asyik nak menyusu je sejak tau ibu dia pregnant.....huhu.

    ReplyDelete
  46. kemain ceria si abang masuk skolah.. budak2 skrg x ramai yang drama time masuk skolah kan~ tak macam zaman kita dulu.. ahaks~

    sonoknye.. time paling best masa peknen adalah masa scan.. nampak bb gerak2.. teruja sgt2~

    ReplyDelete
  47. tahniah mummy n daddy... rezeki lagi


    ReplyDelete
  48. laa..nak nak masuk 3 dah?
    sonokkkkk. Tahniah.

    ReplyDelete
  49. setuju sgt principal bg arahan jgn tunggu.
    sbb kalau kita mak/ayah ada depan mata diorg,
    lglah diorg tambah emosi..
    bila kita takde dr pandangan mata ank kita tu..
    tu ok jer :D

    semoga plan nak letak nescafe tu berjaya ya doktor
    hehe..

    bila tgk hasil scan tu ..sy pulak yg happy :)

    ReplyDelete
  50. Ms first son dulu, guna asam jawa jek. sebab anak penggeli, bila dia pegang jari dia kotor & berlendir, terus dia tak nak. Si adik, patut wean off bulan depan, still blm dpt figure out lagi kaedah apa nak guna. Hehehehe... Plan nak letak biji sawi mcm orang bisul tu. Ada effect x, tuan doktor? :)

    ReplyDelete
  51. Sian kat Zayyan tak de geng ye.. biar la 2 tahun dulu..

    Segala rasa pahit tak berkesan pun pd anak WN.. alasan muntah baru leh stop BF 100% dlm 2 minggu lepas(kebetulan Lutfi termuntah masa BF akibat kembung dan demam ari tu..)

    ReplyDelete
  52. sbenarnya saya still x faham kenapa kalo peknen pon x leh bg breastfeed kat anak yg sedia bf tuh.. hurmmm~ kalo zaman Nabi dulu mana ada susu formula.. diorg tetap jugak sumbat susu badan kat anak2 walau tgh peknen anak yg lain.. setahu saya la.. hehehe.. takpe2.. kalo from medical view boleh tak Doc tlg explain sket...

    soklan dari budak yg takde pengalaman sbb andartu x kawen.. ekekekeke~

    ReplyDelete
  53. seriusss xtau liza preggy.

    tahniahhhh

    ReplyDelete
  54. Baru ku tahu nescafe bleh hentikan bf

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...